PDA

Zobacz pełną wersję : Win XP Mode w Win 7 Professional

danz1ger
23-02-2010, 08:23
Czy Win XP Mode w Win 7 Ultimate umożliwi mi działanie Minolty Dimage Scan Elite 5400 II z oryginalnym softem Minolty (driver dla Win XP)? Obecnie mam zainstalowany Win 7 Home Premium 64 i ewentualny upgrade do Win 7 Ultimate za jedne $139 miałby dla mnie sens.

Kundzior
23-02-2010, 08:47
Upgarde będzie wyglądało tak, winda zrobi katalog Windows.old i zainstaluje się od nowa. Tryb zgodności XP jest do programów wymagających tylko Windowsa XP do działania. Sterowników nie zainstalujesz. Skaner nie zadziała.

Jeśli się mylę niech mnie poprawią. Opisuje to z własnych podobnych doświadczeń.

danz1ger
23-02-2010, 09:02
Szkoda, ale ciągle jeszcze działa stary Dell Inspiron 8600 z Win XP Professional. Nie jest to demon szybkości ale 1.7 GHz da radę. Dzięki za odpowiedź.

Calme
23-02-2010, 09:33
Czekajcie - zakładamy, że odpalasz sobie XP Mode - potem podpinasz pod USB skaner i go uaktywniasz jako urządzenie USB i wtedy instalujesz sterowniki - mi się wydaje, że powinno pójść. Jak mi się uda zaraz poszukam jakiegoś starego skanera w firmie i przetestuje czy uda się to zrobić.

Calme
23-02-2010, 09:48
Czy Win XP Mode w Win 7 Ultimate umożliwi mi działanie Minolty Dimage Scan Elite 5400 II z oryginalnym softem Minolty (driver dla Win XP)? Obecnie mam zainstalowany Win 7 Home Premium 64 i ewentualny upgrade do Win 7 Ultimate za jedne $139 miałby dla mnie sens.
Spróbuj tego tricku - http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7-home-premium?page=0%2C0
bez upgrade na razie i przetestuje czy pójdzie tak jak napisałem..

Grzybu
23-02-2010, 10:31
XP mode na Win7 professional to normalny system (wirtualny rzecz jasna). Wygląda to trochę jak zdalny pulpit windowsowy, ale działa on normalnie jak zwykły system. Ze sterownikami nie powinno być problemów. Będziesz musiał tylko przełączać urządzenia USB na maszynę wirtualną (nie wiem czy nie za każdym razem po uruchomieniu systemu) Ale generalnie nie powinno być problemów.

danz1ger
23-02-2010, 14:22
Spróbuj tego tricku - http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7-home-premium?page=0%2C0
bez upgrade na razie i przetestuje czy pójdzie tak jak napisałem..

Upgrade jest chyba konieczny bo Win XP Mode nie da się uruchomić w wersji Home Premium, ale jak wrócę z pracy to spróbuję. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Grzybu
23-02-2010, 14:32
Upewnij się tylko, czy Twój procesor ma funkcję wirtualizacji. Podobno niektóre Intele, pomimo tej funkcji nie są w stanie uruchomić wirtualnych maszyn.

Calme
23-02-2010, 14:34
Upgrade jest chyba konieczny bo Win XP Mode nie da się uruchomić w wersji Home Premium, ale jak wrócę z pracy to spróbuję. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jeżeli zrobisz dokładnie jak w opisie z linka - normalnie się uruchamia. Pamiętaj tylko przy ściąganiu Virtual PC żeby wybrać odpowiednią wysoką wersję 7 - inaczej krzyknie, że nie można...

remos
23-02-2010, 18:34
Virtualbox.org sobie zainstaluj. Ma obsługę urządzeń USB, sam korzystałem z tego bo Plustek Optic_jakiś tam pod vistą nie miał sterowników. Poradziłem sobie właśnie poprzez virtualizację.

Możesz w ten sposób sprawdzić czy taka forma pracy Ci odpowiada. Oczywiście aby być full legal to powinieneś mieć licencje windowsa XP na maszynie virtualnej.

Grzybu
23-02-2010, 18:46
Virtualbox.org sobie zainstaluj. Ma obsługę urządzeń USB, sam korzystałem z tego bo Plustek Optic_jakiś tam pod vistą nie miał sterowników. Poradziłem sobie właśnie poprzez virtualizację.

Możesz w ten sposób sprawdzić czy taka forma pracy Ci odpowiada. Oczywiście aby być full legal to powinieneś mieć licencje windowsa XP na maszynie virtualnej.

Z tego co mi się wydaje, Win XP pracuje na licencji W7. Nie ma problemu więc z licencjami, aktywacjami i aktualizacjami.

Calme
23-02-2010, 19:51
|Remos miał na myśli XP na Virtualbox, co do 7 to jest tak jak napisał Grzybu ale tylko w tych wersjach gdzie oficjalnie jest wspierany XP Mode, w Home Edition możesz postawić zgodnie z opisem ale musisz wtedy mieć legalną wersję XP do zrobienia instalacji..

thor88
23-02-2010, 20:18
Upgarde będzie wyglądało tak, winda zrobi katalog Windows.old i zainstaluje się od nowa. Tryb zgodności XP jest do programów wymagających tylko Windowsa XP do działania. Sterowników nie zainstalujesz. Skaner nie zadziała.

Jeśli się mylę niech mnie poprawią. Opisuje to z własnych podobnych doświadczeń.

tryb zgodności a XP mode to dwie zupełnie inne rzeczy!
w XP mode wszystko powinno zadziałać. Ja nawet odpaliłem w XP mode gierki pod XP które na viscie i 7ce nie chcialy chodzic:):)

costi
23-02-2010, 20:41
Bo XP mode to zwykla maszyna wirtualna z Windowsem XP postawiona na Microsoft Virtual PC, tyle ze lepiej zintegrowana z shellem niz standardowe Virtual PC.

Zanim wydasz kase na upgrade, to sciagnij sobie owego Virtual PC i zainstaluj na nim XP (nawet lewego) - wtedy sie okaze, czy bedzie hulac. Powinno, jesli przejmiesz w maszynie wirtualnej urzadzenie USB, ale tak mowi teoria... jak z praktyka bedzie to lepiej sprawdzic.

Aha - nie wiem, jak XP Mode, ale zwykle Virtual PC nie wymaga wirtualizacji w procesorze do dzialania (choc to pomaga na szybkosc).

Zawsze mozesz tez pokombinowac z VMWare czy Virtualboxem, bo rozwiazanie Microsoftu jest dosc ograniczone.

Calme
23-02-2010, 22:23
Jeśli chodzi o to USB to dziś np bawiłem się z ActiveSync pod XP Mode i nie wszystko chodzi tak jak bym chciał, przykładowo podpinam sobie HHC w kołysce - jedyna opcja jaka pozwala na uruchomienie dostępu przez AS pod XP Mode wygląda tak. Pod 7 normalnie uruchamia się windows mobile device center, ok, urządzenie łączy się pod 7 - w tym samym czasie na XP Mode nic zero reakcji, więc tam wtedy dopiero jak się zainicjowało pod 7 klepię dodanie urządzenia USB i wyłączam w połączeniu pod 7 (podłączanie przez USB w WMDC) i dopiero normalny AS pod XP mode widzi urządzenie - także trochę taka zabawa, nawet co ciekawe działa z reg'iem ustawiającym połączenie Quest Only w AS.

danz1ger
24-02-2010, 01:56
"Upewnij się tylko, czy Twój procesor ma funkcję wirtualizacji. Podobno niektóre Intele, pomimo tej funkcji nie są w stanie uruchomić wirtualnych maszyn."

Sprawdziłem wcześniej - ma.

"Spróbuj tego tricku - http://www.osinfo.pl/artykuly/window...ium?page=0%2C0 (http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7-home-premium?page=0%2C0)
bez upgrade na razie i przetestuj czy pójdzie tak jak napisałem.."

Tylko do tego tricku trzeba mieć Win XP SP3. Mam lagalny XP SP1 i nie wiem czy można potem uaktualnić do SP3.

Chyba zdecyduję się kupić upgrade, zresztą miałem taki zamiar zanim przyszło mi do głowy, że może uda się uruchomić skaner w Win XP Mode.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. B.

bradley
24-02-2010, 02:08
"Upewnij się tylko, czy Twój procesor ma funkcję wirtualizacji. Podobno niektóre Intele, pomimo tej funkcji nie są w stanie uruchomić wirtualnych maszyn."

Sprawdziłem wcześniej - ma.

"Spróbuj tego tricku - http://www.osinfo.pl/artykuly/window...ium?page=0%2C0 (http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7-home-premium?page=0%2C0)
bez upgrade na razie i przetestuj czy pójdzie tak jak napisałem.."

Tylko do tego tricku trzeba mieć Win XP SP3. Mam lagalny XP SP1 i nie wiem czy można potem uaktualnić do SP3.

Chyba zdecyduję się kupić upgrade, zresztą miałem taki zamiar zanim przyszło mi do głowy, że może uda się uruchomić skaner w Win XP Mode.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. B.
SP3 jest całkowicie legalny :-) i do zassanie legalnie ze stron Micosoftu

danz1ger
24-02-2010, 02:56
"SP3 jest całkowicie legalny.."
To wiem, chodziło mi o to czy można w ten wirtualny XP zainstalować SP3.

Calme
24-02-2010, 10:47
"SP3 jest całkowicie legalny.."
To wiem, chodziło mi o to czy można w ten wirtualny XP zainstalować SP3.
Co to za problem - bierzesz legalny XP, który posiadasz + programik nLite > robisz sobie XP z sp3 zintegrowany i masz XP SP3 pod Virtual PC - stawiasz testujesz i po kłopocie.
http://www.nliteos.com/nlite.html

danz1ger
05-03-2010, 06:51
Właśnie dzisiaj dostałem i zainstalowałem upgrade do Win 7 Ultimate + Win XP Mode i Windows Virtual PC. Trochę trwało zanim skaner ożył bo okazało się, że zainstalowanie programu i drivera a potem podłączenie go do kompa kończy się po uruchomieniu programu informacją, że skaner jest nie podłączony. Po kilku próbach, po uprzednim wyinstalowaniu programu i drivera, podłączyłem najpierw skaner, potem po kliknięciu USB - Attach zainstalowałem cały śmietnik na nowo i wreszcie się obudził. A mnie chce się spać więc poskanuję coś jutro.

Calme
19-03-2010, 08:30
Nie chce mi się zakładać specjalnie nowego wątku - więc tu jako ciekawostka
Windows XP Mode dla maszyn bez wsparcia dla wirtualizacji

http://www.wss.pl/NewsList/1,17468.aspx