Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie D90 migawka za wolna?

Witam.
    Ostatnio robiąc zdjęcie w plenerze z preselekcją przysłony zaniepokoiło mnie to że aparat dla danej przysłony ustawiając czas naświetlania na 1/400 s nienaturalnie długo miał otwartą migawkę . Tzn. podwójny "klik" zamiast być krótki i dynamiczny dla 1/400, był mniej więcej taki jak jest dla 1/2 s. No cóż sprawdziłem drugi raz - to samo, dla trybu S i M również.
    Przed chwilą zrobiłem testy w domu, bo na dworze było wtedy mroźno, więc pomyślałem że może to jest przyczyną.
    Niestety, niezależnie jaki czas naświetlania wybiorę czy to będzie najkrótszy 1/4000s czy 1/1250s czy 1/400s aparat tak samo długo naświetla matrycę. Co dziwne zdjęcia wychodzą nierozmazane chociaż migawka wydaje się długo otwarta (tak jak wspominał na oko 1/2 s) a ja specjalnie ruszam aparatem.
    Zdjęcia seryjne również działają z częstotliwością około 2klatek na sekundę chociaż robię w trybie H i na czasie 1/4000 s.
    Dodam jeszcze, że aparat mam tydzień i na początku sprawdzałem zdjęcia seryjne - wszystko działało jak należy tzn rejstrował ponad 4 klatki na sekundę.
    Sprawdzałem dla RAWów i JPGów.
    O co tutaj chodzi?

Domyślnie

a nie masz włączonego trybu opóźnienia ekspozycji (d10)?
    N

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Moze sprawdz, czy nie masz samowyzwalacza ustawionego na 2 sek, albo wstepnego podniesienia lustra lub czegos podobnego Wyglada to tak, jakbys po nacisnieciu spustu poniosl wstepnie lustro, a nastepnie po jakims tam czasie odaplila migawka i opadlo lustro.

Cytat Zamieszczone przez ejme Zobacz posta
    Witam.
    Ostatnio robiąc zdjęcie w plenerze z preselekcją przysłony zaniepokoiło mnie to że aparat dla danej przysłony ustawiając czas naświetlania na 1/400 s nienaturalnie długo miał otwartą migawkę . Tzn. podwójny "klik" zamiast być krótki i dynamiczny dla 1/400, był mniej więcej taki jak jest dla 1/2 s. No cóż sprawdziłem drugi raz - to samo, dla trybu S i M również.
    Przed chwilą zrobiłem testy w domu, bo na dworze było wtedy mroźno, więc pomyślałem że może to jest przyczyną.
    Niestety, niezależnie jaki czas naświetlania wybiorę czy to będzie najkrótszy 1/4000s czy 1/1250s czy 1/400s aparat tak samo długo naświetla matrycę. Co dziwne zdjęcia wychodzą nierozmazane chociaż migawka wydaje się długo otwarta (tak jak wspominał na oko 1/2 s) a ja specjalnie ruszam aparatem.
    Zdjęcia seryjne również działają z częstotliwością około 2klatek na sekundę chociaż robię w trybie H i na czasie 1/4000 s.
    Dodam jeszcze, że aparat mam tydzień i na początku sprawdzałem zdjęcia seryjne - wszystko działało jak należy tzn rejstrował ponad 4 klatki na sekundę.
    Sprawdzałem dla RAWów i JPGów.
    O co tutaj chodzi?

Domyślnie

Może robiłeś zdjęcie przy podglądzie na żywo... , bo wtedy rzeczywiście ma się takie wrażenie.

Domyślnie

Pierwsze i najważniejsze pytanie, czy zdjęcia są dobrze naświetlone? Jeśli tak to wyłącz w menu wstępne podnoszenie lustra, jeśli jest wyłączone to znaczy że mechanizm lustra zawodzi i za późno je opuszcza. Jeśli zdjęcia są źle naświetlone to znaczy że pada sterowanie migawką. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

burz, stary masz browara!
    Faktycznie włączyłem żeby niwelować wstrząsy przed plenerem, do portretów .
    OMG!
    Korzystając z okazji , bufor może u mnie pomieścić tylko 5 fotek... zmieniam od RAWa po JPG Basic i ciągle 5 wyświetla przez co zdjęcia seryjne i tak mijają się z celem. Co zrobić aby zwiększyć bufor?

EDIT:
    zmieniłem ISO. To ono jest równie bardzo co jakość zdjęć odpowiedzialna za bufor.
    Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze takie pytanie techniczne:
    Czy lustro zawsze unosi się z taką samą prędkością, czyli maksymalną? Czy jest zsynchronizowane z migawką?
    Ostatnio edytowane przez ejme ; 18-02-2010 o 18:22

Domyślnie

Mi się wydaje, że lustro zawsze tak samo szybko się podnosi i opada i jestem tego pewien na 99%.

Domyślnie

Ejme to nie iso jest odpowiedzialne za bufor tylko odzumianie.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

tak lustro ma jedną prędkość.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ejme Zobacz posta
    burz, stary masz browara!
    Faktycznie włączyłem żeby niwelować wstrząsy przed plenerem, do portretów .
    OMG!
    Nie ma sprawy, cieszę się, że pomogłem
    N

Uprawnienia umieszczania postów