Zobacz pełną wersję : d300s,d90 - filmowanie
gucio01234
14-02-2010, 20:17
Witam, przymierzam się do zakupu aparatu, który nie będę tego ukrywał zamierzam także używać dosyć intensywnie do filmowania. Na samym początku byłem zdecydowany na d90 chociaż posiada parę wad w kwestii filmowania (skokowe zmiany ekspozycji i tzw. "jelly effect") to jakoś nie widziałem innej alternatywy. Ostatnio dosyć mocno zastanawiam się nad d300s w którym z tego co widzę kwestie wad filmowania zostały chociaż trochę zniwelowane. Skokowe zmiany ekspozycji z tego co widzę na filmach zostały zmienione na dosyć płynne przejścia a i "jelly effect" chyba też został trochę "naprawiony". Gdyby ktoś mógł mi wyjaśnić co czy jest sens wydać trochę więcej na d300s czy lepiej pozostać przy d90 jeśli chodzi o filmowanie tymi lustrzankami ?
marciing
14-02-2010, 20:37
jeżeli najważniejsze są filmy to kup Canona 7D lub 5D. Mają lepsze funkcje filmowania niż d300s czy D90.
Nie znam cen kamer ale jeśli jesteś w stanie dołożyć ponad prawie 2,5tys do D300s z racji ciut lepszej jakości filmów to myślę że lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie D90 do zdjęć a za te 2,5tys kupienie kamery do filmów.
Zgadzam się z kolegą MikeS. Jeśli masz kupować D300s tylko dlatego, że ma troszkę poprawiony tryb filmowania, to nie warto wydawać na niego pieniędzy. Dobre kamery Sony z HDD można kupić za ok. 2000zł. Więc jeśli chcesz fotografować i filmować to uważam, że taki zestaw o wiele bardziej by Cię zadowolił. No chyba, że na siłę chcesz mieć aparat i kamerę w jednej puszce. ;)
niestety zadna kamere za 2,5 tys nie uzyskamy takiej plastyki obrazu jaka uzyskamy filmujac lustrem
koledze doradzilbym w takie ukladzie d300s, lub canona 7d :)
jelly efect usuwa sie za pomoca odpowiedniego oprogramowania, a w kamerze za 2kola pewnie tez bedzie wystepowal.. filmujac lustrzanka zyskujesz wymienna optyke, jesli jakąś sensowną masz, jednak wiedz , ze problemem jest zoumowanie juz nie mówiac o zumowaniu i otrzeniu jednoczesnie, slowek aprat naadake sie do pewnego rodzaju filmowania
http://www.youtube.com/watch?v=EOAcRKZxjy4 tutaj taki przyklad co mozna stworzyc c 7d. dla mnie rewelacja!
gucio01234
15-02-2010, 00:12
niestety zadna kamere za 2,5 tys nie uzyskamy takiej plastyki obrazu jaka uzyskamy filmujac lustrem
koledze doradzilbym w takie ukladzie d300s, lub canona 7d :)
dokładnie, chodzi o plastykę obrazu.. wątpię, że uzyskam ją taka kamerką (chyba że by dokupować przejściówki 35mm ale to już inna bajka - też dosyć droga)
canon raczej odpada bo mam już szkła do nikona :)
no wygląda, ze d300s Ci pozostaje
ja tym robie proste klipy i jestem zaowolony
t.kasyna
15-02-2010, 10:53
Sama lustrzanka to nie wszystko, aby fajnie nakręcić film potrzebujesz więcej akcesoriów do body. Zobacz co piszą na na temat kręcenia dslr na http://videodslr.pl/
rocky_gt
15-02-2010, 13:15
Szczerze powiedziawszy wolał bym dozbierać do tych 2,500 zł drugie tyle i kupić porządną kamerę niż dokupować akcesoria do aparatu.
Zapewne macie swoje racje jeśli chodzi o plastykę obrazu i nie neguję ich. Przypominam sobie natomiast jak nie tak dawno pisało się na forach że "lustrzanka jest do robienia zdjęć a kamera do filmowania". Jak się widać, lepszym(?) narzędziem do filmowania okazuje się jednak lustro :)
foto-oko
17-02-2010, 01:16
D90 nie nadaje sie praktycznie do filmowania scen ze zmiennym oswietleniem, z reki (niestabilny uchwyt i rozmieszczenie przycisków) oraz motywow z siatka np. ubran (duza mora). Nie nadaje sie tez zbytnio do filmowania rodzinnego. Co z tego, ze matryca jest duza, ale jest tylko jedna, wiec obraz bez swiatla dziennego jest mizerny.