PDA

Zobacz pełną wersję : mac book pro 13"

conik
23-02-2010, 00:23
- czy to malenstwo z procesorem 2.53GHz i 4GB RAM daje rade z PS i Aperture?
- jak wyglada kwestia podlaczenia do normalnego monitora...smieszne przejsciowki DVI VGA czy mozna puscic calkowicie cyfrowy sygnal z komputera do monitora?

nazca
23-02-2010, 10:50
- czy to malenstwo z procesorem 2.53GHz i 4GB RAM daje rade z PS i Aperture?

Spokojnie. Określenie w pytaniu "Daje rade" jest dla niego obraźliwe.
Nie "daje rade" ale pozwala normalnie pracować - normalnie, czyli komfortowo. :)

- jak wyglada kwestia podlaczenia do normalnego monitora...smieszne przejsciowki DVI VGA czy mozna puscic calkowicie cyfrowy sygnal z komputera do monitora?

Żadne przejściówki.
Podłączasz po prostu do portu DVI w MBP i koniec.
MBP nie ma nawet portu VGA. Więc przejściówki nawet jakbyś chciał, nie grożą. :)

marszull
23-02-2010, 11:35
a przypadkiem macbookpro 13 nie ma portu Apple Mini DisplayPort ? i potrzebna jest przejsciowka do DVI?

nem
23-02-2010, 11:40
MBP ma mini display port, można podłączyć przejściówkę, ale trochę ich z ceną <tu obraźliwe słowo związane z defekacją>.

http://www.ispot.com.pl/Apple_przejsciowka_Mini_DisplayPort_to_DVI_Adapter _p1142.html

marszull
23-02-2010, 11:48
na allegro mozna znacznie taniej kupic

nem
23-02-2010, 11:53
Faktycznie, racja.

nazca
23-02-2010, 11:59
racja. zapomniałem, że to chodzi o najnowszą serię MBP. :)

Nie wiem, jak teraz, bo może są takie przejściówko dołączane do MBP.
Do poprzedniej wersji MBP w zestawie były przejściówki DVI-VGA.
No ale wtedy to i piloty były w zestawie...

nem
23-02-2010, 12:10
Niestety nie ma, Apple forsuje MDP, wszystkie nowe monitory ze znakiem jabłuszka są w niego wyposażone.

conik
23-02-2010, 12:17
no dobra tak szperam i widze ze roznica miedzy MB a MBP przynajmniej na papierze nie jest jakas wielka w cenie owszem
brak FW mi wisi
obudowa jeden i drugi unibody
grafika ta sama?
jak z wydajnoscia
gdzie jest haczyk?

marszull
23-02-2010, 12:21
w nazwie ;-)

nem
23-02-2010, 12:28
Nieco inaczej wyglądają :) Mnie się udało kupić MBP jeszcze z dwoma procesorami graficznymi i wejściem express card. Te nowe są nieco wykastrowane, ale bateria pozwala na dłuższą pracę bez zasilania z sieci.

conik
23-02-2010, 12:39
mozesz napisac co to konkretnie za model?

nem
23-02-2010, 12:45
Macbook Pro wersja 5,1

http://www.notebookcheck.net/Review-Update-Apple-MacBook-Pro-5-1-Unibody-9600M-GT-9400M.12518.0.html

grudzinsky
24-02-2010, 08:43
jak ja kupowalem swojego MBP to dostalem w zestawie kabel do podlaczania zewnetrznego monitora czy projektora. najlepeij bylo by przejsc sie do sklepu i dowiedziec co jest w zestawie. MBP 13" ma jak sie nie myle wyswietlacz LED, a ta technologia niestety jeszcze jest w cenie ;)

lookash
26-02-2010, 22:39
Ktoś coś tutaj miesza. Kolega pyta o Macbooka 13". Jest to standardowy plastikowy white. Jeszcze do niedawna macbooki były też w wersji aluminiowej, jednak dobrali się do tego marketingowcy i przemianowali wersje aluminiowe na macbooki pro 13" dołączając je do całej rdziny PRO - wczesniej tylko 15" i 17".

