Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90 czy warto??

jakimoto
25-02-2010, 19:33
Witam,

Czy lepiej jest kupic według was Nikona D90 czy może Sony alfe 550??

Bo już nie mam pojęcia czytając te wszystkie strony.

octopus
25-02-2010, 19:39
D90 - bo wchodzisz w sprawdzony system Nikona :)

a na poważnie, subiektywnie właśnie D90, więcej szkieł, lepiej dostępne, w miare zmiany na coś lepszego z górnej półki Nikon ma przewagę.

Dante_85
25-02-2010, 19:55
Czytałem testy sprawdziłem jakość szkiełek jeżeli chodzi o cenę wykonanie plastykę obrazu i sam obecnie mam D90 i nie żałuję zakupu.

Dante_85
25-02-2010, 19:56
Poza tym faktycznie nikon to sprawdzona firma jeżeli chodzi o sprzęt fotograficzny. Szkoda że tylko u nas kuleje serwis .
Ale dzięki bogu nie trzeba często o ile w ogóle z niego korzystać.
Ja bym na dzień dzisiejszy nadal brał D90.

nathaniel
25-02-2010, 20:29
Dobre pytanie na forum Nikona :)

getos
25-02-2010, 20:41
D90 bez dwóch zdań

prawiejakzywiec
25-02-2010, 20:51
Ciekawe kto poleci soniacza i sie wylamie?
;)

wojtas0009
25-02-2010, 20:51
zapytaj na forum Sony :D Tu chyba każdy powie to samo... :) tam z resztą też powiedzą to samo- to znaczy- nie to samo co tu :D

D90- jest bardzo dobrym aparatem, narzędziem do fotografowania- dla zaawansowanego amatora, Alfa 550 nie jest aparatem słabym- według mnie dla większego amatora, ale chociażby ze względu na kitowy obiektyw nie wybrałbym na pewno tego od Sony- 18-55 :) Sony ma ciekawą optykę- ale nie znajdziesz tam większości szklarni z Nikona :)

pioter m
25-02-2010, 21:00
No i cena optyki Sony. Jest drogo.

arciszz
25-02-2010, 21:01
kup co chcesz, przecież to Twoje pieniądze, abyś tylko robił zdjęcia, dobre zdjęcia...

Dante_85
25-02-2010, 21:09
W nikonie masz wybór większej szklarni do wyboru do koloru w zależności od zasobności portfelika

cheyenne
25-02-2010, 21:25
miałem sony alfa a300 i zmieniłem na d90, byłem wniebowzięty, teraz kontynuuje na d300

rryba18
25-02-2010, 21:26
Będzie krótko i treściwie-D90!

Antonioo
25-02-2010, 21:32
a miałeś wcześniej styczność z lustrzanką bądź zaawansowanym kompaktem???

JURAS12
25-02-2010, 21:36
D 90 - zdecydowanie , pod każdym względem; cała gama szkieł Nikkora i firm niezależnych z AF.:)

sokrates
25-02-2010, 22:05
Mam D90, ale bawiłem się A550 i chyba tylko brak górnego wyświetlacza działa na niekorzyść "playstation" :-) A argument o drogich szkłach z wyższej półki w Sonym - to co powiecie na ceny N17-55, 24-70, 70-200 VR niby taniocha co zalega na półkach w Tesco?
widać że większość wypowiadających się w życiu żadnego Sony w rękach nie miało.... zgadłem? ewentualnie chwilowy kontakt z entry level np. A100/A200 a już na pewno nie 550

Antonioo
25-02-2010, 22:18
działa jeszcze parę innych rzeczy....brak drugiego pokrętła, obudowa uboższa w przyciski funkcyjne...menu wg mnie mało czytelne....brak cls-a....co do szkieł, to mamy gównianą taniochę, a później szkła pro....nie jestem obeznany tak bardzo w sys.sony, więc pewnie jest trochę pominoltowskich szkieł....w nikonie nawet kity w porównaniu do konkurencji to inna półka....

aaa no i filmiki;P

nikon wg mnie bije sony swoimi rozwiązaniami.....A550 to na pewno dobry aparat testy zresztą to potwierdziły, ale daleko mu jeszcze do komfortu,wygody pracy i rozwiązań użytych w d90

nathaniel
25-02-2010, 22:24
Miałem Sony i niestety kult tanich szkieł Minolty przeszedł do historii.

