Zobacz pełną wersję : Studio a ustawienia
kristof05
07-03-2010, 23:38
Witam wszystkich.
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że fotografują hobbystycznie od około 2 lat, pierwszy rok to Fuji s9500, a do dziś katuję D80.
To do czego mnie ciągnie, jest fotografia ludzi. Zawsze w plenerze, w ciekawszych miejscach typu ruiny zamku, pałacu itp.
Jakiś czas temu postanowiłem, że będę się rozwijał dalej i poznam podstawy fotografii studyjnej.
Kroki podjąłem, znalazłem jedyne studio, które oferuje wynajem w danej okolicy, modelki są.
Proszę o wyrozumiałość podczas odpowiadania na moje pytania, chociaż z tego względu, że każdy z nas kiedyś zaczynał i nie wiedział naraz wszystkiego.
Zacznę może od tego - jaki jest optymalny obiektyw ? dysponuję 17-50 F/2.8 (zdaję sobie z tego sprawę, że będę musiał sterczeć nad nosem modelki i mogę zasłaniać światło), 180 (tego nawet nie uwzględniam) ale mam możliwość wypożyczenia innych szkieł. Druga kwestia, ustawienie światła (moc, rozstaw). Chodzi o oświetlenie całej modelki oraz o punktowe światło, aby tło nie dawało po oczach. Cała sylwetka, to zapewne softboxy, ale do punktowego nie jestem pewien, czy beauty dish da radę ?
Proszę także o poradę w kwestii wywołania światła z boxów. Nie posiadam kabelka i nie jestem pewien czy zastanę takowy.
O co mogę jeszcze zapytać, może po prostu poproszę o jakieś trafne sugestie i porady bez których nie można wchodzić do studia.
Poniżej podam linki do zdjęć, o których chciałbym się czegoś od Was dowiedzieć, a mianowicie, jak zostało ustawione światło i co ew. zostało użyte w tych portretach:
1.
http://www.artstore.pl/wp-content/gfx/portret-studyjny1.jpg
2.
http://img710.imageshack.us/img710/6593/img447022bwmale.jpg
3.
http://plfoto.com/zdjecia_new2/1969409.jpg
4.
http://img11.imageshack.us/img11/2121/01smb.jpg
5.
http://img22.imageshack.us/img22/9548/01smpoziom.jpg
6.
http://www.maxmodels.pl/galerie/4/7/3/84473/51265.jpg
Za jakąkolwiek pomoc, sugestię, będę niezmiernie wdzięczny i obiecuje wrzucić swoje wypociny po zakończeniu sesji.
Pozdrawiam.
kochamgory
07-03-2010, 23:56
Co jedno zdjęcie ciekawszy plener:)
kristof05
08-03-2010, 00:17
no i jeszcze kwestia ustawień aparatu, przysłony, wykorzystania lampy z aparatu, ew. dyfuzora do niej, który posiadam.
nonnatus
08-03-2010, 00:47
oj chłopie, chłopie... jak ustawić światło, jaką przesłone, jaki czas...???
powiem tak: czas najwyzszy na... próby i błedy. inaczej się nie da.
ćwicz józek, ćwicz...
ehhh
moze jeszcze za Ciebie nacisnać spust migawki, co?
to o co pytasz to wiedza zdobywana latami, a Ty tu chcesz żeby pstryk i juz masz...
brak Ci cierpliwości do nauki, to poszukaj sobie innego hobby.
stachu321
08-03-2010, 00:54
ehhhh nonnatus, to Wy nie wiedzieli, że postęp teraz, że wszystko w Internecie znaleźć można. Kiedyś nie do pomyślenia, a dzisiaj na plaży baby zamiast majtek sznurek w dupie noszą. Powinieneś iść z duchem czasu, pomóc koledze, doradzić co ma ustawić w aparacie, jak lampy, na koniec w PKSa wsiąść i na mazowsze spust migawki nacisnąć.
ustaw swiatla tak, zeby dobrze oswietlaly modelke, jesli potrzeba uzyj dyfuzora, przyslone i czas nastaw tak, zeby miec odpowiednia GO oraz ekspozycje...
...no bo jak inaczej mozna odpowiedziec na takie ogolne pytanie? Jest cala masa literatury na ten temat, od ktorej zacznij, studiuj przyklady z backstagem, probuj wszystko na wlasnej skorze i nie pokazuj nam wypocin, a prace ktore uwazasz za dobre, czy nawet bardzo dobre, bysmy mogli sie wspolnie zastanowic co mozna jeszcze poprawic :)
kristof05
08-03-2010, 01:12
oj chłopie, chłopie... jak ustawić światło, jaką przesłone, jaki czas...???
powiem tak: czas najwyzszy na... próby i błedy. inaczej się nie da.
ćwicz józek, ćwicz...
ehhh
moze jeszcze za Ciebie nacisnać spust migawki, co?
to o co pytasz to wiedza zdobywana latami, a Ty tu chcesz żeby pstryk i juz masz...
brak Ci cierpliwości do nauki, to poszukaj sobie innego hobby.
Dlaczego najpierw nie zapytać, a potem próbować ?
Dlaczego nie mozna spróbowac po prostu pomóc ?
Co w tym jest złego ?
Nikt Cię nie potępia za Twój sposób bycia i za pracę/hobby, którego się podjąłeś.
Powiem tylko, że wiem co to 'metoda prób i błedów', wiem ze jest bardzo skuteczną metodą, ale mam ograniczony czas w studio i jednak chciałbym do tego podejśc ze świadomoscia, że bede potrafił ustawić oświetlenie, niekoniecznie w jakiś wyrafionowany sposób, ale w sposób satysfakcjonujący.
Wiem, że najłatwiej jest powiedziec "nie"..
Nie proszę o wiele, proszę tylko o kilka trafnych porad.
kristof05
08-03-2010, 01:16
ustaw swiatla tak, zeby dobrze oswietlaly modelke, jesli potrzeba uzyj dyfuzora, przyslone i czas nastaw tak, zeby miec odpowiednia GO oraz ekspozycje...
...no bo jak inaczej mozna odpowiedziec na takie ogolne pytanie? Jest cala masa literatury na ten temat, od ktorej zacznij, studiuj przyklady z backstagem, probuj wszystko na wlasnej skorze i nie pokazuj nam wypocin, a prace ktore uwazasz za dobre, czy nawet bardzo dobre, bysmy mogli sie wspolnie zastanowic co mozna jeszcze poprawic :)
backstage to dobry pomysł, nie pomyślałem o tym.
przestudiuję materiał, na który się natknę.
Dzięki.
nonnatus
08-03-2010, 01:17
...bo Twoje pytanie jest z gatunku - mam do zbudowania dom. jakich cegieł mam uzyc? czy kielnię trzymać w lewej czy w prawej rece? czy betoniarkę włączyć na fulla czy na pół mocy? z któej strony powinienem stanac obok tej betoniarki? czy to źle ze pytam o takie rzeczy??? przeciez zawsze lepiej najpierw zapytac, prawda?
widzisz już absurd Twojego pytania? czy mam pisac dalej?
ehhh
luknij tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=IdcdWkc7xEI
15 sekund szukania w necie...
ehhh
stachu321
08-03-2010, 01:21
Nie proszę o wiele, proszę tylko o kilka trafnych porad.
Sztukę perswazji i wywierania wpływu opanowałeś do perfekcji.
Ale do rzeczy - prosisz o porady. OK. To ja Ci się zapytam inaczej. Masz zamiar hodować rybki morskie, odkryłeś, że to Twoje hobby. Powiedz mi, co robisz najpierw? Na moje kolejność następująca - idziesz do sklepu specjalistycznego i rozmawiasz na ten temat ze sprzedawcą. Po wizycie w sklepie z rybkami czujesz niedosyt wiedzy. Więc wędrujesz do księgarni, empiku lub biblioteki publicznej po książki tematycznie odnoszące się do problemu rybek morskich w akwarium. Po przeczytaniu kilku książek masz dostatecznie dużą wiedzę, żeby kupić odpowiednie wyposażenie i kompletować rybki morskie. Po czasie jednak rybki zaczynają się zażerać - szukasz odpowiedzi na forach internetowych (TERAZ UWAGA). Okazuje się, że rybki morskie wpuszczane w nieodpowiedniej kolejności do akwarium dają następstwom nieszczęść ekosystemowych. DO MERITUM. Zauważ, w którym momencie pojawia się rola fora internetowego w wątku. - Dopiero, gdy pojawia się konkretny problem szczegółowy. Przełóż to na fotografię i na podstawie analitycznego myślenia przeanalizuj to, co przed chwilą napisałem. Tyle ode mnie.
kristof05
08-03-2010, 01:43
Sztukę perswazji i wywierania wpływu opanowałeś do perfekcji.
Ale do rzeczy - prosisz o porady. OK. To ja Ci się zapytam inaczej. Masz zamiar hodować rybki morskie, odkryłeś, że to Twoje hobby. Powiedz mi, co robisz najpierw? Na moje kolejność następująca - idziesz do sklepu specjalistycznego i rozmawiasz na ten temat ze sprzedawcą. Po wizycie w sklepie z rybkami czujesz niedosyt wiedzy. Więc wędrujesz do księgarni, empiku lub biblioteki publicznej po książki tematycznie odnoszące się do problemu rybek morskich w akwarium. Po przeczytaniu kilku książek masz dostatecznie dużą wiedzę, żeby kupić odpowiednie wyposażenie i kompletować rybki morskie. Po czasie jednak rybki zaczynają się zażerać - szukasz odpowiedzi na forach internetowych (TERAZ UWAGA). Okazuje się, że rybki morskie wpuszczane w nieodpowiedniej kolejności do akwarium dają następstwom nieszczęść ekosystemowych. DO MERITUM. Zauważ, w którym momencie pojawia się rola fora internetowego w wątku. - Dopiero, gdy pojawia się konkretny problem szczegółowy. Przełóż to na fotografię i na podstawie analitycznego myślenia przeanalizuj to, co przed chwilą napisałem. Tyle ode mnie.
Dziękuję, z perswazją daję sobie radę.
Jeżeli chodzi o Twoją wypowiedź, oczywiście, masz racje.
oldarcher
08-03-2010, 01:57
A ja polecę dodatkowo tę stronę:
http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=96872
Nie wszystkie zdjęcia, szczególnie te z pierwszych stron, sie wyświetlają ale i tak jest tam cala masa skomasowanej wiedzy o oświetleniu studyjnym. Lopatologicznie i obrazkowo, nawet angielskiego nie trzeba znać.
Topic caly czas aktywny i uzupelniany więc warto doń zaglądać choćby raz na tydzień.
A ja uchylę rąbek wiedzy tajemnej i napiszę coś, dzięki czemu za 2-3 tygodnie pokażesz nam zdjęcia które zmiotą nas z pokładu.
- swoje wysiłki skoncentruj na znalezieniu odpowiedniej osoby do fotografowania
- nie ważne jest jej doświadczenie
- musi wyglądać pięknie i swobodnie czuć się przed obiektywem
- musi mieć ogromy wdzięk (to najważniejszy warunek)
- jedyny warunek techniczny: nie zepsuj zdjęć przez prześwietlenie niedoświetlenie.
- jeśli nie dasz rady z kolorami, zamień zdjęcia na czarno-białe
- zrób w czasie sesji 600-800 zdjęć i wybierz tylko 5 najlepszych
- nad każdym zdjęciem zastanów się i podczas obróbki przytnij je (skadruj). Nie bój się cięcia.
A teraz przełożę to na zdjęcia które pokazałeś na początki tego wątku:
- na wszystkich są śliczne szczupłe kobiety
- pięknie naturalnie pozują
- na wszystkich zdjęciach zastosowano proste oświetlenie (jedno źródło miękkiego światła albo światło płaskie)
- wszystkie przedstawione zdjęcia są ładnie/przemyślanie skadrowane.
Jakieś 10 lat temu pytałem doświadczonych kolegów "jak uzyskać takie efekty". Dostawałem bardzo proste odpowiedzi, które uważałem za "rzucone na odczepnego". Więc przystąpiłem do wielomiesięczno-sesyjnych eksperymentów z oświetleniem i obróbką, w czasie których całkiem sporo sesji poszło wprost do kosza. Ten proces trwa do dziś (no, może kosza teraz mniej używam), ale z dochodzę do tych samych wniosków które dostałem na tacy 10 lat temu. Szkoda, że od razu nie posłuchałem :-(
killer_one
08-03-2010, 12:04
Metoda najprostsza - popatrz na cienie, cień prawdę ci powie...
Luźna gumka
08-03-2010, 15:35
A ja uchylę rąbek wiedzy tajemnej i napiszę coś, dzięki czemu za 2-3 tygodnie pokażesz nam zdjęcia które zmiotą nas z pokładu.
- swoje wysiłki skoncentruj na znalezieniu odpowiedniej osoby do fotografowania
- nie ważne jest jej doświadczenie
- musi wyglądać pięknie i swobodnie czuć się przed obiektywem
- musi mieć ogromy wdzięk (to najważniejszy warunek)
- jedyny warunek techniczny: nie zepsuj zdjęć przez prześwietlenie niedoświetlenie.
- jeśli nie dasz rady z kolorami, zamień zdjęcia na czarno-białe
- zrób w czasie sesji 600-800 zdjęć i wybierz tylko 5 najlepszych
- nad każdym zdjęciem zastanów się i podczas obróbki przytnij je (skadruj). Nie bój się cięcia.
A teraz przełożę to na zdjęcia które pokazałeś na początki tego wątku:
- na wszystkich są śliczne szczupłe kobiety
- pięknie naturalnie pozują
- na wszystkich zdjęciach zastosowano proste oświetlenie (jedno źródło miękkiego światła albo światło płaskie)
- wszystkie przedstawione zdjęcia są ładnie/przemyślanie skadrowane.
Jakieś 10 lat temu pytałem doświadczonych kolegów "jak uzyskać takie efekty". Dostawałem bardzo proste odpowiedzi, które uważałem za "rzucone na odczepnego". Więc przystąpiłem do wielomiesięczno-sesyjnych eksperymentów z oświetleniem i obróbką, w czasie których całkiem sporo sesji poszło wprost do kosza. Ten proces trwa do dziś (no, może kosza teraz mniej używam), ale z dochodzę do tych samych wniosków które dostałem na tacy 10 lat temu. Szkoda, że od razu nie posłuchałem :-(
Podpisuję się pod wypowiedzą Andrzeja. Przyznam, że na początku swojej zabawy w studio myślałem, że potrzeba wielo lampowego systemu oświetlenia z tysiącami Ws do dyspozycji. Niestety wiele lamp = wiele problemów, przynajmniej dla początkującego adepta w studio.
Po jakimś już czasie w studio, po iluś tam sesjach zdjęciowych mogę potwierdzić słowa Andrzeja. Prostota jest najlepsza. Ostatnio się łapię na tym, że używam jednego źródła światła, zamiast 4, jakbym to zrobił parę miesięcy temu. Ale do takich wniosków trzeba dojść jednak własnymi siłami ;)
Metoda najprostsza - popatrz na cienie, cień prawdę ci powie...
A ja myślałem, że oczy ;)
no i jeszcze kwestia ustawień aparatu, przysłony, wykorzystania lampy z aparatu, ew. dyfuzora do niej, który posiadam.
za takie pytania to powinieneś banana na forum zarobić ... może jeszcze wcisnąć za ciebie wyzwolenie migawki ?
kochamgory
09-03-2010, 00:21
Onia, jak masz pilota to wciskaj :)
kristof05
09-03-2010, 13:04
za takie pytania to powinieneś banana na forum zarobić ... może jeszcze wcisnąć za ciebie wyzwolenie migawki ?
Podrzucę Ci pilot
Podrzucę Ci pilot
Przestań tu ironizować. Zamiast samemu poszukać zadajesz debilne pytanie w którym oczekujesz ze wszyscy ci napiszą co i jak ( i to dokładnie pytasz o WSZYSTKO , nawet czas i przesłonę ). Masz czas próbować ? napisałeś ze masz ... to PRÓBUJ ! w google znalezienie schematów ustawień świateł i wyników tego jak to przy danym ustawieniu jest multum. Ale przecież łatwiej wejść na forum i zadać kolejne pytanie z serii ... to już było ... niż samemu poszukać.
To tak jakby założyć topik dotyczący : jak to było zrobione ( dotyczy obróbki zdjęcia ) i zadawałbyś pytanie jakiej twardości pędzla użyć i jakiego rozmiaru ... no proszę cie.
kristof05
09-03-2010, 17:20
Nie spinaj się tak, już na większość pytań znalazłem satysfakcjonujące mnie odpowiedzi.
Dzieki Waszym nadwyraz pozytywym odpisywaniu ruszyło mnie żeby poszukać i o, znalazłem.
możecie być z siebie dumni, dziękuje za mobilizację.
Kolego
1. Popatrz na te fotki które nam pokazałeś i zastanów się jaką ogniskową mogły być zrobione i jaką mają GO - w ten sposób teoretycznie ustalisz obiektyw i przesłonę
2. Rozrysuj sobie każdą z tych fotek na kartce papieru, a następnie spróbuj zaznaczyć miejsca z których może (według Ciebie) pada na modela światło - tak powstanie jakiś tam schemat oświetlenia
3. Wybierz się do biblioteki i poszukaj tam książek na temat oświetlenia w fotografii, przejrzyj też kilka albumów znanych portrecistów - tak zdobędziesz podstawy wiedzy na temat fotografii portretowej
4. Obserwuj naturę i zawsze patrz tak jakbyś patrzył przez obiektyw aparatu
5. Tak na pocieszenie - ja od 20 lat fotografuję i cały czas się uczę, i dopiero przestanę się uczyć wtedy kiedy moje stare zgrabiałe ręce nie będą mogły podnieś aparatu fotograficznego do oka
Pozdrawiam i życzę sukcesów - m@zon