Ale jeszcze raz. Dzisiaj wszystkie 13" lapki apple są UNIBODY. Jest to rodzaj wykonania obydowy - są wylewane (plastikowe) lub frezowane (aluminiowe) z jednej bryły materiału.

Rożnica miedzy wersją MB a MBP 13" to:
- troche szybsze procki
- obudowa
- inny ekran pokryty szkłem w przypadku MBP
- podświetlana klawiatura (MBP w droższej wersji)
- port ir
- port kart SD
Tak, karty graf. mają te same!

Więcej nie pamiętam. Co do Twojego pytania z pierwszego posta. Procek aż tyle tutaj nie zmieni. Ważniejszy ram. Na tej konfiguracji co pokazałeś ze spokojem podziałasz w grafice 2d, w tym też fotografia oczywiscie.

Osobiście posiadam starszego białego Macbooka (jeszcze nie unibody) z Core 2 Duo 2.1GHz i 4GB ramu. Wszystko idealnie działa tak jak powinno. Zarówno Aperture jak i programy Adobe, w tym Lightroom.

Jak coś jeszcze chcesz się dowiedzieć to śmiało pytaj.

grudzinsky
27-02-2010, 12:01
no wydaje mi sie, ze kolega pyta wlasnie o MBP 13", ktory istnieje tak samo jak istnieje MB 13" White ;)
http://www.apple.com/pl/macbookpro/
http://www.apple.com/pl/macbook/

lookash
28-02-2010, 00:15
no wydaje mi sie, ze kolega pyta wlasnie o MBP 13", ktory istnieje tak samo jak istnieje MB 13" White ;)
http://www.apple.com/pl/macbookpro/
http://www.apple.com/pl/macbook/

No co do tego nie ma wątpliwości że istnieje zarówno ten jak i ten - nawet opisalem rożnice miedzy nimi.

Co do ekranów:

MBP 13" ma jak sie nie myle wyswietlacz LED, a ta technologia niestety jeszcze jest w cenie ;)
Po pierwsze zarówno MB jak i MBP 13" mają owe "LED". Ale nie jest to "wyświetlacz LED" jak napisałeś a LEDowe podświetlenie. Swoją drogą o wiele lepsze od zwykłego lampowego.

grudzinsky
28-02-2010, 12:15
moja zona ma MB 13", ale kupowala go w zeszlym roku w kwietniu, wiec ma starszy model i tym sie wzorowalem ;) dawno nie zagladalem do nowosci Apple. wczoraj dopiero doczytalem, ze bialy MB takze ma podswietlenie LED :)

mypod
01-03-2010, 11:25
Ktoś coś tutaj miesza. Kolega pyta o Macbooka 13". Jest to standardowy plastikowy white. Jeszcze do niedawna macbooki były też w wersji aluminiowej, jednak dobrali się do tego marketingowcy i przemianowali wersje aluminiowe na macbooki pro 13" dołączając je do całej rdziny PRO - wczesniej tylko 15" i 17".

Ale jeszcze raz. Dzisiaj wszystkie 13" lapki apple są UNIBODY. Jest to rodzaj wykonania obydowy - są wylewane (plastikowe) lub frezowane (aluminiowe) z jednej bryły materiału.

Rożnica miedzy wersją MB a MBP 13" to:
- troche szybsze procki
- obudowa
- inny ekran pokryty szkłem w przypadku MBP
- podświetlana klawiatura (MBP w droższej wersji)
- port ir
- port kart SD
Tak, karty graf. mają te same!

Więcej nie pamiętam. Co do Twojego pytania z pierwszego posta. Procek aż tyle tutaj nie zmieni. Ważniejszy ram. Na tej konfiguracji co pokazałeś ze spokojem podziałasz w grafice 2d, w tym też fotografia oczywiscie.

Osobiście posiadam starszego białego Macbooka (jeszcze nie unibody) z Core 2 Duo 2.1GHz i 4GB ramu. Wszystko idealnie działa tak jak powinno. Zarówno Aperture jak i programy Adobe, w tym Lightroom.

Jak coś jeszcze chcesz się dowiedzieć to śmiało pytaj.
Jeszcze FW 800 ;)

lookash
01-03-2010, 13:50
Jeszcze FW 800 ;)

Ooo, właśnie. No i trzeba zaznaczyć, że MB nie ma wcale tego interface'u, choć w poprzednich miał chociaż 400. Widać, żeby było więcej różnic między MB a Pro wykastrowali te pierwsze.

marszull
01-03-2010, 14:08
Dlatego ja sie ciesze ze kupilem macbooka jak jescze mial FW (bardzo pomocne przy podlaczaniu do imaca jako dysk)

lookash
01-03-2010, 20:09
Dokładnie, ja też mam tego starszego i nieraz przydało mi się FW do zgrywania filmów z kamery DV.

Cosnek
14-03-2010, 01:09
Nie zapominajcie o gładziku. Rozwiazanie rewolucyjne. Tylko czekać aż wszyscy konkurenci skopiują.

kiemlo
14-03-2010, 01:19
A co w nim takiego rewolucyjnego?

FunBoy
22-03-2010, 13:41
Poniewaz tez rozpatruje MacBookPro 13,3" ciekawy jestem jak sie ma kwestia jego wydajnosci do modeli 15" i 17" - w specyfikacji widze tylko lepsze procki i roznice w karcie graficznej przy wypasionych konfiguracjach (gdzie te 2 argumenty w kontekscie obrobki zdjec maja raczej maly wplyw) oraz roznice w ilosci ramu (a ze RAM mozna zawsze zwiekszyc, wiec aspekt moze zostac pominiety). Jako ze nie znam architerktury systemowej MacOS ciekawy jestem, czy lapek 13,3" bedzie mial porownywalna wydajnosc w stosunku do modeli 15"/17" przy obrobce zdjec na zewnetrznym, kalibrowalnym sprzetowo monitorze w rozdzielczosci 1920x1200px? Chcialbym miec mozliwosc pelnej mobilnosci laptopa (a wiadomo, ze MPB maja najlepsze matryce montowane w laptopach), natomiast w domu miec mozliwosc podlaczenia i sprawnej pracy na przynajmniej jednym idealnie skalibrowanym ekranie.

Dodatkowe pytania dot. mac book pro:
- czy jest mozliwosc podpiecia 2 duzych ekranow (do rownoleglej pracy)?
- kiedy pojawia sie wersje 13,3" z matowym wykonczeniem ekranu?
- jaka jest max wielkosc pamieci RAM, ktora MBP jest w stanie obsluzyc?
- wymiana dysku hdd (na wiekszy lub wersje ssd) ew. dolozenie pamieci RAM powoduje utrate gwarancji?

oem
22-03-2010, 21:13
Co do matowych 13" - poczekałbym na update MBP, który ma mieć miejsce w bliżej nieokreślonej przyszłości (teoretycznie razem z makiem pro, który z kolei zapowiadany jest "by june"). Istnieje cień szansy, że Apple wypuści wtedy matowe trzynastki. Jest jeszcze opcja wymiany panelu przez zewnętrzną firmę:

http://www.wired.com/gadgetlab/2009/10/200-matte-screen-replacement-for-13-macbook-pro/

Ale to raczej nie u nas :]

Bartek_902
22-03-2010, 22:39
- kiedy pojawia sie wersje 13,3" z matowym wykonczeniem ekranu?
- jaka jest max wielkosc pamieci RAM, ktora MBP jest w stanie obsluzyc?
- wymiana dysku hdd (na wiekszy lub wersje ssd) ew. dolozenie pamieci RAM powoduje utrate gwarancji?
-puki co nic nie wiadomo,z matem dostępne są puki co ew 15"
-8Gb tylko jest to nieopłacalne bo robi to tylko serwis a koszt to ok 4tyś zł
-tracisz

nem
22-03-2010, 23:13
-puki co nic nie wiadomo,z matem dostępne są puki co ew 15"
-8Gb tylko jest to nieopłacalne bo robi to tylko serwis a koszt to ok 4tyś zł
-tracisz

Bartku, póki :)

Jesteś pewny, że traci gwarancję? Ja nie tracę, nawet dostałem w pudełku instrukcję jak uzupełnić pamięć czy wymienić hdd. Zresztą sprzedawca w Cortlandzie potwierdził, ale ja mam MBP gdzie jeszcze dało się wejść do środka (wersja z expresscardem a nie durnym czytnikiem kart SD). Te najnowsze to już faktycznie chyba trzeba rozkręcać.

marszull
23-03-2010, 00:04
Ale chyba w kazdym mbp 13 mozna wymienic dysk i ram (w nowszych odkrecajac srubki), bez utraty gwarancji. Moze sie wypowie ktos kto ma mbp 13 late 2009?

Pawel92
23-03-2010, 04:20

Wymiana dysku NIE powoduje utraty gwarancji (przynajmniej we Francji). W pudełku MBP 13'' (2009) jest instrukcja, jak ten dysk wymienić, co tez uczyniłem :). Co do RAM-u, to nie wiem, choć nie sądzę. Mogę rzucić okiem do tejże instrukcji po powrocie do chaty w czwartek.

Bartek_902
23-03-2010, 09:58
Bartku, póki

No fakt heh ;) co do dysku rzeczywiscie gwarancji nie tracimy

FunBoy
24-03-2010, 13:03
Dzieki chlopaki za info dot. wymiany dysku. A jak sie ma kwestia wydajnosci o ktora wczesniej pytalem:

Poniewaz tez rozpatruje MacBookPro 13,3" ciekawy jestem jak sie ma kwestia jego wydajnosci do modeli 15" i 17" - w specyfikacji widze tylko lepsze procki i roznice w karcie graficznej przy wypasionych konfiguracjach (gdzie te 2 argumenty w kontekscie obrobki zdjec maja raczej maly wplyw) oraz roznice w ilosci ramu (a ze RAM mozna zawsze zwiekszyc, wiec aspekt moze zostac pominiety). Jako ze nie znam architerktury systemowej MacOS ciekawy jestem, czy lapek 13,3" bedzie mial porownywalna wydajnosc w stosunku do modeli 15"/17" przy obrobce zdjec na zewnetrznym, kalibrowalnym sprzetowo monitorze w rozdzielczosci 1920x1200px? Chcialbym miec mozliwosc pelnej mobilnosci laptopa (a wiadomo, ze MPB maja najlepsze matryce montowane w laptopach), natomiast w domu miec mozliwosc podlaczenia i sprawnej pracy na przynajmniej jednym idealnie skalibrowanym ekranie.

Dodatkowe pytania dot. mac book pro:

grudzinsky
25-03-2010, 16:19
jesli chodzi o RAM to w moim MBP mialem 2GB jak kupilem i tego samego dnia dorzucilem mu kolejne 2GB. kiedys gdzies tam czytalem, ze MBP nie obsluzy wiecej niz 4GB...

nie wiem jak tam wydajnoc nowej 13, wiem jak pracuje "white 13" bo ten komp ma moja zona. co prawda zdjec na nim nie obrabia, ale komp smigac smiga :) mysle, ze jak dolozysz pamieci do 4GB to PS jaki CNX bedzie smigal :)

BlackRoger
25-03-2010, 16:30
MBP 13" z ostatniej serii obsługują maks 8GB w dwóch slotach, starsze wersje maks 4GB w tej samej ilości slotów. Samodzielna rozbudowa nie powoduje utraty gwarancji.
Ceny rozbudowy RAMU do 8GB u oficjalnych resellerów powodują natychmiastowy ból głowy i rozwolnienie na tle nerwowym - sugeruję szukanie samodzielne kości RAM.

grudzinsky
25-03-2010, 18:53
kurde ja chce nowego MBP :razz: 8GB RAM'u...pomarzyc mozna. ech to by byla wtedy rakieta...na zlozenie panoramy nie czekal bym 30s tylko 15s :D

lookash
01-04-2010, 20:10
kurde ja chce nowego MBP :razz: 8GB RAM'u...pomarzyc mozna. ech to by byla wtedy rakieta...na zlozenie panoramy nie czekal bym 30s tylko 15s :D
Tak nie do końca od ramu to zależy. Panorama to też jednak zadanie dla procka ;)

