Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Arktyczny klimacik....
........no prawie bo tak ładnie zima w tym roku wyżłobiła nam plaże - zapraszam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/1889/dsc0256bwrc.jpg)
2.
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/5954/dsc0256krc.jpg)
pozdrawiam :-D
Rozumiem, że nie wiesz w której wersji jest lepiej. Dla mnie w wersji kolorowej, a swoją drogą to autor o ile jest świadomy tego co robi ma wiedzieć dlaczego coś pokazuje w kolorze lub cz-b.
Zdecydowanie kolor, bo daje odczuć temperaturę.
Faktura śniegu jest bardzo dobra.
Proac150
03-03-2010, 22:37
Nie wiem dlaczego, ale nic tu pozornie nie ma, a podoba mi się kadr. Wybieram kolor ( nie to mało prawdopodobne, bw)
Rozumiem, że nie wiesz w której wersji jest lepiej. Dla mnie w wersji kolorowej, a swoją drogą to autor o ile jest świadomy tego co robi ma wiedzieć dlaczego coś pokazuje w kolorze lub cz-b.
a jak myślisz dlaczego to robię ? sądzisz ze brak mi wyczucia i świadomości - śledzisz od dawna to forum ? jężeli tak to powinieneś znać odpowiedż
Nie wiem dlaczego, ale nic tu pozornie nie ma, a podoba mi się kadr.
Ot cała sztuka :-D. Janek jest w tym Miszczuniu :)
Kolorek :).
Ładna podłoga :).
Proac150
03-03-2010, 22:44
Ot cała sztuka :-D. Janek jest w tym Miszczuniu :)
Wiesz, robiliśmy tam foty razem, praktycznie z tych samych miejsc, po powrocie jak porównałem moje i Mistrza kadrowanie... mało brakowało, a na giełdzie można było by kupić tanio trochę sprzętu.
W Twoim przypadku nie rozumiem ( prosszę wytłumacz ), jeśli nowicjusz tak postępuje i jeszcze pyta która wersja lepsza to go mogę zrozumieć. Ty masz bardzo dobry warsztat i nie musisz bawić w konkurs piękności która moja fotka najpiękniejsza jest. A tak na osobności to Ci powiem, że obie wersje mi pasują ( kolor do sali dla klietów a cz.b. do mojego gabinetu ).
W Twoim przypadku nie rozumiem ( prosszę wytłumacz ), jeśli nowicjusz tak postępuje i jeszcze pyta która wersja lepsza to go mogę zrozumieć. Ty masz bardzo dobry warsztat i nie musisz bawić w konkurs piękności która moja fotka najpiękniejsza piękna. A tak na osobności to Ci powiem, że obie wersje mi pasują ( kolor do sali dla klietów a cz.b. do mojego gabinetu ).
dlatego zapytałem jak długo śledzisz forum - bo jeżeli dostatecznie to proste, są zwolennicy b/w i koloru i nie moją intencją był jak wspominasz konkurs ale obdzielenie wszystkich, ja już dawno się określiłem i często powtarzam ze kolor ma większa paletę możliwości pokazania subtelności piękna mz. oczywiście
wracając do zdjęć coś nie do końca w tym b/w jest dopracowane skoro Proac wybiera kolor, może mnie tłumaczyć tylko fakt obrabiania fot na lapku w pracy i jutro na monitorze zapewne czeka mnie wersja do poprawki czyli 1a :-D
(...) wracając do zdjęć coś nie do końca w tym b/w jest dopracowane skoro Proac wybiera kolor, może mnie tłumaczyć tylko fakt obrabiania fot na lapku w pracy i jutro na monitorze zapewne czeka mnie wersja do poprawki czyli 1a :-D
Wiesz, może coś w tym być, bo ja z kolei zdecydowanie po kolorowej stronie mocy stoję, a jak nigdy tym razem wybieram BW :-D Jest arktycznie i to mi się podoba.
Z dwójki aż wieje chłodem... w B&W tego nie czuję :)
Pozdrawiam.
Bartekkw
03-03-2010, 23:35
Ja jestem za kolorkiem - ładnie to ustrzeliłeś - prosto i czysto
Nikonozaur
04-03-2010, 02:44
A mi się widzi bardziej BW w tym przypadku. Nieba w kolorze jakoś nie czuję....
I jest jeszcze coś, ale to dla aptekarza. :wink:
borregaard
04-03-2010, 08:08
Ja ,ofc,kolor wolę..Może tylko dałbym mniej dołu,ale nie jestem zdecydowany...Fajna fota,Janusz.:-D
jednak przewaga monitora na laptopem jest bezprzeczna - fotki wrzucone wczoraj na lapku wyglądały bdb, ale już na monitorze dostrzegłem lekki zafarbik na sniegu (przybrudzenie) które trzeba skorygować dlatego wersja poprawiona :-D
2a.
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/3284/dsc0256k1rc.jpg)
ps.Nikonozaur chyba o to Ci chodziło :)
Powiem Ci że nawet na badziewnym LCD-ku widzę różnicę, ale i tak wolę BW :mrgreen:
Powiem Ci że nawet na badziewnym LCD-ku widzę różnicę, ale i tak wolę BW :mrgreen:
no tak ale czy ja mogę Twoja opinię brać poważnie, kupiłeś sobie dopiero co nowy aparat i się uczysz fotografii, kolory Ci podprowadzili więc jaki masz wybór :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
krzysztofz24
04-03-2010, 10:27
Nie potrafie w tym wypadku zdecydowac czy kolor ,czy B&W bo...zdjecie 2a ma bardzo ladne delikatne kolory i ten wspaniale rozswietlony snieg na dole (w B&W juz tak tego nie widac), wieje od niego takim chlodem...
Co do wersji B&W, to dzieki usunieciu koloru moja uwaga skupia sie na samej formie i ksztalcie, dosyc ciekawie ukazanej przez fakture sniegu, kry i te male lodowe gorki przy lini horyzontu...
Wiec podsumowujac, bardzo dobrze ze sa obie wersje: B&W i kolor, obie mi sie podobaja...kazda na inny sposob;-)
no tak ale czy ja mogę Twoja opinię brać poważnie, kupiłeś sobie dopiero co nowy aparat i się uczysz fotografii, kolory Ci podprowadzili więc jaki masz wybór :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wybacz mi o "WIELKI" już więcej nie będę, z pokorą udaję się na poszukiwanie podprowadzonego koloru :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
... a ja ogladam na badziewnym monitorku w pracy i wybieram bezapelacyjnie B&W.
Moze jak spojrzę w domu, .......... to zmienię zdanie :mrgreen:
Janusz, KOLOR !!!
Ta przestrzeń !
:)
jurek1906
04-03-2010, 11:59
Ja też wybieram kolor :).
Czyli poszlo tak jak bylo.......ladnie, podoba sie!
Kolorek, wersja druga, jak najbardziej na tak! :D
Lubie Twoje kolorowe prace, jednak tym razem BW również mi się bardzo podoba...
Wiec pozostane przy obu wersjach ;) :D
ostrytux
04-03-2010, 17:47
Zdecydowanie kolor.
Kolor - ponieważ świetnie oddaje przejrzystość powietrza.
Luki__25
05-03-2010, 00:33
Oryginalny nie będę zdecydowanie kolor
Janku! Tutaj poprę nielicznych kolegów, którzy wybrali wersję b&w, bo gdyby była samotnie zaprezentowana, to wzbudziłaby dużo pozytywnych emocji. Jest bardzo trafnie przekonwertowana i prezentuje się ślicznie. Kolor ma tę przestrzeń, o której wiele osób wspomina. Obie prace są mocne, i mogą mieć różne zastosowania, na ścianach dwóch różnych gabinetów. Gratulacje!
Pablo 77
05-03-2010, 23:01
Zdecydowanie popieram kolor i ....... fakturę śniegu:)
Tutaj też wracam po raz kolejny. Tym razem nie kupuję. Ani bw ani kolor. Kadr mi nie pasuje.
Taki... zwykły...
Kadr pokazuje moim zdaniem, że można było się bardziej skupić na dole kosztem nieba i pokazać jakąś ukrytą kompozycję tego lodu. Ale gdybym miał wybierać to zdecydowanie bw.
Bardzo ładnie, dwójeczka szczególnie.