Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Tablet Wacoma

Domyślnie Tablet Wacoma

Witam,
    Mam zamiar kupić tablet do zabawy ze zdjęciami w PS i mam pytanie - czy do tego celu wystarczy Graphire 4 czy trzeba wydać kasę na Intuosa 3?
    Pozdrawiam
    A zresztą co się będę chwalił...

sailor
    Gość

Domyślnie

do zabawy zdjeciami wystarczy ci nawet volito2

Domyślnie

Przyznam się bez bicia, że używam od 2 lat.. Quadpena (Pentagram), i bardzo sobie go chwalę
    Dwa dni temu, pierwszy raz wymieniałem bateryjkę w piórku.

Praca z tabletem to rzecz bardzo subiektywna. Jedni nie moga się obejść bez A4, inni chwalą A5, jedni tylko Wacomy, inni nie. Jedni muszą mieć ciężkie piórko, inni wolą lekuchne.
    Ja poszedłem do sklepu i wybrałem najtańszy z tych, które dobrze leżały mi w ręku.

P.S. Kiedy padła mi bateryjka w piórku, postanowiłem popracować trochę myszą, jak za dawnych czasów. Miałem uczucie, jakbym malował obraz w rękawicy bokserskiej. Nie dałem rady..

Domyślnie

czy dla kogoś kto nie miał nigdy do czynienia z tabletem, będzie to rzeczywiście duża pomoc w pracy z PS? nigdy nie miałem okazji nawet zobaczyć tego urządzenia w akcji, nie posiadam także uzdolnień malarskich, chodzi o mniej lub bardziej skomplikowaną obróbke zdjęć
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    czy dla kogoś kto nie miał nigdy do czynienia z tabletem, będzie to rzeczywiście duża pomoc w pracy z PS? nigdy nie miałem okazji nawet zobaczyć tego urządzenia w akcji, nie posiadam także uzdolnień malarskich, chodzi o mniej lub bardziej skomplikowaną obróbke zdjęć
    To jest kwestia przyzwyczajenia się i po krótkim czasie nie będziesz chcial myszy do edycji foto używać.Tak jak Andy_O od trzech lat mam pentagrama i chwalę sobie.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

czyli reasumując, skoro jestem na etapie nauki PS to lepiej od razu z tabletem? a ejsli to który z 2 wymienianyh będzie lepszy Volito2 czy Quadpen, róznica w cenie praktycznie żadna, może ktoś miał doczynienia z oboma, bo na razie polecacie głownie Pentagrama
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Absolutnie Volito2. Wacom, Wacom i jeszcze raz Wacom. Używam Wacoma od ponad 10 lat i miałem przez ten czas... dwie sztuki, w tym obydwie działają. Wacom to jest tabletowy absolut. Jest tak dobry, że nawet Wacom nie bardzo już wie jak go ulepszyć. Nic też nie może być równie dobre jak Wacom, bo musiałoby być Wacomem, a ten jest już opatentowany. I nie ma też sensu kupować czegokolwiek większego niż A6 do PS, bo to mordęga, szczególnie jeśli nie ma się wprawionej ręki. Większe nadają się do rysowania.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 17-11-2006 o 19:17

Domyślnie

ostatnie pytanie, czy operując tabletem w PS, mysz odkładamy na bok czy zamiennie w zależności od wykonywanej operacji/ proszę się tylko nie śmiać ze mnie, naprawdę nie widziałem tego w akcji i do tej pory się tym nie interesowałem, jednak w książkach o PS często się o tym wspomina, a cena 200 zł jest do przełknięcia, w sumie mysz nie wiele taniej kupiłem, może ktoś w jutrzejszych warsztatowiczów mógłby wsiąść go ze sobą?
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Do pewnych operacji mysz jest lepsza - ciężko np. precyzyjnie zaplatać wektorki penem. Ale do samego retuszu piórko jest niezastąpione i po nabraniu wprawy zasadniczo "nie opłaca" się go wogóle odkładać.

Domyślnie

dzięki Czornyj chyba się skuszę, myslę że do wielu operacji, np. wycinania będzie dużo lepszym rozwiązaniem
    pozdrawiam Piotr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów