PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - R09 błąd

PLayer
06-03-2010, 13:10
Witam serdecznie.
Mam pytanko dotyczące D50. Planuje zakup tegoż aparaciku i znalazłem jeden ciekawy używany ale opis podaje następującą informację: że właściciel wykonał kilka zdjęć i pojawia się informacja "R09" gdy próbuje robić kolejne. Wyszperałem, że to informacja o buforze pamięci... ale jak zrobić, żeby nie było tej informacji? :)
Inne info jakie znalazłem to to, że aparat lub obiektywy (?) muszę być przeprogramowane, bo mają starszy software.
Może ktoś coś poradzić? Może ktoś miał podobny problem? Dziękuję serdecznie i pozdrowionka :)

slav1973
06-03-2010, 13:19
R09 oznacza, że możesz zrobić 9 klatek z pełną prędkością, zanim bufor się zapełni i aparat zwolni. Wg mnie to przydatna informacja, podobnie jak liczba zdjęć, które jeszcze zmieszczą się na karcie, więc nie wiem czemu chcesz się tego pozbyć. To nie jest informacja o błędzie - to po prostu dane, tego samego typu, jak czułość, czas migawki, przysłona etc.
Dość długo używałem D50 z obiektywanmi nowymi, starymi, profesjonalnymi, mniej profesjonalnymi, amatorskimi, zoomami, sałoogniskowymi i nie wymagałay one żadne specjalnego traktowania - zachowywały się dokłądnie tak samo jak na innych korpusach. Nigdy też nie czytałem o takich problemach.
Jeśli ktoś tak pisze, to jest wielce prawdopodobne, że ma albo uszkodzony aparat albo obiektyw.
Jedyna ważna rzecz jak przychodzi mi do głowy związana z wiekiem to to, że D50 nie obsługuje kart pamięci w tandradzie SDHC tylko zwykłe SD, co w praktyce oznacza, że możesz korzystać z kart o pojemność do 2GB. Było na rynku kilka kart w standardzie SD o pojemności większej, ale trudno je namierzyć, a jak się namierzy to dobrze jest przetstować, jak aparat na nie reaguje.

ghole
06-03-2010, 13:21
Inne info jakie znalazłem to to, że aparat lub obiektywy (?) muszę być przeprogramowane, bo mają starszy software.

To do d50 wyszedł jakiś nowszy software? Nie słyszałem