Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Problem z gripem Nikon MB-D10

Witam Podczas dzisiejszego fotografowania w pewnym momencie zauważyłem problem - obiektyw sam przestawiał ostrość nawet bez dotykania spustu migawki, po zrobieniu zdjęcia nie dało się nic z nim zrobić - usunąć, zobaczyć histogram, powiększyć, przejść do menu - po prostu nic. Spróbowałem wyłączyć aparat i tu kolejne zdziwienie - nie słychać mechanizmu czyszczenia matrycy (tak mam ustawione, że przy wyłączaniu aparatu czyści się matryca). Włączyłem ponownie aparat ale problem nie zniknął. Chciałem wyciągnąć baterię, więc odkręciłem gripa, włożyłem z powrotem baterię, uruchomiłem aparat - i wszystko ok. Skoro ok, to przykręciłem z powrotem grip...i problem powrócił...Wygląda to tak jakby spust migawki na gripie był ciągle do połowy wciśnięty, ale po oględzinach wydaje się, że wszystko jest w porządku... Czytałem kiedyś o jakichś dziwnych zachowaniach MB-D10, ale nie mogę odszukać tego wątku...Macie może jakieś sugestie, jak rozwiązać ten problem?
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-02-2010 o 11:12 Powód: orto. ("spowrotem")
    D800 + D300 + N 14-24 f/2.8 + N 70-200 f/2.8VR + N 50 f/1.4 G + N 10,5 f/2.8 + SB 900

Domyślnie

Ja miałem coś podobnego ale z d200 i gripem delty, blokowało aparat i nieszło nic zrobić.
    Rozkręcenie gripa i przeczyszczenie wszystkiego w środku poskutkowało
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

No tak... czyli jeżeli nie chce sam rozkręcać to pozostaje mi serwis? Gwarancja skończyła się w listopadzie, ile mogą mnie skasować za takie przeczyszczenie "wszystkiego w środku" ?
    D800 + D300 + N 14-24 f/2.8 + N 70-200 f/2.8VR + N 50 f/1.4 G + N 10,5 f/2.8 + SB 900

Domyślnie

Ile może kosztować nie wiem, ale skoro masz po gwarancji to może warto rozkręcić samemu ale ja do niczego nie namawiam
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Dzięki darko za podpowiedzi ale...problem na całe szczęście rozwiązał się sam nie dawało mi to cały dzień spokoju i wieczorem popróbowałem raz jeszcze, na początku było to samo ale nagle się naprawiło

Uprawnienia umieszczania postów