Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Połów....
....wiem będą może komentarze ze przydałoby się dramatyczne niebo, ale urok tej fotografii polega na tym jej rozświetlonym wycinku dlatego jest tak jak jest,
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/6361/dsc0745k3cropr.jpg)
pozdrawiam :)
Motyw na tak ale światło Janku jakie zastałeś nie było zbyt korzystne oraz chyba trochę ogniskowej też Ci zabrakło. Ale wiem, że są ludzie, którzy lubię takie prace więc odbiorcę na pewno znajdziesz.
Nikonozaur
07-03-2010, 13:25
Mi się podoba, czuję tę fotę. Widzę ogrom morza i zagubiony kuter w dobrych proporcjach...
Motyw na tak ale światło Janku jakie zastałeś nie było zbyt korzystne oraz chyba trochę ogniskowej też Ci zabrakło. Ale wiem, że są ludzie, którzy lubię takie prace więc odbiorcę na pewno znajdziesz.
co ma Marcinie tutaj wspólnego ogniskowa, nie było moim celem pokazania budowy kutra rybackiego, tutaj ma znaczenie kilmat o którym napisałem, ten rozświetlony dół iskrzący i mieniący się tysiącem cekinów, stado ptaków na wodzie, a kuter jest pokazany sylwetkowo pod słońce co widać, bardziej jako sztafaż aniżeli wiodący element tego zdjęcia, chyba zbyt bardzo Marcinie uzależniłeś się od swoich futurystycznych wizji i ostatnio u wielu na tym forum nie dostrzegasz prostego przesłania krajobrazu jako takiego :) wiem masz swój styl rozumiem i wiele Twoich fotografii do mnie trafia, ale też zauważam u Ciebie parcie na sztukę nieraz za cenę innych składowych fotografii, ja uprawiam jak wiesz zwykły kiczowaty krajobraz i trudno w moich zdjęciach doszukiwać się czegoś więcej
pozdrawiam Cię serdecznie :)
Mnie sie podoba takie spojrzenie i rozumiem co chciales pokazac, dla mnie dobre zdjecie.
co ma Marcinie tutaj wspólnego ogniskowa, nie było moim celem pokazania budowy kutra rybackiego, tutaj ma znaczenie kilmat o którym napisałem, ten rozświetlony dół iskrzący i mieniący się tysiącem cekinów, stado ptaków na wodzie, a kuter jest pokazany sylwetkowo pod słońce co widać, bardziej jako sztafaż aniżeli wiodący element tego zdjęcia, chyba zbyt bardzo Marcinie uzależniłeś się od swoich futurystycznych wizji i ostatnio u wielu na tym forum nie dostrzegasz prostego przesłanie krajobrazu jako takiego :) wiem masz swój styl rozumiem i wiele Twoich fotografii do mnie trafia, ale też zauważam u Ciebie parcie na sztukę nieraz za cenę innych składowych fotografii, ja uprawiam jak wiesz zwykły kiczowaty krajobraz i trudno w moich zdjęciach doszukiwać się czegoś więcej
pozdrawiam Cię serdecznie :)
Ale z tym kiczem to się trochę zagalopowałeś. To nie jest tak jak piszesz. Każde zdjęcie rozpatruję indywidualnie.
Np ta praca http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135281 Twojego autorstwa mi się bardzo podoba mimo, że nie ma tu morza czy minimalizmu.
Jeśli już to w zdjęciach innych ludzi poszukuję określonych warunków oświetleniowych choc oczywistem jest, że nie łatwa na takie trafić (ale w tym i cała sztuka i zabawa z fotografią). Ponadto nie napisałem, że oczekuję każdego detalu kutra, by móc go rozebrać na części ale jednak wolałbym bardziej nacieszyć nim swoje oczy. Osobiście nie przepadam za fotografiami sylwetkowymi i stąd taka moja opinia :D .
malasana
07-03-2010, 13:53
Kadr mi sie podoba, natomiast ten blask na wodzie nie do konca. No i osobiscie pewnie troszke ingerowalbym pewnie w niebo. Reasumujac - zdjecie ok, ale nie zajmie u mnie miejsca w cyklu 'najlepsze prace Harba';)
Proac150
07-03-2010, 14:06
Prosto i ładnie, szczegółów na kutrze wystarcza. Mnie się podoba delikatne niebo i blask na wodzie.
wojtek6308
07-03-2010, 14:10
Mi się podoba, czuję tę fotę. Widzę ogrom morza i zagubiony kuter w dobrych proporcjach...
I tu muszę się z ziomalem zgodzić :) .
Kadr mi sie podoba, natomiast ten blask na wodzie nie do konca. No i osobiscie pewnie troszke ingerowalbym pewnie w niebo. Reasumujac - zdjecie ok, ale nie zajmie u mnie miejsca w cyklu 'najlepsze prace Harba';)
Podpisze sie.
Ale z tym kiczem to się trochę zagalopowałeś. To nie jest tak jak piszesz. Każde zdjęcie rozpatruję indywidualnie.
Np ta praca http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135281 Twojego autorstwa mi się bardzo podoba mimo, że nie ma tu morza czy minimalizmu.
Jeśli już to w zdjęciach innych ludzi poszukuję określonych warunków oświetleniowych choc oczywistem jest, że nie łatwa na takie trafić (ale w tym i cała sztuka i zabawa z fotografią). Ponadto nie napisałem, że oczekuję każdego detalu kutra, by móc go rozebrać na części ale jednak wolałbym bardziej nacieszyć nim swoje oczy. Osobiście nie przepadam za fotografiami sylwetkowymi i stąd taka moja opinia :D .
Marcinie Ty jesteś bardzo inteligentnym i światłym rozmówcą i nie chciałbym abyś odebrał moja polemikę jako dopominanie się przychylnych komentarzy, mnie chodzi po prostu o wyjaśnienie przesłania tej fotografii o czym napisałem w komentarzu wprowadzającym - natomiast czy fotografia będzie się podobać czy też nie tę ocenę zostawiam widzowi, nie jest to na pewno hit a proste zdjęcie z kawałkiem marcowego dnia znad morza mam nadzieję bez rażących błędów :)
Prosty, przyjemny obrazek morski. Ja lubię takie widoki szczególnie że mam dość daleko do morza.
Al Koholik
07-03-2010, 14:33
... jakby to napisać, żeby burzy nie rozpętać...
Wygląda to tak jakbyś z braku nowych zdjęć pogrzebał w szufladzie/koszu. Wyszukał jakieś, "które się nada" dorobił filozofię, wstawił na forum...
To zdjęcie jest poniżej moich oczekiwań... jest nudne i cała ta historia o ptakach, cekinach do mnie nie przemawia. Ja tu tego co Cię urzekło nie widzę.
Niestety, taka jest cena wysoko ustawionej poprzeczki.
Marcinie Ty jesteś bardzo inteligentnym i światłym rozmówcą i nie chciałbym abyś odebrał moja polemikę jako dopominanie się przychylnych komentarzy, mnie chodzi po prostu o wyjaśnienie przesłania tej fotografii o czym napisałem w komentarzu wprowadzającym - natomiast czy fotografia będzie się podobać czy też nie tę ocenę zostawiam widzowi, nie jest to na pewno hit a proste zdjęcie z kawałkiem marcowego dnia znad morza mam nadzieję bez rażących błędów :)
Janku, i nie wiem jak się odnieść teraz :) . Ale zwróć uwagę, że w pierwszym poście napisałem, że na pewno znajdziesz odbiorcę (a ja jak to ja wybrzydzam i marudzę :)). Tak czy inaczej czekam na następne prace.
... jakby to napisać, żeby burzy nie rozpętać...
Wygląda to tak jakbyś z braku nowych zdjęć pogrzebał w szufladzie/koszu. Wyszukał jakieś, "które się nada" dorobił filozofię, wstawił na forum...
To zdjęcie jest poniżej moich oczekiwań... jest nudne i cała ta historia o ptakach, cekinach do mnie nie przemawia. Ja tu tego co Cię urzekło nie widzę.
Niestety, taka jest cena wysoko ustawionej poprzeczki.
fotografia jest z wczorajszego dnia i jest jedna z 600 - set tego dnia zrobionych więc gdyby się mnie nie podobała nie byłaby na forum, a wybierać jest z czego więc może wkrótce znajdzie się taka do której Ty będziesz mógł dopasować swoją ideologię, Twoją opinię traktuję jako opinię jedną z tych która mówi o tym ze fotografia się nie podoba bo przecież nie musi, ale pisanie o dorabianiu ideologii jest chyba nie na miejscu, bo Ty znasz mnie nie od dzisiaj, ja nie jestem przybyłym znikąd Ubotem żebym się musiał podpierać tak niskimi przesłankami, a średnią fotografię mogę zrobić jak każdy, średnią lub nawet złą to tylko kwestia indywidualnego odbioru
Janku, i nie wiem jak się odnieść teraz :) . Ale zwróć uwagę, że w pierwszym poście napisałem, że na pewno znajdziesz odbiorcę (a ja jak to ja wybrzydzam i marudzę :)). Tak czy inaczej czekam na następne prace.
będą, będą - miłego dnia Marcinie :)
Al Koholik
07-03-2010, 14:52
fotografia jest z wczorajszego dnia i jest jedna z 600 - set tego dnia zrobionych więc gdyby się mnie nie podobała nie byłaby na forum, a wybierać jest z czego więc może wkrótce znajdzie się taka do której Ty będziesz mógł dopasować swoją ideologię, Twoją opinię traktuję jako opinię jedną z tych która mówi o tym ze fotografia się nie podoba bo przecież nie musi, ale pisanie o dorabianiu ideologii jest chyba nie na miejscu, bo Ty znasz mnie nie od dzisiaj, ja nie jestem przybyłym znikąd Ubotem żebym się musiał podpierać tak niskimi przesłankami, a średnią fotografię mogę zrobić jak każdy, średnią lub nawet złą to tylko kwestia indywidualnego odbioru
Znam Twoje prace i wiem, że niejednokrotnie można się na nich uczyć rzemiosła, dlatego dopisałem "ze to cena wysoko ustawionej poprzeczki"
Edit:
Dodam, że Ty sam ją wysoko ustawiłeś.
(...) proste zdjęcie z kawałkiem marcowego dnia znad morza (...)
Ja je tak odbieram. I właśnie jako takie mi się podoba :)
Dla mnie git :).
Ładny kuterek w ładnej scenerii :).
Klimat nadmorski oddany, a o to przecież chyba chodziło :).
tormentol
07-03-2010, 15:17
Ja tu widzę dwa kutry i ładny marcowy dzień
GUINNESSts
07-03-2010, 17:35
Ma byc jak piszesz wiec niech bedzie. Twoj styl. Na kolana przeciez nie kazda musi rzucac. Ta z pewnoscia nie jest zla:)
wersja "ahtystyczna"
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/3158/dsc0745k1bwcrop1winrr.jpg)
GUINNESSts
07-03-2010, 18:01
Przy tej jedynka jest autystyczna;););)
To niebo mi bardziej pasuje:) Tamto jakies takie mdle i drazni. Nie az tak bardzo jak pisze. Poprostu tu jest lepiej mz.