PDA

Zobacz pełną wersję : Helios 44m-4 58/2

Michaelg
09-03-2010, 17:12
Jak ktos bedzie zainteresowany moge zablokowac bolec przesłony

na niektórych aukcjach użytkownicy piszą o tym że mogą zablokować bolec. Na czym to polega i w czym mi to pomoże chcąc taki obiektyw podpiąć pod lustro Nikona?

W razie kupna godzić się na to żeby zablokować czy nie?

loolekk
09-03-2010, 17:46
Ja miełem problem z tym samym obiektywem, kupiłem adapter na M42 z soczewka co ponoc daje ostrzenie w nieksończonośc niestety tak nie jest kiedy ostrze na jakiś punkt dalszy to ten obiektyw rozsówa sie do wewnatrz korpusy i blokuje go adapter dalej ostrzył nie bęzie bo niema fizycznej możliwości

pppppp
10-03-2010, 09:44
obcina się kawałek wkładu od długopisu ok 3mm i nasuwa na bolec dzięki temu nie wystaje i możesz operować przesłoną - jak go nie zablokujesz masz cały czas pełną dziurę czyli z zablokowanym użytkowalność zdecydowanie wzrasta ale to i tak zależy do czego chcesz używać bo jak np do makro jako odwrotnie zamontowany to blokowanie wtedy jest bez sensu

a ostrzenie na nieskończoność to inny temat - zależy od przejściówki (adaptera) czy z soczewką czy bez

ps i to nie ten dział

pewex
10-03-2010, 09:48
Ja w moim heliosie wykrecilem soczewki tylnie o parenascie obrotow i ostrzy na taka odleglosc na jakiej zazwyczaj robi sie portrety

kazios
13-03-2010, 13:38
bolec blokuje sie jak napisal wyzej pppppp http://www.olympusclub.pl/zrob-to-sam/blokowanie-bolca-helios.html
zeby ostrzyl na nieskonczonosc przy zwyklej przejsciowce przykleilem na stale tylna soczewke do pierscienia dociskajacego z gwintem i wkrecilem odwrotnie co znacznie przyblizylo ja do matrycy

gilvhs
27-03-2010, 18:51
Blokada bolca jest bardzo prosta i nie trwa dłużej niż 5 min.
Czy do takiego heliosa będzie pasować dekielek 52mm ? Taki jak Nikon LC-52.

karabud
27-03-2010, 19:02
Tak helios ma 52mm filtry wiec taki dekielek pasuje.