Zobacz pełną wersję : filmowanie d300s
Mam pytanko . Od czego jest zależne to falowanie obrazu w pomieszczeniach , jak tego unikać . Czy jest mozliwość niwelować podczas edycji. Drugie pytanko jak wyłączyć przy filmowaniu automatyke przysłony . i trzecie czy nagrywając plener w piękny słoneczny dzień nie uszkodze matrycy . pozdro dla wszystkich zajujących się video DSLR
the-parkour
25-02-2010, 22:06
Falowanie w pomieszczeniach jest zależne od światła
Szkoda , ze jestem sam na tym forum. pozdro dla wszystkich.
Sam nie jesteś, też mam D300s ale nie odpowiem Ci w kwestii filmowania, gdyż korzystałem z tej opcji raz, gdy testowałem aparat czy w ogóle to działa.
Sam nie jesteś a odpowiedź została Ci udzielona na jedno pytanie. Falowanie jest zależne od rodzaju oświetlenia jakie jest zastosowane w pomieszczeniu. Mam D300s ale nie siedzę w wideo ale pamiętam jak na forum jeden z modów fajniutko opisał dokładnie o co kaman a jeśli dobrze pamiętam to kaman o to że w gniazdku sieciowym mamy napięcie 230V 50Hz. Zarówa działa na takim napięciu i emituje światło z taką częstotliwością. A skoro aparat rejestruje obraz z częstotliwością 30kl/s to widać poruszające się fale. Chyba jakoś tak było w skrócie - niech mnie ktoś poprawi jeśli coś przekręciłem.
A jak niwelować? Może mniejszy zoom, oddalenie się od obiektu powodującego falowanie, ale spotkałem się także z opinią że można wycelować gdzieś obok gdzie jest ciut ciemniejszy obraz i zablokować ekspozycję - nie wiem tylko po co bo gdy wrócę to poprzedni obraz będzie zbyt jasny. Ale ja się nie znam, niech się wypowie ktoś kto siedzi choć trochę w temacie.
No i cierpliwości życzę bo czasem trzeba poczekać na odpowiedź a w międzyczasie samemu szukać ;)
Przy świetle żarowym, częstotliwość sieci (50Hz) nie ma większego znaczenia.
Zbyt duża bezwładność włókien, aby to wyłapać przy 30kl/s.
Rzecz się komplikuje, jeżeli to światło jest sterowane (tz. ściemniacze),
i efekt jest zależny od metody uzyskania zmniejszenia natężenia światła.
Chyba problem moze byc tez przy swietlowkach?
dzieki wszystkim za pomoc
superkomornik
27-02-2010, 20:39
Problem pojawia się przede wszystkim przy świetlówkach. Przy świetle żarowym raczej nie ma tego problemu.
Przy halogenach też mi faluje.
Też mam ten aparat. Problem jest największy przy świetlówkach, ale powinien zniknąć jeśli będziesz miał na prawdę mocne i dobre oświetlenie świetlówkami.
Żarowe daje rade, halogenami nie oświetlałem chyba. Jest to problem chyba właśnie z odświerzaniem, chyba warto wyszukać ten topic o którym wspomina MikeS.
Być może na część pytań uzyskasz odpowiedź w instrukcji, której ja jeszcze nie przeczytałem, ale zamierzam w najbliższym czasie.