Zobacz pełną wersję : Obiektyw
Witam.
Potrzebuje w miarę tani, dobry obiektyw szerokokątny na m42. Mam jak na razie kitowy 18-55 i chce zakupić coś szerokokątnego.
Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?
Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?
Witam.
Myślę ,że to jednak nie ten dział. Jest tu także dział optyka ,który wydaje się być bardziej wskazanym miejscem na zadanie tego pytania.
Nie bardzo rozumiem, przecież ten Pentacon nie jest szerszy od Twojego kita? To ma być do aparatu DX?
velaskez
12-02-2010, 14:53
Zenitar 16/2.8 ;)
Zenitar jest pod FX więc na DX nie powala szerokością. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest Sigma 10-20
velaskez
13-02-2010, 17:40
Zenitar jest pod FX więc na DX nie powala szerokością. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest Sigma 10-20
Sigma na m42? Pierwsze slysze...
Ups nie doczytałem w pierwszym poście że rzecz tyczy się M42
Jednakże skoro autor wątku ma puszkę cyfrową to nadal obstawiam Sigmę
Jaki aparat?
-------------------------------------------
Rozumiem, że chodzi o koszty.
Niestety na m42 będzie trudno. Obiektywy są na pełną klatkę i przelicznik na DX spowoduje, że i tak nie będzie szeroko.
Dodatkowo na nieskończoność potrzebna przelotka z soczewką. Chyba gra nie warta świeczki.
Jak masz cyfrówkę poszukaj używkę Samyanga 8mm - będzie manualnie, jasno i szeroko.
Chyba że podpiąłeś kita 18-55 do Zenka ;) - w takim razie to co na pisałem wymazuję ;)
Jaki aparat?
-------------------------------------------
Rozumiem, że chodzi o koszty.
Niestety na m42 będzie trudno. Obiektywy są na pełną klatkę i przelicznik na DX spowoduje, że i tak nie będzie szeroko.
Dodatkowo na nieskończoność potrzebna przelotka z soczewką. Chyba gra nie warta świeczki.
z szerokim kątem m42 + przejściówka będzie tragicznie (był tu wątek zrozpaczonego kolegi który sam sobie obiecywał że będzie działać)