Zobacz pełną wersję : Zdjęcia grupowe
Witam,
jutro w szkole będę robić zdjęcia w klasie. Jednak w trybie auto aparat łapie kilka pól ostrości, w innych trybach (PSAM) już nie. Mogę ustawić tylko jedno pole ostrości i tyle. Czytał4em instrukcję, ale tam o tym nie ma.
Poza tym to macie jakieś uniwersalne ustawienia na takie okazje? Ja wiem, 50-tka to nie jest szał na tą okazję, ale nic innego nie mam, a to będzie tylko w klasie.
roBEERcik
10-03-2010, 21:36
Chcesz mieć wszystko ostre na zdjęciu?
Zainteresuj się pojęciami: głębia ostrości, przysłona.
Trochę będziesz miał ciężko bo 50 trochę wąsko, więc będziesz potrzebował trochę miejsca.
No ja nie wiem jak w D80 jest i nawet nie jestem pewien za bardzo jak w d90, ale po prostu na korpusie u góry jest taki cycek opisany AFi zieloną kropą. przytrzymujesz go i pokrętłem zmień tryb wyboru pól ostrości (jesli jest tak w d90 to będziesz widział to na górnym lcd. Możliwe właśnie ze tryb auto z automatu używa wszystkich pól. Nie wiem, bo za często nie używam AUTO.
A co doUniwerslanych ustawień ?
No ja bym ustawił pewnie tak f/5.6 czy 8 i tyle. Jak nie jesteś pewien światła i aparatu to zrób dodatkowo w rawie żebyś mógł na kompie coś pokombinować. A pozatym to nie wiem co. Aha, jak lampa to nie wal mocno po oczach.
Ale niech się ktoś bardziej PRO wypowie, bo ja się nie znam za bardzo jeszcze.
Rada poboczna - ustaw tryb seryjny w aparacie.
Pytasz - po co? A no po to, żeby móc wybrać zdjęcie na którym wszyscy mają otwarte oczy a nie wyglądają jak pijacy : )
Uwielbiam te odpowiedzi typu: zainteresuj się pojęciem. To że o coś pytam, nie znaczy, że nic nie wiem o aparacie. Wiem, że prześłona 8->11 dają najlepsze rezuyltaty w tej kwestii. Ale chodziło mi o wybór wielu pól ostrości.
Seryjny to wiem, przydaje się :P
Mogę 18-55 skombinować.
A może pogadaj z kimś z forum kto mieszka we Wrocławiu i pomoże ci albo może pożyczy ci odpowiedni obiektyw :) choć masz bardzo mało czasu :(
Ja robiłem ostatnio 18-55 grupowe i nie było źle ;)
Czyli do tej pory robiłes cały czas na auto? Bo nie rozumiem o co ci chodzi z tymi polami ostrości.
Wiem, że prześłona 8->11 dają najlepsze rezuyltaty w tej kwestii.
. Gó...no prawda z tymi przysłonami ... i myślę się że jeśli masz tylklo 50mm to w sali nie zrobisz grupowego zdjęcia, chybą że grupa ma 10 osób
Bo nie rozumiem o co ci chodzi z tymi polami ostrości.
on też nie rozumie
Nie robię na auto, toż to zabójstwo.. :P
Chodzi mi o to, że jak włączę auto i patrzę w wizjer, wciskam do połowy spust migawki, widzę zaznaczone np. 4 pola ostrości, a trybach PSAM mogę wybrać tylko jedno. A jak mam 4 osoby to w takim trybie wyostrzy mi z reguły tylko 2/3. Czy wyższa przesłona może załatwić sprawę?
Tak, będę robić po parę osób, bo 50-tką nie ogarnę całej klasy.
Nie robię na auto, toż to zabójstwo.. :P
Chodzi mi o to, że jak włączę auto i patrzę w wizjer, wciskam do połowy spust migawki, widzę zaznaczone np. 4 pola ostrości, a trybach PSAM mogę wybrać tylko jedno. A jak mam 4 osoby to w takim trybie wyostrzy mi z reguły tylko 2/3. Czy wyższa przesłona może załatwić sprawę?
Tak, będę robić po parę osób, bo 50-tką nie ogarnę całej klasy.
Przykro mi to pisać ale jak widzę to nie masz zbyt dużo pojęcia w temacie fotografii. Po co ustawiać ileś pól ostorości? Ustawiasz przysłone np. 5.6 większej nie potrzeba, ustawiasz pomiar światła matrycowy, nie wiem z jakiej lampy będziesz korzystał - no chyba że bez lampy chcesz działać, ustawiasz nieco większe ISO aby byli wszyscy doświetleni, pole AF na środek bo i tak nie ustawisz kilku pól bo się nie da i robisz fotki.
Trzeba było zagadać http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135571 , bym może coś doradził ;-)
No tak, ale tu jest tak, że jak się czegoś nie wie to odpowiedzą, ale z naciskiem, że nic nie wiem (a jak pytam to logiczne, że akurat tego nie wiem). Żeby nie było, akurat wszystkie pojęcia już ogarnąłem od ostatniego postu, książki mam za sobą dwie, zdjęcia są widocznie lepsze, do tego GIMP'a rozkminiłem i jest git, człowiek się uczy. No chciałem się tylko dowiedzieć czy jest taka funkcja w aparacie itp. Co do przesłony to sam do tego doszedłem. Kto pyta, nie błądzi ^^
Dzięki za pomoc.
