Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Studio a ustawienia

Witam wszystkich.
    Na wstępie chciałbym powiedzieć, że fotografują hobbystycznie od około 2 lat, pierwszy rok to Fuji s9500, a do dziś katuję D80.
    To do czego mnie ciągnie, jest fotografia ludzi. Zawsze w plenerze, w ciekawszych miejscach typu ruiny zamku, pałacu itp.
    Jakiś czas temu postanowiłem, że będę się rozwijał dalej i poznam podstawy fotografii studyjnej.
    Kroki podjąłem, znalazłem jedyne studio, które oferuje wynajem w danej okolicy, modelki są.
    Proszę o wyrozumiałość podczas odpowiadania na moje pytania, chociaż z tego względu, że każdy z nas kiedyś zaczynał i nie wiedział naraz wszystkiego.

Zacznę może od tego - jaki jest optymalny obiektyw ? dysponuję 17-50 F/2.8 (zdaję sobie z tego sprawę, że będę musiał sterczeć nad nosem modelki i mogę zasłaniać światło), 180 (tego nawet nie uwzględniam) ale mam możliwość wypożyczenia innych szkieł. Druga kwestia, ustawienie światła (moc, rozstaw). Chodzi o oświetlenie całej modelki oraz o punktowe światło, aby tło nie dawało po oczach. Cała sylwetka, to zapewne softboxy, ale do punktowego nie jestem pewien, czy beauty dish da radę ?
    Proszę także o poradę w kwestii wywołania światła z boxów. Nie posiadam kabelka i nie jestem pewien czy zastanę takowy.
    O co mogę jeszcze zapytać, może po prostu poproszę o jakieś trafne sugestie i porady bez których nie można wchodzić do studia.

Poniżej podam linki do zdjęć, o których chciałbym się czegoś od Was dowiedzieć, a mianowicie, jak zostało ustawione światło i co ew. zostało użyte w tych portretach:
    1.
    http://www.artstore.pl/wp-content/gf...-studyjny1.jpg

2.
    http://img710.imageshack.us/img710/6...7022bwmale.jpg

3.
    http://plfoto.com/zdjecia_new2/1969409.jpg

4.
    http://img11.imageshack.us/img11/2121/01smb.jpg

5.
    http://img22.imageshack.us/img22/9548/01smpoziom.jpg

6.
    http://www.maxmodels.pl/galerie/4/7/3/84473/51265.jpg

Za jakąkolwiek pomoc, sugestię, będę niezmiernie wdzięczny i obiecuje wrzucić swoje wypociny po zakończeniu sesji.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Co jedno zdjęcie ciekawszy plener
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

no i jeszcze kwestia ustawień aparatu, przysłony, wykorzystania lampy z aparatu, ew. dyfuzora do niej, który posiadam.

Domyślnie

oj chłopie, chłopie... jak ustawić światło, jaką przesłone, jaki czas...???
    powiem tak: czas najwyzszy na... próby i błedy. inaczej się nie da.
    ćwicz józek, ćwicz...
    ehhh
    moze jeszcze za Ciebie nacisnać spust migawki, co?

to o co pytasz to wiedza zdobywana latami, a Ty tu chcesz żeby pstryk i juz masz...
    brak Ci cierpliwości do nauki, to poszukaj sobie innego hobby.
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-03-2010 o 00:51
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

ehhhh nonnatus, to Wy nie wiedzieli, że postęp teraz, że wszystko w Internecie znaleźć można. Kiedyś nie do pomyślenia, a dzisiaj na plaży baby zamiast majtek sznurek w dupie noszą. Powinieneś iść z duchem czasu, pomóc koledze, doradzić co ma ustawić w aparacie, jak lampy, na koniec w PKSa wsiąść i na mazowsze spust migawki nacisnąć.
    Zwyczajny jak kiełbasa.

Domyślnie

ustaw swiatla tak, zeby dobrze oswietlaly modelke, jesli potrzeba uzyj dyfuzora, przyslone i czas nastaw tak, zeby miec odpowiednia GO oraz ekspozycje...

