Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: Nec PA241W

Domyślnie Nec PA241W

Wszystkich zainteresowanych informuję że zagościł dziś w moim warsztacie najnowszy model NEC PA241W, o którym sporo się narobiło szumu w Internecie. Zamieszczę opinię o tym monitorze z około tydzień, a tymczasem zapraszam do pytań, jeśli ktoś jest zainteresowany konkretnymi informacjami, którymi mogę już się podzielić, coś sprawdzić, pomierzyć itp.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-03-2010 o 15:08
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jaki jest kontrast maksymalny (oczywiście statyczny), bez włączonego DUE i bez kalibracji do 6500K ? (pytam bo dało by mi to pojęcie czego mam się spodziewać wzgl. mojego monitora).

Jaki jest zakres regulacji jasności (właściwie to jestem ciekaw minimalnej jasności bieli) ... nadal bez DUE i kalibracji 6500.

Da się go kalibrować sprzętowo do wewn. LUT ?

Czy przy regulacji R/G/B w OSD powstaje jakiś banding ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Jaki jest kontrast maksymalny (oczywiście statyczny), bez włączonego DUE i bez kalibracji do 6500K ? (pytam bo dało by mi to pojęcie czego mam się spodziewać wzgl. mojego monitora).
    Przy jaskrawości maksymalnej:
    Czerń: 0,8 cd/m^2
    Biel: 420 cd/m^2
    Kontrast: 1:525

Przy jaskrawości użytkowej:
    Czerń: 0,21 cd/m^2
    Biel: 80 cd/m^2
    Kontrast: 1:380

Jaki jest zakres regulacji jasności (właściwie to jestem ciekaw minimalnej jasności bieli) ... nadal bez DUE i kalibracji 6500.
    Od 40 do 420 cd/m^2.

Da się go kalibrować sprzętowo do wewn. LUT ?
    Nie wiadomo. Korekcja punktu bieli ma dwa nastawy opisane jako programowane, ale żaden program Neca nie ma PA w swojej liście referencyjnej.

Czy przy regulacji R/G/B w OSD powstaje jakiś banding ?
    Oczywiście niby dlaczego miałby nie powstawać? Jeśli się za bardzo nie kombinuje, linearyzacja fabryczna jest bardzo ładna, całkiem nie Nec'owa. Temperatura barwowa, do 6500K wymaga niewielkiej korekty.

PS. Ciekawostką w egzemplarzu przedprodukcyjnym brak regulatorów "gain" RGB. Wartości chromatyczne punktów granicznych RGB ustawia się współrzędnymi xy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-03-2010 o 01:32
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Mnie interesuje porównanie tego monitora do SX2462, który jest moim głównym kandydatem w segmencie 24". Jakby dało radę opisać w jakich obszarach jest lepszy/gorszy/taki sam byłoby ciekawie. Opinia o tyle ciekawa, że przerobił Pan już sporo SX'ów i ma Pan odpowiednią wiedzę. Co ciekawe, taka sama "walka" będzie w 30" modelach i już mniej więcej można by się przekonać co lepsze.

Domyślnie

Także jestem ciekaw jak daleko leży ten Nec od SX2462 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Także jestem ciekaw jak daleko leży ten Nec od SX2462 ?
    Porównanie PA241W do SX2462W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=66&p=237#p237

Domyślnie

Tom01 dzięki za teścik - wynika z tego że NEC tym razem się mocno postarał, a więc już nie mam pewniaka do zakupu w postaci SX2462, ale to dobrze fajnie że jest poważna konkurencja, jako że do zakupu mam jeszcze trochę czasu więc czekam i obserwuje jak będzie z powtarzalnością tego NEC'a i jak będzie się sprawdzał w użytkowaniu po pewnym czasie np: czy po skalibrowaniu i odpowiednim ustawieniu będzie długo trzymał parametry.

Pozdrawiam

Domyślnie

Bardzo dziękuję za porównanie. Tak jak pisałem, nie tylko ja mam ( a raczej miałem ) podobny dylemat. Bardzo cieszy, że NEC staje na równi z EIZO. Tylko trzymać kciuki, żeby powtarzalność była na równym poziomie.
    Można założyć, że modele 30" wypadną identycznie, co daje już sporą wiedzę. Tylko czekać na SX303 i można brać. Jakoś tak zawsze byłem skierowany w stronę Eizo.

Domyślnie

A jak ten monitor wypada pod większymi kątami patrzenia. Chodzi mi tu o słynne off-angle glowing tak jak to miało miejsce np. w WUXi2 na eH-IPS (w przeciwieństwie do WUXi na H-IPS z polaryzacją A-TW, gdzie ten efekt był minimalny). W sieci nie ma na razie żadnych informacji poza większą reprodukcją kolorów przez nowy panel pH-IPS. Jeśli jarzenie nie występuje, to monitor będzie wart swojej ceny.
    http://www.youtube.com/watch?v=G2pIysomGPI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zwierzaq Zobacz posta
    A jak ten monitor wypada pod większymi kątami patrzenia.
    Traci kontrast jak wszystkie IPS. Nie wpada w dużą dominantę jak np 2190UXi, raczej się tylko rozjaśnia. Efekt jest bardzo podobny do 2690WUXi2 tyle że z wyższym kontrastem. Nawiasem mówiąc, emancypacja literkami oznaczeń, w kontekście użycia ich jako narzędzia marketingowego, nie jest za bardzo merytoryczna.

Cytat Zamieszczone przez zwierzaq Zobacz posta
    Chodzi mi tu o słynne off-angle glowing
    Jakby Pan napisał po ludzku o co chodzi to może mógłby się odnieść.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-03-2010 o 14:48

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów