Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie D50 - R09 błąd

Witam serdecznie.
    Mam pytanko dotyczące D50. Planuje zakup tegoż aparaciku i znalazłem jeden ciekawy używany ale opis podaje następującą informację: że właściciel wykonał kilka zdjęć i pojawia się informacja "R09" gdy próbuje robić kolejne. Wyszperałem, że to informacja o buforze pamięci... ale jak zrobić, żeby nie było tej informacji?
    Inne info jakie znalazłem to to, że aparat lub obiektywy (?) muszę być przeprogramowane, bo mają starszy software.
    Może ktoś coś poradzić? Może ktoś miał podobny problem? Dziękuję serdecznie i pozdrowionka

Domyślnie

R09 oznacza, że możesz zrobić 9 klatek z pełną prędkością, zanim bufor się zapełni i aparat zwolni. Wg mnie to przydatna informacja, podobnie jak liczba zdjęć, które jeszcze zmieszczą się na karcie, więc nie wiem czemu chcesz się tego pozbyć. To nie jest informacja o błędzie - to po prostu dane, tego samego typu, jak czułość, czas migawki, przysłona etc.
    Dość długo używałem D50 z obiektywanmi nowymi, starymi, profesjonalnymi, mniej profesjonalnymi, amatorskimi, zoomami, sałoogniskowymi i nie wymagałay one żadne specjalnego traktowania - zachowywały się dokłądnie tak samo jak na innych korpusach. Nigdy też nie czytałem o takich problemach.
    Jeśli ktoś tak pisze, to jest wielce prawdopodobne, że ma albo uszkodzony aparat albo obiektyw.
    Jedyna ważna rzecz jak przychodzi mi do głowy związana z wiekiem to to, że D50 nie obsługuje kart pamięci w tandradzie SDHC tylko zwykłe SD, co w praktyce oznacza, że możesz korzystać z kart o pojemność do 2GB. Było na rynku kilka kart w standardzie SD o pojemności większej, ale trudno je namierzyć, a jak się namierzy to dobrze jest przetstować, jak aparat na nie reaguje.
    Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 06-03-2010 o 13:24
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PLayer Zobacz posta
    Inne info jakie znalazłem to to, że aparat lub obiektywy (?) muszę być przeprogramowane, bo mają starszy software.
    To do d50 wyszedł jakiś nowszy software? Nie słyszałem
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Uprawnienia umieszczania postów