PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zapraszam............

daniewa
24-02-2010, 23:05
.........na zimowy spacer po parku szczytnickim

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/i/dsc0021p.jpg/)

pablo0102
24-02-2010, 23:28
Chyba musisz jeszcze potrenować... Znajdź jakiś ciekawszy obiekt do fotografowania, albo ujmij te trawy w inny sposób. W tym zdjęciu nie ma nic, na czym można zawiesić oko. Ogólny chaos według mnie.

ostrytux
24-02-2010, 23:45
Nie ma generalnie nakazu trzymania się ściśle określonych zasad/reguł, a wręcz przeciwnie na określonym poziomie wypada te zasady/reguły świadomie łamać.
Niemniej mnie osobiście fotografia krajobrazu bardzo mocno kojarzy się z wieloplanowością i świadomym budowaniem kadrów.
Moim zdaniem ta fotografia jest gdzieś w połowie drogi między świadomym kadrowaniem a łamaniem zasad :D

alfapasje
25-02-2010, 00:28
mnie ta praca nie porywa...

Greg77
25-02-2010, 06:46
Nie ma generalnie nakazu trzymania się ściśle określonych zasad/reguł, a wręcz przeciwnie na określonym poziomie wypada te zasady/reguły świadomie łamać.
Niemniej mnie osobiście fotografia krajobrazu bardzo mocno kojarzy się z wieloplanowością i świadomym budowaniem kadrów.
Moim zdaniem ta fotografia jest gdzieś w połowie drogi między świadomym kadrowaniem a łamaniem zasad :D

:mrgreen:

daniewa
25-02-2010, 09:12
Ostrytux bardzo dziękuję za Twoją wypowiedź. Dla mnie tym bardziej cenną, gdyż pochodzi od osoby, której dorobek bardzo przypadł mi do gustu. Do przemyślenia.

Pablo0102 i alfapasje dzięki za odwiedzinki i opinię. Wiemy, nie każdemu musi się podobać.

To zdjęcie to moja chwila i trudno o obiektywizm. Stąd prośba o opinie. Zdjęcie popełniłam świadomie. Mnie spodobał się spory kontrast między tymi pałkami, a brylantowym śniegiem. To zdjęcie prosto z puszki, więc pewnie nie ukazuje wszystkich walorów. Może ktoś zechce się z nim pobawić. Liczę na Was Czarodzieje.

No, Greg77 tylko uśmiech. Wysil się proszę i napisz coś o zdjęciu.

Szuwar
25-02-2010, 10:09
To zdjęcie nie jest tak do końca złe tylko .... :

1. Szkoda koloru - w BW nie widać tych kryształowych odbić śniegu, a zapewne dodały by uroku i pokazały mrozek , który domyślam się :mrgreen: tam panował.

2. Przydałaby się mniejsza GO (głębia ostrości), ale tu rozumiem mogłaś mieć ograniczenia słoika.

3. Skoro nie masz rozmytego drugiego planu to wystemplowałbym (usunął) te krzaczki u góry kadru oraz na lewo od pałek.

4. Poprzez lekkie podostrzenie i większy kontrast uwypukliłbym fakturę śniegu na pierwszym planie.

Myślę, że ta fotografia wiele by zyskała po tych poprawkach.

daniewa - widzę , że jesteś z Wrocka, jakby coś to mogę na miarę moich możliwości czasowych pomóc.