PDA

Zobacz pełną wersję : filmowanie d300s

ulead
25-02-2010, 19:50
Mam pytanko . Od czego jest zależne to falowanie obrazu w pomieszczeniach , jak tego unikać . Czy jest mozliwość niwelować podczas edycji. Drugie pytanko jak wyłączyć przy filmowaniu automatyke przysłony . i trzecie czy nagrywając plener w piękny słoneczny dzień nie uszkodze matrycy . pozdro dla wszystkich zajujących się video DSLR

the-parkour
25-02-2010, 22:06
Falowanie w pomieszczeniach jest zależne od światła

ulead
26-02-2010, 19:51
Szkoda , ze jestem sam na tym forum. pozdro dla wszystkich.

Jaskier
26-02-2010, 19:56
Sam nie jesteś, też mam D300s ale nie odpowiem Ci w kwestii filmowania, gdyż korzystałem z tej opcji raz, gdy testowałem aparat czy w ogóle to działa.

MikeS
27-02-2010, 00:19
Sam nie jesteś a odpowiedź została Ci udzielona na jedno pytanie. Falowanie jest zależne od rodzaju oświetlenia jakie jest zastosowane w pomieszczeniu. Mam D300s ale nie siedzę w wideo ale pamiętam jak na forum jeden z modów fajniutko opisał dokładnie o co kaman a jeśli dobrze pamiętam to kaman o to że w gniazdku sieciowym mamy napięcie 230V 50Hz. Zarówa działa na takim napięciu i emituje światło z taką częstotliwością. A skoro aparat rejestruje obraz z częstotliwością 30kl/s to widać poruszające się fale. Chyba jakoś tak było w skrócie - niech mnie ktoś poprawi jeśli coś przekręciłem.
A jak niwelować? Może mniejszy zoom, oddalenie się od obiektu powodującego falowanie, ale spotkałem się także z opinią że można wycelować gdzieś obok gdzie jest ciut ciemniejszy obraz i zablokować ekspozycję - nie wiem tylko po co bo gdy wrócę to poprzedni obraz będzie zbyt jasny. Ale ja się nie znam, niech się wypowie ktoś kto siedzi choć trochę w temacie.
No i cierpliwości życzę bo czasem trzeba poczekać na odpowiedź a w międzyczasie samemu szukać ;)

Schlag
27-02-2010, 12:10
Przy świetle żarowym, częstotliwość sieci (50Hz) nie ma większego znaczenia.
Zbyt duża bezwładność włókien, aby to wyłapać przy 30kl/s.
Rzecz się komplikuje, jeżeli to światło jest sterowane (tz. ściemniacze),
i efekt jest zależny od metody uzyskania zmniejszenia natężenia światła.

costi
27-02-2010, 12:23
Chyba problem moze byc tez przy swietlowkach?

ulead
27-02-2010, 19:58
dzieki wszystkim za pomoc

superkomornik
27-02-2010, 20:39
Problem pojawia się przede wszystkim przy świetlówkach. Przy świetle żarowym raczej nie ma tego problemu.

gon
01-03-2010, 10:42
Przy halogenach też mi faluje.

tobiks
01-03-2010, 11:56
Też mam ten aparat. Problem jest największy przy świetlówkach, ale powinien zniknąć jeśli będziesz miał na prawdę mocne i dobre oświetlenie świetlówkami.
Żarowe daje rade, halogenami nie oświetlałem chyba. Jest to problem chyba właśnie z odświerzaniem, chyba warto wyszukać ten topic o którym wspomina MikeS.

Być może na część pytań uzyskasz odpowiedź w instrukcji, której ja jeszcze nie przeczytałem, ale zamierzam w najbliższym czasie.