Szadzik
25-02-2010, 22:24
Mam D90, ale bawiłem się A550 i chyba tylko brak górnego wyświetlacza działa na niekorzyść "playstation" :-) A argument o drogich szkłach z wyższej półki w Sonym - to co powiecie na ceny N17-55, 24-70, 70-200 VR niby taniocha co zalega na półkach w Tesco?
widać że większość wypowiadających się w życiu żadnego Sony w rękach nie miało.... zgadłem? ewentualnie chwilowy kontakt z entry level np. A100/A200 a już na pewno nie 550

Mam ciagla stycznosc z A700, ktory jest sporo powyzej A550 i pomimo kilku zalet nie wypada jakos specjalnie lepiej niz D90.

Co do jakosci zdjec nie bede sie wypowiadal, natomiast dwie rzeczy, ktore mnie uderzyly od razu w porownaniu z D90:
1. Brak gornego wysw.
2. Pryciski beznadziejnie i nieergonomicznie rozlozone po proawej stronie tam gdzie wysw. powinien byc.

jarekf34
25-02-2010, 22:40
Powiem tak....Miałem Canona,brat ma Alfe ale 350 teraz mam Nikona D90 i jestem szczęśliwy.Dla mnie jest rewelacyjny.

Hamarama
25-02-2010, 22:47
Ja chodę na warsztaty foto gdzie przychodzi sporo ludzi z różnymi aparatami i jako nieliczny bardzo lubię swój aparat. Wielu ludzi (posiadaczy Canona450D czy A350) twierdzą, że po prostu nie lubią swoich puszek. Takie opinie postawili gdy wzięli do ręki mój D90.
W zasadzie nie ma rzeczy, która by mi w nim nie pasowała.
BIERZ D90!

tomato
25-02-2010, 23:21
Idź do sklepu foto i weź oba te aparaty do ręki. Gwarantuję Ci, że po 15 sekundach odstawisz soniarza ,a z nikosiem D90 podejdziesz prosto do kasy :) Tylko zabierz od razu gotówkę, żeby nie chodzić dwa razy :)

Dante_85
25-02-2010, 23:38
Ja miałem okazję bawić się troszeczkę alfą i niestety nie ta klawiszologia D90 jest bardziej intuicyjny menu bardziej przejrzyste jak dla mnie

Chilon
25-02-2010, 23:41
Kurczę, czy nikt nie kocha Nikona za współpracę z lampami??? Trzy strony argumentów i tylko o szkalrni i drugim pokrętle...

Dante_85
25-02-2010, 23:45
No właśnie CLS to jest to!!!!!!!

Antonioo
25-02-2010, 23:50
ja wspominałem

darkownik
26-02-2010, 00:35
Witam,

Czy lepiej jest kupic według was Nikona D90 czy może Sony alfe 550??

Bo już nie mam pojęcia czytając te wszystkie strony.

Witam,
Chyba nie ma na tym forum osoby, która była posiadaczem ( nie trzymała w rękach czy testowała, bawiła sie i jak kto woli) Alfy 550 i obecnie posiada Nikona d 90 oprócz właśnie kogo - mnie !!!
Jedynie LV i uchylny wyświetlacz to wyraźna przewaga 550 tki oraz pewnie serwis Sony. Co do jakości zdjęć jeszcze się nie wypowiem bo d90 mam od 2 miesięcy i nie fociłem w każdych warunkach pogodowych.
Dlaczego zmieniłem?
Trochę późno niestety zacząłęm czytać testy, przegladać fora. Trafiłem do FJ i po wzięciu Nikona do ręki od razu rzuciła sie w oczy jakość materiałów body i obiektywów z podobnej półki oraz najważniejsza dla mnie różnica - WIZJER!!!! - jego jasność!!!!
550 tka pożerała u mnie też szybciej baterię z powodu braku górnego wyświetlacza.
Dziś twierdzę, że na prawdę było warto. Zobaczymu jak to będzie z tą awaryjnością.
Polecam ten sprzęt.
Pozdrawiam

Dante_85
26-02-2010, 00:42
D90 też ma LV co prawda na ma uchylnego wyświetlacza ale to nie przeszkoda

maksu81
26-02-2010, 00:52
bierz d90.... poźniej i tak kupisz d700 :)

Dante_85
26-02-2010, 00:59
A jak będzie na święta bogaty Mikołaj to i szklarnia się znajdzie + sabinka

Azazel85
26-02-2010, 02:57
Hmm...a ja na przekór uważam że Alpha 550 to bardzo fajny aparat. I choć lepiej pracuje mi się z Nikonem, i sam mam Nikona, to wg mnie A550 też ma sporo do zaoferowania, a na pewno nie ma się czego wstydzić.

Co mi się w niej podoba? Rzeczy których nie mają inni, a które BYĆ MOŻE będą odpowiadały Tobie.
Jak np bardzo użyteczny LV z nie dość że ruchomym wyświetlaczem, to jeszcze całkiem precyzyjnym trybem ręcznego ustawiania ostrości (przy 14x krotnym powiększeniu fragmentu kadru na wyświetlaczu), stabilizacja w korpusie która działać będzie z każdym szkłem, choćby jasnymi stałkami (które nigdy nie są VR) - co może być przydatne np foceniu wieczorem/nocą z ręki... Całkiem ciekawy tryb HDR - wychodzi to jak wychodzi, ale dla kogoś kto nie chce/nie potrafi dłubać w PS i składać ręcznie HDR'y, i niektórych sytuacjach tryb auto w tym może pomóc. Takie rzeczy jak potencjometr, czujnik zbliżenia oka uruchamiający AF, jest szybka w seryjnych, dla niektórych bdb menu, pomagające osobie zaczynającej z fotografią zrozumienie zależności między przysłoną a czasem migawki, ba - być może dla niektórych znaczenie będzie miało wykrywanie twarzy i wyzwalanie migawki na uśmiech....

Szkła...amator nie powinien mieć problemu z dostępnością czegoś. Jakościowo też nie ma tragedii. 18-55 szałowe nie jest - ale to jak każde. W alternatywie są 16-105 bardzo fajne szkiełko, albo Carl Zeiss 16-80...jeżeli chodzi o systemowe "kity/spacerniaki". Pełna gama Sigm i Tamronów... Do tego o czym wspomniałem - każde stabilizowane. Nie jest to wyznacznik, ale zwiększa to możliwości, mogą być sytuacje w których wydatnie się to przyda.

CLS... Na ile amator będzie z niego korzystał? Kupi sobie co najwyżej zewnętrzną lampę i ją będzie bezprzewodowo wyzwalał. A to akurat Sony też ma.

Serwis - tu chyba nic mówić nie trzeba. Sony daje 2 lata gwarancji, Nikon Polska jakoś złamać się nie może i na tak długo już pewien swego nie jest....

Dynamika rozwoju systemu, inwestowanie firmy w użytkowników... - dwu dniowe szkolenie organizowane przez Nikon Polska (Akademia Nikona) - 1600zł. Trzy dniowy plener szkoleniowy organizowany przez Sony Poland - 100zł...

I pewnie sporo innych rzeczy by się znalazło ;) Wydaje mi się że na prawdę nie ma powodu by wstydzić się że ktoś zdecydował się na Sony. To nie jest "Porsche dla ubogich", "fotografia dla skrzywionych" itd. Sporo ciekawych rzeczy oferują.

A czy Tobie akurat one będą odpowiadały? To już sam zdecydować musisz:) Naprawdę nie ma jedynego słusznego systemu. Każdy coś oferuje, każdy coś trochę innego, każdy czymś się różni - i dzięki temu każdy użytkownik ma wybór i znaleźć coś najlepszego DLA SIEBIE może.

Mi więcej TEGO CZEGO CHCIAŁEM dawał Nikon, więc zdecydowałem się na niego. I jestem zadowolony.

D90 czy warto?? WARTO.
A550 czy warto?? Też WARTO.

Powodzenia!

darkownik
26-02-2010, 18:24
Witam,
Do mojego wątku dodam jeszcze jedną rzecz, niestety na niekorzyść 550tki w stosunku do N 90- FATALNA PRACA MIGAWKI !!! - bardzo głośne klepanie luster, w/g testów mające wpływ na poruszenie zdjęć przy dłuższych ogniskowych i krótszych czasach.
Pozdrawiam.

Duder
26-02-2010, 19:58
Chyba dłuższych czasach?
BTW-jakoś wierzyć się nie chce....Może to jakiś czarny PR,czy co?Sprawdzałeś osobiście,czy to tylko pogłoski.

jakimoto
26-02-2010, 20:18
No właśnie kolega namawiamnie na SOny 550 ale jakoś mnie ona nie przekonuje, mimo tego że wchłoneli Minolte to jakoś mnie nie przekonuje.
Kompakta ma Nikona CoolPixa 5900 mimo że ma kilka lat to jestem bardzo zadowolony.
I chyba zostane przy tym D90 z obiektywem na początek 18-105

Antonioo
26-02-2010, 20:50
Chyba dłuższych czasach?
BTW-jakoś wierzyć się nie chce....Może to jakiś czarny PR,czy co?Sprawdzałeś osobiście,czy to tylko pogłoski.

ale o ssso chodzi??

Fidosanok
26-02-2010, 20:55
eeee... no fłaśnie... :/

darkownik
27-02-2010, 00:35
Witam,
Do mojego wątku dodam jeszcze jedną rzecz, niestety na niekorzyść 550tki w stosunku do N 90- FATALNA PRACA MIGAWKI !!! - bardzo głośne klepanie luster, w/g testów mające wpływ na poruszenie zdjęć przy dłuższych ogniskowych i krótszych czasach.
Pozdrawiam.

Oczywiście, pomyłka moja.Chodzi o dłuższe czasy.

Duder
27-02-2010, 01:40
ale o ssso chodzi??

Chozzzzzzzzzi o ,o...,o...,żżże tu zacytowuję : "klepanie luster" ....,czy coś???

Yaro
27-02-2010, 17:02
Sony to kiedyś dobre telewizory kineskopowe robiło - TRYNITRON

Zobacz to i wszystko jesne:

http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/294|0/(appareil2)/295|0/(appareil3)/329|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Canon

Antonioo
27-02-2010, 18:03
n o nie jest tajemnicą przecież, że sony kłapie jak cholera.......normalnie jak Turoń z ruchomą drewnianą gębą podczas wizyty kolędników:D

abcaa
27-02-2010, 18:50
Miałem 350, po 2 miesiącach szybko zmieniłem na Canona a potem na Nikona. Sony niby jest ok. ale..................
nie pasował mi do garnituru hm.......

Pozdrawiam

jagd
31-03-2010, 08:26
n o nie jest tajemnicą przecież, że sony kłapie jak cholera.......normalnie jak Turoń z ruchomą drewnianą gębą podczas wizyty kolędników:D

To nawet zabawne - acz z prawdą ma to tyle wspólnego co Turoń z fotografią...

Nie zauważyłem jakoby D90 miało dużo cichszą migawkę niż a550.
To, że ktoś usłyszał kiedyś migawkę z a100 i porównuje ją np: z D200 za 5x wyższą cenę - to już problem porównującego - ale chciałbym - dla porządku obalić kilka bzdurnych mitów na jakie trafiłem rozważając zmianę body:

Nie jest prawdą że:

- w a550 lustro "klepie" dużo mocniej niż w d90
- d90 ma mniejsze szumy (nie ma - co najwyżej lepiej je wyławia na niższym ISO - powyżej 1600 jest to samo lub gorzej - a detali jest w d90 mniej...)
- Bzdurą jest, że obiektywy do Sony są droższe. (przecież jest Ceneo - każdy może to sprawdzić - chociaż faktycznie - kit Nikona jest tańszy od Zeissa 50/1.4...)
- Bzdurą jest, że system Sony jest zabawkowy - to że często używają go noobsy nie czyni go mniej poważnym od Nikona (polecam zdjęcia Jacka Boneckiego z ostatniego Dakaru choćby... A900+A550 i nie zauważyłem w nich amatorstwa...)
- Brednią jest, że AF w Sony jest kiepski. To ludzie, którzy nie rozumieją zasady działania są kiepscy. Fakt- z defaultu czasem może być frapujący - ale ocenianie całego systemu po osiągach kitowego obiektywu to grube nadużycie)
- Sony to wszelkie zuo i amatorka - to najczęściej powielany pogląd przez liczną grupę "fachowców", którzy lubią się podpierać znanymi i sprawdzonymi "prawdami z gminy"

Więc dlaczego wybrałem D90?
D90 lepiej trafia w potrzeby osób o dużych wymaganiach i równie dużych dłoniach.
Personalizacja i mnogość nastawów + pomiar ekspozycji (bez kombinacji - jest celniejszy niż w a550 dzięki czemu jest mniej grzebania przy obróbce)
technicznie jednak, a550 ma tak samo duże możliwości jak Nikon - tyle, że ubrane w body adresowane do ludzi nieco luźniej podchodzących do fotografii - pewnie mniej "zawodowo" bo przecież ten odchylany LCD (który mnie się bardzo podoba i jest doskonałej jakości zresztą...), brak podglądu DOF, lżejsze body...

Ja - rozstałem się z systemem Sony (może wcale nie na stałe...) z żalem i dużym oporem.
Jak d90 przestanie mi wystarczać, pewnie od dawna będzie już następca a700 - pytanie czy Nikon znajdzie coś równie przekonującego... :)

kisio
31-03-2010, 11:53
Nie chcę zakładać osobnego wątku więc zapytam tutaj.

Jak zdaniem użytkowników d90 radzi sobie ono z kręceniem filmów? Stoję przed koniecznością posiadania czegoś co będzie w stanie nakręcić przyzwoitej jakości materiał video 720p. Warunki: wszystko na zewnątrz, w większości w dzień jednak przy różnych warunkach oświetlenia, czasem pewnie pod słońce. Ujęcia raczej statyczne (ze względu na pozycję aparatu/kamery) ze statywu, ostrzenie raczej ustawiane na stałe w jeden punkt, ew. zmiana ręcznie w przypadku d90 nie jest tu problemem.

Chodzi mi jednak o jakość tego co z d90 wychodzi, czy obraz nie ma tendencji do 'migania', czy parametry ekspozycji i WB można zablokować w czasie kręcenia?

Tania kamera cyfrowa to 500-1000zł ale jakość obrazu jest dramatyczna.

Tania kamera cyfrowa HD to już ok 2000zł (czyli prawie tyle co d90).

Jedyne sensowna na razie alternatywa dla d90 jaką znalazłem to.... kompakt Sony ;/ HX5V. Wiem, wiem, nie dość, że kompakt to jeszcze od Sony, też mi się to nie podoba, ale... ma dobrą matrycę, kręci filmy w 1080i, optyka na pewno lepsza niż w tanich kamerach, wbudowany gps i geotagowanie mogą się przydać, cena ok. 1249.

