Zobacz pełną wersję : trudny wybór ...
fistaszek20
07-02-2010, 12:16
Witam,
Postanowiłam zrobić przesiadkę z D80 na D90 lub D300s . Nie chcę wydać więcej niż 5,5-6 tyś (ale to i tak w systemie ratalnym, więc używka nie wchodzi w grę). Za D90 przemawia cena ;), za D300s uszczelniany, mocniejszy korpus - nie ukrywam, że sprzęt nie ma ze mną łatwego życia. Obiektywy mam takie jak w stopce. Potrzebny mi szybki AF bo najczęściej fotografuję psy w ruchu.
Kupując D90 wystarczy mi jeszcze na jakieś fajne szkiełko. Chciałabym w miarę jasny spacerzoom, żeby nadał się na wycieczki, ale miał dobrą jakość. I tutaj nie wiem co wybrać. Idąc po kosztach mogłabym wziąć 18-105VR, 18-200VR itp, ale wolałabym jednak coś lepszego, bo chciałabym aby ten sprzęt wystarczyl mi na długo. Może ten tamron 17-50/2.8 - nie musi to być jakiś superzoom - bardziej zależy mi na jakości.
Biorąc D300s nie wystarczy mi praktycznie na nic (no może na używkę 18-70, albo 18-150VR). Warto?
Pomóżcie, bo czytam, czytam i coraz mniej wiem ;)
Już nawet Canona rozważałam, ale nie chce mi się zmieniać systemu, przyzwyczaiłam się do Nikona, poza tym nie mam zamiaru sprzedawać mojej D80, drugi aparat zawsze się przyda, a sprzedawać go za 1/4 ceny za którą kupiłam - grzech ;) a posiadanie i Nikona i Canona to jakaś rozpusta :P
Chcę podjąć dobrą decyzję, ponieważ np. Kitem z D80 byłam rozczarowana i szybko go sprzedałam.
Z góry dzięki
Ps. Jeśli już taki sam temat był - opieprzajcie śmiało, ale z ręką na sercu mogę napisać, że całe forum przejrzałam :)
Na Twoim miejscu bym przeskoczył półkę tzn. odpuścił D90 na rzecz D300s. Sam mam D80 i tak mam zamiar zrobić...A szkiełka ... same się kupią później :))
Wiesz co, zanim coś zdecydujesz to warto byłoby się zapoznać dokładnie z tymi puszkami pod kątem Twoich preferencji. Są takie możliwości w postaci różnego rodzaju zlotów, spotkań i warsztatów.
Opinie będą różne, w zależności od doradzającego, ale to Ty i tylko Ty musisz zdecydować co dla Ciebie jest dobre ( czy D300s i później dozbierać do obiektywu, czy D90 Ci wystarczy i obiektyw w komplecie ).
O specyfikacjach tych puszek pewnie wszystko wiesz, więc musisz się nimi "pobawić" własnoręcznie.
fistaszek20
07-02-2010, 12:26
Chodzi właśnie o to, że wątpię, żeby te szkła się kupiły później ;) - a przynajmniej nie w najbliższej przyszłości :(
Chodzi właśnie o to, że wątpię, żeby te szkła się kupiły później ;) - a przynajmniej nie w najbliższej przyszłości :(
Przy takim stwierdzeniu sprawa jest jasna - D90.
Cena ostatnio dość mocno spadła (kolega kupił nowe body za 2200 PLN), ale czuję, że to jest minimum tym bardziej, że waluty zaczynają znów szaleć.
Niby D90 to taki D80, ale jednak jakość obrazowania zdecydowanie lepsza - jeśli jednak nie pracujesz często (lub w ogóle) na wysokich ISO to bym się zastanowił - ja zamieniłem D80 na D90 głownie ze względu właśnie ze względu na lepsze wyniki na wyższych wartościach ISO.
fistaszek20
07-02-2010, 16:11
dość często mi się zdarza robić zdjęcia z wysokim ISO - zdjęcia w lesie i innych średnich warunkach. A jeśli D90 to ten tamronik byłby dobrym wyborem? Oczywiście z chęcią bym przygarnęła Nikkorka 17-55 ale póki co mnie nie stać :(
Z obiektywów jasnych zastanów się nad Sigmą 18-50/2.8 HSM. Dłuższa gwarancja niż u Tamrona i mniejsze ryzyko trafienia na wadliwy egzemplarz niż w Sigmie.
fistaszek20
07-02-2010, 17:07
dzięki, rzucę okiem. A jakiś droższy zoom z fajnym światłem? (po zakupieniu D90tki zostanie ok 2500 zł )
krolewicz
07-02-2010, 17:33
ja bym zostawił d80, kupił jakiegoś zooma w stylu 70-200 sigmy, albo używkę 80-200, do tego ten tamron i robił zdjęcia :)
ja bym zostawił d80, kupił jakiegoś zooma w stylu 70-200 sigmy, albo używkę 80-200, do tego ten tamron i robił zdjęcia :)
amenT
fistaszek20
07-02-2010, 17:55
ok tylko mi zależy bardziej na czymś szerszym :)
velaskez
07-02-2010, 18:56
No to za 2500 masz Tamrona i zostanie jeszcze na używke SB-900;)
fistaszek20
07-02-2010, 19:57
i to jest optymalne wyjście? bo mogę te 2500 wydać na sam obiektyw, lampkę można później dokupić. Ogniskowej od 90 wzwyż nie chcę (mam sigmę 70-300 i przy moim użytkowaniu takich ogniskowych mi wystarczy :) )
fistaszek20
08-02-2010, 12:44
nie macie innych pomysłów na coś uniwersalnego z szybkim AF ? (oprócz tamiego 17-50/2.8 )
kwota: >2500
a może po prostu stary ale jary 18-70 bo nic sensownego nie ma ?
velaskez
08-02-2010, 16:34
Bezsensu brać 18-70. Tamron ma przynajmniej stałe światło. Może być też Sigma 24-70/2.8 za tą kwotę;)
Rafał_Sz
08-02-2010, 17:09
Zadaj sobie w pierwszej kolejności pytanie: co mi brakuje w D80? Przecież ta puszeczka pięknie rysuje. Zainwestuj w szkiełka - to da Ci największy skok jakościowy. Jeśli nie zależy Ci na jasnym szkle, to weź 18-200VR, 50/1.8 do "tych ładnych zdjęć z rozmyciem" a resztę np. przepij. :)
irek6311
08-02-2010, 19:33
Nikon D80 mnie nie ogranicza a przesiadka na D90 tak szczerze nic nie daje (wyższe ISO zignoruję wolę jaśniejsze szkła) ,
proponuję doskładać do Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED (można też na raty) ,
dopiero zakup D700 daje ogrom możliwości fotografowi fistaszek20 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9959) ;)
Witam,
Postanowiłam zrobić przesiadkę z D80 na D90 lub D300s
Tak sobie myślę, że przeskakując na D90 niewiele zyskasz, ja bym to zrobił tylko wtedy, gdyby D80 już kończył żywot. Ot, po prostu zamiana body na nowsze, z tej samej półki.
Masz trochę kaski, to kup sobie wymarzonego N17-50 f/2,8... :-) Chociaż ja bym kupił jednak Tamrona, dużo tańszy i duuuużo lżejszy. :-) I nie taki żal, gdy się spipcy o glebę.
No i za te same pieniądze stać by mnie było jeszcze na S10-20 i jakąś dobrą lampę... :-)
Piotr
Tak jak koledzy piszą przesiadka na D90 da Ci niewiele. D80 to Fajny aparat i ma niezłe możliwości. Jak masz do wydania 5-6 tys. to kup Sigmę 18-50/2.8 HSM oraz sigme 70-200/2.8 HSM. Jest to bardzo fajny zestaw dla amatora o wyższych potrzebach, gwarancja na oba 3+2 lata (nowe), koszt zależnie gdzie kupisz za 2 szt. 4,7 do 5,5 tys. Za wolną kasę kup dodatkowo N35/1.8 ,gripa lub ???. Już z tych 2 pierwszych obiektywów będziesz super zadowolona. Kupując te obiektywy z BF / FF nie miałem wielkich problemów. Prawie oba ostrzyły poprawnie. Z Tamronami to trochę loteria. Puszkę zawsze można przy dalszym przypływie kasy zamienić ale przynajmniej na D300s. Ja poszedłem w tym kierunku i jestem z tego bardzo zadowolony. W pierwszej kolejności dobra optyka, potem puszka.
fistaszek20
08-02-2010, 23:12
to mi namieszaliście ;) ale to dobrze - chcę podjąć dobrą decyzję, bo wolałabym w ciągu następnych powiedzmy 2ch lat (a może i dłużej) nie zmieniać sprzętu - mam dość tych inwestycji ;) a to wciąga jak hazard :twisted: . Dużo przemyśleń przede mną.
A co do D80 - jestem szumofobem :( ale prawdę mówiąc nie wiem na ile D90 rozwiąże moje problemy.
