Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Zdjęcia grupowe

Witam,
    jutro w szkole będę robić zdjęcia w klasie. Jednak w trybie auto aparat łapie kilka pól ostrości, w innych trybach (PSAM) już nie. Mogę ustawić tylko jedno pole ostrości i tyle. Czytał4em instrukcję, ale tam o tym nie ma.
    Poza tym to macie jakieś uniwersalne ustawienia na takie okazje? Ja wiem, 50-tka to nie jest szał na tą okazję, ale nic innego nie mam, a to będzie tylko w klasie.
    D80 | 50/1.8

Domyślnie

Chcesz mieć wszystko ostre na zdjęciu?
    Zainteresuj się pojęciami: głębia ostrości, przysłona.
    Trochę będziesz miał ciężko bo 50 trochę wąsko, więc będziesz potrzebował trochę miejsca.
    Ostatnio edytowane przez roBEERcik ; 10-03-2010 o 21:38
    puszki...słoiki... trochę popsutych przetworów...

Domyślnie

No ja nie wiem jak w D80 jest i nawet nie jestem pewien za bardzo jak w d90, ale po prostu na korpusie u góry jest taki cycek opisany AFi zieloną kropą. przytrzymujesz go i pokrętłem zmień tryb wyboru pól ostrości (jesli jest tak w d90 to będziesz widział to na górnym lcd. Możliwe właśnie ze tryb auto z automatu używa wszystkich pól. Nie wiem, bo za często nie używam AUTO.

A co doUniwerslanych ustawień ?

No ja bym ustawił pewnie tak f/5.6 czy 8 i tyle. Jak nie jesteś pewien światła i aparatu to zrób dodatkowo w rawie żebyś mógł na kompie coś pokombinować. A pozatym to nie wiem co. Aha, jak lampa to nie wal mocno po oczach.

Ale niech się ktoś bardziej PRO wypowie, bo ja się nie znam za bardzo jeszcze.

Oszczędny w słowach Awatar Paput
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Rada poboczna - ustaw tryb seryjny w aparacie.

Pytasz - po co? A no po to, żeby móc wybrać zdjęcie na którym wszyscy mają otwarte oczy a nie wyglądają jak pijacy : )
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

Domyślnie

Uwielbiam te odpowiedzi typu: zainteresuj się pojęciem. To że o coś pytam, nie znaczy, że nic nie wiem o aparacie. Wiem, że prześłona 8->11 dają najlepsze rezuyltaty w tej kwestii. Ale chodziło mi o wybór wielu pól ostrości.
    Seryjny to wiem, przydaje się :P
    Mogę 18-55 skombinować.
    D80 | 50/1.8

Domyślnie

A może pogadaj z kimś z forum kto mieszka we Wrocławiu i pomoże ci albo może pożyczy ci odpowiedni obiektyw choć masz bardzo mało czasu

Ja robiłem ostatnio 18-55 grupowe i nie było źle
    Ostatnio edytowane przez marcogk ; 10-03-2010 o 22:05
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Czyli do tej pory robiłes cały czas na auto? Bo nie rozumiem o co ci chodzi z tymi polami ostrości.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bos Zobacz posta
    Wiem, że prześłona 8->11 dają najlepsze rezuyltaty w tej kwestii.
    .
    Gó...no prawda z tymi przysłonami ... i myślę się że jeśli masz tylklo 50mm to w sali nie zrobisz grupowego zdjęcia, chybą że grupa ma 10 osób

Cytat Zamieszczone przez Pimps Zobacz posta
    Bo nie rozumiem o co ci chodzi z tymi polami ostrości.
    on też nie rozumie

Domyślnie

Nie robię na auto, toż to zabójstwo.. :P
    Chodzi mi o to, że jak włączę auto i patrzę w wizjer, wciskam do połowy spust migawki, widzę zaznaczone np. 4 pola ostrości, a trybach PSAM mogę wybrać tylko jedno. A jak mam 4 osoby to w takim trybie wyostrzy mi z reguły tylko 2/3. Czy wyższa przesłona może załatwić sprawę?
    Tak, będę robić po parę osób, bo 50-tką nie ogarnę całej klasy.
    D80 | 50/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bos Zobacz posta
    Nie robię na auto, toż to zabójstwo.. :P
    Chodzi mi o to, że jak włączę auto i patrzę w wizjer, wciskam do połowy spust migawki, widzę zaznaczone np. 4 pola ostrości, a trybach PSAM mogę wybrać tylko jedno. A jak mam 4 osoby to w takim trybie wyostrzy mi z reguły tylko 2/3. Czy wyższa przesłona może załatwić sprawę?
    Tak, będę robić po parę osób, bo 50-tką nie ogarnę całej klasy.
    Przykro mi to pisać ale jak widzę to nie masz zbyt dużo pojęcia w temacie fotografii. Po co ustawiać ileś pól ostorości? Ustawiasz przysłone np. 5.6 większej nie potrzeba, ustawiasz pomiar światła matrycowy, nie wiem z jakiej lampy będziesz korzystał - no chyba że bez lampy chcesz działać, ustawiasz nieco większe ISO aby byli wszyscy doświetleni, pole AF na środek bo i tak nie ustawisz kilku pól bo się nie da i robisz fotki.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów