Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Helios 44m-4 58/2

Jak ktos bedzie zainteresowany moge zablokowac bolec przesłony
    na niektórych aukcjach użytkownicy piszą o tym że mogą zablokować bolec. Na czym to polega i w czym mi to pomoże chcąc taki obiektyw podpiąć pod lustro Nikona?

W razie kupna godzić się na to żeby zablokować czy nie?
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Ja miełem problem z tym samym obiektywem, kupiłem adapter na M42 z soczewka co ponoc daje ostrzenie w nieksończonośc niestety tak nie jest kiedy ostrze na jakiś punkt dalszy to ten obiektyw rozsówa sie do wewnatrz korpusy i blokuje go adapter dalej ostrzył nie bęzie bo niema fizycznej możliwości
    D700, N180mm f2.8, N85mm f1.8, N50mm f1.4G, N28mm f1.8N, SB800

Domyślnie

obcina się kawałek wkładu od długopisu ok 3mm i nasuwa na bolec dzięki temu nie wystaje i możesz operować przesłoną - jak go nie zablokujesz masz cały czas pełną dziurę czyli z zablokowanym użytkowalność zdecydowanie wzrasta ale to i tak zależy do czego chcesz używać bo jak np do makro jako odwrotnie zamontowany to blokowanie wtedy jest bez sensu

a ostrzenie na nieskończoność to inny temat - zależy od przejściówki (adaptera) czy z soczewką czy bez

ps i to nie ten dział
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Ja w moim heliosie wykrecilem soczewki tylnie o parenascie obrotow i ostrzy na taka odleglosc na jakiej zazwyczaj robi sie portrety
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

bolec blokuje sie jak napisal wyzej pppppp http://www.olympusclub.pl/zrob-to-sa...ca-helios.html
    zeby ostrzyl na nieskonczonosc przy zwyklej przejsciowce przykleilem na stale tylna soczewke do pierscienia dociskajacego z gwintem i wkrecilem odwrotnie co znacznie przyblizylo ja do matrycy

Domyślnie

Blokada bolca jest bardzo prosta i nie trwa dłużej niż 5 min.
    Czy do takiego heliosa będzie pasować dekielek 52mm ? Taki jak Nikon LC-52.

Domyślnie

Tak helios ma 52mm filtry wiec taki dekielek pasuje.

Uprawnienia umieszczania postów