D700 ... ech ... moje numery w totka jeszcze nie padły :twisted:
irek6311
08-02-2010, 23:41
Fotografia cyfrowa wymaga od fotografa nauki tak obsługi aparatu jak i poprawnej obróbki zdjęć ,
D80 może i więcej szumi od D90/D300 ale podstawa to dobre/jasne szkła i poprawne ustawienie ekspozycji ,
skakanie po coraz wyższych/droższych modelach aparatów w poszukiwaniu takiego co robi idealne i bezszumowe fotografie > potrzeba dużo kasy a efekt bywa mało satysfakcjonujący ,
miałem szumiące kompakty i hybrydy ale jak trochę się to poobrabia na PC i wydrukuje w małym formacie to jest ok ,
jak 100-200% powiększasz zdjęcia to szum na zdjęciach znajdziesz i w D700 ale nie o to chodzi w fotografii ,
zmieniając D80 na D90 czy D300/s raczej braknie kasy na porządny obiektyw i zasadniczo wracasz do punktu wyjścia ,
w fotografii jest też zasada najsłabszego ogniwa Body + obiektyw + fotograf ... by robić dobre zdjęcia te 3 elementy muszą być na identycznym poziomie .
to mi namieszaliście ;) ale to dobrze - chcę podjąć dobrą decyzję, bo wolałabym w ciągu następnych powiedzmy 2ch lat (a może i dłużej) nie zmieniać sprzętu - mam dość tych inwestycji ;) a to wciąga jak hazard :twisted: . Dużo przemyśleń przede mną.
A co do D80 - jestem szumofobem :( ale prawdę mówiąc nie wiem na ile D90 rozwiąże moje problemy.
No, D90 szumi nieco mniej, jest sporo sampli w necie, pamiętam bo oglądałem sporo przed zakupem.
A przy D700, to ci będą mięśnie szumieć... :-) To wielki klamot, i obiektywy do FF też jakby większe. I trza te same zalety FF ciągle nosić. :-)
Piotr
w fotografii jest też zasada najsłabszego ogniwa Body + obiektyw + fotograf ... by robić dobre zdjęcia te 3 elementy muszą być na identycznym poziomie .
Wszędzie jest taka zasada, w każdym układzie zależnych elementów. Ale chyba brzmi nieco inaczej, że tak mocny jest układ, jak jego najsłabsze ogniwo.
Kiepskiemu fotkorobowi wcale nie przeszkodzi dobry sprzęt w tym co partoli. :-)
Piotr
Jezeli fotografujesz psy w ruchu to warto zastanowic sie nad Tamronem/Sigma 70-200 2.8 i na tamrona 17-50 tez ci prawie wystarczy.A D80 narazie zostawisz ;)
irek6311
09-02-2010, 00:00
Pietern (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24896) tak łatwo się pisze/myśli aparat mnie ogranicza czy szumi bardziej niż te droższe ,
problem leży przeważnie po stronie fotografa bo D300/D700 stawia też większe wymagania względem fotografa (wiedza i praktyka) > wtedy dopiero powstanie zdjęcie na miarę tego pro sprzętu .
problem leży przeważnie po stronie fotografa...
Trudno się z tym nie zgodzić. Wiem to po własnych doświadczeniach, na 100%. :-)
Piotr
fistaszek20
09-02-2010, 08:57
problem leży przeważnie po stronie fotografa bo D300/D700 stawia też większe wymagania względem fotografa (wiedza i praktyka) > wtedy dopiero powstanie zdjęcie na miarę tego pro sprzętu .
no niestety ze mnie jeszcze bardziej pstrykacz niż fotograf
może faktycznie powinnam docenić moją puszkę - ma ok. 30 tyś, więc chyba jeszcze trochę pożyje ;)
Jeszcze pomyślałam o nowej sigmie: Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Na optycznych ma bardzo dobre wyniki i powinna w granicach 2 tyś kosztować
Psy zazwyczaj robię z dość bliskiej odległości, więc wąski kąt zostawię sobie na potem, a chciałabym, żeby to szkiełko przydało się na zwykłe focenie (wycieczki, u cioci na imieninach ;) )
Jeśli chodzi o zmianę body, to przychylę się do zdania wilk'a325 - pomacaj, strzel trochę zdjęć i zobaczysz czym to pachnie. D300 ma zajebisty AF, który mógłby Ci się przydać w fotografowaniu psów w ruchu. Co do obiektywu - mam Sigmę 18-50 i nie narzekam, Tamron też daje radę. W obu przypadkach trzeba wybrać dobrą sztukę. Najlepiej przetestuj wszystko na jakimś plenerze czy zgrupowaniu.
Nikon D80 mnie nie ogranicza a przesiadka na D90 tak szczerze nic nie daje (wyższe ISO zignoruję wolę jaśniejsze szkła) ,
Jaśniejsze szkła czasami nie rozwiązują problemu (podobnie jak VR)- chcesz mieć większą GO i przymykasz obiektyw - wtedy lepsze ISO się przydaje (opieram się na własnych doświadczeniach)
Podobnie jak Ty również jestem szumofobem i niestety Cię zmartwię, D90 nie rozwiąże Twoich problemów, szumi niewiele mniej, nawet d300 nie specjalnie mnie przekonuje.
D700 - jak na razie moja docelowa puszka o której mogę śmiało powiedzieć, że mało szumi...
Koniec marzeń, wracam do rzeczywistości;) D80 zdecydowanie jak bym zmieniał to albo na d700 (losowanie lotka już niedługo), a tak poważniej to na d300s.
Dlaczego? Napisałaś, że potrzebujesz czegoś szybkiego do robienia zdjęć biegających piesków d300s osiąga 7kl/s a z gripem 8kl/s (dla porównania d90 ma 4,5kl/s) dodatkowo posiada dodatkowe funkcje które na pewno Ci się prędzej czy później przydadzą.
Cena takiego czegoś to około 4800zł, do tego obiektyw i tu mnie uprzedziłaś bo chciałem zwrócić Twoją uwagę na Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM, która w testach wypadła rewelacyjnie biorąc pod uwagę jej stosunkowo "niską" cenę (ok. 1800zł)
stanąłem właśnie przed takim samym problemem, 90 vs 300s, po "obmacaniu" i po próbach padło na 300s...
no i gratuluję, będziesz zadowolona... co do mnie to nadal zbieram na d700, bo niestety liczby w lotku nie były dla mnie przychylne;P
fistaszek20
10-02-2010, 09:37
no i gratuluję, będziesz zadowolona... co do mnie to nadal zbieram na d700, bo niestety liczby w lotku nie były dla mnie przychylne;P
zadowolony? ;)
Ja jeszcze myślę ... zajmie mi to trochę ;)
Ale wstępnie celuję w fajne szkiełka, patrzę co mogę wyciągnąć z mojego D80 a kiedy nadejdzie TEN czas zmienię może na D300s a może już wtedy na D400 :P :P
Stałem przed takim samym wyborem. Zmiana D80 na D90 i ... kupiłem D200 :) Ale tylko dlatego że D80 miało już swój przebieg. Dobre obiektywy to podstawa. W moim przypadku 90% zdjęć robię na ISO 100-400 wiec wybór jest oczywisty. Dopiszę tylko, że jeśli nie robisz repo ślubnych, to zostaw D80, jeżeli chcesz robić ślubniaki - kup FXa.
velaskez
12-02-2010, 17:24
Nie rozumiem tzw. szumofobow. Przeciez ten szum widac glownie przy powiekszeniu 100% na monitorze(a kto tak oglada zdjecia:? ), a dopoki nie zrobisz odbitki 30x45 i nie obejrzysz jej pod lupa, to tez go w miare nie widac;) Mam wywolanych kilka zdjec 20x30 i jedno 30x45, ISO1600 z D80 i trzeba by sie naprawde pogapic, tak z normalnej odleglosci ogladania, zeby zobaczyc tam szum...
Przeciez ten szum widac glownie przy powiekszeniu 100%
Jest szum i szum. Nie zapominajmy o tym :D
Biorąc D300s nie wystarczy mi praktycznie na nic (no może na używkę 18-70, albo 18-150VR). Warto?
Odpowiedź wydaje się prosta, pomyśl jakie obiektywy 'musisz' mieć, jakie niezbędne rzeczy jeszcze potrzebujesz (może lampa?, ja żałuję, że jej nie mam) i będziesz wiedziała na jaki aparat wystarczy ci pieniędzy. Bez sensu jest wywalać całą kasę na najdroższy aparat, który będzie leżał w szafie bez obiektywu, a jego właściciel będzie przymierał głodem;)
Za rok, góra dwa będą jeszcze nowsze i lepsze, można czekać ale straconych z tego powodu zdjęć nikt ci nie odda.
Wielokrotnie przekonałem się, że to nie aparat robi zdjęcia więc śmiało zrób prostą kalkulację i kupuj co w tej cenie najlepsze.
Przesiadka na inny system? Trochę taka sztuka dla sztuki i droga dodatkowo bo masz już trochę szkieł.
Życzę powodzenia w wyborze a jak już coś wybrałaś to nie żałuj tylko idź robić zdjęcia bo szkoda czasu:)
Wielokrotnie przekonałem się, że to nie aparat robi zdjęcia
co za bzdura... jak nie aparat robi zdjęcia to co? może do tego celu lodówki używasz?
Sprzęt fotograficzny to 70% sukcesu, pozostałe 30% to jest fotograf i pomysł. Jeżeli sprzęt ogranicza wykonanie pomysłu to nie osiągniemy satysfakcji z wykonanej pracy.
Poza tym jakby było tak jak piszesz, to wszyscy foto-reporterzy biegaliby z kompaktami po 400zł a nie z puszkami i szkłami wartymi majątek.
Nie przekonałem Cię? To spróbuj sfotografować np. dzikiego, dorosłego geparda, tak żeby wypełniał cały kadr obiektywem np. 50mm. Jak nie staniesz się jego obiadem to chętnie zobaczę wyniki:)