Zobacz pełną wersję : Parasolka vs Softbox
Parasolka transparentna (albo odbijająca) 100-110 cm
Softbox 80x80 cm z podwójnym dyfuzorem.
Czy różnica w świetle będzie bardzo znaczna?
Bo cena jest - softbox jest 15x droższy...
gregory_21
12-02-2010, 18:25
Ja na fotografowaniu nie znam się praktycznie ale z tego co wyczytałem u TEGO Scott'a ;) wynika, że światło z softboxu jest bardziej soft niż z parasolki odbijającej (o transparentnej nie wspominał ;) ).
To tak co prawda w temacie ale raczej potraktować jako SPAM i ewidentne nabijanie postów ;)
Z mojego: softbox daje bardziej miękkie światło. I Softboxem na upartego modelujesz, szczególnie jak jest taki "mały".
Parasolka transparentna i softbox dadzą podobny efekt :) Ale oczywiście softbox da bardziej miękkie i do tego ładniej wygląda na zdjęciach - jest bardziej naturalnym źródłem światła.
maciek.evo
14-02-2010, 09:51
porównując sprzęt do lamp błyskowych to softbox lastolite'a daje przepaść różnicy w stosunku do parasolki pod względem miękkości. Do tego oszczędność prądu, etc :)
a jakby wypadlo porowanie do markowych parasolek, mam westcott'y i w porownaniu do chinczykow jest przepasc, jesli chodzi o efekty, jak i o uzyty material, ale cena mowi sama za siebie, moze w zakupie ni ejest najdrozsza, ale koszty transportu z usa+clo+vat podnosza cene:(
d.
Andrzej Olender
14-02-2010, 18:17
Nie ma co porównywać parasolki do softboxa, oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Używamy w zależności od potrzeb.
maciek.evo
15-02-2010, 15:41
po to jest ten temat żeby je porównać :roll: ktoś kto jest na początku drogi chce wiedzieć co daje ładniejsze swiatło, nie wnikając w nic więcej. Gdyby kazdy miał takie podejście to na forum każdy temat składał by się tylko z jednego posta :roll: wszystko w życiu ma swoje plusy i minusy..
Andrzej Olender
15-02-2010, 15:57
po to jest ten temat żeby je porównać :roll: ktoś kto jest na początku drogi chce wiedzieć co daje ładniejsze swiatło, nie wnikając w nic więcej. Gdyby kazdy miał takie podejście to na forum każdy temat składał by się tylko z jednego posta :roll: wszystko w życiu ma swoje plusy i minusy..
Napisałeś w poprzednim poście krótko i zwięźle czym się różni, co tu więcej pisać? :)
Napisałeś w poprzednim poście krótko i zwięźle czym się różni, co tu więcej pisać? :)
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak zwykle. Postanowiłem kupić kilka parasolek jak również softboxa. ;-)
Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )
Andrzej Olender
15-02-2010, 18:53
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak zwykle. Postanowiłem kupić kilka parasolek jak również softboxa. ;-)
Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )
Foto-7 handluje markowym sprzętem stąd te ceny.
Sam mam np. parasolki lastolite, mam dwuwarstwowe wersje, z czarnym "płaszczem" odbijającą a po sciągnięciu rozpraszająca. Do tego dostajemy fajny pokrowiec :) Markowe parasole mają jeszcze jedną zaletę, dane serie są wykonane z tego samego materiału co gwarantuję taką samą temperaturę barwową na planie. Z "chińczykami" może być różnie. Wybór należy do Ciebie :)
.. ktoś kto jest na początku drogi chce wiedzieć co daje ładniejsze swiatło, nie wnikając w nic więcej. ..Tego nie odda żaden opis, to trzeba zobaczyć, pojść do studia. Tymczasem w przypadku kupowania optyki wszyscy przeglądaja sample, testują szkła. A lampy i nasadki kupują ... na slepo.
Nie ma czegoś takiego jak ładniejsze światło. Jest po prostu inne. A do róznych celów potrzeba różnego światła. czasami odpowiedniejsze będzie z parasolki, czasami z softboxu. Niestety nie sposób powiedzieć jakie jest światło z parasolki :shock:, dziwne, ale tak jest. Bo to mocno zalezy od pomieszczenia w jakim stoi lampa. mały biały pokój, parasolka sieje światłem po całym pomieszczeniu, jest pełno odbitego. Kontrast spada.
