Zobacz pełną wersję : Jakie macie pomysły na nietypowe ujęcia w kościele ?
Jutro mam być na ślubie. Chciałbym zrobić kilka ciekawych, nietypowych ujęć. Może macie jakieś pomysły ?
Np. zdjęcie spod ławki, zdjęcie "rybim okiem" (np. aparat położony na podłodze w stronę sufitu - niezwykły efekt), zdjęcie z góry (z chóru), zdjęcie "do góry nogami" itp. ? Od zdjęć standardowych będzie fotograf a ja w sumie będę się trochę nudził, więc mógłbym ukradkiem porobić trochę ciekawych ujęć, na które standardowy fotograf nie ma ani odwagi, ani czasu, a reszta gości jest zwykle pozbawiona fantazji i dba jedynie o swój "image" ...
to pomysł z odwróceniem korpusu mi nie pasuje...ale pomysł z rybą i wysokosci mi sie podoba(czekam na zdjecia).
A jaki to koscioł? drewniany, z cegły?
Ja bym się przebrał za ministranta. Najlepsze kadry gwarantowane. :)
możesz przyłozyć pannie młodej rybę na 3cm od oka - byłbys pierwszym na świecie z takim kadrem :)
możesz przyłozyć pannie młodej rybę na 3cm od oka
i zrób jeszcze tak, żeby zdjęcie samyangiem wyszło ostro :)
a wychodza nieostre ? N10.5 fish ostrzy od 3cm :D
mi kazde samyangiem wychodzi ostro, to o co kaman??
No to chyba z moim Falconem jest cuś nie tak.
Mój ostrzy dopiero od ok. 6cm
Ja polecam jeszcze dodać do tego zdjęcia z założonym dekielkiem, zdjęcie spod sukienki, spod ołtarza i zza księdza.
Tak w ogóle to świetny temat :)
Podczas przysięgi wejdź księdzu "na barana" i strzelaj z góry.
Ja bym jeszcze w czasie przysięgi zawołał głośno: "proszę o uśmieeeeech" - ciekawy kadr gwarantowany.
Tomek Konopka
08-02-2010, 11:58
Jutro mam być na ślubie. Chciałbym zrobić kilka ciekawych, nietypowych ujęć.
do autora wątku, i jak tam wyszło ? masz coś ciekawego ? :-D
Nie odzywa się bo pewnie za naszymi radami wskoczył księdzu na barana za super ujęciem i teraz 48h na dołku siedzi :)
jacek.gold
08-02-2010, 12:16
ale fajny wątek ;) się uśmiałem
autorze dawaj te kadry i mam nadzieję że będą niezłe po tych radach skwapliwie przez kolegów dawanych :)
Tomek Konopka
08-02-2010, 12:48
autorze dawaj te kadry i mam nadzieję że będą niezłe po tych radach skwapliwie przez kolegów dawanych :)
a jeśli autor zrobił ten kadr z przystawieniem fisza 3 cm od oka PM jak pisał stock
daje za to 5 gwiazdek :-D
a ja daję rękę uciąć brzeszczotem, że autor tematu już tu nie wróci :)
wcale by mnie to nie zdziwiło.
Podczas przysięgi wejdź księdzu "na barana" i strzelaj z góry.
...:):):) spadłem z krzesła ze śmiechu, dzięki za ubaw
Niewiele udało mi się zrobić, bo wbrew pozorom, czasu na zdjęcia prawie nie ma. A jak dochodzi zmiana obiektywu lub szukanie dobrego miejsca, to jest to bardzo trudne.
Zdjęcia zrobiłem Sy 8 FE i N18-105.
Nie wiem, jak można na forum umieścić zdjęcia, bo nie mam chyba takich upranień. Jak to zrobić ?
która ręka :mrgreen:
Niewiele udało mi się zrobić, bo wbrew pozorom, czasu na zdjęcia prawie nie ma. A jak dochodzi zmiana obiektywu lub szukanie dobrego miejsca, to jest to bardzo trudne.
Zdjęcia zrobiłem Sy 8 FE i N18-105.
Nie wiem, jak można na forum umieścić zdjęcia, bo nie mam chyba takich upranień. Jak to zrobić ?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4966
Oto zdjęcia:
1. Sy 8, FE; 1/40; ISO 1000
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
]źródło (http://img28.imageshack.us/i/dsc4368n.jpg/)
źródło (http://img28.imageshack.us/i/dsc4368n.jpg/)
2. N18-105, 18; 1/100; F/4,5; ISO 400
źródło (http://img39.imageshack.us/i/dsc4392.jpg/)
źródło (http://img39.imageshack.us/i/dsc4392.jpg/)
3. Sy 8 FE, 1/100; ISO 200
źródło (http://img3.imageshack.us/i/dsc4809r.jpg/)
źródło (http://img3.imageshack.us/i/dsc4809r.jpg/)
Jak już pisałem, nie było czasu na jakieś kombinowanie. Najlepszym sposobem na nietypowe ujęcia jest wcześniejsze dokładne przećwiczenie wszystkich operacji (najlepiej w tym kościele, w którym będzie się działa cała akcja), wybór właściwego obiektywu, ustawień w aparacie i wyszukanie odpowiedniego miejsca. Potem to już tylko egzekucja. Zrezygnowałem z planu fotografowania z podłogi FE, bo niektórzy ludzie mogli by się obrazić, że fotografuję ich od dołu.
Potem wpadłem jeszcze na następujące pomysły:
- fotografowanie momentu składania przysięgi przez dziurki w konfesjonale - takie memento, że jesteśmy grzeszni ...
- fotografowanie z ambony (tak jakby oczami księdza)
- fotografowanie po wyjściu wszystkich - pusty kościół, który dosłownie przed chwilą tętnił życiem - też takie memento ... (a druga wersja tego ujęcia: widać jeszcze nogę księdza znikającego za drzwiami zakrystii, i to dosłownie fragment, np. kawałek buta i trochę nogawki)
- zdjęcie organisty (ale w taki sposób, że w tle jest rozmyta sceneria ślubu, organista oczywiście wysoko, na chórze, oraz drugie ujęcie, na którym organista jest rozmyty, a młoda opara ostra))
Ale to było już po fakcie ...
Otworzyłem tylko pierwszy link i już nie chcę więcej oglądać. Zdjęcie odpada w przedbiegach, jest tak ciemne że nic tam nie widać, poza tym fisha trzeba umieć używać.
Głowę od kombinowania masz, więc może jakaś własna firma typu autohandel :)
Edit.
Z ciekawości otworzyłem wszystkie trzy. Sorry ale jeszcze dłuuuga droga przed tobą. Jak sam widzisz sprzęt i pomysł nie wystarczy do zrobienia udanego zdjęcia. Widać po tych zdjęciach, że nie znasz nawet podstaw używania trybu manualnego. Zdjęcia 1 i 3 są duuuzo niedoświetlone, zdjęcie 2 natomiast jest walnięte lampą na wprost i prześwietlone. Poza tym znasz takie coś jak kompozycja obrazu, kadrowanie itp.
ja mam aparat od miesiąca, a wcześniej nie miałem pojęcia, co to PASM itp. Pozostałe zdjęcia są trochę inne, a trzecie ma moim zdaniem dobry efekt, pomimo że jest ciemne. Czasami ciemne zdjęcie daje lepszy klimat, niż jasne.
To Sy, a nie Nikkor no i nie miałem czasu na testowanie ustawień. Moim zdaniem większą wadą tego zdjęcia jest to, że nie było zrobione w osi kościoła, tylko lekko z boku, jest niesymetryczne.
Poza tym po to umieściłem opisy ustawień, żeby ktoś mądry doradził, jak byłoby lepiej.
No i nie po to kupiłem aparat, żeby na nim zarabiać ...
Do hddk:
1. Skoro miesiąc temu nie miałem ŻADNEGO pojęcia, a teraz obsługa N90 nie ma dla mnie tajemnic, to chyba nie jest tak źle i szybko się nauczę reszty.
2. wiem, co to kadrowanie, wiem, że nie należy walić lampą na wp[rost, mam dyfuzory i ich używam itp.
3. Należy wziąć pod uwagę to, że nie było za bardzo czasu na wielkie przygotowania czy wybór sceny. W trakcie zabawy zrobiłem wiele zdjęć, w tym bardzo jasnych. Wybrałem to ciemne, bo uznałem, że daje niezły efekt w postaci oświetlenia tylko głównych postaci, reszta jest ciemna. Ale powtarzam: mam też jasne zdjęcia, tylko nie chcę tu wrzucać masy zdjęć, bo to nie o to chodzi.. Zresztą głównym tematem jest kościół, a te dwa z kościoła niestety spieprzyłem technicznie, ale to jest najlepsze, co mi tam wyszło.
Nie mogłem młodej parze powiedzieć, żeby zaczekali.
chcesz by było lepiej powiadasz.
W D90 w ciemnym kościele lub sali możesz spokojnie dać ISO 1600, a i pewnie 3200 da radę przy tej matrycy (piszę teoretycznie bo ja mam szumiące D200). Czas zależnie od reki ale wydaje mi się że mogłeś robić na 1/60 spokojnie. To by ci już pewnie wystarczyło na szerokim kącie aby wyłączyć lampę i mieć prawidłowo naświetlone zdjęcie.
Sorry ale nie czuję tego klimatu na 3 zdjęciu, dla mnie jest ona niedoświetlone i tyle.
dzięki za radę. Myślę, że pójdę do jakiegoś kościoła i porobię testowe zdjęcia na róznych ustawieniach, ciekawe, jakie ustawienia będą optymalne.
A co do prześwietlenia to racja, to powinienem był przewidzieć, ale ja robiłem zdjęcia od momentu, jak zaczęli iść od ołtarza, a tam lampa niedoświetlała, potem, gdy byli bliżej, efekt lampy był już znaczny, ale ja już tego nie wiedziałem, bo zajęty byłem robieniem kolejnych ujęć.
Dam ci radę, na początek, ustaw Aparat w Trybie M, ustaw sobie czas 1/60 ISO 1000-1600 przysłona najmniejsza jaka tam u ciebie jest na szeroki (chyba 3,5) lampę w trybie iTTL załóż mydelniczkę, palnik w górę pod katem około 45 stopni lub biała kartkę na gumeczce i palnik całkiem w pion, pstryknij zdjęcie, popatrz na ekranik - na takim wielkim jak jest w D90 to zobaczysz czy masz niedoświetlenie czy przepalenia - wprowadź korektę na plus czy minus i już. Żadnej filozofii tu nie ma.
a tu jeszcze jedno zdjęcie z zabawy, tym razem lepiej doświetlone i chyba lepiej skadrowane (bo obejmuje całą salę w miarę równomiernie i pokazuje dobrze efekt rybiego oka:
Sy 8 FE; 1/100; ISO 200
źródło (http://img697.imageshack.us/i/dsc5190f.jpg/)
Nie wiem, dlaczego to wyszło jaśniej, niż numer 3. Być może przysłona była mniejsza (ten obiektyw nie zapisuje ustawień).
Gdybyś przy tym ujęciu zwiększył ISO a zmniejszył siłę błysku lampy miałbyś oświetlone te osoby (zespół) po lewej stronie.
Kadr niestety nie jest lepszy od poprzednich
no to jednak długa droga przede mną ...
Fortaigne
09-02-2010, 13:36
zdjęcia są odwrotnie proporcjonalne do sprzętu jaki masz w stopce :)
naprawdę tak trudno umieścić fotkę na forum ???
marszull
09-02-2010, 13:53
naprawdę tak trudno umieścić fotkę na forum ???
chyba nie :-)
źródło (http://img697.imageshack.us/img697/3124/dsc5190f.jpg)
może niektórzy mają uprawnienia, a niektórzy nie. Ja jestem nowy na forum i pewnie dlatego nie mam opcji umieszczania zdjęć. W poście z linkami umieściłem też zdjęcia (zgodnie z poradami), i jak widać, nic nie ma.
Co do mojego sprzętu i zdjęć:
1. Nie wybierałem najlepszych zdjęć (a mam takie !!!), lecz te, które były w jakiś sposób nietypowe.
2. Sprzęt mam dobry a jego obsługę opanowałem do perfekcji (robiłem nawet zdjęcia z zawiązanymi oczami i na czas i potrafiłem ustawić parametry "na słuch", robiłem też testy w trakcie ostrego biegu pod górę i byłem w stanie ustawić czas na 1/4000, wycelować ustawić ostrość i zrobić zdjęcia seryjne), tak więc aparat nie ma przede mną tajemnic, ale wiem, że to nie wszystko.
3. Teraz przystępuję do drugiego etapu, czyli opanowania robienia najlepszych zdjęć w sensie ujęć, oświetlenia, balansu bieli itp. To wymaga już niestety czasu, ale postępy na pewno będą.
