Zobacz pełną wersję : Clarity
fredik33
16-02-2010, 23:40
Witam mam pytanko jak zastąpić funkcje Clarity z lightrooma w programie Aperture 2 , 3 lub gimpie . Podobają mi sie efekty tej funkcji lecz w aperture jej niema . Może w gimpie sie da .Photoshopa nie posiadam.
jackrabbit
16-02-2010, 23:57
hmm to nie jest czasem po prostu wyostrzenie i zwiekszenie kontrastu?
hmm to nie jest czasem po prostu wyostrzenie i zwiekszenie kontrastu?
wydaje mi się że niezupełnie....
tzn tak jakby, ale lokalnie tylko, a nie na całej fotce
Kundzior
17-02-2010, 12:10
Zwiększenie kontrastu krawędzi.
tzn tak jakby, ale lokalnie tylko, a nie na całej fotceLokalnie to bedzie wtedy, jak sobie zaznaczysz jakis obszar zdjecia i na nim to zastosujesz.
Witam mam pytanko jak zastąpić funkcje Clarity z lightrooma w programie Aperture 2 , 3 lub gimpie . Podobają mi sie efekty tej funkcji lecz w aperture jej niema . Może w gimpie sie da .Photoshopa nie posiadam.
W Aperture to sie wabi "Definition".
Clarity generalnia działa tak, że tworzy maskę obrazu, którą wykorzystuje do zwiększenia kontrastu (korekcji tonalnej) w tonach średnich. W sumie algorytm tego polecenia jest podobny do tego z Unsharp Mask... to tak jakby w masce wyostrzającej ustawić niewielki Amount, ale za to podciągnąć (stosunkowo dużo) promień. Naturalnie efekt zależy od konkretnego zdjęcia.
PS.
Moim zdaniem jest to jedno z lepszych poleceń jakie wprowadzili programiści Adobe w ACRze. Podobnie jak Vibrance.
W sumie algorytm tego polecenia jest podobny do tego z Unsharp Mask... to tak jakby w masce wyostrzającej ustawić niewielki Amount, ale za to podciągnąć (stosunkowo dużo) promień. Naturalnie efekt zależy od konkretnego zdjęcia.
Dokladnie... http://www.luminous-landscape.com/tutorials/contrast-enhancement.shtml
fredik33
17-02-2010, 16:16
W Aperture to sie wabi "Definition".
No nie całkiem bo Definition jest od 0 w góre nie da się w dół , a clarity reguluje się albo na + i wyostrza albo na - i zmiękcza .Definition tylko wyostrza
No nie całkiem bo Definition jest od 0 w góre nie da się w dół , a clarity reguluje się albo na + i wyostrza albo na - i zmiękcza .Definition tylko wyostrza
W LR 1 Clarity mialo tylko wartosci dodatnie. Od wersji 2 takze zmiecza.
Aperture w wersji 4 tez bedzie potrafilo.
fredik33
17-02-2010, 16:55
A tak przy okazji . Czym się różni zwykłe wyostrzanie od definition , jedno i drugie wyostrza .
A tak przy okazji . Czym się różni zwykłe wyostrzanie od definition , jedno i drugie wyostrza .
Tym co Clarity od Sharpness.
fredik33
17-02-2010, 17:58
Ale mądra odpowiedź . Definition wyostrza ale może kto powiedzieć czym to wyostrzanie się ce****e ,w jakich przypadkach go użyć .
Ale mądra odpowiedź . Definition wyostrza ale może kto powiedzieć czym to wyostrzanie się ce****e ,w jakich przypadkach go użyć .
A czy, tak ciezko panie "madry" przeczytac kilka wczesniejszych postow:
Clarity generalnia działa tak, że tworzy maskę obrazu, którą wykorzystuje do zwiększenia kontrastu (korekcji tonalnej) w tonach średnich. W sumie algorytm tego polecenia jest podobny do tego z Unsharp Mask... to tak jakby w masce wyostrzającej ustawić niewielki Amount, ale za to podciągnąć (stosunkowo dużo) promień. Naturalnie efekt zależy od konkretnego zdjęcia.
A przeczytałeś co napisałem?
PS.
Teraz zauważyłem, że dzejms już zacytował.
fredik33
17-02-2010, 21:52
Dzięki za wyjaśnienia , bawiłem się właśnie definition na kilku zdjęciach plus wasze wyjaśnienia i wiem jakie efekty daje ta funkcja . A w sumie wątek był o Clarity i szkoda że nie da się definition ustawić na minus .