...no bo jak inaczej mozna odpowiedziec na takie ogolne pytanie? Jest cala masa literatury na ten temat, od ktorej zacznij, studiuj przyklady z backstagem, probuj wszystko na wlasnej skorze i nie pokazuj nam wypocin, a prace ktore uwazasz za dobre, czy nawet bardzo dobre, bysmy mogli sie wspolnie zastanowic co mozna jeszcze poprawic
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    oj chłopie, chłopie... jak ustawić światło, jaką przesłone, jaki czas...???
    powiem tak: czas najwyzszy na... próby i błedy. inaczej się nie da.
    ćwicz józek, ćwicz...
    ehhh
    moze jeszcze za Ciebie nacisnać spust migawki, co?

to o co pytasz to wiedza zdobywana latami, a Ty tu chcesz żeby pstryk i juz masz...
    brak Ci cierpliwości do nauki, to poszukaj sobie innego hobby.

Dlaczego najpierw nie zapytać, a potem próbować ?
    Dlaczego nie mozna spróbowac po prostu pomóc ?
    Co w tym jest złego ?

Nikt Cię nie potępia za Twój sposób bycia i za pracę/hobby, którego się podjąłeś.

Powiem tylko, że wiem co to 'metoda prób i błedów', wiem ze jest bardzo skuteczną metodą, ale mam ograniczony czas w studio i jednak chciałbym do tego podejśc ze świadomoscia, że bede potrafił ustawić oświetlenie, niekoniecznie w jakiś wyrafionowany sposób, ale w sposób satysfakcjonujący.

Wiem, że najłatwiej jest powiedziec "nie"..

Nie proszę o wiele, proszę tylko o kilka trafnych porad.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    ustaw swiatla tak, zeby dobrze oswietlaly modelke, jesli potrzeba uzyj dyfuzora, przyslone i czas nastaw tak, zeby miec odpowiednia GO oraz ekspozycje...

...no bo jak inaczej mozna odpowiedziec na takie ogolne pytanie? Jest cala masa literatury na ten temat, od ktorej zacznij, studiuj przyklady z backstagem, probuj wszystko na wlasnej skorze i nie pokazuj nam wypocin, a prace ktore uwazasz za dobre, czy nawet bardzo dobre, bysmy mogli sie wspolnie zastanowic co mozna jeszcze poprawic
    backstage to dobry pomysł, nie pomyślałem o tym.
    przestudiuję materiał, na który się natknę.
    Dzięki.

Domyślnie

...bo Twoje pytanie jest z gatunku - mam do zbudowania dom. jakich cegieł mam uzyc? czy kielnię trzymać w lewej czy w prawej rece? czy betoniarkę włączyć na fulla czy na pół mocy? z któej strony powinienem stanac obok tej betoniarki? czy to źle ze pytam o takie rzeczy??? przeciez zawsze lepiej najpierw zapytac, prawda?
    widzisz już absurd Twojego pytania? czy mam pisac dalej?
    ehhh

luknij tutaj
    http://www.youtube.com/watch?v=IdcdWkc7xEI

15 sekund szukania w necie...
    ehhh
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-03-2010 o 01:23
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristof05 Zobacz posta
    Nie proszę o wiele, proszę tylko o kilka trafnych porad.
    Sztukę perswazji i wywierania wpływu opanowałeś do perfekcji.

Ale do rzeczy - prosisz o porady. OK. To ja Ci się zapytam inaczej. Masz zamiar hodować rybki morskie, odkryłeś, że to Twoje hobby. Powiedz mi, co robisz najpierw? Na moje kolejność następująca - idziesz do sklepu specjalistycznego i rozmawiasz na ten temat ze sprzedawcą. Po wizycie w sklepie z rybkami czujesz niedosyt wiedzy. Więc wędrujesz do księgarni, empiku lub biblioteki publicznej po książki tematycznie odnoszące się do problemu rybek morskich w akwarium. Po przeczytaniu kilku książek masz dostatecznie dużą wiedzę, żeby kupić odpowiednie wyposażenie i kompletować rybki morskie. Po czasie jednak rybki zaczynają się zażerać - szukasz odpowiedzi na forach internetowych (TERAZ UWAGA). Okazuje się, że rybki morskie wpuszczane w nieodpowiedniej kolejności do akwarium dają następstwom nieszczęść ekosystemowych. DO MERITUM. Zauważ, w którym momencie pojawia się rola fora internetowego w wątku. - Dopiero, gdy pojawia się konkretny problem szczegółowy. Przełóż to na fotografię i na podstawie analitycznego myślenia przeanalizuj to, co przed chwilą napisałem. Tyle ode mnie.
    Zwyczajny jak kiełbasa.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów