Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nec PA241W

Tom01
04-03-2010, 15:06
Wszystkich zainteresowanych informuję że zagościł dziś w moim warsztacie najnowszy model NEC PA241W, o którym sporo się narobiło szumu w Internecie. Zamieszczę opinię o tym monitorze z około tydzień, a tymczasem zapraszam do pytań, jeśli ktoś jest zainteresowany konkretnymi informacjami, którymi mogę już się podzielić, coś sprawdzić, pomierzyć itp.

Kyle
04-03-2010, 16:44
Jaki jest kontrast maksymalny (oczywiście statyczny), bez włączonego DUE i bez kalibracji do 6500K ? (pytam bo dało by mi to pojęcie czego mam się spodziewać wzgl. mojego monitora).

Jaki jest zakres regulacji jasności (właściwie to jestem ciekaw minimalnej jasności bieli) ... nadal bez DUE i kalibracji 6500.

Da się go kalibrować sprzętowo do wewn. LUT ?

Czy przy regulacji R/G/B w OSD powstaje jakiś banding ?

Tom01
05-03-2010, 01:03
Jaki jest kontrast maksymalny (oczywiście statyczny), bez włączonego DUE i bez kalibracji do 6500K ? (pytam bo dało by mi to pojęcie czego mam się spodziewać wzgl. mojego monitora).

Przy jaskrawości maksymalnej:
Czerń: 0,8 cd/m^2
Biel: 420 cd/m^2
Kontrast: 1:525

Przy jaskrawości użytkowej:
Czerń: 0,21 cd/m^2
Biel: 80 cd/m^2
Kontrast: 1:380

Jaki jest zakres regulacji jasności (właściwie to jestem ciekaw minimalnej jasności bieli) ... nadal bez DUE i kalibracji 6500.

Od 40 do 420 cd/m^2.

Da się go kalibrować sprzętowo do wewn. LUT ?

Nie wiadomo. Korekcja punktu bieli ma dwa nastawy opisane jako programowane, ale żaden program Neca nie ma PA w swojej liście referencyjnej.

Czy przy regulacji R/G/B w OSD powstaje jakiś banding ?

Oczywiście niby dlaczego miałby nie powstawać? Jeśli się za bardzo nie kombinuje, linearyzacja fabryczna jest bardzo ładna, całkiem nie Nec'owa. Temperatura barwowa, do 6500K wymaga niewielkiej korekty.

PS. Ciekawostką w egzemplarzu przedprodukcyjnym brak regulatorów "gain" RGB. Wartości chromatyczne punktów granicznych RGB ustawia się współrzędnymi xy.

raptor88
11-03-2010, 21:46
Mnie interesuje porównanie tego monitora do SX2462, który jest moim głównym kandydatem w segmencie 24". Jakby dało radę opisać w jakich obszarach jest lepszy/gorszy/taki sam byłoby ciekawie. Opinia o tyle ciekawa, że przerobił Pan już sporo SX'ów i ma Pan odpowiednią wiedzę. Co ciekawe, taka sama "walka" będzie w 30" modelach i już mniej więcej można by się przekonać co lepsze.

albercikk
11-03-2010, 22:08
Także jestem ciekaw jak daleko leży ten Nec od SX2462 ?

Tom01
12-03-2010, 01:37
Także jestem ciekaw jak daleko leży ten Nec od SX2462 ?

Porównanie PA241W do SX2462W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=66&p=237#p237

albercikk
12-03-2010, 09:59
Tom01 dzięki za teścik :) - wynika z tego że NEC tym razem się mocno postarał, a więc już nie mam pewniaka do zakupu w postaci SX2462, ale to dobrze fajnie że jest poważna konkurencja, jako że do zakupu mam jeszcze trochę czasu więc czekam i obserwuje jak będzie z powtarzalnością tego NEC'a i jak będzie się sprawdzał w użytkowaniu po pewnym czasie np: czy po skalibrowaniu i odpowiednim ustawieniu będzie długo trzymał parametry.

Pozdrawiam

raptor88
12-03-2010, 11:40
Bardzo dziękuję za porównanie. Tak jak pisałem, nie tylko ja mam ( a raczej miałem ;) ) podobny dylemat. Bardzo cieszy, że NEC staje na równi z EIZO. Tylko trzymać kciuki, żeby powtarzalność była na równym poziomie.
Można założyć, że modele 30" wypadną identycznie, co daje już sporą wiedzę. Tylko czekać na SX303 i można brać. :) Jakoś tak zawsze byłem skierowany w stronę Eizo. :D

zwierzaq
20-03-2010, 13:20
A jak ten monitor wypada pod większymi kątami patrzenia. Chodzi mi tu o słynne off-angle glowing tak jak to miało miejsce np. w WUXi2 na eH-IPS (w przeciwieństwie do WUXi na H-IPS z polaryzacją A-TW, gdzie ten efekt był minimalny). W sieci nie ma na razie żadnych informacji poza większą reprodukcją kolorów przez nowy panel pH-IPS. Jeśli jarzenie nie występuje, to monitor będzie wart swojej ceny.
http://www.youtube.com/watch?v=G2pIysomGPI

Tom01
21-03-2010, 14:45
A jak ten monitor wypada pod większymi kątami patrzenia.

Traci kontrast jak wszystkie IPS. Nie wpada w dużą dominantę jak np 2190UXi, raczej się tylko rozjaśnia. Efekt jest bardzo podobny do 2690WUXi2 tyle że z wyższym kontrastem. Nawiasem mówiąc, emancypacja literkami oznaczeń, w kontekście użycia ich jako narzędzia marketingowego, nie jest za bardzo merytoryczna.

Chodzi mi tu o słynne off-angle glowing

Jakby Pan napisał po ludzku o co chodzi to może mógłby się odnieść. :)

raptor88
21-03-2010, 15:51
Czerń robi się jasna, mleczna jak na wszystkich nowych IPS'ach. Starsze pod kątem fioletowiały.

zwierzaq
22-03-2010, 12:19
Jakby Pan napisał po ludzku o co chodzi to może mógłby się odnieść. :)
Dokładnie to co napisał przedmówca. Efekt widoczny na załączonym wcześniej linku. ;)

PS. Emancypacja literkami daje mimo wszystko pewne wyobrażenie. Technologii, jak widać i w tym przypadku, nie sposób "przeskoczyć".

Tom01
22-03-2010, 12:38
Emancypacja literkami daje mimo wszystko pewne wyobrażenie.

Wręcz przeciwnie, choć w pewnych kręgach mają znaczenie bo są ważniejsze niż walory obrazu. Filmik na youtube idealnie pokazuje cechy monitora w warunkach i zastosowaniach do jakich został stworzony, prawda? Osobiście nie lubię tego typu "analiz". To tak samo jakby ktoś krytykował auto dostawcze że ma tylko dwa siedzenia.

zwierzaq
22-03-2010, 14:45
Wręcz przeciwnie, choć w pewnych kręgach mają znaczenie bo są ważniejsze niż walory obrazu. Filmik na youtube idealnie pokazuje cechy monitora w warunkach i zastosowaniach do jakich został stworzony, prawda? Osobiście nie lubię tego typu "analiz". To tak samo jakby ktoś krytykował auto dostawcze że ma tylko dwa siedzenia.
Proszę wybaczyć, jeśli się mylę, ale do tej pory myślałem, że monitor ma wyświetlać obraz (im wierniej tym lepiej w szerokim zakresie parametrów). Przy większych przekątnych problem, na który zwróciłem uwagę, może występować również przy "normalnej" pracy – tu spodziewam się merytorycznej riposty. :P
Jeśli miałbym możliwość oceny walorów obrazu tego monitora, nie zadawałbym Panu najwyraźniej kłopotliwych pytań. Analiza i ocena jakości obrazu, mimo czysto analitycznych kryteriów, pozostawia pewien margines subiektywności. Każdy może mieć inne oczekiwania, a przepychanki słowne, czy tez osobiste wycieczki w stylu "nie lubię...", nie prowadzą do niczego konstruktywnego. Nikt przecież nikogo nie będzie zmuszał do zakupu nietaniego monitora dla "wybranych" (koncentracja zaprzeczeń NIE była zabiegiem celowym :)).
Reasumując, z pewnością nie znam się na motoryzacji tak dobrze jak Pan, ale postaram się podciągnąć zanim ponownie przyjdzie mi do głowy zadawać semimerytoryczne pytania w pewnych kręgach.
Pozdrawiam.

Tom01
22-03-2010, 15:09
do tej pory myślałem, że monitor ma wyświetlać obraz (im wierniej tym lepiej w szerokim zakresie parametrów).

Niestety jest Pan w błędzie. Technika ciekłokrystaliczna jest mocno ułomna i uniwersalność jest jedną z najsłabszych cech. Reprezentuje Pan oczekiwania jak najbardziej naturalne, czyli sprzęt jak najlepszy w znaczeniu ogólnym, ale paradoksalnie LCD wybiera się tak, aby realizował dobrze wąski zakres zastosowań kosztem innych. Przytoczony przykład monitora doskonale to ilustruje. Jest niezły pod względem liniowości, ale inne walory są nieciekawe.

Przy większych przekątnych problem, na który zwróciłem uwagę, może występować również przy "normalnej" pracy

Jakiej "normalnej" pracy? To jest monitor graficzny. Specyficzny. Zalety pokaże odpowiednio ustawiony, w odpowiednim otoczeniu, przy konkretnych zastosowaniach. Wchodzimy w zagadnienia dopasowania warunków do możliwości i wymagań monitora. Znów posiłkując się motoryzacją, koparka wykaże zalety przy kopaniu rowów, na codzienne dojazdy do pracy jest conajmniej niewygodna. :)

raptor88
22-03-2010, 15:42
Cały problem polega na tym, że tak jak pisał Tom01, lcd są bardzo ułomne. Nie ma jednego rodzaju wyświetlacza, który idealnie sprawdzi się we wszystkich zadaniach. IPS są bardzo fajne, kuleje jedynie czerń no i trochę agresywna powłoka antyodblaskowa. PVA trochę gorzej z kątami ( zmiana gammy ) no i są trochę wolniejsze ( gorzej z graniem ).

Co do normalnej pracy na IPS, to z bliskiej odległości ( mniej niż 85 cm ) na czarnym ekranie już widać świecące rogi. Można to zrekompensować odpowiednio dobranym oświetleniem. Żeby mieć uniwersalność w monitorach lcd, to trzeba mieć jeden lcd na PVA i jeden na IPS, do czego sam też dążę. :)

BTW, nie wiem dlaczego się utarło, że każdy monit na IPS to tylko graficzny, specjalistyczny wytwór. Tak samo się sprawdzi we wszystkich innych zastosowaniach jak monitor na PVA ( a nawet lepiej, jeżeli kogoś drażnią kąty xVA ). Trzeba tylko wiedzieć o słabej czerni i sprawdzić czy pasuje czy nie.

Tom01
22-03-2010, 15:51
BTW, nie wiem dlaczego się utarło, że każdy monit na IPS to tylko graficzny, specjalistyczny wytwór.

To jeden z nieprawdziwych krążących stereotypów. Faktem jest że IPS znajdują zastosowanie w wysokiej klasy monitorach graficznych. Chodzi o ich naturalną dobrą liniowość i dobrą charakterystykę kątową gammy. Naiwnym byłby jednak ktoś, kto myślałby że skoro IPS siedzi w monitorach za 7-20 tys zł, to będzie choć w cieniu podobnie na tanim za 1-2 tys zł. Ciekawy przykład: Miałem dwa dni temu sposobność mierzyć klasyczną niskobudżetową nadzieję w klasie ok 1 tys zł, czyli DELL 2209WA w najnowszym wydaniu (rewizji). Jakiś czas temu mierzyłem już taki i choć nie wzbudził specjalnych emocji to plasował się w połowie między masówką a najtańszymi rozsądnymi jakościowo. Niestety najnowszy 2209WA reprezentuje poziom katastrofalnie zły pomimo IPS'a w środku. Liniowość nie istnieje, gamma 2,2 poszła chyba na spacer, biel minimalna 140 nitów, czerń przy bieli na minimum to 1 nit, czyli czerń nie tyle świeci, co wali po oczach nawet w warunkach oświetlenia dziennego.

raptor88
22-03-2010, 15:54
No właśnie. IPS nie determinuje czy sprzęt jest graficzny czy nie, tylko reszta "bebeszków". Co nie zmienia faktu w drugą stronę, że dobry, drogi IPS to tylko monitor graficzny. Idzie na nim zrobić to samo co na innych.

zwierzaq
22-03-2010, 15:57
Co do normalnej pracy na IPS, to z bliskiej odległości ( mniej niż 85 cm ) na czarnym ekranie już widać świecące rogi.
To całe świecenie w IPS przyprawia mnie już o chorobę lokomocyjna. ;)

Tom01
22-03-2010, 16:03
To całe świecenie w IPS przyprawia mnie już o chorobę lokomocyjna. ;)

IPS ma wysoki punkt czerni. Regułą jest że około 5-8 krotnie wyższy od monitorów uznawanych za uniwersalne. Warunkiem koniecznym komfortowego użytkowania monitora o punkcie czerni 0,3-0,6 nita jest oświetlenie dzienne-biurowe, czyli jasno. Idealną percepcyjnie czerń IPS-ów uzyskuje się przy słońcu spadającym do pracowni w bezchmurny dzień. Jeśli takich warunków w pracowni nie ma, lub nie można wymusić ich sztucznie, proponuję dać sobie spokój z monitorami IPS-owymi.

retter
25-03-2010, 23:55
IPS ma wysoki punkt czerni. Regułą jest że około 5-8 krotnie wyższy od monitorów uznawanych za uniwersalne. Warunkiem koniecznym komfortowego użytkowania monitora o punkcie czerni 0,3-0,6 nita jest oświetlenie dzienne-biurowe, czyli jasno. Idealną percepcyjnie czerń IPS-ów uzyskuje się przy słońcu spadającym do pracowni w bezchmurny dzień. Jeśli takich warunków w pracowni nie ma, lub nie można wymusić ich sztucznie, proponuję dać sobie spokój z monitorami IPS-owymi.

także tytułowy Nec PA241W ??

raptor88
25-03-2010, 23:57
Jak wszystkie IPS, Nec też, acz obecnie czerń na IPS wcale nie jest taka najgorsza. :)

Czornyj
26-03-2010, 00:28

Ten NEC jak na IPS-a ma czerń czarną niczym dupa szatana. Pod kątem widać wprawdzie srebrzenie charakterystyczne dla tej technologii, ale przy prostopadłej obserwacji czerń zbliżona jest do tej uzyskiwanej na S-PVA - przy 160 cd/m^2 jej jaskrawość wynosi około 0,2cd/m^2 - na tyle, na ile można przy tym poziomie ufać pomiarom spektrofotometru.

raptor88
26-03-2010, 12:50
Kontrast ~800:1 wychodzi. Eizo SX2462 powinno mieć taki samo poziom czerni, tyle Ci wyszło jak mierzyłeś ejzacze?

Czornyj
26-03-2010, 13:11
Kontrast ~800:1 wychodzi. Eizo SX2462 powinno mieć taki samo poziom czerni, tyle Ci wyszło jak mierzyłeś ejzacze?

Sam starałem sobie przypomnieć - ale kalibrowałem je w terenie, zwykle do niższych wartości jaskrawości, a wtedy spektrofotometr nie daje już wiarygodnych i powtarzalnych wyników pomiarów punktu czerni. Ale sprawdzę, bo mam dostęp do CG243W.

nazca
27-03-2010, 21:23

ejzacze - ?
a co to takiego?

szanujmy język...

Tom01
28-03-2010, 17:56

Jak najbardziej. NEC PA241W ma bardzo niski poziom czerni, ale na tle innych monitorów tego producenta. W ujęciu bardziej ogólnym jest taki sam jak innych monitorów graficznych na tym samym typie matrycy.

Hiv
18-04-2010, 19:59
Prawie już byłem zdecydowany na Eizo ale nowy NEC wybił mnie lekko z tego postanowienia. Zwłaszcza, ze jest o ponad 1000zł tańszy.
Czy to na prawdę będzie najlepsza propozycja do 4tys. zł?

Czornyj
18-04-2010, 20:52
to jeden z najlepszych monitorow, jakie w życiu widziałem

Hiv
18-04-2010, 21:05
A jak NEC podchodzi do problemu ewentualnych bad pixeli?

High_Noise
18-04-2010, 21:07
Ten NEC ma kaptur?

Czornyj
18-04-2010, 21:07
Nie wiem jak NEC, ale ja podchodzę do tego problemu w ten sposób, że sprawdzam panel przed zakupem ;)

Ten NEC ma kaptur?
Kaptur jest tylko w serii Spectraview, ale zawsze można go dokupić.

Hiv
18-04-2010, 21:11
Nie wiem jak NEC, ale ja podchodzę do tego problemu w ten sposób, że sprawdzam panel przed zakupem ;)

A jeśli to wyjdzie po kilku dniach/tygodniach? Lub podczas transportu do domu ze sklepu?
A co w wypadku sprzedaży wysyłkowej?

Tom01
18-04-2010, 21:12

Obowiązuje ISO13406-2: http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=54

Czornyj
18-04-2010, 21:16
A jeśli to wyjdzie po kilku dniach/tygodniach? Lub podczas transportu do domu ze sklepu?

Wtedy trzeba go będzie polubić :twisted:
Choć badpiksele to ostatnio coraz większa rzadkość - w NEC-ach serii x90 nie uświadczyłem ich od czasów pierwszej wersji 2690WUXi, gdzie praktycznie były "w standardzie".

Tom01
18-04-2010, 21:20

Piksele wychodzą najczęściej w pierwszych kilkudziesięciu godzin pracy. Czyli już w domu.

Obowiązuje wówczas 10-dniowy okres na zwrot. Przy czym jeśli komuś zależy na braku wad pikseli, należy podjąć pewne kroki przed zakupem. Zwrot jest niesłychanie kłopotliwy dla sprzedawcy, bo "wyżej" już go zwrócić nie można.

kruszyna
17-02-2011, 14:04
Kotleciocha podpalę

Zamówiłem taki ekran 9bedzie chyba jutro) i będę chciał podłączyć w pipie na pół (ekran w pionie) do lightrooma.
Pytanie brzmi czy to pójdzie z karty graficznej z DVI a drugie z HDMI? czy trzeba dwa DVI-D ? chodzi mi tylko o wyjścia cyfrowe VGA nie biorę pod uwagę.

Tom01
17-02-2011, 14:10
Pytanie brzmi czy to pójdzie z karty graficznej z DVI a drugie z HDMI? czy trzeba dwa DVI-D ? chodzi mi tylko o wyjścia cyfrowe VGA nie biorę pod uwagę.

DVI i HDMI to jest to samo. Będzie działać.

kruszyna
17-02-2011, 17:35
Dzięki, poczytałem teraz trochę i będę miał pewno sporo pytań jeszcze co do podstawowych ustawień. A i się pewnie zgłoszę po pomoc przy CM który tez chyba zakupie. Potrzebować będę do drukarek i różnych papierów. Ale tez może się wykorzysta go do monitora poprzez jakiś soft sensowny. Póki co obczaję co i jak bo to pierwszy sprecyzowany monitor LCD w moim obróbkowym świecie:D

Tom01
17-02-2011, 17:42
Dzięki, poczytałem teraz trochę i będę miał pewno sporo pytań jeszcze co do podstawowych ustawień.

Nie ma co się pytać, tylko sprzęt trzeba skalibrować. Domyślne ustawienia monitora są dobre, ale daleko do wykorzystania potencjału monitora. Na fabrycznych nastawach proszę sobie obejrzeć gradient w szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png Takie pręgi i przebarwienia są normą w EIZO klasy S czyli amatorskim. W PA271W można je zmniejszyć o połowę.

kruszyna
17-02-2011, 18:51
Będę miał do porównania dotychczasową LCD 24" bardzo szybkiej marki HYUNDAI do porównania i to już mi da mam nadzieje wgląd na to co się dzieje miedzy takimi monitorami. Teraz pytanie techniczne. Czy jak np zdecyduje sie na kalibrację u Ciebie czy gdzieś po prostu zewnętrznie to lepiej żeby matryca już miała jakiś konkretny przebieg? Mi się póki co nie będzie spieszyło bo nie mam za bardzo pracy. Zmieniam też serwer plików. Więc mogę odczekać (pobawić się) na spokojnie te parę dni czy tam tydzień, dwa. Mam tez inny sprzęt do pracy. Choć i tak myślę że będzie niebo a ziemia z tym poprzednim.

Tom01
17-02-2011, 19:03
Czy jak np zdecyduje sie na kalibrację u Ciebie czy gdzieś po prostu zewnętrznie to lepiej żeby matryca już miała jakiś konkretny przebieg?

Nie zaszkodzi trochę wygrzać. Bez przesadyzmu oczywiście, kilkanaście, kilkadziesiąt godzin wystarczy.

pyetya
17-02-2011, 22:25
przenoszę się do tego wątku z moimi pytaniami dotyczącymi PA241W

udało mi się podpiąć bez problemu PS3 kablem HDMI-DVI. Pytanie tylko - jak wyłączyć "upscaling"? chciałbym, żeby wykorzystywane było w pionie tylko 1080px, bez rozciągania obrazu do 1200px. Da się tak?

Tom01
17-02-2011, 22:27
Pytanie tylko - jak wyłączyć "upscaling"? chciałbym, żeby wykorzystywane było w pionie tylko 1080px, bez rozciągania obrazu do 1200px. Da się tak?

Oczywiście. Menu serwisowe, zakładka 5, pozycja "Expansion".

pyetya
17-02-2011, 22:38
bardzo dziękuję, jutro jak przywiozę z pracy NECa spróbuję to zrobić. Na razie jeszcze siedzę przy mojej 6 letniej Belinei 101920B, którą nota bene bardzo lubię :) ale czas na coś lepszego

pyetya
22-02-2011, 13:50
no i wsio pięknie działa (PC-DVI1, PS3-DVI2), teraz jeszcze "tylko" muszę go skalibrować ;)

kruszyna
02-03-2011, 14:24
Dobra teraz potrzebuje wstępnej pomocy. Posiadam już Nec PA241W i teraz chciałbym wstępnie go ustawić na ustawieniach fabrycznych (bez kalibracji). Juz widzę bardzo dużą różnicę co do poprzedniej 24" TN która stoi równolegle podpięta do wglądu jak to widać na ekranach TN. Prosił bym o linka lub krótki opis podstaw. Balans, kontrast, jasność co i jak ustawić na początek aby było miło(jak to zrobić i o co się opierać). Nie mówię tu świadomie o kalibracji tylko o wstępnym ustawieniu póki co. Jestem skazany na zakup dobrego kalibratora mimo wszystko więc ten temat zacznę około lata. Kiedy zacznie się już dużo dziać a i odbuduję budżet.
(http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2292312#post2292312)

Tom01
02-03-2011, 14:27
Proszę zainstalować aplikację Multiprofiler i z resztą powinien Pan sobie poradzić.

piotr_u.
06-03-2011, 12:44
Praktycznie nigdzie nie można kupić tego monitora. Zastąpi go wkrótce nowy model, czy wszyscy sprzedawcy czekają na nową dostawę ?

Tom01
06-03-2011, 13:52
Praktycznie nigdzie nie można kupić tego monitora. Zastąpi go wkrótce nowy model, czy wszyscy sprzedawcy czekają na nową dostawę ?

To jest dobry moment żeby pomyśleć o SX2462W, PA271W, SX2762W...

raptor88
06-03-2011, 15:26
Ogólnie straszna bieda z tymi monitorami z serii PA. 24 przecież jest chyba najdłużej na rynku, a po prawdzie to dostać nie jest za łatwo. Nie mówiąc już o 301, którego chyba nie kupię, bo umrę ze starości.

Monity świetne, dlaczego Nec ściąga tak mało sztuk na PL. Chyba że skośniaki nie nadążają, ale w to akurat wątpię.

Tom01
06-03-2011, 15:32
Monity świetne, dlaczego Nec ściąga tak mało sztuk na PL. Chyba że skośniaki nie nadążają, ale w to akurat wątpię.

Nie NEC nie dostarcza tylko dystrybutorzy nie kupują. A nie kupują bo towar ekonomicznie gorszy niż tanie Samsungi.

Czornyj
06-03-2011, 15:55

Ogólnie straszna bieda z tymi monitorami z serii PA. 24 przecież jest chyba najdłużej na rynku, a po prawdzie to dostać nie jest za łatwo. Nie mówiąc już o 301, którego chyba nie kupię, bo umrę ze starości.

PA241W w PL są dostępne od ręki. Monitor z oczywistych względów cieszy się ogromną popularnością, więc na zachodzie popyt przewyższa podaż.

markB
06-03-2011, 22:38

Żartujesz chyba. Ja zamówiłem w Cortlandzie i po paru dniach zapukał do moich drzwi. Po prostu nie trzymają tego w magazynach.

piotr_u.
06-03-2011, 23:50
Hm, raczej nie żartuję, ale to w końcu Tobie monitory do drzwi pukają. ;)

grzegorzant
07-03-2011, 13:34
okleiłem GO trochę ... nie wiem czy dobrze zamieściłem, ale może się komuś przyda
led 1mb 80 zeta, reszta magik od elektroniki i moja różowa taśma :)
Tak wygląda w dzień, jak świeci pokażę wieczorem

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img198.imageshack.us/i/72266694.jpg/)

2.

źródło (http://img841.imageshack.us/i/21116061.jpg/)

3.
centrum dowodzenia :)

źródło (http://img51.imageshack.us/i/42118600.jpg/)

kruszyna
07-03-2011, 13:39
tez zakupiłem ten monitor jakieś dwa tyg temu. Wszędzie gdzie nie pytałem mieli od ręki więc nie nadążam o co kaman. A tam gdzie kupiłem mieli kilkanaście sztuk.

deep
07-03-2011, 13:40
i moja różowa taśma :)

Różowa? a nie fioletowa?

mirekkania
07-03-2011, 13:49
okleiłem GO trochę ... nie wiem czy dobrze zamieściłem, ale może się komuś przyda
led 1mb 80 zeta, reszta magik od elektroniki i moja różowa taśma :)
Tak wygląda w dzień, jak świeci pokażę wieczorem
Jakie led?
Co de facto zrobił elektronik?

grzegorzant
07-03-2011, 20:42
wieczorne - niestety nie oddaje białości tego światła :(
Na żywo jest o wiele lepiej

1.

źródło (http://img69.imageshack.us/i/0020u.jpg/)

Czornyj
07-03-2011, 21:00
Czaaaad - właśnie coś takiego chcę sobie w wolnej chwili zmajstrować! :mrgreen:

mishieck
07-03-2011, 21:05
Ta osłona to też jakiś projekt DIY?

markB
08-03-2011, 02:31
Mi to raczej wygląda na Pchooda: http://wzorniki.eu/opis/591639/pchood---kaptur-ochronny-15-26.html

grzegorzant
09-03-2011, 16:02
Osłona to faktycznie Phood
Co do instalacji, dodam jeszcze że na oklejenie wystarczył 1 mb ledów.
Podkleiłem jeszcze pasek od dołu przez całą szerokość, aby mi ładnie klawiaturkę oświetlał :) Taśma trzyma powiedzmy akurat czyli nie zostawia śladów na obudowie po zdjęciu.
Co do zasilenia to kol. Czarek podłączył się bezpośrednio w jakieś gniazdo w blaszaku (nie mam pojęcia w jakie :) ) i nie trzeba kombinować z zasilaczami i gniazdkami :)
Po kilku dniach powiem Wam, że jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie - przy czym gorąco polecam regulator jasności - komfort pełen :)
pozdro

piotr_u.
21-05-2011, 01:42
Jaki macie u siebie ustawiony poziom wyostrzania?

piotr_u.
23-05-2011, 20:15
No dobra dobrzy ludzie, teraz na prawdę liczę na Waszą pomoc.

W menu zaawansowanym, w stylu obrazu 1 (aRGB), wartości dla kolorów są następujące
czerwony x: 0.640 y: 0,330
zielony x: 0.210 y: 0.710
niebieski x: 0,150 y: 0.060

przy czym wartości dla zielonego i niebieskiego wyświetlają się na purpurowo, co wg. instrukcji oznacza, że monitor nie może wyświetlić tych wartości. Do dziś nie zaglądałem głębiej w menu, podstawową/pierwszą regulację przeprowadziłem przy użyciu muliprofilera i nic więcej nie grzebałem, ale zauważyłem, że niektóre strony wyświetlają kolor pomarańczowy strasznie jaskrawo np. ceneo. Poza tym obrazy testowe wyświetlają się bardzo dobrze, zdjęcia najczęściej też, chociaż zdarzają się żarówiaste... Czy te wartości mają tak zostać, czy coś z tym zrobić, i jeśli tak, to co?
Do tego sam nie dojdę, proszę o pomoc.

Zoidberg
24-05-2011, 16:55
Podłączę się pod temat - mam chrapkę na tego PA241W ale patrzę też katem oka na jego większego brata PA271W...Tylko jedno mnie martwi - od monitora do "oczu" mam ok 45 cm i więcej się nie da bo pracuje na blacie przyczepionym do ściany. Czy ta odległość nie jest za mała jak na 27 cali?

Tom01
24-05-2011, 18:38
Tylko jedno mnie martwi - od monitora do "oczu" mam ok 45 cm i więcej się nie da bo pracuje na blacie przyczepionym do ściany. Czy ta odległość nie jest za mała jak na 27 cali?

Kwestia przyzwyczajenia. Pracuję z podobną odległością od ekranu 27".

thorcik
24-05-2011, 18:48
Co do zasilenia to kol. Czarek podłączył się bezpośrednio w jakieś gniazdo w blaszaku (nie mam pojęcia w jakie :) ) i nie trzeba kombinować z zasilaczami i gniazdkami :)

W sumie to USB powinno dać sobie radę z LEDami ;o)

Zoidberg
24-05-2011, 19:03
A jeszcze dla pewności - różnica pomiędzy 241W a 271W to tylko wymiary (i oczywiście rozdzielczość) czy jeszcze coś?

Czornyj
24-05-2011, 19:14
A jeszcze dla pewności - różnica pomiędzy 241W a 271W to tylko wymiary (i oczywiście rozdzielczość) czy jeszcze coś?

PA271W jest w praktyce niewiele większy od PA241W - na wysokość prawie taki sam, trochę*szerszy z uwagi na inne proporcje. Podstawowa różnica jest taka, że plamka tego monitora jest zdecydowanie mniejsza, co przekłada się na infernalną rozdzielczość*2560x1440px, dzięki której mamy kupę miejsca na palety narzędziowe, co cholernie poprawia wydajność pracy.

Oba monitory są genialnymi konstrukcjami o niemal bliźniaczych właściwościach - są jakieś aptekarskie różnice w gamucie, ale nic naprawdę dostrzegalnego. Komfort pracy na 27-ce jest mz. nieporównywalnie większy i zdecydowanie polecam go jako optymalny kompromis gabarytów, ceny i rozdzielczości. Wprwadzie prywatnie liczy się dla mnie tylko 30-tka, ale gdybym miał zostać pokarany mniejszym monitorem, to zdecydowanie najniższym wymiarem kary byłaby właśnie 27-ka.

Tom01
24-05-2011, 19:14

Nic więcej.

Zoidberg
24-05-2011, 20:03
PA271W jest w praktyce niewiele większy od PA241W - na wysokość prawie taki sam, trochę*szerszy z uwagi na inne proporcje. Podstawowa różnica jest taka, że plamka tego monitora jest zdecydowanie mniejsza, co przekłada się na infernalną rozdzielczość*2560x1440px, dzięki której mamy kupę miejsca na palety narzędziowe, co cholernie poprawia wydajność pracy.

Oba monitory są genialnymi konstrukcjami o niemal bliźniaczych właściwościach - są jakieś aptekarskie różnice w gamucie, ale nic naprawdę dostrzegalnego. Komfort pracy na 27-ce jest mz. nieporównywalnie większy i zdecydowanie polecam go jako optymalny kompromis gabarytów, ceny i rozdzielczości. Wprwadzie prywatnie liczy się dla mnie tylko 30-tka, ale gdybym miał zostać pokarany mniejszym monitorem, to zdecydowanie najniższym wymiarem kary byłaby właśnie 27-ka.

A to, że 27 ma format 16:09 zaś 24 16:10 nie przeszkadza w niczym? Przepraszam, może to głupie pytanie ale po prostu naczytałem się w paru miejscach, że 16:09 to takie beee a 16:10 to takie cacy...

Tom01
24-05-2011, 20:05
A to, że 27 ma format 16:09 zaś 24 16:10 nie przeszkadza w niczym? Przepraszam, może to głupie pytanie ale po prostu naczytałem się w paru miejscach, że 16:09 to takie beee a 16:10 to takie cacy...

Przy takiej wysokości ekranu jaką ma 27" w niczym to nie przeszkadza. Problem jest w małych monitorach, które mają niby normalną przekątną, ale większość jego "wielkości" idzie w szerokość. A to wysokość decyduje o postrzeganiu wielkości a nie szerokość.

Czornyj
24-05-2011, 20:08

Przeszkadza, przeszkadza - 30-tka jest zdecydowanie lepsza :D

vimes
24-05-2011, 20:55
Dziękuje za szybką odpowiedź na nurtujące mnie wątpliwości. Szkoda, tylko że dwaj guru w tej branży mają inne spojrzenie na tę sprawę. Z tego co zrozumiałem Pan Marcin, również nie zaleca pracy w egipskich ciemnościach rozjaśnionych tlącym się kącie pomieszczenia ogarkiem... Jeżeli jednak jakaś świetlówka o temperaturze 5500K i szare tło to za mało, to jak powinno wyglądać stanowisko pracy w warunkach domowych(niestety osobnego pomieszczenia przeznaczyć na to nie mogę, więc malowanie ścian na szaro i zabijanie okien deskami odpada:) )

Bardzo podoba mi się pomysł forumowicza grzegorzant, który padł w wątku o tym monitorze. Jak sprawdza się tego typu oświetlenie?

wieczorne - niestety nie oddaje białości tego światła :(
Na żywo jest o wiele lepiej

1.

źródło (http://img69.imageshack.us/i/0020u.jpg/)

Przepraszam, odpowiedź umieściłem nie w tym wątku co trzeba, proszę o przeniesienie do megawątku o monitorach.

Czornyj
24-05-2011, 21:16
Jak wspomniałem na sąsiednim forum - problem polega na tym, że podstawowe kolorymetryczne modele percepcji powszechnie używane w systemach zarządzania barwą działają w warunkach odpowiadających widzeniu fotopowemu. W przypadku pracy w zbyt słabym oświetleniu na zbyt ciemnym monitorze nasza percepcja przestawia się w tryb widzenia mezopowego i wreszcie skotopowego, gdzie postrzeganie barw jest upośledzone. Kartka nie może być oświetlona zbyt słabo, a monitor skalibrowany do zbyt niskiej wartości jaskrawości, bo w tych warunkach nie da się uzyskać porawnego odwzorowania barw z uwagi na ograniczenia silników zarządzania barwą.

Prosta zasada jest taka, że kartka powinna być oświetlona przez strumień światła o natężeniu ~3,141(π)x większym od luminancji monitora, ale też ani monitor nie może być skalibrowany do zbyt niskich wartości luminancji, ani oświetlenie odbitki zbyt słabe, bo modele CIE XYZ/L*a*b nie będą poprawnie funkcjonować w takich warunkach.

Do tego dochodzą kwestie jaskrawości i neutralności otoczenia wokół monitora, które mają wpływ na funkcję postrzegania jasności naszego wzroku i zjawisko kontrastu następczego (powidoku).

Praktyczny skutek powyższych czynników jest taki, że nawet na najcudniej skalibrowanym monitorze wizualnie zobaczymy bezecne pierdoły, jeśli nasz wzrok zostanie "rozkalibrowany" przez wpływ nieodpowiednich warunków obserwacji panujących w miejscu pracy.

Zoidberg
24-05-2011, 22:52
Jak wspomniałem na sąsiednim forum - problem polega na tym, że podstawowe kolorymetryczne modele percepcji powszechnie używane w systemach zarządzania barwą działają w warunkach odpowiadających widzeniu fotopowemu. W przypadku pracy w zbyt słabym oświetleniu na zbyt ciemnym monitorze nasza percepcja przestawia się w tryb widzenia mezopowego i wreszcie skotopowego, gdzie postrzeganie barw jest upośledzone. Kartka nie może być oświetlona zbyt słabo, a monitor skalibrowany do zbyt niskiej wartości jaskrawości, bo w tych warunkach nie da się uzyskać porawnego odwzorowania barw z uwagi na ograniczenia silników zarządzania barwą.

Prosta zasada jest taka, że kartka powinna być oświetlona przez strumień światła o natężeniu ~3,141(π)x większym od luminancji monitora, ale też ani monitor nie może być skalibrowany do zbyt niskich wartości luminancji, ani oświetlenie odbitki zbyt słabe, bo modele CIE XYZ/L*a*b nie będą poprawnie funkcjonować w takich warunkach.

Do tego dochodzą kwestie jaskrawości i neutralności otoczenia wokół monitora, które mają wpływ na funkcję postrzegania jasności naszego wzroku i zjawisko kontrastu następczego (powidoku).

Praktyczny skutek powyższych czynników jest taki, że nawet na najcudniej skalibrowanym monitorze wizualnie zobaczymy bezecne pierdoły, jeśli nasz wzrok zostanie "rozkalibrowany" przez wpływ nieodpowiednich warunków obserwacji panujących w miejscu pracy.

No Czornyj...chyba wykuję ten tekst na blachę i będę rwał na to laski :) Gorzej jeśli się okaże, że one więcej z tego zrozumieją niż ja ;)

Zoidberg
25-05-2011, 16:43
Panowie, wiem, że wątek o kalibratorach gdzieś już tu był, ale poradźcie proszę, czy do tego monitora można dokupić jakiś kalibrator - taki, który będzie i dostatecznie dobry jak na amatorskie zastosowania i nie będzie kosztował połowy tego monitora? (no i na tyle przyjazny by nawet taki lajkonik jak ja dałby radę nim oprofilować monitor)

streetfighter69
19-06-2011, 22:54
To teraz, korzystajac z okazji, prosze o informacje, gdzie mozna kupic kaptur do monitora NEC PA271W :) Obojetne, czy bedzie to oryginal od SV czy podroba typu Pchood, byle pasowal do rzeczonego monitora.

High_Noise
19-06-2011, 23:04
To teraz, korzystajac z okazji, prosze o informacje, gdzie mozna kupic kaptur do monitora NEC PA271W :) Obojetne, czy bedzie to oryginal od SV czy podroba typu Pchood, byle pasowal do rzeczonego monitora.

Przylacze sie do problemu. Czy PcHood bedzie pasowac do tego Neca? W specyfikacji pisza ze obejmuje max 26 cali a Nec ma 27...

Czornyj
19-06-2011, 23:21
PChood nie pasuje. Mogę spróbować załatwić oryginał, ale to opcja dla bardzo, baaaardzo megazjebardzo cierpliwych - zainteresowanych proszę o PM.

mirekkania
20-06-2011, 11:27
Mozna sobie zanabyć w http://www.bhphotovideo.com/c/product/711843-REG/NEC_HDPA27_Privacy_Hood_for_NEC.html
Wysyłają na cały świat. Nawet z przesyłką, ewentualnym cłem i VATem będzie taniej niż w Polszcze. A jak ktoś ma kogoś kto może przywieźć, to już wogóle połowa ceny. I do tego, nie trzeba być megazajebardzo cierpliwym.

streetfighter69
20-06-2011, 15:23
No prosze, dzieki za linka mirekkania :) Pytanie tylko, czy to jest oryginal od Spectra View czy cos innego (produkowane przez NECa?)... Chyba trzeba wyslac zapytanie do B&H.

Czornyj
20-06-2011, 15:35
To jest oryginalny oryginał produkowany przez NECa - dobry pomysł z tym B&H.

mirekkania
20-06-2011, 15:45
No prosze, dzieki za linka mirekkania :) Pytanie tylko, czy to jest oryginal od Spectra View czy cos innego (produkowane przez NECa?)... Chyba trzeba wyslac zapytanie do B&H.
Kupowałem do PA241W i jest to najoryginalniejszy oryginalny oryginał.
Można się zarejestrować w B&H tak, że z Polski płaci się kartą kredytową, a oni wysyłają na wskazany adres w USSA, z automatu. Jeśli ma się rodzinę/znajomych/przyjaciół, którzy planują przyjazd do Polski, można poprosić o przywiezienie. Jedyny mankament, to że ostatnio na trasie USSA -> Polska można mieć tylko jedną walizkę 25 kg, na łebka. Stąd, w/w znajomi są coraz mniej chętni do takich przysług.

streetfighter69
20-06-2011, 17:16
Kontaktowalem sie dzis z B&H i takze uzyskalem odpowiedz, ze jest to oryginalny produkt NECa. Mam rodzine w Kanadzie, tak wiec kaptur wraz z przesylka i oplatami (do Vancouver, BC) wynioslby 165 USD. Cena mega fajna :) Teraz pytanie do mirekkania: czy ten kaptur sklada sie na plasko i mozna to przeslac w normalnej miekkiej kopercie? Co trzeba zrobic, aby taka paczka - nadana przez rodzine - nie utknela na cle, oczywiscie poza tym, ze kaptur jechalby bez opakowania, rachunku, itp?

mirekkania
20-06-2011, 17:49
Kontaktowalem sie dzis z B&H i takze uzyskalem odpowiedz, ze jest to oryginalny produkt NECa. Mam rodzine w Kanadzie, tak wiec kaptur wraz z przesylka i oplatami (do Vancouver, BC) wynioslby 165 USD. Cena mega fajna :) Teraz pytanie do mirekkania: czy ten kaptur sklada sie na plasko i mozna to przeslac w normalnej miekkiej kopercie? Co trzeba zrobic, aby taka paczka - nadana przez rodzine - nie utknela na cle, oczywiscie poza tym, ze kaptur jechalby bez opakowania, rachunku, itp?
Moja osłona była w kartonie o wymiarach 30 x 42 x 9 centymetrów. To nie jest duże pudełko i nie takie cięzkie.
Wysyłania w kopercie bym nie ryzykował, bo na 90% dojdzie połamane. To są elementy ze stosunkowo cienkiego plastiku. Karton jest sztywny i solidny, nie bez powodu.
Tą osłonę można kupić równiez w Kanadzie np.: http://tnij.org/mb6i Powinno wyjść taniej niż wysyłka z USy.
Niech rodzina opakuje w szary karton, napisze GIFT i powinno przejść bez kłopotów.

streetfighter69
20-06-2011, 22:27
No fakt, znalazlem w samym Vancouver za 112 CAD, wiec cena naprawde rewelka, jak za ten kaptur.

redrumdanyboy
03-07-2012, 21:34
Witam. Wydaje mi się, że mam problem z prawidłowym wyświetlaniem kolorów w firefoxie na tym monitorze. Kolory są sprane o jakieś pół tonu w dół. W ustawieniach przeglądarki mam: gfx.color_management.display_profile;D:\Drivers\PA 241W\n241w.icm następnie gfx.color_management.enablev4;true i gfx.color_management.mode;1. Monitor nie był kalibrowany sprzętowo, jedynie miał zapięty profil przez multiprofiler. Może ktoś cokolwiek poradzić ? Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Tom01
03-07-2012, 21:37
Sprane w stosunku do czego?

Kyle
03-07-2012, 22:00
gfx.color_management.enablev4
... no i kłaniam się Panu serdecznie ;) I pomyśleć że od wersji 3.5 -4 "tęskniłem" za obsługą profili w wersji 4. Aż tu nagle przychodzi taki redrumdanyboy i łubu dubu, niech żyje prezes naszego klubu:
http://www.color.org/version4html.xalter

it's aliiiiiiive