PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z gripem Nikon MB-D10

skubi
18-02-2010, 14:43
Witam :) Podczas dzisiejszego fotografowania w pewnym momencie zauważyłem problem - obiektyw sam przestawiał ostrość nawet bez dotykania spustu migawki, po zrobieniu zdjęcia nie dało się nic z nim zrobić - usunąć, zobaczyć histogram, powiększyć, przejść do menu - po prostu nic. Spróbowałem wyłączyć aparat i tu kolejne zdziwienie - nie słychać mechanizmu czyszczenia matrycy (tak mam ustawione, że przy wyłączaniu aparatu czyści się matryca). Włączyłem ponownie aparat ale problem nie zniknął. Chciałem wyciągnąć baterię, więc odkręciłem gripa, włożyłem z powrotem baterię, uruchomiłem aparat - i wszystko ok. Skoro ok, to przykręciłem z powrotem grip...i problem powrócił...Wygląda to tak jakby spust migawki na gripie był ciągle do połowy wciśnięty, ale po oględzinach wydaje się, że wszystko jest w porządku... Czytałem kiedyś o jakichś dziwnych zachowaniach MB-D10, ale nie mogę odszukać tego wątku...Macie może jakieś sugestie, jak rozwiązać ten problem? :(
Pozdrawiam.

darko
18-02-2010, 15:42
Ja miałem coś podobnego ale z d200 i gripem delty, blokowało aparat i nieszło nic zrobić.
Rozkręcenie gripa i przeczyszczenie wszystkiego w środku poskutkowało

skubi
18-02-2010, 16:32
No tak... :) czyli jeżeli nie chce sam rozkręcać to pozostaje mi serwis? Gwarancja skończyła się w listopadzie, ile mogą mnie skasować za takie przeczyszczenie "wszystkiego w środku" ?

darko
18-02-2010, 21:55
Ile może kosztować nie wiem, ale skoro masz po gwarancji to może warto rozkręcić samemu ale ja do niczego nie namawiam

skubi
19-02-2010, 15:15
Dzięki darko za podpowiedzi ale...problem na całe szczęście rozwiązał się sam :) nie dawało mi to cały dzień spokoju i wieczorem popróbowałem raz jeszcze, na początku było to samo ale nagle się naprawiło :D