No tak, ale tu jest tak, że jak się czegoś nie wie to odpowiedzą, ale z naciskiem, że nic nie wiem (a jak pytam to logiczne, że akurat tego nie wiem). Żeby nie było, akurat wszystkie pojęcia już ogarnąłem od ostatniego postu, książki mam za sobą dwie, zdjęcia są widocznie lepsze, do tego GIMP'a rozkminiłem i jest git, człowiek się uczy. No chciałem się tylko dowiedzieć czy jest taka funkcja w aparacie itp. Co do przesłony to sam do tego doszedłem. Kto pyta, nie błądzi ^^
Dzięki za pomoc.
Nowe wcielenie Uboota?
Sorki, nie moglem sie powstrzymac, ale samo nachodzi, takie skojarzenie!
Bos, gdy ostrzy się na dany punkt, to tak naprawdę ostrzy się na daną odległość.
Na Twojej 50/1.8 jest skala odległości.
Ostrość ustawia się na tę odległość i jest ona idealna w tej płaszczyźnie,
a przymykając przysłonę regulujesz jak duży obszar przed tym punktem i za nim też mają być ostre.
Na całość zagadnienia mają jeszcze wpływ inne czynniki, ale tak z grubsza chciałem Ci wytłumaczyć,
że te kilka pól ostrości w trybie auto i tak ustawia ostrość w jednej odległości od obiektywu
i żaden tryb AF nie ustawi jej na kilku obiektach, które są położone pod tym względem w innej odległości od Ciebie/aparatu/obiektywu.
ps. tak, wiem, że dużo zależy od odległości przedmiotu od obiektywu, są takie pojęcia jak hiperfokalna itd. itp.
Rozkminiłem to, dzięki za pomoc. Zdjęcia wyszły całkiem fajne. A posty, które nic nie wnoszą do tematu proszę sobie darować, bo mi nie jest do śmiechu, a jak na razie to na tym forum tylko po mnie jeżdżą (wychodzi, że żeby coś tu napisać, trzeba mieć nie wiadomo jaką wiedzę i doświadczenie...)
piotr_74
11-03-2010, 16:37
Rozkminiłem to, dzięki za pomoc. Zdjęcia wyszły całkiem fajne. A posty, które nic nie wnoszą do tematu proszę sobie darować, bo mi nie jest do śmiechu, a jak na razie to na tym forum tylko po mnie jeżdżą (wychodzi, że żeby coś tu napisać, trzeba mieć nie wiadomo jaką wiedzę i doświadczenie...)
wystarczy po prostu przeczytać instrukcję od aparatu tam jest wszystko na temat ustawiania pól ostrości str.87 tryb wyboru pola AF i naprawdę nie trzeba nic "rozkimiać" wytarczyły 2 min. na znalezienie tego.
Ale ja wiem jakie mogę wybrać pole AF. Instrukcja nie była potrzebna, bo aparat sam wyjaśnia większość pojęć za sprawą magicznego przycisku "?" ..
Widocznie się nie zrozumieliśmy. Ale o to, o co pytałem już nie mam pytań, wszystkiego się dowiedziałem.
No to teraz pokaż nam jak to wyszło.
Ja po Tobie pojechałem?
No to teraz pokaż nam jak to wyszło.
czekamy
ps, pewnie nic nie wyszło ?
Wyjść wyszły, ale nie pokażę, bo osoby, które się na nich znajdują, nie zgadzają się na to (trudno). Ale 50-tką zdjęcia klasowego bym nie zrobił. Natomiast jak podpiałem 18-55 to zrozumiałem, że zostanę przy stałkach, bo zoomy są meega ciemne.
Niedługo wstawię zdjęcia osób trzecich, takie się zgadzają, bo z reguły zgadzają się na sesje.
Nie tyle pojazd, ale jak mi każdy wylicza to i to i odchodzimy od tematu wypisując jaki ja jestem i w ogółem czego nie wiem. Za fajne to to nie jest.
Zoomy są i jasne, ale odpowiednio też kosztują ;)
Bos może nie jest fajne jak ktoś cie krytykuje ale lepiej by ktoś ci napisał że zdjęcie się nie nadaje niż miałbyś żyć w świadomości że jesteś zajebistym fotografem a na około ludzie by cię wyśmiewali. A po drugie zawsze możesz wyciągnąć jakieś wnioski otrzymać dobre rady itp. i to pomaga :) a na forum można się naprawdę wiele nauczyć i podejrzeć :D
A po cholerę do zdjęcia grupowego jasny zoom, jak i tak jest przymykany do f5.6 lub dalej ?
A koledzy dobrze Ci tłumaczyli, że niezależnie od tego ile pól AF masz podświetlane w automacie,
(podświetlane są pola z jednej płaszczyzny - "głębi" ostrości w różnych punktach,
ale w jednakowej, zawierającej się w głębi ostrości, odległości od matrycy aparatu)
Ostrość jest łapana w jednej płaszczyźnie, "pogłębionej" o wypadkową ognikowej, odległości i przesłony.
Inaczej mówiąc, automat informuje Cię gdzie obrazek będzie ostry.
A w manualu, to TY decydujesz gdzie ma być ostro, a od głębi ostrości jest podgląd tej że głębi.
(no chyba że nie ma body tej funkcji) to wtedy trzeba sobie to samemu policzyć.)