Co do pytania FunBoy'a. Ze spokojem da się pracować na monitorach o takich rozdziałkach. Nie słyszałem*żeby dało się podpinać dwa monity do jednego macbooka. Niestety, a szkoda bo to by zwiększyło troche obszar roboczy. Pytanie czy w takim wypadku nie lepiej zainwestować w jeden większy monitor o jeszcze większej rozdziałce.
Jeśli chodzi o mobilność*to jak najbardziej polecam maczki. Tym bardziej te nowsze MBP. osobiście często korzystam ze starszego białasa i obrabiam zdjęcia choćby na nudnym wykładzie. Co prawda w moim z racji kiepskiej matrycy, mobilnie zabieram się jedynie za poprawianie jakiś niedoskonałości skóry, wygładzanie włosów itp., a dopiero w domu na zewn. lcd za zabawy kolorami, odcieniami itd.

FunBoy
02-04-2010, 10:50
Dzieki za odpowiedzi chlopaki :) Z tego co czytam faktycznie w koncu trzeba bedzie obrac kierunek MBP. Wykombinowalem, ze po dorzuceniu dysku SSD Intela, sprzecik jeszcze wiekszego przyspieszenia dostanie :D Teraz "tylko" trzeba wykombinowac srodki na nowa stacje robocza ;)

marszull
03-04-2010, 13:19
Ja abym tez w swoim macbooku podmienil dysk na ssd ale jak na razie to troche drogo :-(
ale generalnie maczka polecam

Cosnek
09-04-2010, 23:10
A co w nim takiego rewolucyjnego?

Mniemam ze pytasz serio i nie miałeś przyjemności korzystać z maczka. Gładzik jest uniwersalnym narzędziem wielofunkcyjnym, po godzinie pracy już się nie chce wracać do myszki.

cinek85
10-04-2010, 08:51
FunBoy z pytaniami odnośnie mac'a kieruj się do luku. Jest resellerem i na mac'ach zęby zjadł. Mnie przekonał i mam już od roku MBP 13. No i teraz się zastanawiam skąd tu 8k zł wykombinować na imac'a 27. Ten sprzęt uzależnia :)

mypod
10-04-2010, 21:28
A ja mam pytanie.
Czy da sie jakos skonfigurowac gladzik, zeby jak np. uzyje 3 palcow i nacisne to strona otworzy sie w nowej karcie?

nem
11-04-2010, 19:53
Afaik nie, ale może istnieje jakiś soft modyfikujący działanie gładki.

al
11-04-2010, 20:54
kupiłem maćka pod koniec zeszłego roku, właśnie 13 mbp. Gładzik.. tak jak to już ktoś napisał.. rewelacja. Używam LR, działa bez najmniejszego problemu. Nikon nx2 też dobrze działał. Polecam

kiemlo
11-04-2010, 23:22
A ja mam pytanie.
Czy da sie jakos skonfigurowac gladzik, zeby jak np. uzyje 3 palcow i nacisne to strona otworzy sie w nowej karcie?
Takie coś (http://clement.beffa.org/labs/projects/middleclick/) znalazłem, ale nie mam Maka, więc nie wiem czy działa. Pod Windows trzeba skonfigurować strefę puknięcia, która będzie działać jak środkowy przycisk, pod Linuksem puknięcie dwoma palcami powinno działać bez żadnej dodatkowej konfiguracji.

mypod
13-04-2010, 20:52
Takie coś (http://clement.beffa.org/labs/projects/middleclick/) znalazłem, ale nie mam Maka, więc nie wiem czy działa. Pod Windows trzeba skonfigurować strefę puknięcia, która będzie działać jak środkowy przycisk, pod Linuksem puknięcie dwoma palcami powinno działać bez żadnej dodatkowej konfiguracji.

jakos nawet dziala ;)
Testuje
PS.
http://appleblog.pl/odswiezone-macbooki-pro

grudzinsky
14-04-2010, 15:39
PS.
http://appleblog.pl/odswiezone-macbooki-pro

wedlug tego co tam napisane to moj juz powinien przstac pracowac ;)