Duże studio, czarne, olbrzymia hala - brak odbitego, parasolka pracuje wiele ostrzej niz w pierwszym przypadku.
Byłem dziś w Foto-7 w Gliwicach, na pytanie, ile kosztuje parasolka 110-118 cm, pani powiedziała, że parasolka "2 w 1" kosztuje... 170 zł. Mam do Was pytanie, czy są parasolki ze złota? Czy może inkrustowane brylantami? Bo na Allegro są po 20 (może nie 2 w 1, ale transparentne, odbijające niewiele droższe. )Kolega kupił parasolkę 150 cm za kilkaset zł.
Dlaczego ludzie kupują Mercedesy, BMW skoro na rynku jest zajebisty 126p w cenie kilkudziesięciu złotych max stówa dwie?
Wątpię żeby były ze złota i wysadzane diamentami :/
O! Chyba wiem! Może tu chodzi o jakość materiałów i wykonania? Chyba nie .. tylko prawdziwy głupiec by tak pomyślał - czyli cholerni masoni, tak to oni kreują ceny.
Dzięki za odpowiedzi, macie rację, że światło jest inne. Chodziło mi bardziej o to czy ta inność jest warta swej ceny. Kupię jedno i drugie by się samemu przekonać co pięknie świeci i gdzie, w ostateczności zawsze będę mógł sprzedać.
@tomitom, wydaje mi się że różnica między BMW a 126P w odniesieniu do różnicy między parasolką za 20 zł i za 200 zł nie jest adekwatna. Myślę, że te parasolki różnią się drobiazgami, wymienione przez Ciebie samochody zaś różnią się wszystkim.
A co do masonów proszę nie wymieniaj tej grupy w żartach, bo bardzo ją akuratnie szanuję. :)
grzegorzant
23-02-2010, 15:34
@tomitom, wydaje mi się że różnica między BMW a 126P w odniesieniu do różnicy między parasolką za 20 zł i za 200 zł nie jest adekwatna. Myślę, że te parasolki różnią się drobiazgami *, wymienione przez Ciebie samochody zaś różnią się wszystkim. . :)
Takie drobiazgi to np. sklejona cała parasolka razem z pokrowcem, aby ją rozpiąć trzeba było ją prawie rozerwać ! Odłażąca farba (jedna i druga) jednym słowem śmieć.
Też dałem sie nabrać (2w1 sr/zł) z Allegro
*podkreślenie moje
Damian911
23-02-2010, 18:02
Podłączę się z pytaniem pod temat, jako że szukam właśnie podobnego sprzętu, czy softbox 80x120 (konkretnie taki: http://www.allegro.pl/item928454396_softbox_80x120cm_z_gridem_80x120_dyf uzor_grid.html) będzie za duży do sb900 czy to jeszcze ujdzie? Domyślam się ze takie rozmiary są dedykowane do lamp studyjnych, ale w warunkach terenowych ciężko z zasilaniem...jeśli ten za duży to jaki największy dałby radę pracując z sb900?
Takie drobiazgi to np. sklejona cała parasolka razem z pokrowcem, aby ją rozpiąć trzeba było ją prawie rozerwać ! Odłażąca farba (jedna i druga) jednym słowem śmieć.
Też dałem sie nabrać (2w1 sr/zł) z Allegro
*podkreślenie moje
No to może miałeś wadliwy egzemplarz, nie reklamowałeś u sprzedawcy? Dają na to gwarancję (przynajmniej tak piszą, jak z realizacją tego to nie wiem). Moja 2 in 1 jest OK, równomierna farba, nie odłazi. Rozkładana i składana chyba z 20x.
grzegorzant
24-02-2010, 11:30
No to może miałeś wadliwy egzemplarz, nie reklamowałeś u sprzedawcy? Dają na to gwarancję (przynajmniej tak piszą, jak z realizacją tego to nie wiem). Moja 2 in 1 jest OK, równomierna farba, nie odłazi. Rozkładana i składana chyba z 20x.
podaj sprzedawcę na PM jesli możesz
joker333
24-02-2010, 12:33
parasolki to przede wszystkim dla mnie mobilność taka jakiej zaden softbox Ci raczej nie da, natomiast softbox jednak imo o wiele ładniej zmiękcza światło
Ja ze swojego skromnego doświadczenia wyciągnąłem jeden wniosek (testowałem w pomieszczeniach od 20 do 80m2, czarne ściany biały sufit i podłoga) z softboxem jest zdecydowanie bardziej miękko niż z transparentną parasolką do tego softbox bardziej skupia światło można je lepiej wykorzystać i posłać dokładnie tam gdzie chcesz (przeważnie) parasolka natomiast daje ostrzejsze światło ale więcej go ucieka na boki (u mnie to nie przeszkadza bo mam czarne ściany ale w małym białym pomieszczeniu będzie sajgon. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.
.........Kolega kupił parasolkę 150 cm za kilkaset zł.
Jeżeli miałeś na myśli mnie to się zgadza. Dałem za parasolki 150 i 120 cm po kilka stów ale należy pamiętać, ze było to kilka lat temu i ceny były inne. Druga sprawa to to, że te parasolki miały swoje wymiary. Inne potrafiły znacznie odbiegać od podanych wymiarów i tak zamiast 150 cm miały coś ok 130 cm. Nawet dzisiaj trudno znaleźć tanią parasolkę o średnicy 150 cm. Cena jednak zrobiła swoje, mimo kilku lat używania i różnych przygód tego sprzętu (np. upadki) parasole działają nadal. Jak dla mnie parasol to sprzęt typowo mobilny. Zabieram jak jadę w teren. Rozkłada i składa się szybko a przy odpowiednim wykorzystaniu światło podobne do tego z softbox-u
bartoszkon314
20-03-2010, 13:06
podepnę się pod temat
jaki rodzaj parasolki wybrać w plener?
Parasolka-softbox 90cm
PARASOLKA ROZPRASZAJĄCA BIAŁA 90 cm
PARASOLKA BIAŁA ODBIJAJĄCA
Ja ze swojego skromnego doświadczenia wyciągnąłem jeden wniosek (testowałem w pomieszczeniach od 20 do 80m2, czarne ściany biały sufit i podłoga) z softboxem jest zdecydowanie bardziej miękko niż z transparentną parasolką do tego softbox bardziej skupia światło można je lepiej wykorzystać i posłać dokładnie tam gdzie chcesz (przeważnie) parasolka natomiast daje ostrzejsze światło ale więcej go ucieka na boki (u mnie to nie przeszkadza bo mam czarne ściany ale w małym białym pomieszczeniu będzie sajgon. Oczywiście to tylko moje spostrzeżenia.
wszystko zależy od rodzaju parasolki, czaszy na lampie i ustawienia parasolki względem czaszy (o czym się zapomina) - lubię pracę na parasolach (dlatego mam kilka rodzai w zależności od potrzeby), jak również szybko przed parasol (oczywiście w miarę potrzeby) można zakładać dodatkowe folie -- i bagażnik może być dużo mniejszy, co do "miękkości"
światła jest to pojęcie względne, często w studio mieszam miękkie z ostrym światłem pracując n 4 lampach
Michał Jędrak
21-03-2010, 00:09
Ja jak zawsze jestem wywrotowcem, bo u mnie jest na odwrót: softbox daje mi ostrzejsze, bardziej wyraziste świtało niż parasolka odbijająca. Oczywiście cień z softboxa jest miękki i subtelny, ale jednak bardziej 'konkretny'. Parasolka natomiast bardzo zmiękcza całe zdjęcie. Softbox można tylko stosować w jeden sposób a przy parasolce można wiele rzeczy zmieniać, choćby jej odległość od lampy czy zmianę czaszy. Daje to światło o różnym poziomie 'ostrości'.
domelmel
21-03-2010, 00:26
Michal
Mam taka teorie, ze Twoje wrazenie iz parasolka daje bardziej "miekkie" swiatlo jest spowodwane tym , ze z parasolki swiatlo moze "uciekac" na boki. Odbija sie od scian i wracajac powoduje dodatkowe "zmiekczenie". Takie, moje gdybanie :)
Chyba nikt nie wspomniał o różnicy w "blikowaniu" parasolka raczej nie nadaje się do zdjęć na których wychodzą wyraźne odbicia źródła światła - wtedy zamiast ładnego paseczka widzimy parasolkę.