4. Ćwiczyłem też szybkość wymiany obiektywów, aby nie dopuścić do zakurzenia się matrycy i wyrobiłem już sobie właściwe odruchy.
p.s. dodam jeszcze jedno - zauważyłem, że wiele osób ignoruje i lekceważy możliwość robienia filmów przy pomocy lustrzanek. Chciałbym zadać zdecydowany kłam temu twierdzeniu, gdyż zrobiłem wiele filmików używając różnych obiektywów i osiągnąłem efekty niemożliwe do osiągnięcia jakąkolwiek kamerą amatorską To jest przewaga lustrzanek z wymienną optyką. Ta funkcja nie dość, że jest bardzo dobra, to będzie w przyszłości rozwijana (dźwięk 5.1, dedykowane mikrofony, lepsze matryce itp.). Aparaty staną się kombajnami multimedialnymi, a cena ich nie stanie się przez to wyższa. Nawet profesjonalni reporterzy powinni na tym skorzystać. Jedynie aparaty studyjne nie muszą mieć tej funkcji, ale nawet gdyby miały, to nikt nie musi na siłę z nich korzystać. A ja czasami odnoszę wrażenie, że profesjonaliści nie wzięli by do ręki aparatu z opcją video nawet, gdyby robił bardzo dobre zdjęcia. Nie rozumiem tego zaślepienia.
jacek.gold
09-02-2010, 14:20
dawaj ;)
czekamy z zapartym tchem na najlepsze...
no start - takimi testami jak ustawianie zdjęć z zawiązanymi oczami czy tez ustawianie parametrów w biegu - rozwalasz mi tym mózg. Te zdjęcia które wrzuciłes sa tragiczne i nigdy nie powinny powstac. Nie znasz podstawowych zasad pracy z aparatem i mozliwości jakie daje. Co z tego że z chustka na oczach i na słuch cos ustawisz jak nie potrafisz z tego skorzystac. lepiej chustkę zdejmij i poczytaj instrukcję. Bo o aparacie niestety nie wiesz nic. ISO 200 w kościele - genialnie :D :D
D90 możesz ciagnąc do ISO 3200 i +0.3 EV dla bezpieczenstwa. Gwarantuję dobry efekt własną głowa.
------
Kuźwa - no do srebrnych ust :D :D
Rafał_Sz
09-02-2010, 15:03
no to jednak długa droga przede mną ...
Zobacz gdzie na mapie leży Madagaskar. :mrgreen:
Dałem mu tyle cennych rad na talerzu pod nos a ten swoje.
Kutwa przysłony na słuch to jeszcze nie usławiałem, ale ja niesłyszący jestem.
Moderator by się tu przydał bo normalnie "renki" opadają.
Sprzęt mam dobry a jego obsługę opanowałem do perfekcji (robiłem nawet zdjęcia z zawiązanymi oczami i na czas i potrafiłem ustawić parametry "na słuch"
a po co?
poważnie pytam
Zobacz gdzie na mapie leży Madagaskar. :mrgreen:
a pozycję startowa ustaw na Władywostok ;)
-------
a może ja mam cos padniete ze szklarnią - bo np w moim 50G nie słusze zmieniającej się przysłony. Może to kwestia zawiązanych oczy - musze potestowac ;)
a pozycję startowa ustaw na Władywostok ;)
-------
a może ja mam cos padniete ze szklarnią - bo np w moim 50G nie słusze zmieniającej się przysłony. Może to kwestia zawiązanych oczy - musze potestowac ;)
liczysz klikniecia kolka nastawczego, albo wyczuwasz takowe palcem je przestawiajacym ;)
ot cala filozofia :mrgreen:
No to dzis wieczorkiem Panowie i Panie zawiazujemy oczy i cwiczymy nastawy naszych puszek!
Art Erie
09-02-2010, 15:41
Kolega raczy sobie jaja robić i to w dodatku "kradratowe", po krótkiej lekturze tego forum nie można przecież przedstawiać takich "zdjęć" i zamieszczać takich tekstów :)
oj mozna, mozna - zobacz ten watek (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=131402) kolegi
powiedzcie mi ze to zart. prosze
Sprowokowaliście mnie !!!
Oświadczam, że daję sobie MIESIĄC !!! I za miesiąc dam wam link do mojej galerii zdjęć. Myślę, że przestaniecie sobie wtedy żartować, bo udowodnię wam, że fotografowanie to nic trudnego i można się tego nauczyć (pod warunkiem, że wcześniej nauczymy się perfekcyjnie obsługiwać aspekty techniczne !!! co mi się akurat udało)
daromire
09-02-2010, 16:23
Oświadczam, że daję sobie MIESIĄC !!! I za miesiąc dam wam link do mojej galerii zdjęć. Myślę, że przestaniecie sobie wtedy żartować, bo udowodnię wam, że fotografowanie to nic trudnego i można się tego nauczyć (pod warunkiem, że wcześniej nauczymy się perfekcyjnie obsługiwać aspekty techniczne !!! co mi się akurat udało)
Rany ... w życiu nie byłem tak przerażony :-) ... i z niecierpliwością, drżąc na całym ciele czekam na foty, które uderzą z pełnym impetem w sam środek mojego jestestwa... :-)
Nie twierdzę oczywiście, że każde zdjęcie będzie perfekcyjne, bo zawsze może się coś nie udać, to przecież normalne. Tym niemniej zobaczycie efekt mojego postępu w zakresie nie tylko doboru parametrów, ale również odpowiedniego kadrowania ujęć, doboru tematyki itp.
W dzisiejszych czasach w internecie można znaleźć wszystko, są tam dokładne informacje co i jak zrobić, żeby dany efekt osiągnąć. Największym problemem będzie czas i trochę szczęścia, żeby warunki pogodowe były właściwe dla danej sceny, ale trudno - poświęcę się, aby wam udowodnić, że każdy może fotografować bardzo dobrze
Rafał_Sz
09-02-2010, 16:31
Ty się stary musisz spiknąć z pewnym Gracjanem.
Nie twierdzę oczywiście, że każde zdjęcie będzie perfekcyjne, bo zawsze może się coś nie udać, to przecież normalne. Tym niemniej zobaczycie efekt mojego postępu w zakresie nie tylko doboru parametrów, ale również odpowiedniego kadrowania ujęć, doboru tematyki itp.
W dzisiejszych czasach w internecie można znaleźć wszystko, są tam dokładne informacje co i jak zrobić, żeby dany efekt osiągnąć. Największym problemem będzie czas i trochę szczęścia, żeby warunki pogodowe były właściwe dla danej sceny, ale trudno - poświęcę się, aby wam udowodnić, że każdy może fotografować bardzo dobrze
podobno dla dobrego fotografa nie ma zlej pogody ;)
Fortaigne
09-02-2010, 16:59
(pod warunkiem, że wcześniej nauczymy się perfekcyjnie obsługiwać aspekty techniczne !!! co mi się akurat udało)
o patrz ! a zielone kropki na aparacie cię zaskoczyły :)
Fortaigne
09-02-2010, 17:00
(pod warunkiem, że wcześniej nauczymy się perfekcyjnie obsługiwać aspekty techniczne !!! co mi się akurat udało)
o patrz ! a zielone kropki na aparacie cię zaskoczyły :)
http://nikon.org.pl/showthread.php?p=1729211#post1729211
marszull
09-02-2010, 17:02
dobra ide poszukac opaski i zaczynam trenowanie "robienia zdjec ze sluchu"
moze kiedys sie przydac np. jak sie dostanie gazem po oczach a zdjecie trzeba zrobic (patrz ciezka praca paparazzi)
przypomnijcie sobie rozne filmy o tematyce karate, tam bardzo czesto wystepowaly podobne motywy
Art Erie
09-02-2010, 17:10
Poproszę o info na PM, nie chciałbym czegoś przegapić...
cinspire
09-02-2010, 17:13
Kurcze, ja lustro też mam od około miesiąca (w sensie, że w aparacie, w domu dorobiłem się wcześniej :P) ale czegoś takiego jak kolega UBoot w życiu bym nie napisał.
(No i mój aparat ma się nijak do zestawu UBoot'a, bo mam tylko D3000 + kit 18-55VR + statyw "chybotek dla krasnali" odziedziczony po kompakcie. Więcej się jeszcze nie dorobiłem)
Mam wrażenie, że UBoot przyjął sobie za punkt honoru zostać mistrzem świata fotografii w trzy miesiące. I zaczął od "perfekcyjnej obsługi sprzętu" a teraz w miesiąc będzie robił "perfekcyjne kadry, perfekcyjne ekspozycje" i wszystko inne :P
Tylko jakoś wydaje mi się, że nie o perfekcyjność chodzi. Bo perfekcyjnie to można rozkładać i składać karabin. I owszem, perfekcyjnie można znać wszystkie opcje aparatu na wyrywki. Tylko co to zmienia?
To przede wszystkim kwestia spojrzenia, patrzenia i widzenia jak to wleci ze światłem przez obiektyw, pomysłu na uzyskany efekt, historię, którą chce się opowiedzieć.
Można znać perfekcyjnie gramatykę, ale to nie znaczy, że od razy stworzy się wybitne dzieło literackie.
Ciekawe dlaczego większości muzyków, malarzy, pisarzy i twierdzę, że fotografów też, dojście do etapu dzieł na wysokim poziomie (artystycznym, nie technicznym) zajęło dużo czasu.
Bo to kwestia praktyki, doświadczenia, nabierania sposobu widzenia.
Próbowałeś kiedyś UBoocie jeździć konno? Spróbuj od zera w miesiąc/ trzy/ pół roku/ rok odtworzyć to podejście co tutaj piszesz o fotografii - zostać świetnym jeźdźcem, co zadziwi wszystkich doświadczonych. Nie da się, po prostu się nie da. (No chyba, że od małego dziecka siedzisz w siodle.)
MZ tak jest i z fotografią.
I nie chodzi o bycie perfekcyjnym. Nie śmiem porównywać swoich zdjęć do niczego. Nie czuję, żeby były nawet warte pokazania. Ale te, które oceniam jako najlepsze (na moim niskim poziomie) przeważnie powstały bardzo przypadkowo. Im więcej "międliłem" by wszystko dopracować, tym wcale nie było lepiej.
I od takich wymęczonych przeważnie lepiej wychodziło jedno na kilkaset, które strzeliłem po prostu w pośpiechu, bo nie było czasu, coś wlazło, wylazło.
Oczywiście podejrzewam, że z doświadczeniem, świadomością, ogromem praktyki praca nad efektem rzeczywiście popłaca. Ale to jest gdzieś daleko daleko.
No i w sumie, czy jeśli wychodzisz z kumplami na boisko, pokopać piłkę, to też wychodzisz z założenia, że musisz udowodnić, że jesteś lepszy niż C. Ronaldo i L. Messi?
Ja przynajmniej wolę pójść porobić zdjęcia, nawet po prostu popstrykać, dla samej przyjemności tej czynności. Wyciszenia się, skoncentrowania. Nawet jeśli mam wywalić 99% tego co klapnę, a z pozostałych czasem, bardzo czasem znajdzie się coś, co rzeczywiście przykuwa mój wzrok, że całkiem fajnie wyszło.
A i tak czuję, że robię pewne postępy. Choć bardzo powolne.
Co do ustawiania parametrów na słuch? Hmm, a ja myślałem (naiwny amator jestem w każdym pikselu, wiem) że fotografia to w 99% światło. Więc po kiego grzyba ustawiać coś na słuch?
Jak ustawić ekspozycję na słuch, kiedy ta ma być dostosowana do tego, co ma być przedstawione? Równie dobrze, nawet lepiej, włączyć zielony programik, bo ten przynajmniej nie ma zawiązanych oczu, tylko jakiś algorytm.
Chociaż chyba nie po to kupuje się D90 + ileś tam stuffu.
To tak jakby komponować muzykę z zatkanymi uszami. Pewnie, że Beethoven komponował głuchy. Ale wcześniej przez prawie pół wieku słyszał, aż doszedł do etapu, kiedy "słyszał" muzykę w wyobraźni.
podobno dla dobrego fotografa nie ma zlej pogody
Na to UBoot poświęci trzeci miesiąc. Perfekcyjna kontrola nad pogodą. Pstryk i stało się amarantowe niebo, na równiku o 12:00 :P
to ja chce link do tych z zasłoniętymi oczami i tymi jak ustawiasz wszystko szybko biegnąc po schodach. Masakra chłopie - błaźnisz się z każdym swoim postem i z postu na post jest coraz gorzej.
Ja się akurat UBootowi nie dziwię, na onecie naprawdę trudno już "zabłysnąć", więc wystarczy wybrać sobie jakieś bardziej poczytne forum i jazda! Audytorium mniejsze, ale zauważalność zdecydowanie większa.
Dziwię się wam, że tak się dajecie podpuszczać.
mi nie jest potrzebna zauważalność i nie po to tutaj przyszedłem. Chciałem tylko uzyskać kilka konkretnych porad. A dopiero uwagi innych osób skłoniły mnie do podjęcia tej decyzji. Zresztą i tak bym starał się osiągnąć jak najlepsze efekty jak najszybciej, niezależnie od niektórych uwag.
Teraz robię sobie dokładny plan działania i konsekwentnie go zrealizuję.
Zamierzam też zamieścić swoje doświadczenia (zarówno te w zakresie techniki, jak i te, które teraz zdobędę) w postaci prostego kompendium dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają, aby im ułatwić pierwsze kroki poprzez usystematyzowanie wiedzy (nie mojej, lecz tej ogólnie dostępnej), choć i moje doświadczenie będzie na pewno cenne.
Czy mógłbyś pokazać te "super" ujęcia z tego ślubu?
Art Erie
09-02-2010, 17:58
Czy mógłbyś pokazać te "super" ujęcia z tego ślubu?
Są na 3 i 4 stronie wątku w postaci linków, gdyż kolega UBoot podobno jako nowy użytkownik ma zablokowaną możliwość zamieszczania fot w normalny sposób.
Adam Trzcionka
09-02-2010, 17:59
Zamierzam też zamieścić swoje doświadczenia (zarówno te w zakresie techniki, jak i te, które teraz zdobędę) w postaci prostego kompendium dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają, aby im ułatwić pierwsze kroki poprzez usystematyzowanie wiedzy (nie mojej, lecz tej ogólnie dostępnej), choć i moje doświadczenie będzie na pewno cenne.
będzie to formuła płatna, czy ogólnodostępna?
cinspire
09-02-2010, 18:05
Jak mniemam usystematyzujesz w ten miesiąc lepiej wiedzę niż np. Bryan Patterson, Scott Kelby i inni?
No to ja już czekam na to usystematyzowanie :P
No sorry stary, ale po miesiącu to jesteś również tym, który dopiero zaczyna (ja zresztą też).
Ciekawostka, dlaczego np. języków nie uczą ludzie, którzy miesiąc temu zaczęli poznawać pierwsze słówka w tym języku.
Oczywiście systematyzuj, ale najpierw dla siebie. A wiele wiele wiele doświadczeń później spójrz na to krytycznie z perspektywy praktyka.
BTW, kiedy zaczynasz działalność jako fotograf prof? :P
Takie sobie tempo narzuciłeś, że to chyba na wiosnę ;)
choć i moje doświadczenie będzie na pewno cenne
Ty piszesz tak, jakbyś miał choćby naście lat doświadczeń.
Patterson na początku "Ekspozycji..." pisze o sobie:
"- Bryan, jak długo fotografujesz?
- Oceniam, że nie więcej niż dwie doby"
(Bryan Patterson miał w tamtym momencie ponad 30 lat doświadczeń w, jak sam pisze, "noszeniu aparatu na pasku na szyi").
Są na 3 i 4 stronie wątku w postaci linków, gdyż kolega UBoot podobno jako nowy użytkownik ma zablokowaną możliwość zamieszczania fot w normalny sposób.
Te akurat widziałem. Pierwsze 3 są tymi nietypowymi ujęciami, 4 natomiast jest tym innym lepiej skadrowanym itp.
Ale kolega wspominał, że ma też świetne udane ujęcia z tego ślubu, więc chętnie bym rzucił na nie okiem . :)
bardzo sympatyczny wątek! :)
powodzenia Uboocie :)
będzie to formuła płatna, czy ogólnodostępna?
Ejże!
Za swoje warsztaty bierzesz pieniądze, a sam chcesz się szkolić za darmo? Ładnie to tak?
Na geniuszu to od razu wszyscy chcą żerować.
Wstyd Panie, wstyd...
no więc rozwiewam wasze wątpliwości - oczywiście, że udostępnię wszystko za darmo !
Szczerze mówiąc nawet mi do głowy nie przyszło, że mógłbym na tym zarabiać !
cinspire
09-02-2010, 18:26
Kolego kroolik'u - zerknąłem w Twoją stopkę. Czy już czujesz, jak wiosną 2010 zadrży Twój rynek, bo wstąpi na niego Uboot?
A nie widziałem u Ciebie galerii zdjęć robionych z zamkniętymi oczami :P
Z ciekawości, Wasza szkoła rysunku przyjmuje też takich, co ołówka w ręku trzymać nie umieją, o rysowaniu nie mówiąc?
Oczywiście w celu nauczenia czegoś, a nie dostania się na architekturę.
Choć pytam teoretycznie, bo do Krakowa mam daleko. Ale kiedyś wymyśliłem, że może spróbować się nauczyć ot tak. No i póki co na wymyśleniu się skończyło ;)
I nie chodzi mi oczywiście o wersję podobną do tej z tego tematu - "Od zera do Matejki w 4 tygodnie" :P
no więc rozwiewam wasze wątpliwości - oczywiście, że udostępnię wszystko za darmo !
Szczerze mówiąc nawet mi do głowy nie przyszło, że mógłbym na tym zarabiać !
Kamień mi z serca spadł, bo już myślałem, że muszę kredyt zacząć kombinować.
Fidosanok
09-02-2010, 18:30
Przyklejcie ten wątek! Z tej dyskusji na pewno coś twórczego się urodzi...
Chłopie jesteś niesamowity! A tak z ciekawości... mógłbyś napisać ile masz lat i czy nabyłeś już czynne prawa wyborcze? ... Bo może uda mi się nakłonić Ciebie byś kandydował... Przy takim EGO Palikot się chowa... :D
@cinspire: mnie sie watek podoba (lubie w ludziach tą dzieciencą, niewinną pasje), nie potrzebnie moze tez ta ironia w strone Uboota ze strony tylu ludzi :) ale tez was nie krytykuje za to i rozumiem.
fotografia- pozornie łatwe medium- jak ktos powiedzial.
Uboot sprobuje to bedzie wiedzial.
kroolik ! Na twoim blogu zauważyłem nietypowe zdjęcie ze ślubu. i o czymś takim właśnie myślałem, w tym stylu !
(o ile to nie była inscenizacja oczywiście, ale zakładam, że nie).
Ja na ostatnim weselu zrobiłem ok. 900 zdjęć i 100 filmików i doszedłem do wniosku, że jednak trzeba pójść bardziej w jakość, bo przecież nikt nie ma czasu na oglądanie takiej masy zdjęć, nawet młoda para. Stąd moja decyzja o zmianie priorytetów i doskonalenie strony artystycznej.
Wróciłem dzisiaj z pracy!
Miałem ciężki dzień!
Kolega UBoot dał mi wiele radości.
KOLEŻANKI I KOLEDZY! Gracjan Roztocki powrócił (przecie ON też z Krakowa).
Z WIELKĄ przyjemnością doczytałem ten wątek.
krzysztofz24
09-02-2010, 19:01
Dawno sie tak nie usmialem :-), jak czytajac ten watek , monitor zapluty i jeszcze mnie brzuch boli...:-):-):-).
P.S Przeciez to nie moze byc naprawde, jakis uzytkownik zalozyl sobie drugie konto zeby sobie jaja robic;-)
cinspire
09-02-2010, 19:06
Pasja piękna rzecz. I może masz rację, że przesadzamy. (Co dopiero taki mały misio jak ja, który się na foto nie zna - ale też zdążył potrenować i zauważyć ten ogrom, którego nie wie jeszcze).
Ale wydaje mi się, że w pasji też trzeba trochę spasować - bo pewnych rzeczy w pewnym czasie się nie przeskoczy. I może sobie nawet założyć, że zostanie najsłynniejszym fotografem świata. I życzę mu tego, żeby się udało.
Ale jeśli założy, że będzie nim za miesiąc czy nawet rok, to prędzej się rozczaruje i rzuci aparatem w kąt. (Jakby rzucał to chętnie przyjmę :P)
A pewnie, niech wytrwale dąży. I to możliwe, że mu się uda. Ale trzeba jednak jakieś realne podcele mieć. Bo to wymaga drogi, przebycia etapów. Dlatego to ma sens. Co łatwe i dla każdego, to pospolite i się ludziom nudzi.
100 lat temu zdjęcie było czymś nadzwyczajnym - teraz samo zdjęcie to powszechność.
Zresztą czasem widzę, jak dawni fotografowie robili zdjęcia - np. w mojej mieścinie publikowane są zdjęcia "kiedyś i dziś". Zdjęcia kiedyś robił fotograf, bo kto inny mógł mieć w latach 30. aparat. A "dziś" robi "Naczelny Promotor Mieściny". I mimo, że aparaty z lat 30 do tych obecnych przecież nijak się nie mają, to w porównaniu ze zdjęciami tego pana, te stare są o niebo lepsze. I wcale nie chodzi o klimat dawnych zdjęć.
Te obecne są "szedł i trzasnął". No i spoko. Tylko nie bardzo to do publikacji pasuje (choć to tylko gazetka samorządowa).
Ejże!
Za swoje warsztaty bierzesz pieniądze, a sam chcesz się szkolić za darmo? Ładnie to tak?
Na geniuszu to od razu wszyscy chcą żerować.
Wstyd Panie, wstyd...
:mrgreen::mrgreen: ;)
doszedłem do wniosku, że jednak trzeba pójść bardziej w jakość, bo przecież nikt nie ma czasu na oglądanie takiej masy zdjęć, nawet młoda para. Stąd moja decyzja o zmianie priorytetów i doskonalenie strony artystycznej.
jak dla mnie to znakomity wniosek :)
ale też jestem ciekaw czy ty tak serio czy chcesz nam poprawić humor ? :)
Włóczykij
09-02-2010, 19:43
Nauka fotografowania w łykend? :mrgreen:
Fidosanok
09-02-2010, 20:10
Jednego autorowi wątku nie można zarzucić - potrafi sprawić by dyskusja rozgorzała :). Stąd też mój wcześniejszy post z pytaniem o wiek... W polityce kolega byłby "jak znalazł ".
Poza powyższym, tak na serio chciałbym zobaczyć te lepsze ujęcia... Skoro piszesz, że je masz, to zapodaj i nie daj się prosić ;)
1. Po charakterze mojego pisma chyba od razu widać, że nie jestem dzieckiem
2. Wybór zdjęć zajmie trochę czasu, bo jest tego sporo (900 szt.). Myślę, że wcześniej będę dysponował już nowymi zdjęciami zrobionymi specjalnie pod kątem osiągnięcia zaplanowanego poziomu artystycznego. Na weselu zdjęcia robiłem machinalnie, skupiając się jedynie na technicznej perfekcji (sama zmiana obiektywów była w tamtych warunkach wyzwaniem).
cinspire
09-02-2010, 20:19
Na technicznej perfekcji się skupiałeś? Znaczy co, jak naciskać "spust" najperfekcyjniej? Jak najszybciej zmieniać obiektywy?
Bo z tego co tu ludzie pisali na przykładach nie było zbyt dobrze ze światłem. A to chyba podstawa techniki.
Ale niech mnie lepsi poprawią.
więc miałem na myśli sprawy obsługi technicznej. Teraz czas na właściwe parametry, no i oczywiście rzecz najważniejsza, czyli odpowiednie ujęcie, scena, temat czy jak tam to się nazywa. Ważne, żeby to nie było zdjęcie banalne.
Ale z drugiej strony zauważyłem, że większość "artystów" epatuje ludzi tanimi sztuczkami w postaci "magicznej wody" na wodospadach lub po prostu robi zdjęcia na tak doskonałym sprzęcie (plus obróbka), że zwykli ludzie mówią na to "sztuka" ...
a tymczasem jest to zwykła technika + czas na polowanie na odpowiednie ujęcia. Ja takiego czasu nie mam zbyt wiele, ale w najbliższy weekend zrobię naprawdę dobre ujęcia.
p.s. pomimo, że mam już ponad 5 tys zdjęć zrobionych moim D90, to były to moje pierwsze zdjęcia na oficjalnej imprezie, więc nie byłem przyzwyczajony do tego, że ludzie robili co chcieli, nie czekali na odpowiednie ujęcie itp. msza była za krótka, zanim poszedłem na chór, już musiałem robić zdjęcia, bo odchodzili od ołtarza.
p.s. (2): pomyślcie tylko PIĘĆ TYSIĘCY ZDJĘĆ !!! A aparat mam zaledwie miesiąc !!!
To daje około 1250 zdjęć tygodniowo i 178,57 zdjęć dziennie !!!
cinspire
09-02-2010, 20:42
a tymczasem jest to zwykła technika + czas na polowanie na odpowiednie ujęcia
Namalowanie Mona Lisy czy Bitwy pod grunwaldem to też zwykłe mieszanie farb i nakładanie ich na płótno.
A pisanie dzieł literackich to układanie zaledwie 30 - kilku literek i trochę fabuły. Mi jeszcze nie udało się zbliżyć jednak do dzieła :P
monikad4M
09-02-2010, 20:43
więc miałem na myśli sprawy obsługi technicznej. Teraz czas na właściwe parametry, no i oczywiście rzecz najważniejsza, czyli odpowiednie ujęcie, scena, temat czy jak tam to się nazywa. Ważne, żeby to nie było zdjęcie banalne.
Ale z drugiej strony zauważyłem, że większość "artystów" epatuje ludzi tanimi sztuczkami w postaci "magicznej wody" na wodospadach lub po prostu robi zdjęcia na tak doskonałym sprzęcie (plus obróbka), że zwykli ludzie mówią na to "sztuka" ...
a tymczasem jest to zwykła technika + czas na polowanie na odpowiednie ujęcia. Ja takiego czasu nie mam zbyt wiele, ale w najbliższy weekend zrobię naprawdę dobre ujęcia.
p.s. pomimo, że mam już ponad 5 tys zdjęć zrobionych moim D90, to były to moje pierwsze zdjęcia na oficjalnej imprezie, więc nie byłem przyzwyczajony do tego, że ludzie robili co chcieli, nie czekali na odpowiednie ujęcie itp. msza była za krótka, zanim poszedłem na chór, już musiałem robić zdjęcia, bo odchodzili od ołtarza.
UBoot jesteś niesamowity!!! Od dziś jesteś moim ulubionym autorem na forum :) :) :)
cinspire
09-02-2010, 20:48
UBoot jesteś niesamowity!!! Od dziś jesteś moim ulubionym autorem na forum :) :) :)
No proszę. I jak łatwo zostać ulubieńcem kobiety :P
To i może ja podejmę jakieś brawurowe postanowienie. Zostanę komandosem w dwa tygodnie. To tylko kwestia biegania, czołgania się i strzelania. ;)
UBoocie: polecam ci wejsc na strone White Smokes - to jest para z Warszawy robiaca sluby w oryginalny sposob. Kadry nietypowe, niebanalne ale bardzo broniące sie. zainspirujesz sie.
A ten slub to tak za kase??ja zanim zrobiłem pierwszy swój to zaliczyłem chyba 6 imprez jako drugi...Ogólnie jestes kozak gosc, masz konto na nk??Przyjmiesz zaproszenie...Sorry dobra już nie będę, ale twoje wyliczenia tez są mega. Moze ktoś przypomni jak się nazywa ten niemowa z youtube co tak ostro testował d3?? On to mógłby dopiero pochwalić cyferkami... A jeszcze, zamiast pisac pierdoły na forum z których większość ma polewkę zrób to co fotograf powinien robić...IDŹ RÓB ZDJĘCIA!!!
już pisałem wyraźnie, że nie zarabiam i nie zamierzam nigdy zarabiać na fotografii ...
A swoimi uwagami i doświadczeniem, które zdobędę w najbliższym czasie chętnie się ze wszystkimi podzielę. I też nie z myślą o zarabianiu. Udostępnię wszystko za darmo.
Art Erie
09-02-2010, 21:10
[...]...IDŹ RÓB ZDJĘCIA!!!
Myślę, że kolega robi zdjęcia i to od dłuższego czasu :mrgreen: to co pisze jest śmieszne, ale z pewnością nie jest pozbawione sensu ( jakiegoś tam ;) ). Spójrzcie też na stopkę, to nie jest sprzęt dyletanta. Kolejna arcyśmieszna prowokacja :)
Fidosanok
09-02-2010, 21:12
Po charakterze mojego pisma chyba od razu widać, że nie jestem dzieckiem
...Ja obstawiam -naście lat...
...Boże spraw bym się nie mylił, bo stracę wiarę w ludzi...
monikad4M
09-02-2010, 21:23
No proszę. I jak łatwo zostać ulubieńcem kobiety :P
To i może ja podejmę jakieś brawurowe postanowienie. Zostanę komandosem w dwa tygodnie. To tylko kwestia biegania, czołgania się i strzelania. ;)
stary! do pięt mu nie dosięgasz :) :) :) musisz zostać ... Kosmitą!!!
art erie !!!! No i popełniłeś błąd !!! Teraz lustrzanki kupuje bardzo wielu ludzi, bo ich ceny spadły, a jakość wreszcie osiągnęła jako taki poziom (do tego możliwość robienia filmów). I to taki sprzęt kupują teraz właśnie dyletanci i osoby kompletnie zielone w zakresie fotografii. Zobaczycie, jak będzie narastała fala ludzi, którzy zaczynają od zera na sprzęcie typu D90 lub 50D Canona. I wszyscy oni będą spotykali się z ironią, po czym po kilku miesiącach będą robili bardzo dobre zdjęcia.
Producenci to zauważyli i dodają możliwości filmowania, które będą tylko coraz bardziej poszerzane. Z tej drogi już nie ma odwrotu. Technika jest nieubłagana. Niedługo matryce osiągną 40-50 MPixeli (na odpowiedniej powierzchni oczywiście), a procesory już umożliwiają np. zrobienie 1200 klatek na sekundę !!! Aparat to nie tylko narzędzie do uprawiania sztuki lub fotografowania ślubów, ale też niezwykłe narzędzie techniczne np. do badania procesów zachodzących w ułamkach sekund.
Jesteście jak ten żółw, który nie zauważa, że świat pędzi do przodu, i gdy wreszcie coś was zaskoczy to powiecie: "to był moment !"
A tymczasem wystarczy trochę poćwiczyć i można bez problemu robić doskonałe zdjęcia, i nie trzeba się w tym celu nazywać artystą. Jedyna różnica, to taka, że artyści mają dyplom, że są artystami (należą do cechu artystów) i ludzie idą na wystawy ich zdjęć, bo to "wypada się pokazać". Ci wszyscy autorzy zagraniczni, których tutaj ktoś cytował, to zwykli cwaniacy żerujący na nazwisku. W ich książkach pełno jest bredni lub pseudo-wiedzy (piszą np. wielkie "rady", że zdjęcie trzeba robić tak, aby było dobre"). Na dodatek często sami sobie zaprzeczają w kwestiach technicznych.
Zobaczcie, jak są skonstruowane scenariusze wielu filmów "popularno-naukowych" na Discovery itp.:
Załóżmy, że to film o zwierzętach afrykańskich. Ale zamiast spodziewanych scen polowania, ucieczki, oglądania wspaniałych zbliżeń w zwolnionym tempie na tle pięknych krajobrazów, wysłu****emy dyrdymałów autorów filmu, jak sobie rano przed filmowaniem robili śniadanie, jak wsiadają do samochodu terenowego, jak pakują sprzęt filmowy (oczywiście wszędzie widać logo aut i sprzętu). Rzygać się chce, jak się widzi takie filmidła pseudo-naukowe.
Z fotografami jest tak, że w swoich książkach sypią kawałami, opowiadają historię swego życia, ale konkretów jest mało lub prawie wcale. Ja wolę sam przećwiczyć sobie wszystko i dojść do wszystkiego samemu, bo to tak naprawdę żadna sztuka.
Fidosanok
09-02-2010, 21:34
ufff... uspokoiłeś mnie... teraz wiem, że to prowokacja... Ty nie możesz pisać tego serio...
tzn czego ? w którym momencie się ze mną nie zgadzasz ?
jackrabbit
09-02-2010, 21:38
p.s. (2): pomyślcie tylko PIĘĆ TYSIĘCY ZDJĘĆ !!! A aparat mam zaledwie miesiąc !!!
To daje około 1250 zdjęć tygodniowo i 178,57 zdjęć dziennie !!!
nie lepiej bylo kamere kupic? :mrgreen:
kamera, aby robiła filmy na podobnym poziomie, jaki ja uzyskuję, kosztowałaby kilkadziesiąt tysięcy zł.
Dajcie chłopakowi spokój. On tak na poważnie do tego podchodzi a wy sobie jaja z niego robicie :)
UBoot pokaż jakieś inne zdjęcia (w sensie nie ze ślubu). Chętnie zobaczyłbym twoje inne prace.
A tymczasem wystarczy trochę poćwiczyć i można bez problemu robić doskonałe zdjęcia,
banalnie proste
Ja czekam na inne zdjęcia lub na moderatora ;)
Art Erie
09-02-2010, 21:57
art erie !!!! No i popełniłeś błąd !!! Teraz lustrzanki kupuje bardzo wielu ludzi, bo ich ceny spadły,[...]
Twoja stopka: D90, N18-105VR, N50 1,4, N70-300VR, Sy 8 FE, SB600, grip
Kolego, ktoś kto zaczyna fotografować kupuje kompakcik. Ktoś kto ma głębszą kieszeń – kupi lustrzankę – z różnych powodów: bo robi „lepsze zdjęcia”, albo dla lansu; może tez dlatego, że chce się fotografii uczyć – wtedy kupi coś w stylu D3000/5000, może nawet D90, D300s lub D700.
Jednak do tego lusterka dokupi jakiegoś uniwersalnego kita. Z pewnością nie będzie to stałka ze światłem 1,4; czy stara Sabina SB 600. Do tego jeszcze grip...jeszce trzeba wiedzieć co to jest i do czego to służy :)
obsługę gripu doprowadziłem do perfekcji. SB600 kupiłem robiąc błąd, bo wydawało mi się że SB900 jest za droga, dopiero teraz widzę że należało brać SB900. N50 1,4 kupiłem, bo wyczytałem na tym forum opinie. teleobiektyw, bo zawsze chciałem oglądać na dużym zbliżeniu (to chyba nic złego ?). No i Sy FE dla zabawy w nietypowe ujęcia (i tani). Mam dzieci, więc to też trzeba wziąć pod uwagę, że nie tylko ja się uczę, ale i one. Dobry aparat chciałem już dawno kupić, a kompakt mam, i jest to Coolpix8400, a więc też nie byle co (zakup w roku 2005).
Grip kupiłem nie oryginalny, więc nie był to jakiś wielki wydatek, a chciałem mieć komfort obsługi (pisałem już o tym, że do tej pory zajmowałem się optymalizacją używania aparatu).
Trzeba wprowadzić nowy kierunek studiów wyższych fotograficznych: optymalizacja używania aparatu.
UBoot pokaż no inne zdjęcia bo ja ci nie wierzę że masz jakieś inne.
choćby po numerach załączonych przeze mnie plików widać, ile ich było. Ale zdecydowana większość to zwykłe testy (same testy robienia zdjęć seryjnych dały ilość około 1000 zdjęć !). Ale celem tych zdjęć było tylko przetestowanie jednej opcji, więc nie ma tam nic ciekawego. Robiłem też zdjęcia w podczerwieni (mam filtr) itp. Ogólnie były to zdjęcia techniczne, a nie artystyczne, więc nie ma sensu się tym chwalić. Zdjęć z wesela jest ogrom i muszę je przejrzeć. Ale w ten weekend zrobię coś celowo dla was i załączę.
Zrobię wersję dzienną (bez lampy) i nocną (z lampą i bez lampy).
mam jakies dziwne wrazenie ze ktos tu sobie podsmie****ki robi :twisted:
A ja mam wrażenie że Gracjan wrócił. Albo jakiś jego klon.
cinspire
09-02-2010, 22:20
stary! do pięt mu nie dosięgasz musisz zostać ... Kosmitą!!!
Kurde, już myślałem, że może pierwszym po '89 polskim kosmonautą. Spoglądałem coraz śmielej na pralkę, co by może z niej zrobić jakiegoś prawie następce sojuza.
Ale kobiety to jednak mają wymagania.
Kosmitą jednak też powinno mi się udać. To proste. Teraz każdy ma radio z anteną teleskopową - zamontuję sobie jako czółki czy tam coś i za dwa tygodnie będę kosmitą, że mnie nawet rodowici kosmici nie odróżnią :p
A co! Jak szaleć to szaleć.
Uboocie. Ja tam nie wiem, jeśli chodzi o autorów. Peterson może i sporo bajdurzy, że żona pojechał gdzieś tam i coś tam, że dostał mandat. Ale moim zdaniem przez to książkę się lepiej czyta, bo jest o żywym człowieku - fotografie, który coś pokazuje, a nie jest prostą instrukcją - bo takiej do robienia zdjęć nie da się zrobić.
No i w sumie to moim zdaniem będziesz mógł krytykować jakiegoś autora, jak pokażesz przynajmniej jedną dziesiątą zdjęć takiej jakości fotograficznej, jak ów autor w książce.
A artystą nie jest się z racji wykształcenia. Żaden dyplom nie daje patentu na artystę. Pomijając dyskusje, kim jest artysta.
Fidosanok
09-02-2010, 22:22
Może zrób jakiś portret dziecięcia, bo jakoś normalnie, kurna, nie mogę uwierzyć w Twoje słowa... ....dzieci, które będą uczyć się razem z Tobą ???... Ty naprawdę masz dzieci ? Wybacz, ale ja naprawdę nie wierzę. Zastrzel mnie i pokaż jakieś foty. Dzieci przecież są "pod ręką"...
Dzieci pewnie już śpią i baterie się rozładowały, poza tym jest za ciemno :)
Art Erie
09-02-2010, 22:28
obsługę gripu doprowadziłem do perfekcji. SB600 kupiłem robiąc błąd, bo wydawało mi się że SB900 jest za droga, dopiero teraz widzę że należało brać SB900. N50 1,4 kupiłem, bo wyczytałem na tym forum opinie. teleobiektyw, bo zawsze chciałem oglądać na dużym zbliżeniu (to chyba nic złego ?). No i Sy FE dla zabawy w nietypowe ujęcia (i tani).[...].
Ja wcale nie twierdzę, że zawartość Twojej stopki to błąd. Myślę, że to efekt przemyśleń i dość długiego doboru sprzętu.
a kompakt mam, i jest to Coolpix8400, a więc też nie byle co (zakup w roku 2005)
I tu Cię mam :mrgreen: również zaczynałem od Coolpix'a najpierw był to 5700, a następnie 8800 i wiem co to za sprzęt i ile można się przez te kilka lat przy jego pomocy nauczyć ;)
stary! do pięt mu nie dosięgasz :) :) :) musisz zostać ... Kosmitą!!!
Do mnie pijesz?:twisted::mrgreen:
No wreszcie kosmita przybył i zrobi porządek.
cinspire
09-02-2010, 22:43
Do mnie pijesz?:twisted::mrgreen:
No i masz. Nawet kosmita się znalazł. :P
Ale kupię sobie książkę kucharską "100 dań z kota" i opanują ją wkrótce do perfekcji.
art erie !!!
miałem 8400 przez 5 lat i ani razu nie użyłem trybu PASM, wyłącznie Auto lub gotowe programy.
Do instrukcji nawet nie zaglądnąłem. Zacząłem ją czytać dopiero teraz pod wpływem D90 (musiałem ją rozpakować z folii) i zrozumiałem, jak dobry aparat (jak na tamte lata) miałem, z wieloma funkcjami typowymi dla lustrzanek.
Dobór sprzętu trwał u mnie 3-4 tygodnie (ale był bardzo intensywny) i od razu zdyskwalifikowałem wszystkie aparaty poniżej D90.
Rozważałem jeszcze Canona, inne marki też zdyskwalifikowałem natychmiast. W momencie zakupu cena za puszkę 2,5 tys była dla mnie duża, ale teraz być może kupiłbym np. Canona 50D, dopłacając trochę.
Wtedy, przy danym zakresie cenowym, nie było niczego lepszego. Tak więc mój wybór był poprzedzony krótką, lecz bardzo intensywną analizą i był perfekcyjny.
Perfekcjonista w każdym calu.
ALF skończ tą jatkę wreszcie bo do niczego nie prowadzi.
Ja wcale nie twierdzę, że zawartość Twojej stopki to błąd. Myślę, że to efekt przemyśleń i dość długiego doboru sprzętu.
a dokładniej "optymalizacji aparatu", nie no dobry wątek się rozwinął, nie wiem tylko czy nie powinien się znajdować, w jakimś dziale humor czy co, cały czas uważam, że ktoś tu sobie z nas wszystkich jaja robi.
cinspire
09-02-2010, 22:59
a dokładniej "optymalizacji aparatu", nie no dobry wątek się rozwinął, nie wiem tylko czy nie powinien się znajdować, w jakimś dziale humor czy co, cały czas uważam, że ktoś tu sobie z nas wszystkich jaja robi.
Ale przynajmniej "jajcowanie" wychodzi mu... perfekcyjnie.
Perfekcjonista w każdym calu.
Nie no co ty, nie ma czego kończyć, za oknem jest szaro i nudno, a ten wątek to taka odskocznia od rzeczywistości.
W żadnym razie nic nie kończyć! Ten wątek musi istnieć!
Jarecki99
09-02-2010, 23:07
Witam wszystkich i pozdrawiam. To mój debiucik na nikonie
W nawiązaniu do dystansu ostrzenia samyangiem czy tam falconem to mój ostrzy dopiero od 20 centymetrów, jeśli wam ostrzy od 8 cm to jestem przerażony
Od plaszczyzny matrycy, czy od przedniej soczewki? ;)
Krzysiek B
09-02-2010, 23:11
Przeczytałem wszystko.
Nie wierze, że to wszystko dzieje się na poważnie :)
Ale jeśli się mylę to bardzo proszę UBoota przy następnej okazji fotografowania w kościele o zrobienie zdjęcia na ślubie z pod ławki.
Od kiedy o tym przeczytałem nie mogę przestać się zastanawiać jak to zrobić i jak może wyglądać efekt końcowy.
Pewnie jestem za mało kreatywny ale ja po prostu nie potrafiłbym zrobić takiego ujęcia ;)
Powiem więcej chciałbym zobaczyć kiedyś w kościele fotografa robiącego takie zdjęcie.
Może kolega UBoot zapoczątkuje nowy nurt i już wkrótce nikoniarze będą focić w kościele z pod ławki ;)
Jarecki99
09-02-2010, 23:12
od soczewki
cinspire
09-02-2010, 23:18
Ale wiecie, teraz zdjęcia Uboota będą najbardziej oczekiwaną premierą 2010.
Co tam nowe puszki, co tam nowe obiektywy. Już pół forum czeka, do jutra będzie 90%.
Ponoć w pewnym serwisie na postępu by się przydał ktoś znający sprzęt perfekcyjnie :P
Kordian d70
10-02-2010, 00:22
zajebisty watek, ale mam nadzieje ze UBoot sobie poprostu robi jaja , to nie moze byc naprawde ;-)))))))
kordian i inni - nie wiem skąd u was jakieś dziwne przekonanie. Po prostu niedawno kupiłem aparat (o dwa poziomy wyżej stojący, niż twój) i zadałem kilka prostych pytań na forum (którym zresztą się kierowałem przy zakupie sprzętu), a tu nagle jakaś dziwna nagonka na mnie. Naprawdę tego nie rozumiem i właśnie dlatego postanowiłem rzucić wam wyzwanie. Czy to tak trudno zrozumieć ?
A poza tym to naprawdę uważam, że przesadzacie często z tym kadzenie sobie, jacy to artyści niektórzy są, jaka to sztuka tajemna ta fotografia itp.
A ja za parę dni obalę ten mit.
Mit, który cytujecie prawie za każdym razem w taki oto sposób:
"zdjęcie robi fotograf, a nie aparat" ...
Tylko jakimś dziwnym trafem najlepsi fotografowie mają sprzęt warty dziesiątki tysięcy, ogromne zaplecze studyjne (studia stacjonarne i mobilne) oraz zespół techników. Ale oczywiście zdjęcia robi fotograf, a nie sprzęt ...
słowografia
10-02-2010, 00:32
jak narazie jeden z moich ulubionych watkow - super odskocznia od zimowo-smutnych stanow;) a fotki z kosciola i pomysly na nowe ujecia extraklasa:D
A miałem tu nie zaglądać, ale taki jeden megaloman mnie namówił. No i dobrze, od razu mam lepszy humorek :mrgreen: Ustawiłem sobie w kalendarzu datę 9 marca - z niecierpliwością będę jej oczekiwał :lol:
kordian i inni - nie wiem skąd u was jakieś dziwne przekonanie. Po prostu niedawno kupiłem aparat (o dwa poziomy wyżej stojący, niż twój)
Kordian... weź się lepiej nie pokazuj z tą swoją marną De siedemdziesiąteczką, w ogóle po co zabierasz głos w dyskusji mając tak śmiszną puszeczkę :lol: Łupsss... ja w sumie nie jestem lepszy i też powinienem się zamknąć... bo już pordzewiały D80 od kilku lat zdjęć mi nie robi :lol:
Fidosanok
10-02-2010, 00:51
no i co ze zdjęciami tych dzieci Łuuuuboot !!!
jackrabbit
10-02-2010, 00:54
no i co ze zdjęciami tych dzieci Łuuuuboot !!!
ubot teraz szuka na necie tutoriala "jak zrobic dzieci w 24h metoda prob i bledow" :mrgreen:
Art Erie
10-02-2010, 00:57
ubot teraz szuka na necie tutoriala "jak zrobic dzieci w 24h metoda prob i bledow" :mrgreen:
Ten wątek przynajmniej w połowie wyląduje w "srebrnych ustach" :) :) :)
Fidosanok
10-02-2010, 01:02
:d :d :d lol
Próby zakończą się "intensywną analizą" i "perfekcyjnym wynikiem" :p
Od dawna się tak nie uśmiałem... będę tutaj wracał. Ten kto nam robi tego wkręta jest... dzięki Ci chłopie ;)
eristoff
10-02-2010, 01:12
masakra, przeczytałem wszystko, jest pieknie, najpierw daje sobie miesiąc, potem pisze że po weekendzie, teraz to już kilka dni. W takim tempie to za miesiąc będzie gruuba książka pt. "jaka ta footgrafia banalna jest", tylko kiedy on ją przeleje na papier jak nie ma czasu pstryknąć zdjęć "swoich dzieci"
Myślę, że najciekawszym zdjęciem byłoby ujęcie zrobione z riga przyczepionego do PM.
W 2012 na Olimpiadzie ma się pojawić nowa dyscyplina: trójbój fotograficzny (bieg z ujęciami - coś jak z przeszkodami tyle że zdjęcia trzeba robić, sztafeta 3xNikkror+Samyang- czyli zmiana obiektywów oraz gimnastyka sakralna).
Uprzedzając pytania mam D80, które stoi na półce, bo ten aparat zdjęć już nie robi. BTW. zbieram na D3s, ktoś chętny dołożyć kilkadziesiąt tysięcy (oprócz body, jakieś szkła i waciki).
Ostatnio na innym forum byłem uczestnikiem kłótni, w której gość uważał że moje zdjęcie wygrywa tygodniowy konkurs, bo je obrobiłem. Uboot ma chyba podobną opinię na temat "trzaskania słitaśnych foci" przez mistrzów fotografii, bo czym różni się ktoś kto zasłużył na miano mistrza od fotografów "lustrzanych autoportrecistów"- tylko i wyłącznie różnią się używanym przez nich sprzętem.
cinspire
10-02-2010, 01:23
Tylko jakimś dziwnym trafem najlepsi fotografowie mają sprzęt warty dziesiątki tysięcy, ogromne zaplecze studyjne (studia stacjonarne i mobilne) oraz zespół techników. Ale oczywiście zdjęcia robi fotograf, a nie sprzęt ...
No to jak Ty zrobisz bez takiego sprzętu te perfekcyjne zdjęcia? :P
Przecież nawet puszki za dziesiątki tysięcy nie masz. ;)
Ale gdybyś ogłosił nabór na technika, to masz już szerokie grono fanów, więc wybór będzie duży.
Jak już się uporasz z fotografią, to zabierzesz się za Formułę 1?
To dopiero musi być proste. Bo przecież jakimś dziwnym trafem najlepsi mają bolidy za kilka milionów co najmniej.
Oczywiście przypieprzam się, bo mam tylko D3000 z kitem. W dodatku nie opanowałem go do perfekcji. Wciąż nie mogę znaleźć, gdzie się zwija film :P
W 2012 na Olimpiadzie ma się pojawić nowa dyscyplina: trójbój fotograficzny (bieg z ujęciami - coś jak z przeszkodami tyle że zdjęcia trzeba robić, sztafeta 3xNikkror+Samyang- czyli zmiana obiektywów oraz gimnastyka sakralna).
Będą jeszcze dwie dyscypliny - ustawianie ekspozycji z zasłoniętymi oczami. Oczywiście na pełnym manualu, żeby nie było.
Po każdym ustawieniu trzeba będzie jeszcze na słuch wstrzelić się w obiekt z ostrością - im mniejsza GO, tym lepiej punktowana.
I jeszcze ponoć ma dołączyć robienie zdjęć ze wstrzymanym oddechem.
Swoją drogą to taki nowatorski następca VR dla użytkowników pro - w końcu nie oddycha = nie telepie.
eristoff
10-02-2010, 01:33
Uboot ma coś z Pudziana , za co sie nie bierze to będzie najlepszy, słyszałem pogłoski że Pudzian, ma byc lepszy od Małysza na Wielkiej Krokwi :D, aż strach pomyśleć za co się weźmie Uboot jak już w fotografowaniu będzie mistrzem
właśnie wróciłem z nocnej wyprawy - próbowałem robić zdjęcia na różnych obiektywach i na różnych ISO (zmieniałem też przysłonę czasami). Myślę, że już zaczynam mieć kontrolę nad uzyskiwanymi efektami. Robiłem tak: najpierw wymyślałem, jaka ma być scena i jaki efekt końcowy, a dopiero potem robiłem zdjęcie i sprawdzałem efekty. Na początku była duża rozbieżność, ale stopniowo wynik poprawiałem. To było w zupełnych ciemnościach, tylko przy świetle odbitym od śniegu, poza miastem, więc efekty marne, ale nie o to mi tutaj chodziło. Mam już coraz większą pewność przewidywania efektów.
Z waszych wpisów widzę, że nie dopuszczacie myśli, że może mi się to udać (tzn zrobić dobre zdjęcia w ciągu miesiąca).
Jak napisałem, daję sobie miesiąc, a w ten weekend zrobię pierwsze przymiarki i to będzie jeszcze oczywiście dalekie od doskonałości. Ale dajcie mi miesiąc, i ani minuty dłużej !!!
Gdy mi się nie uda osiągnąć zaplanowanego celu, to postąpię honorowo ...
p.s. w ciemnościach, na śniegu idealnie testuje się zasięg lampy w zależności od ustawionych parametrów (mocy błysku).
śnieg odbija błysk i widać zasięg jak na dłoni.
p.s. w ciemnościach, na śniegu idealnie testuje się zasięg lampy w zależności od ustawionych parametrów (mocy błysku).
śnieg odbija błysk i widać zasięg jak na dłoni.
ale pamietaj że śnieg czasami przekłamuje odbicie światła pod różnym kątem, dlatego najlepiej jest odejmować w obliczeniach 30% przy totalnie białym śniegu lub 25% przy śniegu szarym, który zalega na płaskiej płaszczyźnie nie wiecej niż 3 doby. :)
ps. chyba sie wkręciłem :D
ale pamietaj że śnieg czasami przekłamuje odbicie światła pod różnym kątem, dlatego najlepiej jest odejmować w obliczeniach 30% przy totalnie białym śniegu lub 25% przy śniegu szarym, który zalega na płaskiej płaszczyźnie nie wiecej niż 3 doby. :)
ps. chyba sie wkręciłem :D
A ile % odejmuje się od śniegu w kolorze żółtym :mrgreen:
A ile % odejmuje się od śniegu w kolorze żółtym :mrgreen:
Poczekaj na UBoota on to perfekcyjnie obliczy.
Z waszych wpisów widzę, że nie dopuszczacie myśli, że może mi się to udać (tzn zrobić dobre zdjęcia w ciągu miesiąca).
Jak napisałem, daję sobie miesiąc, a w ten weekend zrobię pierwsze przymiarki i to będzie jeszcze oczywiście dalekie od doskonałości. Ale dajcie mi miesiąc, i ani minuty dłużej !!!
Przeczytałem cały wątek i się ubawiłem do łez. Uwielbiam takie wątki :). UBoot a tak ni za tym ni po tym nie podałeś jeszcze definicji dobrego zdjęcia. Możesz mnie oświecić jakie według Ciebie zdjęcie jest dobre? Tak swoją drogą postąpisz honorowo czyli jak? No chyba nie jak japońscy samuraje.
Jeszcze takie pytanko ogólne. Kto to jest wspominany tu Gracjan?
sokrates
10-02-2010, 08:54
Oświadczam, że daję sobie MIESIĄC !!! I za miesiąc dam wam link do mojej galerii zdjęć.....
zapomniałeś o latach - ile lat dołożysz do tego miesiąca - myślę że z 5 lat i 1 miesiąc będą w sam raz abyś przynajmniej dorównał do średniego poziomu - bo do poziomu najlepszych to ci może życia zabraknąć....
Nie obrażając nie których użytkowników, u bot czy ty masz jakaś grupe?? Bo może to My powinniśmy tok myślenia zmienić i pod Ciebie dostosować...Mamy dwie opcje: albo KOSMITA albo PROWOKACJA inaczej się nie da..
A ja stawiam, że to jakiś użytkownik forum, zalogował się pod nowym nickiem i jaja sobie z nas robi, stawiam na czornego
Fidosanok
10-02-2010, 09:48
...znaczy się HARAKIRI ! Pamiętaj Trzymamy za słowo. Nie możesz się wycofać bo wtedy będzie niehonorowo. No i wiesz... HARAKIRI...
powiedziałem HONOROWO ...
A JA, jak coś MÓWIĘ, to MÓWIĘ ...
sokrates: MIESIĄC ...
UBoot wstaw jeszcze jakieś zdjęcia bo nikt już chyba nie wierzy w Ciebie że istniejesz.
A ja stawiam, że to jakiś użytkownik forum, zalogował się pod nowym nickiem i jaja sobie z nas robi, stawiam na czornego
byl swego czasu jeszcze taki jeden forumowicz z Krakowa, jego nick zacznal sie od b i konczyl na l... moze wrocil?
Wiem, wiem, rozgryzłem Uboota :). Trzepie posty, żeby wyrobić minimum 75 uprawniające do wystawienia sprzętu w dziale Giełda i cały sprzęt sprzeda :).......chociaż drugim warunkiem jest minimum 6 miesięcy na forum, a On dał sobie tylko miesiąc.......kurczę jednak KOSMITA.
Księgowy
10-02-2010, 10:29
wątek mocarny, nie ma to jak wesoło zacząć dzień.
Szczerze mówiąc to te zdjęcia za miesiąc mnie nie interesują, natomiast to honorowe rozwiązanie i owszem :P, będzie live?
sokrates
10-02-2010, 10:32
powiedziałem HONOROWO ...
A JA, jak coś MÓWIĘ, to MÓWIĘ ...
sokrates: MIESIĄC ...
A ja jak coś mówię - to mówię: 5 lat i miesiąc i "może" dobijesz do średniej....
no ale ja tam g...o wiem, ja to tylko 15 lat zdjęcia robię....
hddk i sote: nie rozumiem tego. Dlaczego nagle jest jakiś dziwny problem z moim istnieniem i z intencjami. Kupiłem sobie nowiutki aparat z dobrym wyposażeniem. Następnie postanowiłem skorzystać z tego forum i zadałem kilka pytań spotykając się z krytyką. Najpierw, że zadają zbyt proste pytania, a następnie że moje plany są nierealne. Ale ja mam aparat zaledwie miesiąc, a na tym forum jestem drugi tydzień. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego was tak denerwuje, że ktoś może posiąść wiedzę w tak krótkim czasie ?
daromire
10-02-2010, 10:55
Proponuję drogą ankiety wyłonić zwycięzcę turnieju pt. "Kto ukrywa się pod nickiem UBoot" ? Co do nagrody ... hmmm ... może weekendowy kurs fotografiiu u UBoota ... :-)
dlaczego was tak denerwuje, że ktoś może posiąść wiedzę w tak krótkim czasie ?
Oni wszyscy zazdroszczą Ci zapału i wytrwałości, bo to straszliwe lenie są ... po 15 lat fotografują i przyznają się że zbyt wiele to nie wiedzą :???: (UBoot myślę że za 15 lat dojdziesz do podobnych wniosków)
Pozdrawiam
Bo widzisz to trochę tak jakbyś szedł na kurs prawa jazdy nie umiejąc jeździć samochodem w ogóle a odgrażał się wszystkim na około, że za miesiąc będziesz jeździł jak Loeb. Rozumiesz. Tu jest wiele osób które przysłowiowe zęby na fotografii zjadły i wiedzą o czym mówią. A Ty dalej w zaparte, że po miesiącu debeściak będziesz. Jak uczysz się jeździć samochodem, to patrzysz jak wciskasz sprzęgło, jak przerzucasz biegi, a mało patrzysz na drogę. Po jakimś czasie opanowujesz manual i patrzysz na drogę. Ale do Loeba nadal Ci baaaaardzo daleko. Podsumowując nie samo opanowanie sprzętu zrobi z ciebie fotografa Uboot.
I jeszcze ponoć ma dołączyć robienie zdjęć ze wstrzymanym oddechem.
Swoją drogą to taki nowatorski następca VR dla użytkowników pro - w końcu nie oddycha = nie telepie.
Tak się chłopaki zapędzacie, że aż za bardzo :) :) :)
To nie nowatorska a stara jak świat metoda. Jedną z podstawowych zasad przyrobieniu zdjęć, szczególnie z dłuższym czasem i dłuższą ogniskową jest wstrzymanie oddechu - jak przy strzelaniu.
Na miejsu Czornyja bardzo bym się pogniewał za takie porównanie ;)
hddk i sote: nie rozumiem tego. Dlaczego nagle jest jakiś dziwny problem z moim istnieniem i z intencjami. Kupiłem sobie nowiutki aparat z dobrym wyposażeniem. Następnie postanowiłem skorzystać z tego forum i zadałem kilka pytań spotykając się z krytyką. Najpierw, że zadają zbyt proste pytania, a następnie że moje plany są nierealne. Ale ja mam aparat zaledwie miesiąc, a na tym forum jestem drugi tydzień. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego was tak denerwuje, że ktoś może posiąść wiedzę w tak krótkim czasie ?
UBoot dałem Ci na talerzu pod sam nos garść wiadomości co zrobić by zrobić lepsze zdjęcia, a ty pewnie nawet tego nie przeczytałeś. Praktycznie napisałem ci mini poradnik "perfekcyjne zdjęcia ślubne w 3 minuty" czytałeś to? Tak szczerze pytam.
hddk - oczywiście, że przeczytałem twoje rady i je zastosuję w ciągu paru dni w jakimś kościele i przetestuję na różne sposoby. Właśnie o takie rady mi chodziło, bo to przyspiesza mi doskonalenie się.
Fidosanok
10-02-2010, 11:08
Tak się chłopaki zapędzacie, że aż za bardzo :) :) :)
To nie nowatorska a stara jak świat metoda. Jedną z podstawowych zasad przyrobieniu zdjęć, szczególnie z dłuższym czasem i dłuższą ogniskową jest wstrzymanie oddechu - jak przy strzelaniu.
...no przy strzelaniu to raczej należy pociągać za spust przy powolnym wydychaniu niż przy całkowitym wstrzymaniu oddechu. Sądzę, że tak też jest przy fotografowaniu. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą wstrzymywać oddechy ;)
PS. Kurde Uboot dogania mnie z liczbą postów ... ;):)
Wydaje mi się, że podczas wydechu jednak poruszamy się, ale widocznie są różne szkoły. Ja się na strzelaniu nie znam, natomiast od lat robię zdjęcia "na bezdechu" i daje radę. Koniec OT, bo tu poważniejsze tematy są.
ankasz007
10-02-2010, 11:20
A ja po tej wypowiedzi http://nikon.org.pl/showthread.php?t=131773&page=9#88 nie mam wątpliwości :) Nie chciałabym nikomu psuć zabawy ;) ale... Sądząc po sposobie wysławiania się UBoot jest inteligentnym wykształconym człowiekiem, któremu tylko trochę się nudzi. Prawdopodobnie zna się na fotografii i być może ma juz w swojej kolekcji te super zdjęcia, którymi nam grozi, tylko póki co zgrywa się na laika, a za miesiąc je nam pokaże :) Dla mnie to prowokacja, żeby nie nazwać tego trollingiem. I to nikt inny tylko on naigrywa się z początkujących fotoamatorów kreując postać UBoota. Nie pasuje mi ten sposób wypowiadania się (poukładany, gramatyczny i poprawny) do tego sposobu myślenia (zrobienie zdjęcia do góry nogami). Tak się zabawiłam w profilera :D Pozdrawiam!
Ja bym się przebrał za ministranta. Najlepsze kadry gwarantowane. :)
A ja za Pana Młodego? Fotki z nocy poślubnej i takie tam.:-D
1204 - może i zęby zjedli, ale znajomy, który studiował fotografię i mi trochę pomaga powiedział, że starsi fotografowanie mają stare i złe nawyki, a technika się kompletnie zmieniła. Najlepszym na to dowodem jest spór o analog/cyfrę, kwestie doboru obiektywów, sposób pomiaru światła i parę innych. Śmiejecie się (mówię do profesjonalistów) z nowych funkcji aparatów, a młodzi po prostu je wykorzystują i odnoszą efekty. Ja już napisałem wcześniej, że niedługo trudno będzie odróżnić fotografię od filmu (nie mówiąc o 3D. Matryce prześcigną za parę lat najlepsze analogi w zakresie rozdzielczości i oddania barw przy wielokrotnie niższej cenie. Niektórzy myślą, że za funkcję "film" w lustrzance trzeba dodatkowo płacić. Otóż to BŁĄD !!!! Bo niedługo będzie tak, że nie będzie wyboru !!! Będą tylko układy i matryce zdolne robić i film i zdjęcie, a aparat pozbawiony tej funkcji będzie musiał być DROŻSZY !!! Ale niektórzy z was nadal będą narzekać, że w ich profesjonalnych aparatach jest opcja film. Ale nikt was już nie będzie słuchał ...
W dodatku do procesu nastawiania ustawień w aparatach zastosowane będą znacznie lepsze algorytmy i ustawienia auto pojawiać się zaczną w coraz bardziej zaawansowanych aparatach (nie wiem, czy to jeszcze będą lustrzanki). Jako ustawienia "auto" nie rozumiem słynnej zielonej strzałki, tylko automatyzację poszczególnych obszarów. Np. matrycowy pomiar światła, dynamiczna ostrość, dobór balansu bieli itp.
A to z kolei umożliwi uzyskiwanie profesjonalnych zdjęć praktycznie każdemu. Do tego trzeba będzie oczywiście dodać kreatywność, ale dlaczego niby najbardziej kreatywni mieliby być ci, którzy posiedli techniczną doskonałość ? A może najbardziej kreatywne są dzieci ? Albo zwykli hobbyści ? Ale tych nie będzie się dopuszczało do zaszczytów, nagród i wyróżnień, bo to "nie artyści" ...
Poczytałem sobie inny wątek o WPJA i się zdrowo uśmiałem, bo wśród fotografów pojawia się PANIKA, bo jest was coraz więcej i wszyscy są "profi" (a przynajmniej mają "certyfikat WPJA), który jest tyle wart, co certyfikat ISO9000, czyli NIC ...
Takich jak JA będzie coraz więcej i w końcu zniknie podział na profesjonalistów i amatorów, którzy przez 2 lata mają za profesjonalistami nosić statywy i torby ...
ankasz007 - no i znowu kolejna nie trafiona próba. Ja nikogo nie udaję, jak już wyjaśniałem parę razy, zadałem kilka prostych pytań, bo NAPRAWDĘ nie wiedziałem paru rzeczy. Ja do każdej sprawy zabieram się bardzo poważnie i dlatego osiągam efekty.
Nie mam w zanadrzu zrobionych żadnych zdjęć, dopiero je zrobię, jak się tego nauczę. I jak już napisałem, nauczę się bardzo szybko (w miesiąc).
Co do mojej inteligencji, to już sam fakt perfekcyjnego opanowania użytkowania aparatu najlepiej to potwierdza ...
A zdjęcia zaprezentuję oczywiście w wersji bez jakiejkolwiek obróbki.
Takich jak JA będzie coraz więcej i w końcu zniknie podział na profesjonalistów i amatorów, którzy przez 2 lata mają za profesjonalistami nosić statywy i torby ...
To jest Was więcej? Nie daj Panie Boże... :mrgreen:
Czekam na Twoje pro zdjęcia bo póki co tylko dużo gadasz a to co pokazałeś niestety nie nadaje się do niczego.
Co do mojej inteligencji, to już sam fakt perfekcyjnego opanowania użytkowania aparatu najlepiej to potwierdza ...
:mrgreen:
moim zdaniem ty nas wkręcasz ;)
no leżę i kwicze :mrgreen:
:mrgreen: niech zyje skromnosc!
dodaje watek do ulubionych zeby za miesiac nie zapomniec o nim i obejrzec efekty
krzysztofz24
10-02-2010, 11:49
no leżę i kwicze :mrgreen:
Ja tez:mrgreen: , lzy w oczach.
P.S UBoot , a ty zaczales juz cwiczyc te perfekcyjne zdjecia? Bo na razie widze,ze tylko na forum siedzisz.
i zmieniam motto fotografii:
unieważniam powiedzenie, że "zdjęcie robi fotograf, a nie aparat"
a ustanawiam nowe: "zdjęcie robią inżynierowie Nikona przy pomocy końcówki technologicznej, na którą składa się doskonale wyszkolony użytkownik i urządzenie właściwe"
o żesz ty, jaka fachowa terminologia. Ty chyba inżynierem jesteś z wykształcenia.
Pokaż lepiej jakieś nowe zdjęcia, zobaczymy czy już jest lepiej czy gorzej z tobą.
a ustanawiam nowe: "zdjęcie robią inżynierowie Nikona przy pomocy końcówki technologicznej, na którą składa się doskonale wyszkolony użytkownik i urządzenie właściwe"
Wymyśl coś innego, to nowe jest zdecydowanie zbyt długie... trudne do zapamiętania i mniej chwytliwe od poprzedniego :p
sokrates
10-02-2010, 12:10
za takie coś co produkuje ten troll (tak, nie bójmy się nazywać trollowania po imieniu) powinno się dawać dożywotnio BANa na internet.
Art Erie
10-02-2010, 12:13
Wszyscy doskonale się bawią, a najlepiej UBoot :mrgreen:
sokrates ??? o czym ty piszesz ? czy każdy nowy na tym forum jest dla ciebie trollem, gdy zada jakieś pytanie ?
Coraz mniej was rozumiem.
Sokrates daj spokój UBoot jest swój chłop. Drogi UBoocie czy mogę umieścić twoje motto w stopce?
Fidosanok
10-02-2010, 12:23
Wydaje mi się, że podczas wydechu jednak poruszamy się, ale widocznie są różne szkoły. Ja się na strzelaniu nie znam, natomiast od lat robię zdjęcia "na bezdechu" i daje radę. Koniec OT, bo tu poważniejsze tematy są.
Ten wątek to jeden wielki OT. Co do "bezdechu" to wszystko zależy od człowieka, ale generalnie długo na tym nie wytrzymasz i możesz przy częstym następującym po sobie wstrzymywaniu oddechu zmusić serce do szybszego bicia, a to generuje drgania. Najlepiej jest spokojnie oddychać i przy końcu oddechu naciskać delikatnie migawkę/spust :)
"zdjęcie robią (...) doskonale wyszkolony użytkownik i urządzenie właściwe"
Tutaj akurat Ameryki nie odkryłeś...
koral181
10-02-2010, 12:24
Jak ktoś mu da bana to ja się wypisuje z tego forum to jest nalepszy wątek jaki tu śledziłem od kiedy tu siedze to naprawde swietna odskocznia od szarej codzienności i powiem że też czekam na te wspaniałe zdjęcia
voala - czy jak to tam się piszę
sokrates
10-02-2010, 12:33
sokrates ??? o czym ty piszesz ? czy każdy nowy na tym forum jest dla ciebie trollem, gdy zada jakieś pytanie ?
Coraz mniej was rozumiem.
Nie, na szczeście nie każdy. A trollem jesteś nie dla mnie, tylko dla wszystkich :-) Wypisujesz takie zbdury że aż mi Cię żal, ale nie przestawaj - dobbrze się bawię jak reszta, a wątek w ulubionych wylądował :-)
Tutaj jednak Cię poniosło i przegiąłeś :) Na początku wkrętka szła Ci nieźle... myślę, że nawet sporo osób się nabrało. Trza było trzymać dalej w miarę niski poziom i byłoby OK — pewnie jeszcze więcej osób byś złapał. Niestety schodząc do poziomu kopalni węgla (gdzieś w okolicach przodka), skopałeś całą zabawę. Na dodatek ewidentnie widać, że poruszasz same "wrażliwe" tematy dla braci fotograficznej — sprzęt w odniesieniu do jakości zdjęć, osiąganie odpowiedniego poziomu w funkcji czasu, foto ślubne, post-processing, itd. To wszystko stało się zbyt jawne, żeby dalej wkręcać ludków. Szkoda, że nie wytrzymałeś do końca, byłoby więcej śmiechu.
Amen, pozamiatane już teraz mamy.
swider !!! Jeszcze raz powtarzam:
1. Nie mam pojęcia, o czym piszesz
2. Tematy "wrażliwe" są bez problemu dostępne w internecie, a niektóre nawet na tym forum i w tym dziale (WPJA)
3. Moje teksty są wynikiem moich intensywnych obserwacji
4. Pierwszy raz w życiu zdjęcie lustrzanką zrobiłem miesiąc temu
5. Wcześniej nie użyłem ani razu trybu PASM (choć miałem kompakta 8400)
6. Wbrew pozorom sprawna i inteligentna osoba może dzięki internetowi bardzo szybko rozeznać temat
p.s. a poza tym świder - słaba puszeczka ...
Jaki fajny wkręt mnie ominął :)
1204 - może i zęby zjedli, ale znajomy, który studiował fotografię i mi trochę pomaga powiedział, że starsi fotografowanie mają stare i złe nawyki, a technika się kompletnie zmieniła. Najlepszym na to dowodem jest spór o analog/cyfrę, kwestie doboru obiektywów, sposób pomiaru światła i parę innych. Śmiejecie się (mówię do profesjonalistów) z nowych funkcji aparatów, a młodzi po prostu je wykorzystują i odnoszą efekty. Ja już napisałem wcześniej, że niedługo trudno będzie odróżnić fotografię od filmu (nie mówiąc o 3D. Matryce prześcigną za parę lat najlepsze analogi w zakresie rozdzielczości i oddania barw przy wielokrotnie niższej cenie. Niektórzy myślą, że za funkcję "film" w lustrzance trzeba dodatkowo płacić. Otóż to BŁĄD !!!! Bo niedługo będzie tak, że nie będzie wyboru !!! Będą tylko układy i matryce zdolne robić i film i zdjęcie, a aparat pozbawiony tej funkcji będzie musiał być DROŻSZY !!! Ale niektórzy z was nadal będą narzekać, że w ich profesjonalnych aparatach jest opcja film. Ale nikt was już nie będzie słuchał ...
W dodatku do procesu nastawiania ustawień w aparatach zastosowane będą znacznie lepsze algorytmy i ustawienia auto pojawiać się zaczną w coraz bardziej zaawansowanych aparatach (nie wiem, czy to jeszcze będą lustrzanki). Jako ustawienia "auto" nie rozumiem słynnej zielonej strzałki, tylko automatyzację poszczególnych obszarów. Np. matrycowy pomiar światła, dynamiczna ostrość, dobór balansu bieli itp.
A to z kolei umożliwi uzyskiwanie profesjonalnych zdjęć praktycznie każdemu. Do tego trzeba będzie oczywiście dodać kreatywność, ale dlaczego niby najbardziej kreatywni mieliby być ci, którzy posiedli techniczną doskonałość ? A może najbardziej kreatywne są dzieci ? Albo zwykli hobbyści ? Ale tych nie będzie się dopuszczało do zaszczytów, nagród i wyróżnień, bo to "nie artyści" ...
Poczytałem sobie inny wątek o WPJA i się zdrowo uśmiałem, bo wśród fotografów pojawia się PANIKA, bo jest was coraz więcej i wszyscy są "profi" (a przynajmniej mają "certyfikat WPJA), który jest tyle wart, co certyfikat ISO9000, czyli NIC ...
Uboot Ty nie jesteś Kosmitą, jesteś Kosmicznym Trollem
Jaki fajny wkręt mnie ominął :)
masz d200 ? no nie wiem czy jest lepsiejszy od d90 ;) możesz mieć pozamiatane :mrgreen:
świder !!! I jeszcze jedno: to jest właśnie dowód na to, jak szybko się uczę, że bierzecie mnie już za jednego z was, za profesjonalistę !!!
yyy ja też mam D200 i śmiałem UBoot`owi udzielać porad. Teraz to juz mam przechlapane jak swider
masz d200 ? no nie wiem czy jest lepsiejszy od d90 ;) możesz mieć pozamiatane :mrgreen:
Zniosę krytykę mojego zaplecza honorowo!
źródło (http://img693.imageshack.us/img693/9206/iconprosternesl.gif)
hddk ! nie przekręcaj rzeczywistości ! Posłuchałem twoich porad i się do nich zastosuję. Ja nie mam problemów ze słuchaniem waszych porad, bo sam napisałem, że miesiąc temu nie miałem o niczym zielonego pojęcia, a dzisiaj sami widzicie już efekty (w sensie ogólnej znajomości tematu)
koral181
10-02-2010, 13:15
no wlasnie gdzie te efekty bo ja czekam na zdjecia udowadniające postęp. Mam d90 wiec chyba moge pisac ?!?
Ja efektów nie widzę, śmiem twierdzić że przez ten miesiąc zrobiłeś krok w tył patrząc na twoje perfekcyjne wypociny.
Chyba dam ogłoszenie na giełdzie, zamienią dedwieście z gripem i dopłatą na dedziewięćdziesiąt.
hddk - daj mi czas jeden miesiąc
koral181
10-02-2010, 13:19
no panowie ja zostałem zaakceptowany a was chyba czeka wymiana puszek
UBoot, naprawdę i szczerze (ani krzty ironii w tym nie ma) — dziękuję Ci za to wszystko, miałem kiepski dzień, ale dzięki Tobie uśmiech zagościł na mojej twarzy :) I serio żałuję, że troszkę Cię poniosło i nie powkręcałeś dłużej... byłoby znacznie fajniej.
PS.
Wiem, że puszeczka słaba, dlatego ja już zdjęć nie robię tylko siedzę na forum. Zresztą kilka postów wcześniej sam Ci napisałem, że już bidulka zardzewiała... ale za to mam niezły przycisk do papieru.
Fortaigne
10-02-2010, 13:24
Boże...żeby chłopak nic sobie nie zrobił...:)
Chyba wiem jak się zakończy ten wątek...Kolega przez miesiąc przewertuje fora w poszukiwaniu dobrej fotki po czym wklei ją nam tu i powie " i co niezła" ?:)
Po przeczytaniu instrukcji nadal nie wiedziałeś do czego służą zielone kropki :)
Kurde powoli mi głupio z powodu podobnej stopki :)
fortaigne - zapamiętaj sobie: JA nie oszukuję ...
Już się boję bobrów pod pachami albo czegoś podobnego.
Don_Pedro_123
10-02-2010, 13:51
Miałem się nie oddzywać, bo już mi "ręce i nogi opadły", ale nie wytrzymałem.
UBoot - ja zacząłem robić zdjęcia na przełomie lat 80 i 90. Na dzień dziesiejszy uważam, że przede mną jeszcze długa droga... I nie mam tu na myśli kwestii technicznej obsługi aparatu - bo to jest drobiazg.
Per analogiam: perfekcyjne opanowanie technicznych kwestii obsługi broni, np.: AK 47 - czyli znajomość funkcji jej wszystkich części, umiejętność rozkładania i ponownego składania "na czas" z zawiązanymi oczyma ;) itp. nie zrobią z człowieka doskonałego strzelca. To nadal będzie tylko perfekcyjne opanowanie kwestii technicznych. Jeżeli do tego przeczytasz wszystkie ważniejsze pozycje książkowe poruszające temat technik strzeleckich, to nadal będziesz tylko teoretykiem z biegłą obsługą danego typu karabinka. Jeżeli do tego dołożysz dziesiątki, a właściwie setki godzin spędzonych na strzelnicy z odpowiednim trenerem, to masz szansę stać się dobrym strzelcem - ale pewności nie ma. Można być "jako-tako" strzelającym teoretykiem z doskonałą znajomością danego typu broni.
