Zobacz pełną wersję : Tablet Wacoma
Zoidberg
17-11-2006, 14:11
Witam,
Mam zamiar kupić tablet do zabawy ze zdjęciami w PS i mam pytanie - czy do tego celu wystarczy Graphire 4 czy trzeba wydać kasę na Intuosa 3?
Pozdrawiam
do zabawy zdjeciami wystarczy ci nawet volito2 :)
Przyznam się bez bicia, że używam od 2 lat.. Quadpena (Pentagram), i bardzo sobie go chwalę ;-)
Dwa dni temu, pierwszy raz wymieniałem bateryjkę w piórku.
Praca z tabletem to rzecz bardzo subiektywna. Jedni nie moga się obejść bez A4, inni chwalą A5, jedni tylko Wacomy, inni nie. Jedni muszą mieć ciężkie piórko, inni wolą lekuchne.
Ja poszedłem do sklepu i wybrałem najtańszy z tych, które dobrze leżały mi w ręku.
P.S. Kiedy padła mi bateryjka w piórku, postanowiłem popracować trochę myszą, jak za dawnych czasów. Miałem uczucie, jakbym malował obraz w rękawicy bokserskiej. Nie dałem rady.. :-)
Gawronnek
17-11-2006, 17:56
czy dla kogoś kto nie miał nigdy do czynienia z tabletem, będzie to rzeczywiście duża pomoc w pracy z PS? nigdy nie miałem okazji nawet zobaczyć tego urządzenia w akcji, nie posiadam także uzdolnień malarskich, chodzi o mniej lub bardziej skomplikowaną obróbke zdjęć
Valdek_Tychy
17-11-2006, 18:18
czy dla kogoś kto nie miał nigdy do czynienia z tabletem, będzie to rzeczywiście duża pomoc w pracy z PS? nigdy nie miałem okazji nawet zobaczyć tego urządzenia w akcji, nie posiadam także uzdolnień malarskich, chodzi o mniej lub bardziej skomplikowaną obróbke zdjęć
To jest kwestia przyzwyczajenia się i po krótkim czasie nie będziesz chcial myszy do edycji foto używać.Tak jak Andy_O od trzech lat mam pentagrama i chwalę sobie.
Gawronnek
17-11-2006, 18:50
czyli reasumując, skoro jestem na etapie nauki PS to lepiej od razu z tabletem? a ejsli to który z 2 wymienianyh będzie lepszy Volito2 czy Quadpen, róznica w cenie praktycznie żadna, może ktoś miał doczynienia z oboma, bo na razie polecacie głownie Pentagrama
Absolutnie Volito2. Wacom, Wacom i jeszcze raz Wacom. Używam Wacoma od ponad 10 lat i miałem przez ten czas... dwie sztuki, w tym obydwie działają. Wacom to jest tabletowy absolut. Jest tak dobry, że nawet Wacom nie bardzo już wie jak go ulepszyć. Nic też nie może być równie dobre jak Wacom, bo musiałoby być Wacomem, a ten jest już opatentowany. I nie ma też sensu kupować czegokolwiek większego niż A6 do PS, bo to mordęga, szczególnie jeśli nie ma się wprawionej ręki. Większe nadają się do rysowania.
Gawronnek
17-11-2006, 19:22
ostatnie pytanie, czy operując tabletem w PS, mysz odkładamy na bok czy zamiennie w zależności od wykonywanej operacji/ proszę się tylko nie śmiać ze mnie, naprawdę nie widziałem tego w akcji i do tej pory się tym nie interesowałem, jednak w książkach o PS często się o tym wspomina, a cena 200 zł jest do przełknięcia, w sumie mysz nie wiele taniej kupiłem, może ktoś w jutrzejszych warsztatowiczów mógłby wsiąść go ze sobą?
Do pewnych operacji mysz jest lepsza - ciężko np. precyzyjnie zaplatać wektorki penem. Ale do samego retuszu piórko jest niezastąpione i po nabraniu wprawy zasadniczo "nie opłaca" się go wogóle odkładać.
Gawronnek
17-11-2006, 19:34
dzięki Czornyj chyba się skuszę, myslę że do wielu operacji, np. wycinania będzie dużo lepszym rozwiązaniem
Używam tabletu od jakichś 8 (może 10?) lat i cały czas mam ten sam - Wacom (UD-1212). Piórko nie posiada baterii. Nigdy się nie zepsuł. Nowe są jeszcze fajniejsze.
Mój jest spory (305x305mm powierzchni aktywnej), ale do szopa wystarczy mniejszy.
Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie plamkowania myszką (choć od pół roku pracuję niemal wyłącznie trackballem i nawet nauczyłem się rysować ścieżki w PS :wink:)
Używam tabletu od jakichś 8 (może 10?) lat i cały czas mam ten sam - Wacom (UD-1212)
Hmmm o ile mnie pamięć nie myli UD-eki wprowadzili w '93, więc pewnie używasz go dłużej niż 10 lat - w 95 wprowadzili mojego ArtPada II i serię UltraPad, które wśród grafików stały się trendi ze względu na kontrolę nacisku... :D
Jeszcze jedna informacja - Quadpen nie odczytuje pochyleń piórka.
Ale wtedy, gdy go kupowałem, najtańsze Wacomy były o stówę droższe, a i tak musiałem wysupłać wszystko z kieszeni i jeszcze się zapożyczyć.
Dzisiaj też kupowałbym Wacoma bez mrugnięcia.
Gawronnek
17-11-2006, 21:13
dziękuje wszystkim za cenne uwagi i porady, nie wykluczone, że jutro się za nim w Łodzi rozejrzę
Hmmm o ile mnie pamięć nie myli UD-eki wprowadzili w '93, więc pewnie używasz go dłużej niż 10 lat - w 95 wprowadzili mojego ArtPada II i serię UltraPad, które wśród grafików stały się trendi ze względu na kontrolę nacisku... :D
Tak naprawdę to nazywa się UD-1212-R Digitizer II i ma kontrolę nacisku (tylko nie pamiętam czy 512 czy 1024 poziomy). Jest do niego Erasing DuoSwitch (UP-801E) z serii UltraPen. Mam go od początku - kupiłem go z niesamowitą maszyną opartą o Pentium 60 (przyjechała w kartonie z NRD bo u nas jeszcze nie było :wink:) w obudowie projektowanej przez Colaniego. Później spotkał mnie zawód w postaci błędu w jednostce zmiennoprzecinkowej, ale firma Intel stanęła na wysokości zadania i wymieniła w ramach ogólnoświatowej akcji :) Prawie tak jak u Nikona... Nie lubię być betatesterem za wlasne pieniądze...
Czy to możliwe, że było to tak dawno??? :wink:
Gawronnek
17-11-2006, 21:37
px my sie nie starzejemy, tylko nasz sprzęt ;)
... i ciągle niezawodni - nie to co jakieś intele :wink:
Kundzior
18-11-2006, 18:39
POsiadam QuadPena Pentagram mi w zupełności wystarczy, komfort pracy przy retuszowaniu zdjęć jest o niebo wyższy, dokładność bije na łeb nawet najprecyzyjniejsze myszki. Nie miałęm okazji pracować z WACOMem
Ja też mam Quadpena. Myślałem nad kupnem Wacoma, ale w zasadzie, że się bawię (nie zarabiam) zdjęciami, więc stwierdziłem, że Quadpen aż nadto spełnia moje wymagania - nie zawiodłem się. Ale jak ktoś ma więcej kasy to czemu by nie Wacom.
ja po dyskusjach z Czornyjem zakupilem volito2 .. ciezko bylo si eprzestawic i nadal czesc rzeczy robie mysza ale do retuszu wacom jest neizastapiony.. doszlo do tego ze nosze go ze soba w plecaku jak mam czasem w firmie cos obeobic.
A mnie się podoba taki tablet:
http://www.wacom.com/lcdtablets/21UX_tour.cfm?ad=robgalbraith
Trochę drogi, ale jak będe miał jakieś drobne to se kupie :-P
tumiwisizm
17-12-2006, 16:21
Jak bardzo tablet moze zamulic kompa ?
I od czego to zalezy ? czestotliwosc probkowania ?
Slyszalem narzekania jednego uzytkownika czegos takiego Genius (http://allegro.pl/item150718538_genius_g_pen_560_tablet_box_gw_fv_w_ wa_nowe_.html), ze komp mu strasznie musli chociaz ma 1.7XP i giga ramu.
Wacom zamula kompa w takim samym stopniu jak mysz. Ale jak ktoś jest geniuszem i kupuje Geniusa, to wszystko jest możliwe...
Gawronnek
17-12-2006, 18:57
po tekstach w tym wątku kupiłem WACOMa, po pierwotnym rozczarowaniu, jestem z niego bardzo zadowolony, odnośnie pytania freefly nie stwierdziłem na razie jakiegoś zgubnego wpływu na działanie kompa, pomimo iż komp nie jest specjalnie wypasiony
coś z tego dawanego gratis softu warto ściągnąć?
http://www.my-volito.com/volito/bonus_sw.asp?lang=en
Używam wacomów od 9 lat i nie wyobrażam sobie teraz pracy mychą. Moj następny zakup to już Cintiq 21UX - bawiłem się tym przez 2 dni i już tęsknię. Trzeba tylko te 10k uzbierać... Jeśli chodzi o klasyczne tablety, to rzeczywiście nie ma sensu kupować nic powyżej A6 do PSucia. No i oczywiście Wacom to klasa sama w sobie - wymiana baterii? Co to jest ta bateria???