Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Neska
Marian Kusibab z Przyrowa
26-02-2010, 02:44
Witam Szanowne Jury :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/5782/agaretrojpeg.jpg)
Ładne. Oprócz ciężkawego cienia pod nosem i ma prawym oku bardzo mi się podoba.
a moim zdaniem portret jest zdecydowanie przerysowany, spójrz na nos!
Miałem napisać to samo.
To oczywiste, ale co z tego? Rzuca się w oczy tak bardzo, że pomyślałem iż nie ma sensu o tym pisać. Moim zdaniem to duży plus, bo udało się uzyskać klimat jak z plakatu filmowego"Amelia".
Bez urazy, to nie jest osobista wycieczka - ale ogląd foto + Twój avatar rozbawiło mnie do łez. Sam nie wiem dlaczego ;)
Chyba tak jakoś na jednej fali oba grają.
27-02-2010, 11:51
Chyba tak jakoś na jednej fali oba grają.
Zanczy sie mam zmienic awatar czy nie robic wiecej zdjęc...? :]
...póki co to jeszcze takie cos odwaze sie pokazac.
Co do zdjęcia 2 zdaje sobie sprawe ze cos nie gra według mnie jasne odcienie (przepalenie na koszuli) cos nie ciekawie
wyglądają, moze mało wydobyte cienie? Pokazuje z mysla że podpowiecie, wytykniecie cosik...
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/3851/aw4jpg.jpg)
To oczywiste, ale co z tego? Rzuca się w oczy tak bardzo, że pomyślałem iż nie ma sensu o tym pisać. Moim zdaniem to duży plus, bo udało się uzyskać klimat jak z plakatu filmowego"Amelia".
A moim zdaniem do "Amelii" to tu jeszcze daleko. Nie można tu powiedzieć o "dużym plusie" ponieważ po to wymyślono obiektywy o różnej ogniskowej aby móc wybrać odpowiedni do fotografowanej sceny. Zdaje się że kobiety fotografuje sie po to aby pokazac ich piękno. Gdyby mi fotograf strzelił taka fotę na której mój nos byłby 3 razy większy niz w rzeczywistości, a potem próbował wmówić że taki miał zamysł, to by mnie bardzo rozbawił...a ja takie zdjęcie najdelikatniej mówiąc schowałabym głęboko do szuflady :)
27-02-2010, 12:37
Pani ADU nawet nie chciałem nic takiego powiedzieć ...ze taki był zamysł.
Po 1 primo :)
Nie pokazuje tu zdjec zeby sie pochwalic a doradzic co zrobic by było lepiej. Czasem po komentarzach odnosze wrazenie ze niektórym sie tak wydaje. Mój samokrtycyzm jesd dostatecznie surowy czasem az mnie samego przeraza ;)
Po 2
Chciałem sprobowac (bo czemu nie?) portretu na "szerokim" , troche z koniecznosci bo "dłuzszy" pojechał znowu do kalibracji.
ok, rozumiem bo sama wystawiam tu zdjęcia pod ocene a nie do podziwiania dlategoteż starałam się powiedziec co mi w fotce nie pasuje, skłaniając Cię do pewnych przemyśleń nad zdjeciem.
Jeśli byłam niemiła to przepraszam :) na codzień taka nie jestem :)
Adu - zdjęciom technicznie trochę brakuje, zgadzam się. Zaznaczyłem już to wcześniej. Nie są dobrze oświetlone i konwersja nie jest idealna. Mimo to wady stają się w pewien sposób zaletami. Nemeth ma bardzo fajny cytat w podpisie: "Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep." (Kreatywność to pozwalanie sobie na popełnianie błędów. Sztuką natomiast, jest wiedzieć, które z nich zachować). Zdjęcia nie powstały może zupełnie świadomie, ale to nie istotne. W moim mniemaniu są dobre! Sposób kadrowania, niski kontrast, nieszablonowe pozy i chłodna atmosfera sprawiają, że fotografie przyciągają na dłużej. Kojarzą mi się ze starymi zdjęciami robionymi na średnim formacie w małym atelier. Gdyby przyciąć je w kwadrat, dodać ramkę od filmu, nałożyć lekką teksturę i dopieścić retuszem wiele osób mogłoby się nabrać. Nie wszystko musi być ugrzecznione, wyretuszowane na glam i technicznie perfekcyjne.
Na drugim nie podobają mi się biliki. Niepotrzebnie odciągają uwagę. Przepałów "nie widzę".
P.S. Nosek to małe piwo. Liquify załatwi to w kilka sekund. Dziewczyna urokliwa.
Ja króciutko o technicznej stronie dwójki tylko. Oprócz świateł, coś złego dzieje się również w tle - możliwe, że tego nie widać na części monitorów. Użycie ringflasha dość dziwne szczerze mówiąc w takim kierunku spojrzenia, ale czemu nie. Ogólnie jakoś nie podeszły mi te zdjęcia. Nie są niby złe, a jednak coś w nich kłuje w oczy. Może właśnie przerysowania, może jeszcze coś, mniej uchwytnego. Modelka dobrze pozuje, kadry też ok, ale wrażenia mieszane.