No i mam zagwozdkę. Czy lepiej zamienić d80 na d90 czy jednak wziąć tego hx5v. Gdyby chodziło o robienie zdjęć nie miałbym problemu ale w tym wypadku decyduje tylko i wyłącznie jakość produkowanego materiału video, dlatego cenne będą dla mnie opinie osób, które korzystają z tego w D90, może mają jakieś sample.

Żeby już całkiem zamieszać dodam, że i tak w najbliższych 3-4 miesiącach oprócz body dxx dokupię d300s, ale chodzi mi o rozwiązanie 'na teraz'.

No to się rozpisałem, nikt nie przeczyta ;)

abcaa
31-03-2010, 12:14
Filmy wychodzą do kitu.

Pozdrawiam

kisio
31-03-2010, 12:20
Możesz napisać coś więcej? Może wrzucić jakieś próbki?

jagd
31-03-2010, 12:25
Heheh... Kolejny sono-fob?
Paradoksalnie - to co potrafią kompakty Sony daje do myślenia :)
Matryce Exmor potrafią zaskoczyć - a jeszcze pod koniec roku ma się pojawić kompakt bazujący na systemie alfa - ale z funkcjami typowymi dla kompaktów (w tym kręcenie filmów)

D90 do kręcenia filmów nadaje się tak samo jak lepszy telefon z większą matrycą. Sama jakość obrazu jest bardzo dobra - ale parametry kompresji odbiegają od standardów typowych dla tego typu urządzeń...
W statycznych ujęciach za to genialne jest to, że możesz (wręcz musisz...:) ) "mechanicznie" sterować ogniskową i ostrością.

kisio
31-03-2010, 12:38
Oj tam od razu fob.. ;) Trochę mnie przeraża perspektywa konieczności uzupełniania lustra kompaktem ;) I tak dobrze, że Sony w nowym HX zrezygnowało z pseudohybrydopodobnego korpusu ;)

Wiem, że matryca jest w nim niezła, skoro się nad nim zastanawiam to pewnie coś w tym jest na rzeczy. W salonie Sony już się umówiłem, że przyjdę z własną karta pamięci żeby w domu na spokojnie ocenić materiał, chyba muszę to samo zrobić z d90. Nie macie filmów wrzucanych na YT np?

jumbox
31-03-2010, 13:27
do filmów to zdecydowanie odradzam D90, niestety. Brak AF podczas kręcenia nie jest aż taki straszny jak dziwne paski przechodzące z góry do dołu ekranu przy sztucznym świetle - było trochę na ten temat na forum. Chociaż z drugiej strony filmiki na szerokim kacie albo na np takiej 50.1.4 robią wrażenie :).
No i najważniejsze - w maksymalnej rozdzielczości masz ograniczenie czasowe w nagrywaniu filmu

kisio
31-03-2010, 13:36
No to do kitu czy robią wrażenie?! bo rozpiętość całkiem spora ;)

nem
31-03-2010, 14:25
Koledze prawdopodobnie chodzi o ładny rozkład GO, to akurat D90 (a raczej podpięty pod niego obiektyw) potrafi :) Filmy w D90 umieszczono nieco "na siłę", jako ficzer mający na celu zainteresowanie tymże modelem osób zmieniających kompakty na "coś większego". Jakość filmowania D90 pozostawia wiele do życzenia - każdy sampel, który oglądałem, był niezadowalający.
A AF... no po co AF przy świadomym filmowaniu :) Od tego są "handycamy" z zoomem 40x :)

Edit: oba obrazy w HD

D90:
DtpoOiirAzY

EOS 7D:
ChkcX9qdgl8

Warto oglądnąć bezpośrednio w youtube.

