Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie filmowanie d300s

Mam pytanko . Od czego jest zależne to falowanie obrazu w pomieszczeniach , jak tego unikać . Czy jest mozliwość niwelować podczas edycji. Drugie pytanko jak wyłączyć przy filmowaniu automatyke przysłony . i trzecie czy nagrywając plener w piękny słoneczny dzień nie uszkodze matrycy . pozdro dla wszystkich zajujących się video DSLR

Domyślnie

Falowanie w pomieszczeniach jest zależne od światła

Domyślnie

Szkoda , ze jestem sam na tym forum. pozdro dla wszystkich.

Domyślnie

Sam nie jesteś, też mam D300s ale nie odpowiem Ci w kwestii filmowania, gdyż korzystałem z tej opcji raz, gdy testowałem aparat czy w ogóle to działa.

Domyślnie

Sam nie jesteś a odpowiedź została Ci udzielona na jedno pytanie. Falowanie jest zależne od rodzaju oświetlenia jakie jest zastosowane w pomieszczeniu. Mam D300s ale nie siedzę w wideo ale pamiętam jak na forum jeden z modów fajniutko opisał dokładnie o co kaman a jeśli dobrze pamiętam to kaman o to że w gniazdku sieciowym mamy napięcie 230V 50Hz. Zarówa działa na takim napięciu i emituje światło z taką częstotliwością. A skoro aparat rejestruje obraz z częstotliwością 30kl/s to widać poruszające się fale. Chyba jakoś tak było w skrócie - niech mnie ktoś poprawi jeśli coś przekręciłem.
    A jak niwelować? Może mniejszy zoom, oddalenie się od obiektu powodującego falowanie, ale spotkałem się także z opinią że można wycelować gdzieś obok gdzie jest ciut ciemniejszy obraz i zablokować ekspozycję - nie wiem tylko po co bo gdy wrócę to poprzedni obraz będzie zbyt jasny. Ale ja się nie znam, niech się wypowie ktoś kto siedzi choć trochę w temacie.
    No i cierpliwości życzę bo czasem trzeba poczekać na odpowiedź a w międzyczasie samemu szukać
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Domyślnie

Przy świetle żarowym, częstotliwość sieci (50Hz) nie ma większego znaczenia.
    Zbyt duża bezwładność włókien, aby to wyłapać przy 30kl/s.
    Rzecz się komplikuje, jeżeli to światło jest sterowane (tz. ściemniacze),
    i efekt jest zależny od metody uzyskania zmniejszenia natężenia światła.
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

Chyba problem moze byc tez przy swietlowkach?
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Problem pojawia się przede wszystkim przy świetlówkach. Przy świetle żarowym raczej nie ma tego problemu.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Przy halogenach też mi faluje.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów