Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektyw

Domyślnie Obiektyw

Witam.
    Potrzebuje w miarę tani, dobry obiektyw szerokokątny na m42. Mam jak na razie kitowy 18-55 i chce zakupić coś szerokokątnego.

Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mytlu Zobacz posta

Co myślicie na temat PENTACON 2,8/29? A może polecacie jakieś inny w podobnej cenie?
    Witam.
    Myślę ,że to jednak nie ten dział. Jest tu także dział optyka ,który wydaje się być bardziej wskazanym miejscem na zadanie tego pytania.
    D90 S10-20 N18-105 N35/1.8 N60/2.8G N85/1.8 N70-300VR SB900

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem, przecież ten Pentacon nie jest szerszy od Twojego kita? To ma być do aparatu DX?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Zenitar 16/2.8
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Zenitar jest pod FX więc na DX nie powala szerokością. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest Sigma 10-20
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Zenitar jest pod FX więc na DX nie powala szerokością. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest Sigma 10-20
    Sigma na m42? Pierwsze slysze...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Ups nie doczytałem w pierwszym poście że rzecz tyczy się M42
    Jednakże skoro autor wątku ma puszkę cyfrową to nadal obstawiam Sigmę
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Jaki aparat?
    -------------------------------------------
    Rozumiem, że chodzi o koszty.
    Niestety na m42 będzie trudno. Obiektywy są na pełną klatkę i przelicznik na DX spowoduje, że i tak nie będzie szeroko.
    Dodatkowo na nieskończoność potrzebna przelotka z soczewką. Chyba gra nie warta świeczki.
    Jak masz cyfrówkę poszukaj używkę Samyanga 8mm - będzie manualnie, jasno i szeroko.
    Chyba że podpiąłeś kita 18-55 do Zenka - w takim razie to co na pisałem wymazuję
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Jaki aparat?
    -------------------------------------------
    Rozumiem, że chodzi o koszty.
    Niestety na m42 będzie trudno. Obiektywy są na pełną klatkę i przelicznik na DX spowoduje, że i tak nie będzie szeroko.
    Dodatkowo na nieskończoność potrzebna przelotka z soczewką. Chyba gra nie warta świeczki.
    z szerokim kątem m42 + przejściówka będzie tragicznie (był tu wątek zrozpaczonego kolegi który sam sobie obiecywał że będzie działać)
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Uprawnienia umieszczania postów