Zdaję sobie oczywiście sprawę z całkowicie innej półki cenowej obu aparatów, no ale jakość obrazka z drugiego przykładu jest dla mnie tym, czego bym właśnie wymagał.

kisio
31-03-2010, 14:47
No tak.. ale to zupełnie nie ta półka cenowa..
Paradoksalnie mała GO w moim zastosowaniu może być raczej wadą niż zaletą.
Filmów na YT już się trochę naoglądałem ale rozstrzał jakościowy jest jak między moją N95 a 'prawie' 5D mark II ;/ na niektórych nawet w słoneczny dzień wygląda jak kręcone telefonem a na innych nawet przy sztucznym oświetleniu wygląda ok i nie ma słynnych czarnych pasków, więc już nie wiem co o tym myśleć.

Coś mi się wydaje, że skończy się na taniej kamerce HD jednak.. ;/

A powiedzcie mi jeszcze trzy rzeczy:
1. czy przy filmowaniu d90 można zablokować parametry ekspozycji i WB? Chodzi mi o wyeliminowanie tej skokowej zmiany jasności przy zmianie kadru.
2. czy to o czym pisze powyżej, czyli skokowe i widoczne zmiany parametrów ekspozycji da się wygładzić w postprocesie?
3. czy w d300s filmy to taka sama porażka jak w d90 z małym plusikiem czy już da się tego sensownie używać?

nem
31-03-2010, 14:50
A powiedzcie mi jeszcze trzy rzeczy:
1. czy przy filmowaniu d90 można zablokować parametry ekspozycji i WB? Chodzi mi o wyeliminowanie tej skokowej zmiany jasności przy zmianie kadru.
2. czy to o czym pisze powyżej, czyli skokowe i widoczne zmiany parametrów ekspozycji da się wygładzić w postprocesie?
3. czy w d300s filmy to taka sama porażka jak w d90 z małym plusikiem czy już da się tego sensownie używać?

1. Tak
2. Nie
3. Nie wiem :)

Duder
01-04-2010, 00:30
nem takie porównania to o kant d... potłuc.Z Canona statyczne ujęcie ,odległe obiekty.Z N90 kompletna amatorszczyzna,ruchome obiekty w zmiennej odległości,kręcone z ręki(drżącej).

Sputnik_Wwa
01-04-2010, 01:19
co do filmów z d90, to jak poszukacie w necie (nie pamiętam gdzie to widziałem) to można znaleźć teledysk nagrany d90tką. Jakość takiego materiału video zależy od umiejętności i stabilności operatora w dużej mierze. Powiem Wam jednak po prawdzie, że abstrahując już od tego że d90 kręci filmy 720p to lepsza jest jakość zarówno kolorów jak i ostrości itd względem mojej cyfrowej kamery jvc na minidv. Tylko tyle, że klipy nie mogą mieć więcej niż 10 minut, ale to jest to obejścia jak ktoś potrzebuje koniecznie filmiki ;)

jagd
01-04-2010, 09:19
Mnie ten "ficzer" w sumie...średnio jest potrzebny - acz cieszy.
Tym niemniej nie rozumiem jakim problemem jest ograniczenie czasowe jednego ujęcia do 20/10 minut (zależnie od rozdziałki) - czy w praktyce ktoś kręci dłuższe ujęcia?
Czy chodzi o przegrzewanie się proca w body?

Jeszcze nie robiłem testów stabilności - ale czym to jest spowodowane (to ograniczenie) ?

zetakpowiem
01-04-2010, 09:51
Witam serdecznie :)
Również zastanawiam się nad kupnem d90, mam takie pytanie, czy moge wrzucić tu link do allegro co by pokazać interesujący mnie zestaw?

slav1973
01-04-2010, 10:27
Tutaj jest trailer do filmu fabularnego nakręconego D90: http://vimeo.com/4608964
Pięknie to wygląda. Bardzo dużo zależy od umiejętności.

