Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kasie przedstawiam...

najt
16-11-2006, 14:36
Jedno wybrane zdjecie tylko z 60 sztuk. Robione 50/1,8 =) chociaz dobrze że słoneczko było

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/206/1ic7.jpg)

Jak się podoba?

Jakubas
16-11-2006, 19:51
hmm... srednio moim zdaniem. Po pierwsze niezdecydowane ciecie na gorze. Albo pokaz wiecej, albo mniej. Po drugie kaptur sprawia, ze modelka jest "ciezka" i przytloczona. Po trzecie przepal jest na nosie - bezposrednie oswietlenie sloneczne jest niestety bezwzgledne, zwlaszcza dla twarzy. No i na koniec Go jest ciut zbyt mala, poza tym powinna byc cofnieta tak, by drugie oko bylo ostre. Pokaz jakies inne zdjecia. I nie lam sie, bo ogolnie nie jest zle, a 50 ma duzy potencjal :)

michtet
16-11-2006, 20:35
dla mnie kaptur ok - ladnie zamyka kompozycję z prawej strony, fajnie dobrana kolorystyka model/drugi plan... jedyne co mnie jakoś razi to ten kolczyk, za bardzo się rzuca w oczy... ogólnie bardzo fajne

lukaszMM
16-11-2006, 20:41
ogolnie zdjecie ok.
nie ok:
- jakis sznurek na brodzie
- te fioletowe oczy

swiatlo
16-11-2006, 20:42
Kasia jest OK. W ogóle problem z 50-tką na małej GO jest taki że przy takich zdjęciach jak to nie ma jak ustawić ostrości aby oboje oczu były ostre. Jak jedno dobre, to drugie złe. A jak ustawisz między oczami, to oba są nieostre. A jak przymkniesz przesłonę to tło wyostrzasz.
A Kasia coś ma z rosyjskiej urody. Czy ona nie ma trochę ruskiej krwi?

wlopis
16-11-2006, 20:43
przyjemny portret, jedynie usta moim zdaniem zbyt ściągnięte, ....ładnie rozmty drugi plan, pozdrawiam

michtet
16-11-2006, 20:56
ogolnie zdjecie ok.
nie ok:
- jakis sznurek na brodzie

wg mnie to kolczyk, o którym wspomnialem wyżej... chyba, że się mylę

tumiwisizm
16-11-2006, 22:03
go nie tam gdzie byc powinna. powinna byc pchnieta glebiej. wiem ze oczka w aparatach sa teraz jak male ciemne tunele, ale idzie to zrobic lepiej.

najt
17-11-2006, 01:08
kolczyk ma i niech ma, pomalowała oczy tak a nie inaczej =) przysłona była 2,5 a powoli ciemniej sie robiło z czasem i czasy musialem jakoś poprawić zeby nie było rozmazane dlatego padło na przysłone a nie na czułość :) w sumie lepiej ostrośc na jednym oku niż tylko na nosie =) a rosyjskich korzeni chyba nie ma 8)

swiatlo
17-11-2006, 01:40
kolczyk ma i niech ma, pomalowała oczy tak a nie inaczej =) 8)

Taką odpowiedź zadaną lokalnym fachowcom to lubię. Dlaczego ktoś tam ma taką a nie inną broszkę? Odpowiedź prosta: bo taką ten ktoś do cholery założył!
W ogóle zaczynam być coraz większym przeciwnikiem modelowanej fotografii. Zaczyna ona już na mnie alergicznie działać. Fotografia ma chwytać obrazy a nie je na siłę stwarzać. Na tym to według mnie polega i dlatego do licha staram się to (na razie nieudolnie) robić.

pinyo
17-11-2006, 01:50
W ogóle problem z 50-tką na małej GO jest taki że przy takich zdjęciach jak to nie ma jak ustawić ostrości aby oboje oczu były ostre. Jak jedno dobre, to drugie złe. A jak ustawisz między oczami, to oba są nieostre. A jak przymkniesz przesłonę to tło wyostrzasz.

Gdzieś Ktoś mi powiedział , że ostrzy się na to oko które jest bliżej. IMHO Tak Było, Jest, I Będzie. Amen

Jogi
17-11-2006, 08:01
W ogóle zaczynam być coraz większym przeciwnikiem modelowanej fotografii. Zaczyna ona już na mnie alergicznie działać. Fotografia ma chwytać obrazy a nie je na siłę stwarzać. Na tym to według mnie polega i dlatego do licha staram się to (na razie nieudolnie) robić.

Niestety (dla światła) fotografia to również robienie zdjęć wypudrowanym modelkom czy się to komuś podoba czy nie. A za robienie zdjęć wypudrowanym modelkom czasami się zarabia duże pieniądze, dlatego myślę, że wciąż coraz więcej forumowiczów chciałoby się nauczyć robić takie zdjęcia i zarabiać dużo kasy, albo mieć przynajmniej "poważanie w środowisku".
A kategorie fotografów są różne i można je różnie przedstawiać, np. taką bardzo ciekawą kategorię wg Kena Rockwella znalazłem ostatnio: http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm Bardzo ciekawa lektura.

swiatlo
17-11-2006, 10:04
A kategorie fotografów są różne i można je różnie przedstawiać, np. taką bardzo ciekawą kategorię wg Kena Rockwella znalazłem ostatnio: http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm Bardzo ciekawa lektura.

He, przestudiowałem i na zasadzie selekcji sam siebie umiejscowiłem gdzieś pomiędzy amatorem a pstrykaczem. Mam nadzieję że po jakimś czasie praktyki wskoczę na poziom amatora :)

Madziulek
17-11-2006, 10:24
Taką odpowiedź zadaną lokalnym fachowcom to lubię. Dlaczego ktoś tam ma taką a nie inną broszkę? Odpowiedź prosta: bo taką ten ktoś do cholery założył!

niech każdy sobie fotografuje co chce i jak uważa
dyskusje o gustach robią się już nudne

najt
17-11-2006, 11:29
dobra dobra ;] debata spada na inny temat :) a tu chodzi o ocene fotki :) w PS. oczywiscie moge jej usnunać kolczyk i zmienić kolor powiek, ale po co? :) ma być tak jak było

FunBoy
18-11-2006, 14:30
A mnie sie foto podoba... i komenty typu "przepalony nos" rozsmieszaja mnie strasznie...

Bardzo ladna kolorystyka zdjecia :) Ostrosc... a raczej lekka nieostrosc - bardzo przyjemna w odbiorze :)

Jedyne co, to bym przycial od gory do polowy czola :) i bylby gicior :D

michtet
20-11-2006, 10:05

O co Ty się pienisz? Zdjęcie zostało umieszczone do oceny przez innych Forumowiczów, czyż nie? Każdy może mieć inne uwagi do danego zdjęcia. Po to chyba ten dział jest, nie?

PS. Na alergię jest dobry corhydron!