PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - Blokada AF

Andrzejkuje
27-02-2010, 17:20
W KM Dynax 7d (oraz w A700) jest przycisk AF/MF, dzięki któremu, w trybie AF można zablokować AF i przejść w tryb MF. Jest to użyteczne, gdyż bez konieczności przełączania z przodu korpusu dźwigienki od pracy AF, można za jednym naciśnięciem zablokować AF i ręcznie ustawiać ostrość. Często z tego korzystałem. Natomiast w D300, jak się zdaje, nie ma takiej funkcji? Myślałem, że tą funkcję spełnia przycisk AF-ON, ale chyba się myliłem?

Dzięki!

robin102
27-02-2010, 21:30
Możesz zawsze do ostrzyć pierścieniem na obiektywie nawet jeśli nie jest to szkło z motorkiem AF.
Jest o tym informacja w instrukcji obsługi aparatu.

wasilewk
27-02-2010, 21:38
W KM Dynax 7d (oraz w A700) jest przycisk AF/MF, dzięki któremu, w trybie AF można zablokować AF i przejść w tryb MF. .... Często z tego korzystałem. Natomiast w D300, jak się zdaje, nie ma takiej funkcji? ...?

Dzięki!

No i dobrze Ci się zdaje. Nie ma, bo nie potrzeba. W obiektywach AF-S czy HSM można sobie doostrzać w każdym momencie - nie uszkadzając aparatu. Natomiast przełącznik na body w D300 pozwala na dodatkowe odłączenie napędu, ale tylko w obiektywach, które własnego silnika nie mają.

Pzdr.

pacyf
27-02-2010, 22:10
.... nie wspominając o tym że długie obiektywy mają przyciki blokady AF na obudowie.

Łukasz

majcool
28-02-2010, 12:14
Natomiast przełącznik na body w D300 pozwala na dodatkowe odłączenie napędu, ale tylko w obiektywach, które własnego silnika nie mają.

A nie jest przypadkiem tak, że przełącznik na body odłącza AF we wszystkich typach obiektywów?

wasilewk
28-02-2010, 20:47
A nie jest przypadkiem tak, że przełącznik na body odłącza AF we wszystkich typach obiektywów?

Oczywiście, że tak, ale:
- jeśli traktuję, że do AF-ów używam przełącznika na body,
- a do AF-S używam przełącznika na obiektywie,
- to nie mam potem kłopotów typu " coś nie chodzi, może na szkle nie włączyłem ?"

Pzdr.

majcool
28-02-2010, 22:04
Rzeczywiście z Nikkorami da rade ale przykładowo z Sigmą HSM 70-200II ten numer nie przejdzie. W sumie to żaden problem; dowodzi jedynie, że przełącznik w body może być przydatny.

Andrzejkuje
02-03-2010, 04:02
No i dobrze Ci się zdaje. Nie ma, bo nie potrzeba. W obiektywach AF-S czy HSM można sobie doostrzać w każdym momencie - nie uszkadzając aparatu. Natomiast przełącznik na body w D300 pozwala na dodatkowe odłączenie napędu, ale tylko w obiektywach, które własnego silnika nie mają.

Pzdr.

Dzięki za potwierdzenie mojego przypuszczenia. Owszem, mi by się przydał ten przycisk odłączający napęd, tak, jak w Dynax 7D. No właśnie, można doostrzać tylko w nowszych obiektywach, mam starszego Nikorra 50 1.4, i muszę przełączać dźwigienkę na korpusie :(

Po co jest w takim razie AF-ON? Ustawia tylko ostrość, tak jak wciśnięty do połowy spust?

czarekk
02-03-2010, 07:55
Tym przełącznikiem możesz ustawić ostrość i dokonac pomiaru a za pomoca spustu wyzwalać migawkę . Poczytaj w instrukcji jest tam opis tego guzika

Pozdrawiam
Czarek

wasilewk
02-03-2010, 09:29
...
Po co jest w takim razie AF-ON? Ustawia tylko ostrość, tak jak wciśnięty do połowy spust?

Tak.
Wyobraźmy sobie podłączony obiektyw z VR. Każdorazowe naciśnięcie do połowy spustu migawki powoduje ustawienie ostrości ale też włączenie VR (czasami przy szybkim 'przelatywaniu' elementów przyszłego zdjęcia ten VR przeszkadza, bo nie nadąża włączać sie i wyłączać). Jeśli chcemy tylko sprawdzać ostrzenie - to wtedy AF-ON, który wyostrza ale nie powoduje uruchomienia VR.

Pzdr.

thorcik
02-03-2010, 10:50
O korzystaniu z AF-ON był, zdaje się, dość obszerny wątek jakieś pół roku temu, może jeszcze gdzieś się plącze.