Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Obiektyw średnioformatowy do cyfry

Witam. Mam takie pytanko: odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam po zalozeniu obiektywu ze sredniego formatu do cyfry z matryca DX? Dokladniej chodzi mi o to jaki kat widzenia bedzie miala np. srednioformatowa 50-tka na cyfrze, jaki jest mnoznik? (cos na zasadzie ogniskowych FX na DX *1,5)

Oszczędny w słowach Awatar enter
    Miasto
    wioska wuwa

Domyślnie

taki sam ognikowa to ogniskowa
    EM + MD-E + e seria 28, 35, 50, 100, [135], [200], 36-72, 75-150, 70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonameuser1 Zobacz posta
    Witam. Mam takie pytanko: odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam po zalozeniu obiektywu ze sredniego formatu do cyfry z matryca DX? Dokladniej chodzi mi o to jaki kat widzenia bedzie miala np. srednioformatowa 50-tka na cyfrze, jaki jest mnoznik? (cos na zasadzie ogniskowych FX na DX *1,5)
    Ogniskowa się nie zmienia i oznacza to samo we wszystkich formatach. Na matrycy DX każdy obiektyw o ogniskowej np. 50mm niezależnie czy to MF, FF, DX da taki sam kąt widzenia. O kącie widzenia decyduje wielkość matrycy.

Domyślnie

Ojesoo... Ludziska chodzi mi o odpowiednik ogniskowej, wiem ze sama ogniskowa sie nie zmieni a jedynie kat widzenia, przeciez nawet napisalem, myslalem ze jasno.
    A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda? Dlatego tez ponownie pytam - odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam podczepiajac obiektyw ze sredniego formatu do cyfrowego DX? Lub jak kto woli - odpowiednik jakiego obiektywu uzyskam pod wzgledem kata widzenia?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Przecież juz Ci koledzy napisali, i na dodatek sam policzyłeś (w pierwszym poście) obiektyw 50mm to 75mm dla matrycy DX.

EDIT

Tutaj
    [...]A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda?[...
    z kolei wyliczenie jest błędne. Ogniskowa obiektywu jest podawana w odniesieniu do pełnej klatki FX, dla matryc DX będzie ona większa, a dla matryc większych od FX mniejsza.
    Więc obiektyw 50mm to 50mm, dla matrycy DX x 1,5 = 75mm.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 11-03-2010 o 12:02
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Ojesoo... Ludziska chodzi mi o odpowiednik ogniskowej, wiem ze sama ogniskowa sie nie zmieni a jedynie kat widzenia, przeciez nawet napisalem, myslalem ze jasno.
    A przeciez mowi sie ze 50-tka na DX to ma kat widzenia jak 75 mm na FX, mimo ze sama ogniskowa sie nie zmienia, prawda? Dlatego tez ponownie pytam - odpowiednik jakiej ogniskowej uzyskam podczepiajac obiektyw ze sredniego formatu do cyfrowego DX? Lub jak kto woli - odpowiednik jakiego obiektywu uzyskam pod wzgledem kata widzenia?
    To jeszcze napisz który rozmiar klatki MF cię interesuje bo jest ich kilka.

Domyślnie

podpowiedź: mój sekor 110mm (klatka 6x7) daje kąt widzenia taki jak 53mm na FX
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Kolego Art erie czy czytasz uwaznie o co pytam?
    Dzieki kh29228

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Kolego Art erie czy czytasz uwaznie o co pytam?
    Dzieki kh29228
    To może jeszcze raz

Obiektywy z dla korpusów DX, FX i MF o ogniskowej 50mm dla matrycy DX dadzą ogniskową 75mm i będa biały kąt widzenia ok. 30 stopni.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    To jeszcze napisz który rozmiar klatki MF cię interesuje bo jest ich kilka.
    6x6

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    To może jeszcze raz

[...] MF o ogniskowej 50mm dla matrycy DX dadzą ogniskową 75mm i będa biały kąt widzenia ok. 30 stopni.
    to ktos tu zmysla bo kolega wyzej napisal ze obiektyw MF o ogniskowej 110 daje kat widzenia na FX jak obiektyw 53mm.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów