Witam.
Potrzebuje w miarę tani, dobry obiektyw szerokokątny na m42. Mam jak na razie kitowy 18-55 i chce zakupić coś szerokokątnego.
Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?
Szukaj
Witam.
Potrzebuje w miarę tani, dobry obiektyw szerokokątny na m42. Mam jak na razie kitowy 18-55 i chce zakupić coś szerokokątnego.
Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?
Nie bardzo rozumiem, przecież ten Pentacon nie jest szerszy od Twojego kita? To ma być do aparatu DX?
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Zenitar 16/2.8![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Zenitar jest pod FX więc na DX nie powala szerokością. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest Sigma 10-20
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
Ups nie doczytałem w pierwszym poście że rzecz tyczy się M42
Jednakże skoro autor wątku ma puszkę cyfrową to nadal obstawiam Sigmę
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
Jaki aparat?
-------------------------------------------
Rozumiem, że chodzi o koszty.
Niestety na m42 będzie trudno. Obiektywy są na pełną klatkę i przelicznik na DX spowoduje, że i tak nie będzie szeroko.
Dodatkowo na nieskończoność potrzebna przelotka z soczewką. Chyba gra nie warta świeczki.
Jak masz cyfrówkę poszukaj używkę Samyanga 8mm - będzie manualnie, jasno i szeroko.
Chyba że podpiąłeś kita 18-55 do Zenka- w takim razie to co na pisałem wymazuję
![]()
Tutaj jest... podpis
Skontaktuj się z nami