PDA

Zobacz pełną wersję : D90 migawka za wolna?

ejme
18-02-2010, 17:42
Witam.
Ostatnio robiąc zdjęcie w plenerze z preselekcją przysłony zaniepokoiło mnie to że aparat dla danej przysłony ustawiając czas naświetlania na 1/400 s nienaturalnie długo miał otwartą migawkę . Tzn. podwójny "klik" zamiast być krótki i dynamiczny dla 1/400, był mniej więcej taki jak jest dla 1/2 s. No cóż sprawdziłem drugi raz - to samo, dla trybu S i M również.
Przed chwilą zrobiłem testy w domu, bo na dworze było wtedy mroźno, więc pomyślałem że może to jest przyczyną.
Niestety, niezależnie jaki czas naświetlania wybiorę czy to będzie najkrótszy 1/4000s czy 1/1250s czy 1/400s aparat tak samo długo naświetla matrycę. Co dziwne zdjęcia wychodzą nierozmazane chociaż migawka wydaje się długo otwarta (tak jak wspominał na oko 1/2 s) a ja specjalnie ruszam aparatem.
Zdjęcia seryjne również działają z częstotliwością około 2klatek na sekundę chociaż robię w trybie H i na czasie 1/4000 s.
Dodam jeszcze, że aparat mam tydzień i na początku sprawdzałem zdjęcia seryjne - wszystko działało jak należy tzn rejstrował ponad 4 klatki na sekundę.
Sprawdzałem dla RAWów i JPGów.
O co tutaj chodzi?

burz
18-02-2010, 17:53
a nie masz włączonego trybu opóźnienia ekspozycji (d10)?

Ratel
18-02-2010, 17:53
Moze sprawdz, czy nie masz samowyzwalacza ustawionego na 2 sek, albo wstepnego podniesienia lustra lub czegos podobnego;) Wyglada to tak, jakbys po nacisnieciu spustu poniosl wstepnie lustro, a nastepnie po jakims tam czasie odaplila migawka i opadlo lustro.

Witam.
Ostatnio robiąc zdjęcie w plenerze z preselekcją przysłony zaniepokoiło mnie to że aparat dla danej przysłony ustawiając czas naświetlania na 1/400 s nienaturalnie długo miał otwartą migawkę . Tzn. podwójny "klik" zamiast być krótki i dynamiczny dla 1/400, był mniej więcej taki jak jest dla 1/2 s. No cóż sprawdziłem drugi raz - to samo, dla trybu S i M również.
Przed chwilą zrobiłem testy w domu, bo na dworze było wtedy mroźno, więc pomyślałem że może to jest przyczyną.
Niestety, niezależnie jaki czas naświetlania wybiorę czy to będzie najkrótszy 1/4000s czy 1/1250s czy 1/400s aparat tak samo długo naświetla matrycę. Co dziwne zdjęcia wychodzą nierozmazane chociaż migawka wydaje się długo otwarta (tak jak wspominał na oko 1/2 s) a ja specjalnie ruszam aparatem.
Zdjęcia seryjne również działają z częstotliwością około 2klatek na sekundę chociaż robię w trybie H i na czasie 1/4000 s.
Dodam jeszcze, że aparat mam tydzień i na początku sprawdzałem zdjęcia seryjne - wszystko działało jak należy tzn rejstrował ponad 4 klatki na sekundę.
Sprawdzałem dla RAWów i JPGów.
O co tutaj chodzi?

photomaniac
18-02-2010, 17:57
Może robiłeś zdjęcie przy podglądzie na żywo... ;) , bo wtedy rzeczywiście ma się takie wrażenie.

Jatin
18-02-2010, 17:58
Pierwsze i najważniejsze pytanie, czy zdjęcia są dobrze naświetlone? Jeśli tak to wyłącz w menu wstępne podnoszenie lustra, jeśli jest wyłączone to znaczy że mechanizm lustra zawodzi i za późno je opuszcza. Jeśli zdjęcia są źle naświetlone to znaczy że pada sterowanie migawką. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

ejme
18-02-2010, 18:03
burz, stary masz browara!
Faktycznie włączyłem żeby niwelować wstrząsy przed plenerem, do portretów .
OMG!
Korzystając z okazji , bufor może u mnie pomieścić tylko 5 fotek... zmieniam od RAWa po JPG Basic i ciągle 5 wyświetla przez co zdjęcia seryjne i tak mijają się z celem. Co zrobić aby zwiększyć bufor?

EDIT:
zmieniłem ISO. To ono jest równie bardzo co jakość zdjęć odpowiedzialna za bufor.
Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze takie pytanie techniczne:
Czy lustro zawsze unosi się z taką samą prędkością, czyli maksymalną? Czy jest zsynchronizowane z migawką?

tomek20stencel5
18-02-2010, 19:20
Mi się wydaje, że lustro zawsze tak samo szybko się podnosi i opada i jestem tego pewien na 99%.

Jatin
18-02-2010, 19:23
Ejme to nie iso jest odpowiedzialne za bufor tylko odzumianie.

Kundzior
18-02-2010, 19:33
tak lustro ma jedną prędkość.

burz
19-02-2010, 01:59
burz, stary masz browara!
Faktycznie włączyłem żeby niwelować wstrząsy przed plenerem, do portretów .
OMG!

Nie ma sprawy, cieszę się, że pomogłem:)