Zobacz pełną wersję : Colorchecker Passport RAW
witold68
12-02-2010, 21:02
Mam taka prosbe, czy ktos móglby wkleic link do pliku RAW z tablica Colorchecker Passport?
Bylbym bardzo wdzieczny, chcialbym nauczyc sie jak zrobic konkretny profil...
witold68
12-02-2010, 23:30
Zapomnialem dodac ze z D300 przy swietle dziennym, chyba ze moga sie roznic miedzy puszkami D300....nie mam pojecia
Andrzej Olender
13-02-2010, 11:29
Wieczorem podeślę.
witold68
13-02-2010, 11:54
oo, to super....mam nadzieje ze sie przyda...
Andrzej Olender
13-02-2010, 14:00
Łap (http://mankament.pl/download/Color/CC24.NEF), zdjęcie robione przy świetle wpadającym przez okno.
witold68
13-02-2010, 16:32
chyba zle podczpiles, nef sie nie otworzy w przegladarce, lepiej spakowac....zip, rar
Andrzej Olender
13-02-2010, 16:38
prawym myszy na link i zapisz jako :)
witold68
13-02-2010, 16:42
Dzieki juz sciagnalem przez Opere-bez problemu....przez IE nie chcialo, zerkne na spokojnie na tego nef'a....
Andrzej Olender
13-02-2010, 16:48
Używanie IE to zło :), tak czy inaczej, miłej zabawy, jak masz jakieś pytania to śmiało w tym wątku zadawaj.
bialogardzianin
23-02-2010, 16:26
Są dwa sposoby na profile:
1) w LR eksport NEFa do CC Passeport a wgrany plugin zrobi wszystko za nas. Po restarcie programu do obróbki, profil znajdzie się w liście wyboru profili.
2) eksport NEFa do DNG i zaimportowanie do programu dołączonego przez x-rite, a następnie wygenerowanie pliku DCP (o ile pamięć mnie nie myli), który "wskoczy" do katalogu z innymi profilami (tak było u mnie w przypadku LR). Tą metodę zastosowałem dwa razy, kiedy plugin w LR nie poradził sobie z kadrem.
Dodam, że profilu nie wygeneruje się kiedy zdjęcie jest prześwietlone. Zaraz po zakupie zrobiłem sobie teścik:
1. Zdjęcie z adobe standard
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
2. Zdjęcie z profilem x-rite
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Różnice widoczne w histogramie i przy przełączaniu pomiędzy dwoma zdjęciami. ;)
EDIT: na stronie producenta albo gdzie indziej widziałem program do profili do ściągnięcia. Nie ściągałem bo potrzeby nie było ale zakładam, że to to samo co producent dodaje na płycie w zestawie.
Andrzej Olender
23-02-2010, 19:07
Są 3 sposoby, profil można również generować przy pomocy DNG Profile Editor od Adobe. Szczerze polecam to rozwiązanie, mamy większą swobodę podczas tworzenia profilu. Profile są również bogatsze pod względem zawartych informacji.
Można też w końcu generować go za pomocą Picture Control Utylity, który jest składnikiem CNX2.
witold68
24-02-2010, 01:46
Używanie IE to zło :), tak czy inaczej, miłej zabawy, jak masz jakieś pytania to śmiało w tym wątku zadawaj.
Dzieki bardzo....przetestowalem to sobie, ale oczywiscie to taka pro forma, poniewaz podobno jest róznica nawet jesli to sa dwie takie same puszki D300.....pozdrawiam
witold68
24-02-2010, 01:48
Mam plugina do LR, CC Passeport,....tylko jakim przykladowym zdjeciem sie posluzyc do wygenerowania poprawnego profilu?
a na marginesie, ladnie wyszedl ten testowy obrazek :)
marszull
24-02-2010, 12:13
Są 3 sposoby, profil można również generować przy pomocy DNG Profile Editor od Adobe. Szczerze polecam to rozwiązanie, mamy większą swobodę podczas tworzenia profilu. Profile są również bogatsze pod względem zawartych informacji.
jak to wyglada w praktyce, bo nie wiem czy zrobilem poprawnie?
nefa zamieniam na dng
dng otwieram w Profil editor
zaznaczam czterama koleczkami cztery kolory na tablicy
jesli chce to edytuje, jesli nie to nie
zapisuje profil
Czy moge stworzyc nowy katalog z profilami ktorego bede mogl uzywac w LR i PS ?
Czy trzeba profile zapisywac do katalogow istniejacych juz?
bialogardzianin
24-02-2010, 15:05
Mam plugina do LR, CC Passeport,....tylko jakim przykladowym zdjeciem sie posluzyc do wygenerowania poprawnego profilu?
a na marginesie, ladnie wyszedl ten testowy obrazek :)
Co znaczy "poprawnego" dla Ciebie? :)
Ja już nie gmeram w kolorach przy tworzeniu profili, po to kupiłem to ustrojstwo, zawierzając producentowi, żeby:
1) zaoszczędzić czas z odwzorowaniem kolorów
2) fajnie ustawić sobie WB wedle uznania,
3) kontrolować przepały i niedoświetlenia.
Jeśli zechcemy podkręcić dajmy na to kolor trawy, to MZ nie musimy gmerać w profilu, tylko wystarczy HSL/Color w menu "Develop" Lightrooma, nieprawdaż?
Do wszystkich:
1. Zdradźcie tajemnicę (może jakieś linki do tutoriali?) jak wykorzystujecie ten pasek z 8 kolorami?
Ciekawy opis dostępny w tym dokumencie (http://www.rmimaging.com/information/ColorChecker_Passport_Technical_Report.pdf) . Rozwińcie proszę 2. akapit na 4. stronie tego opisu.
2. O generowaniu profili wypowiedzieli się również forumowicze ze znanego forum (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=173772) , niejaki hijax_pl pochwalił DNG Profile Editor z uwagi na dokładność, ale czy naprawdę widać różnicę? ;)
witold68
24-02-2010, 19:03
Co znaczy "poprawnego" dla Ciebie? :)
Chodzilo mi poprawnego np. przy dziennym swietle....portret lub pejzaz to przeciez nie ma znaczenia :)
Andrzej Olender
24-02-2010, 21:41
jak to wyglada w praktyce, bo nie wiem czy zrobilem poprawnie?
nefa zamieniam na dng
dng otwieram w Profil editor
zaznaczam czterama koleczkami cztery kolory na tablicy
jesli chce to edytuje, jesli nie to nie
zapisuje profil
Czy moge stworzyc nowy katalog z profilami ktorego bede mogl uzywac w LR i PS ?
Czy trzeba profile zapisywac do katalogow istniejacych juz?
Zrobiłeś wszystko jak trzeba (chociaż ostatnie "zapisuje profil" powinno brzmieć "exportuje profil" :))
ACR nie czyta żadnych katalogów, wszystko w jednym worku widzi.
marszull
24-02-2010, 23:02
Zrobiłeś wszystko jak trzeba (chociaż ostatnie "zapisuje profil" powinno brzmieć "exportuje profil" :))
ACR nie czyta żadnych katalogów, wszystko w jednym worku widzi.
Dzieki
Czyli tylko sie jeszcze zaopatrzyc w karteczke i pobawic sie w robienie profili ;-)
Kurcze nie wiem czy nie mam czegos takiego do skanera, musze poszukac.
Andrzej mozesz napisac czy duzo sobie takich profili wyprodukowales?
Andrzej Olender
24-02-2010, 23:04
Dzieki
Czyli tylko sie jeszcze zaopatrzyc w karteczke i pobawic sie w robienie profili ;-)
Kurcze nie wiem czy nie mam czegos takiego do skanera, musze poszukac.
Andrzej mozesz napisac czy duzo sobie takich profili wyprodukowales?
Produkuje je na bieżąco do każdej z sesji osobno :)
marszull
24-02-2010, 23:26
no tak jest to dobry plan, przy wiekszosci sesji tez wsadzam w kadr szara karte
a tutaj widze ze np. przy sesjach produktowych gdy kolor jest bardzo wazny, sprawdzalo by sie idealnie
jeszcze jedno pytanie
co sie zmienia przy wykorzystaniu profilu w acr czy LR?
balans bieli (na pewno) a co jeszcze?
Andrzej Olender
24-02-2010, 23:57
no tak jest to dobry plan, przy wiekszosci sesji tez wsadzam w kadr szara karte
a tutaj widze ze np. przy sesjach produktowych gdy kolor jest bardzo wazny, sprawdzalo by sie idealnie
jeszcze jedno pytanie
co sie zmienia przy wykorzystaniu profilu w acr czy LR?
balans bieli (na pewno) a co jeszcze?
Karta ta zawiera jeszcze bardzo ciekawy, stopniowy balans bieli co również zachęca do częstego używania.
Profile często mogą różnić się krzywą tonalną, może to wpływać dodatkowo na ekspozycję.
Dlatego każdą obróbkę/wołanie powinno zacząć się od wybrania profilu i określeniu balansu bieli.
bialogardzianin
25-02-2010, 14:51
UWAGA: dostałem na maila powiadomienie o nowej wersji softu x-rite (dla tych, co go używają). Pozwolę sobie zacytować:
"A software update is available now for the ColorChecker Passport.
Click here to download it and start using it right away.
This release features support for all cameras that now have support in Adobe Camera Raw 5.4 and later. This includes FujiFilm FinePix series, Leica D-Lux 4, Panasonic DMC series, Nikon D1X, Olympus C5060WZ and others.
This update also features a link to the User Guide in the Adobe® Photoshop® Lightroom® plug-in and a link to the software update location as well.
X-Rite continues to innovate with the ColorChecker Passport and its software. You can rely on X-Rite for the latest in color management and color workflow products to enhance your digital photography experience.
www.xritephoto.com"
Aktualizacja zwróciła moją uwagę w kontekście posiadanego S5 bo przyznam szczerze, że nie tworzyłem jeszcze profili z RAFów.
Andrzej Olender
25-02-2010, 17:10
Również dostałem tego maila. Jednak jak już wspominałem wolę DNG Profile Editor. Fajnie jednak że producent rozwija swój produkt.
witam na forum:-)... czy ktos z szanownego forum orientuje sie gdzie w poznaniu lub lodzi ewentualnie wroclaw mozna kupic colorchecker passport ?... widzialam na allegro ale ja z tych co nie kupuja przez internet.bede wdzieczna za sugestie , pozdrawiam
Można też w końcu generować go za pomocą Picture Control Utylity, który jest składnikiem CNX2.
mógłbyś wskazać jak?
Andrzej Olender
13-11-2010, 16:25
witam na forum:-)... czy ktos z szanownego forum orientuje sie gdzie w poznaniu lub lodzi ewentualnie wroclaw mozna kupic colorchecker passport ?... widzialam na allegro ale ja z tych co nie kupuja przez internet.bede wdzieczna za sugestie , pozdrawiam
Salony Cortland często posiadają na stanie, przynajmniej w Katowickim odziale ostatnio widziałem na półce.
Dla zainteresowanych:
Na wzroniki.eu mają CCP za 355zł (bo dają 10% zniżki), więc cena zachęcająca. Ja już kiupiłem ;)
Oto linek: CCP (http://wzorniki.eu/opis/531750/colorchecker-passport.html)
dziekuje za podpowiedz:-)... znalazlam dwie mozliwosci wzorniki lub salony cortland
pozdrawiam
Hamarama
27-12-2010, 14:20
Czy ten wynalazek jest w stanie pomóc w kalibrowaniu monitora?
nie
hehe MarkB byl pierwszy ;)
Czy mógłbym prosić kogoś o kilka rawów (tylko nie oprofilowanych dng - czystych rawów) z passportem w kadrze? Fajnie jakby było coś z postacią (skóra) w kadrze :) Zastanawiam się nad tym ustrojstwem czy warto władować ponad trzy stówki i fajnie by było jakbym się mógł sam przekonać bawiąc się jakimiś plikami :)
Benny_Bennasi
20-12-2013, 01:00
Z d800 i D610 jeszcze to było by cudownie ;)
Czy mógłbym prosić kogoś o kilka rawów (tylko nie oprofilowanych dng - czystych rawów) z passportem w kadrze? Fajnie jakby było coś z postacią (skóra) w kadrze :) Zastanawiam się nad tym ustrojstwem czy warto władować ponad trzy stówki i fajnie by było jakbym się mógł sam przekonać bawiąc się jakimiś plikami :)
RAWów nie mam, ale kiedyś znalazłem w internecie z D700. Warto dać te 330zł. Znacznie ułatwia dobranie kolorów skóry i WB.
Jak znajdę chwilkę czasu, zrobię kilka zdjęć - skóry nie obiecuję :)
D800 + N70-200, N16-35 i N50 1.8g.
Drobne różnice wychodzą w zależności od obiektywu.
Do zrobienia najwcześniej po 26.12, w rodzinnym domu mam zbyt wolne łącze.
Pozdrawiam Mirek
taka sugestia, jak nie masz passportu i chcesz fote z innej lustrzanki by na jej podstawie zrobić profil dla swojego aparatu, to mija sie z celem, lepiej korzystac z adobe standard :)
każda puszka zachowuje się troszke inaczej, niby to samo ale jednak nie :) dlatego zrobiono uśrednione adobe standard,
Benny_Bennasi
21-12-2013, 21:33
Jak znajdę chwilkę czasu, zrobię kilka zdjęć - skóry nie obiecuję :)
D800 + N70-200, N16-35 i N50 1.8g.
Drobne różnice wychodzą w zależności od obiektywu.
Do zrobienia najwcześniej po 26.12, w rodzinnym domu mam zbyt wolne łącze.
Pozdrawiam Mirek
jesteś zwycięzcą :D
taka sugestia, jak nie masz passportu i chcesz fote z innej lustrzanki by na jej podstawie zrobić profil dla swojego aparatu, to mija sie z celem, lepiej korzystac z adobe standard :)
każda puszka zachowuje się troszke inaczej, niby to samo ale jednak nie :) dlatego zrobiono uśrednione adobe standard,
Passport nie nadaje się do jednorazowego stworzenia profilu. Taki profil sprawdzi się tylko i wyłącznie przy identycznych warunkach oświetleniowych.
Gdy będzie inne światło, to inaczej będą odwzorowane barwy i już profil będzie do niczego.
A co do Adobe Standard, czy profili ale te z aparatu - święta prawda - lepiej się sprawdzają niż jednorazowo zrobiony przy użyciu Passporta.
Nie do końca się zgodzę, odnośnie potrzeby robienia profilu w każdej sytuacji - raczej w ekstremalnych sytuacjach świetlnych jest porzebne profilowanie. W sytuacjach standardowych bez mieszanych świateł, profil puszki z poszczególnymi szkłami wykonany raz jest dla mnie wystarczający.
W mojej amatorskiej zabawie.
pawelo1991
10-01-2014, 11:36
Panowie niewiem czy w odpowiednim dziale ale mam pytanie czy w pomieszczeniu gdzie znajduje sie dużo swiateł i jest strasznie zółto załozyc na lampe filtr i ustawic kleviny czy lepiej jest ustawic balans bieli za pomoca colorchekera bez filtru
Panowie niewiem czy w odpowiednim dziale ale mam pytanie czy w pomieszczeniu gdzie znajduje sie dużo swiateł i jest strasznie zółto załozyc na lampe filtr i ustawic kleviny czy lepiej jest ustawic balans bieli za pomoca colorchekera bez filtru
Raz, to CC nie pozwala ustawić WB w aparacie, a dopiero przy obróbce.
Dwa, to lampa z filtrem czy bez - zależy co Ci lepiej pasuje, ile jest tego zastanego, o jakiej temperaturze i jak się będzie mieszało.
pawelo1991
10-01-2014, 15:02
Raz, to CC nie pozwala ustawić WB w aparacie, a dopiero przy obróbce.
.
Chyba nigdy nie ustawiałes szarej karty. Wb na pre czekasz chwile przytrzymujesz przycisk od wb i robisz zdjecie szarej karty
Chyba nigdy nie ustawiałes szarej karty. Wb na pre czekasz chwile przytrzymujesz przycisk od wb i robisz zdjecie szarej karty
A od kiedy to szara karta jest ColorCheckerem ??
Bo ja widzę tu drobną różnicę - jedno jest szare, a drugie kolorowe...
Poza tym, ty chyba też nie bardzo używałeś szarej karty... skoro nadal nie wiesz jak i kiedy jej używać...
pawelo1991
10-01-2014, 18:39
colorcheker jest wyposażony w szara karte wiem jak uzywac tylko pytam czy mozna ustawic wb przy założonym filtrze
GonzoG mam dziwne wrażenie ze nie miałeś colorcheckera w rękach... ;-)
Tapnięte z Y300 dzięki Tapatalk 4
colorcheker jest wyposażony w szara karte wiem jak uzywac tylko pytam czy mozna ustawic wb przy założonym filtrze
Tak się składa, że ColorChecher nie ma szarej karty. Jest to jeden arkusz z kolorami, stworzony jeszcze w latach 70-tych, XX w.
ColorChecker Passport ma m.in. arkuch CC, szarą kartę i wzornik do ustawiania WB.
A skoro wiesz jak używać szarej karty, to nie pytałbyś się czy można używać z filtrem, czy nie.
Poza tym wiedziałbyś, że użycie szarej karty ma sens tylko w wypadku, gdy masz stałe warunki oświetleniowe, a światło nie będzie zmieniało barwy między zdjęciami.
Jak tak jest, to używanie szarej karty mija się z celem, bo WB i tak trzeba będzie ustawić w postprocesie.
A co do filtrów - również nie widać, chyba nie bardzo łapiesz jak się ich używa - skoro zmieniają temperaturę światła, to jak chcesz ustawić WB bez nich ??
pawelo1991
11-01-2014, 12:25
Tak się składa, że ColorChecher nie ma szarej karty. Jest to jeden arkusz z kolorami, stworzony jeszcze w latach 70-tych, XX w.
ColorChecker Passport ma m.in. arkuch CC, szarą kartę i wzornik do ustawiania WB.
To ma czy niema szarej karty bo sie gubie :)
pawelo1991
11-01-2014, 12:32
http://www.studiowplecaku.pl/jak-ustawic-balans-bieli-czy-czy-warto-kupowac-wzorzec-bieli/ szara karta to jest to cos co lezy z prawej strony na plecaku
pawelo1991
30-01-2014, 15:05
GonzoG Chyba sam nie wiesz do końca czy ma czy nie a zabierasz głos.
GonzoG Chyba sam nie wiesz do końca czy ma czy nie a zabierasz głos.
ColorCheker nie ma szarej karty. To jest ColorChecher:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/GretagMacbeth_ColorChecker-2.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Gretag-Macbeth_ColorChecker.jpg)
A to co ty pokazujesz, to CC Passport.