Piotr_
01-04-2010, 11:42
Mnie ten "ficzer" w sumie...średnio jest potrzebny - acz cieszy.
Tym niemniej nie rozumiem jakim problemem jest ograniczenie czasowe jednego ujęcia do 20/10 minut (zależnie od rozdziałki) - czy w praktyce ktoś kręci dłuższe ujęcia?
Czy chodzi o przegrzewanie się proca w body?

Jeszcze nie robiłem testów stabilności - ale czym to jest spowodowane (to ograniczenie) ?

Przy kodowaniu mjpg istnieje ograniczenie wielkości plików do 2GB co w połączeniu z niską kompresją daje ok. 5 min przy 720p. Przy niższych rozdzielczościach ograniczeniem (20 min) rzeczywiście może być grzanie matrycy.

zetakpowiem
01-04-2010, 12:05
Czy warto...:
http://www.allegro.pl/item969031844_nikon_d90_4_obiektywy_13_akcesoriow_ fv_gw_raty.html ?
Dodam że to pierwsza lustrzanka jednak chciałabym kupić taką która posłuży mi kilka lat. Jeszcze nie wiem czy na stałe zajmę się makro czy portretami czyli musi być w miarę uniwersalne.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Antonioo
01-04-2010, 12:09
to jest gó...o a nie akcesoria.....bierz z 18-105 , 18-55 szybko przestanie wystarczać......

OBA SZKŁA BEZ STABILIZACJII!!!!!!!!!!....... przy 70-300 pasuje żeby była............gość oszukuje na zdjęciach wg mnie

lensy tele i wide-bezużyteczne.....fatalna jakość/ogromne rozmiary
filtry no name i tylko pewnie na 52 mm
karta no name-czyli jakiś shit

za 100 zl, jak bym miał możliwość kupić te akcesoria to nawet bym nie dal.......MASAKRA....... i do tego licytacja.....

NIE ZAWRACAJ SOBIE TYM NAWET GLOWY

nem
01-04-2010, 12:14
Hehe, dwie zaślepki na obiektywy :)

"Nareszcie Twoje obiektywy wolne od rys i zadrapań dzięki profesjonalnym zaślepką."

Daruj sobie takie zestawy. Kup body + podstawowy obiektyw kitowy i ucz się powoli.

Masaccio
01-04-2010, 12:18
Daj sobie spokój z tym zestawem. Większość to i tak śmieci. Kup lepiej na początek D90 + N18-105. Będzie w miarę uniwersalne, choć do makro nie bardzo się nada sam z siebie. Możesz dokupić pierścienie (taniej) albo obiektyw typowo makro(drożej ale efekt będzie lepszy).

zetakpowiem
01-04-2010, 12:27
Dzięki za odpowiedzi :)
Oferta niby kusząca ale tylko na pierwszy rzut oka..

nem
01-04-2010, 12:32
zetakpowiem:

Zapoznaj się z tematami dla początkujących, poczytaj o obiektywach. Dużo z tego wyciągniesz i będziesz niedługo wiedział co z czym się składa i co jest Ci potrzebne. Natenczas 18-105 i D90 to chyba dobry wybór :)

cervandes
02-04-2010, 19:03
Hehe, dwie zaślepki na obiektywy :)
"Nareszcie Twoje obiektywy wolne od rys i zadrapań dzięki profesjonalnym zaślepką."

nie dość że oszust to na dodatek analfabeta

I moim zdaniem ten zestaw to wybitna tandeta

Bardzo rozsądnym obiektywem dla startujących w systemie nikona jest 18-105VR + stałka dla zabawy z głębią ostrości (polecane i tanie 50/1.8 i 35/1.8)

Ja właśnie się przesiadam z tego co mam w podpisie na d90 + 16-85 + 10-20 + 35/1.8 + sb-600

nem
04-04-2010, 16:09
Ja właśnie się przesiadam z tego co mam w podpisie na d90 + 16-85 + 10-20 + 35/1.8 + sb-600

A z jakiej przyczyny zmieniasz standard na 16-85?