Mam nadzieję, że zrozumiesz.
don pedro - ok, rozumiem. Załóżmy więc, że robimy eksperyment i sprawdzimy, czy jest możliwe, żeby ktoś od zera nauczył się robić dobre zdjęcia w 2 miesiące (1 miesiąc na perfekcyjną obsługę sprzętu i drugi miesiąc na resztę). Nie upieram się, że mi się to uda, po prostu spróbuję ...
I zrobię to honorowo, bez oszustw ...
p.s. jak mi się uda, to w weekend podam wam listę moich osiągnięć w zakresie obsługi sprzętu, żeby wam unaocznić moją wprawę w obsłudze (wiem, wiem, że to nie wszystko)
Don Pedro nie daj się wkręcać
1204 - co to znaczy "wkręcać" ? w jakim sensie używacie tego słowa ? czy uważacie, że jestem jakimś profesjonalistą, który robi sobie z was żarty ? Bo już nie bardzo rozumiem ...
Don_Pedro_123
10-02-2010, 14:04
Nożeszkurdeblaszkaiwmordejeza...
Czyli jednak nie rozumiesz... Ja wymiękam...
Z Twoim poziomem samouwielbienia, ignorancji i niefrasobliwości proponuję, abyś po tym miesiącu poszedł na ASP i oświadczył któremuś z profesorów (specjalnie nie mówię "mistrzowi") malarstwa, że np. w dwa miesiące nauczysz się malować obrazy - wszak wszystkie informacje są w książkach i w internecie.
No tak wszyscy uważamy, że robisz sobie z nas przysłowiowe jaja.
doj pedro - z malowaniem obrazów jest co innego - do tego jest potrzebnych wiele umiejętności. W przypadku aparatu sprzęt za nas "odwala" ogromną cześć pracy, którą malarz sam musi zrobić. Nawiasem mówiąc: sławni malarze i rzeźbiarze raczej nie robili osobiście swoich obrazów, mieli do tego UCZNIÓW i to oni je malowali, a ci "wielcy" jedynie dawali "name" ...
Krzysiek B
10-02-2010, 14:07
A ja z innej beczki.
Nie widziałem jeszcze na tym forum żadnego innego wątku, w którym tak szybko przybywało by postów jak w tym autorstwa UBoota :)
Prędkość przybywania postów niemal proporcjonalna z postępem licznika w d90 UBoota :)
Don_Pedro_123
10-02-2010, 14:07
Don Pedro nie daj się wkręcać
Przed chwilą miałem jeszcze mglisty cień nadziei, że może wytłumaczenie bardziej "łopatologiczne" poskutkuje... Ach.... W jak wielkim byłem błędzie...
eeee Panowie i Panie!!
a skad wiecie ze UBoot nie jest "cudownym dzieckiem" fotografii i za miesiac wszystkim nam szczeki nie spadna na glebe?? ;)
dac mu szanse! dac mu szanse :mrgreen:
don pedro - mam propozycję: po prostu daj mi miesiąc i zobaczymy. Nic prostszego, tylko poczekać. I wtedy będziecie mogli mnie spokojnie krytykować i wyśmiewać. A na dzisiaj to okazujecie wyższość i pewność siebie wobec nowych i zielonych.
Przed chwilą miałem jeszcze mglisty cień nadziei, że może wytłumaczenie bardziej "łopatologiczne" poskutkuje... Ach.... W jak wielkim byłem błędzie...
Ja też się na to wcześniej złapałem, dopóki mnie nie oświeciło, że to wkręt.
Nie widziałem jeszcze na tym forum żadnego innego wątku, w którym tak szybko przybywało by postów jak w tym autorstwa UBoota :)
Prędkość przybywania postów niemal proporcjonalna z postępem licznika w d90 UBoota :)
Jesteś zdecydowanie za krótko na forum, bywały już gorętsze wątki :)
eeee Panowie i Panie!!
a skad wiecie ze UBoot nie jest "cudownym dzieckiem" fotografii i za miesiac wszystkim nam szczeki nie spadna na glebe?? ;)
dac mu szanse! dac mu szanse :mrgreen:
Ale nikt mu szansy nie odbiera... :)
UBoot, a może się tak w Krakowie na piwo umówić? Nie mam daleko, a chętnie nauczyłbym się od Ciebie wielu szalenie interesujących rzeczy :D hmmm...? No chyba, że jeszcze nie masz dowodu... ale to jak coś ja kupię dwa :lol:
A może to kolega Vodafone powrócił ?
Ale przecież widać że to przekręt bo UBoot nie chce zamieścić teraz nowych zdjęć.
świder - najpierw dajcie mi spróbować. Najwyżej okaże się, że mieliście rację. Nie macie cierpliwości poczekać miesiąc ?
Tomek Konopka
10-02-2010, 14:16
UBoot może jesteś fenomenem i za miesiąc zobaczymy istne majsterszczyki w Twoim wykonaniu,oby,ale jeśi się jest fenomenem to już pierwsze zdjęcia muszą coś wnośić,muszą mieć przekaz ,nawet gdyby były technicznie do dupy,powinien być kadr ten kadr.Ja go nie zobaczyłem u Ciebie
świder - najpierw dajcie mi spróbować. Najwyżej okaże się, że mieliście rację. Nie macie cierpliwości poczekać miesiąc ?
Ale ja Ci nie odbieram szansy... wręcz przeciwnie — będę czekał z napięciem na efekty. Ale piwa zawsze można się napić :twisted:
A ze mną to się nie chciałeś umówić, misiu niedobry. :)
Ale nauczysz mnie potem tego fotografowania z zawiązanymi oczami? Nie mogę się doczekać...
Tam od razu nie chciałem... podaj tylko miejsce i dzień :) I pewnie, że nauczę... choć to wiedza tajemna i tak w głębi serca zastanawiam się czy powinienem :D
mamy cierpliwosc mamy :]
a pokazesz cos z nocnego fotografowania w lesie?
moze ktos oceni czy juz sa postepy jakies i bedzie Ci latwiej
UBoot, a może się tak w Krakowie na piwo umówić? Nie mam daleko, a chętnie nauczyłbym się od Ciebie wielu szalenie interesujących rzeczy :D hmmm...? No chyba, że jeszcze nie masz dowodu... ale to jak coś ja kupię dwa :lol:
A ze mną to się nie chciałeś umówić, misiu niedobry. :)
Ale nauczysz mnie potem tego fotografowania z zawiązanymi oczami? Nie mogę się doczekać...
majsterszczyki
Ło matko, mam nowy okaz do kolekcji. :)
zdjęcia muszą coś wnośić,muszą mieć przekaz ,nawet gdyby były technicznie do dupy,powinien być kadr ten kadr.Ja go nie zobaczyłem u Ciebie
Ale już się dowiedzieliśmy, że do malowania to trzeba mieć wiele umiejętności, a tu aparat odwala większość roboty.
Więc o co Ci chodzi? ;)
tomek k - bo najpierw skoncentrowałem się na perfekcji obsługi i nie myślałem o kadrowaniu. Dopiero hddk uświadomił mi wczoraj, że to jest ważne. I szczerze mówiąc od razu po jego uwadze zacząłem inaczej, bardziej krytycznie przyglądać się swoim fotografiom.
sote - jasne ! postaram się coś umieszczać też na bieżąco, żebyście mnie korygowali i doradzali (mam nadzieję, że w dobrej wierze, a nie na zasadzie podpuszczania)
Don_Pedro_123
10-02-2010, 14:23
don pedro - mam propozycję: po prostu daj mi miesiąc i zobaczymy. Nic prostszego, tylko poczekać. I wtedy będziecie mogli mnie spokojnie krytykować i wyśmiewać. A na dzisiaj to okazujecie wyższość i pewność siebie wobec nowych i zielonych.
Przede wszystkim nawet nie pomyślałem aby Cię krytykować, ani tym bardziej wyśmiewać. Tym bardziej, że mam wielki szacunek do wszystkich, którzy próbują zgłębić nowy temat i posiąść nową wiedzę. Ale to Ty uważasz, że wiesz więcej, lepiej i dokładniej wszystko o nowym dla Ciebie zagadnieniu i że Ty "nam pokażesz", bo masz sprzęt, który robi zdjęcia za Ciebie. No to pokazuj...
no być może czasami wypowiadałem się zbyt zdecydowanie, ale jak byś poczytał posty, to byś zauważył, że od początku byłem krytykowany. To nie ja kogoś tu "wkręcam", tylko stałem się obiektem ataków tylko dlatego, że do perfekcji opanowałem obsługę sprzętu i zadałem pytanie: "CO DALEJ ?". A według niektórych to pytanie powinienem był zadać za dwa lata i w dodatku z nisko pochyloną głową ...
mateo912
10-02-2010, 14:27
tomek k - bo najpierw skoncentrowałem się na perfekcji obsługi i nie myślałem o kadrowaniu. Dopiero hddk uświadomił mi wczoraj, że to jest ważne. I szczerze mówiąc od razu po jego uwadze zacząłem inaczej, bardziej krytycznie przyglądać się swoim fotografiom.
Czyli jak najpierw przez miesiąc "uczyłeś" się sprzętu np fotografując białą ścianę, z zadowoleniem stwierdziłeś idealnie wykorzystałem sprzęt żeby sfotografować białą ścianę i dopiero hddk Cię uświadomił, że poza tym na zdjęciu musi coś jeszcze być?:D
do perfekcji opanowałem obsługę sprzętu i zadałem pytanie: "CO DALEJ ?".
Chrzanić sprzęt!
Zdjęcia rób i pokazuj!
mateo912
10-02-2010, 14:38
Krzysiek spokojnie za miesiąc nastąpi era Ubota:D
Nie sądzicie że to trochę za wcześnie? Koniec świata miał być w 2012:mrgreen:
dzięki wam w sumie nabrałem dodatkowej energii do pracy nad swoimi umiejętnościami. To będzie dla mnie duża mobilizacja.
Na pewno regularnie będę wam pokazywał moje postępy, które niewątpliwie będą, bo już wiele poznałem w ciągu tych paru dni ...
Don_Pedro_123
10-02-2010, 14:40
UBoot - zapewne uznasz, że mnie też trzeba zaliczyć do tego grona prześmiewców, ale...
Czy Ty starasz się myśleć nad tym, co mówisz? Opanowałeś obsługę sprzętu do perfekcji? Tzn. naciskanie guzików i obracanie pokrętłami??? To jak robiłeś zdjęcia dotychczas swoim 8400??? Miałeś puste kadry? Obcięte nogi, ręce i głowy? Nie wiedziałeś, co to kompozycja? Człowieku!!! Pobudka! Zmieniając aparat taka umiejętność pozostaje - a Ty nie potrafiłeś jej pokazać w jakimkolwiek zdjęciu! Jednocześnie obrażasz innych (chociaż raczej większość patrzy na to z politowaniem) twierdząc, że z ich starym sprzętem i starymi nawykami są już na straconej pozycji. I jeszcze jesteś zdziwiony, że ktoś robi sobie z Ciebie przysłowiowe jaja. Przecież Ty sam robisz je z siebie!
No ale w ciągu tych 2 czy 3 dni chyba coś zrobiłeś, więc pochwal się tym postępem który zrobiłeś i piszę to z cała moją powagą. Chciałbym zobaczyć czy moje rady wykorzystałeś.
Kasandra
10-02-2010, 14:46
Ktoś sobie jaja robi :mrgreen:
ale całkiem zabawne hahahaha
UBoot biorąc pod uwagę, że z twoich wcześniejszych wyliczeń wynikało że robisz ponad 178 zdjęć dziennie masz pewnie już coś do pokazania, no pokaż nam maluczkim jak rozwija się geniusz
Witojcie, dawno mnie nie było, a tu takaż rozrywka. W końcu dobrnęłam do końca... i cały czas mam nadzieję, że to jest Gruuuby żart.
Już mi się cisnęły nie raz riposty na usta, ale nieeee, powstrzymam się. Jednak ręce odmówiły posłuszeństwa i grawitacja je opuściła. Nie mam sił....
Jak zaczyna się porównywać pochłonięcie wiedzy z robieniem zdjęć to gratulacje. Nie wspomne o malowaniu obrazów, też można przyswoić wiedzę, nawet mogę nauczyć, pomóc, pokazać, ale do cholipy w łapę pyndzel i działać. Ja też mam jakąś wiedzę ale daleko mi do wielu tu osób.
Więc dobra rada: chcesz robić zdjęcia? masz wiedzę? to rób, nie przechwalaj się i pokaż swoje wyniki. Wtedy można dyskutować o umiejętnościach...
ale już trochę pokazał, było kilka przykładów
Fidosanok
10-02-2010, 15:01
Don Pedro przeczytałeś cały wątek...? ...nie wysilaj się na tłumaczenia - taka moja rada :)
Fortaigne
10-02-2010, 15:02
w sumie...jeśli po miesiącu będzie perfekcyjny to z obliczeń wyszło mi że po paru dniach jest już co najmniej niezły :)
Wal ! Czekamy...
Kasandra
10-02-2010, 15:10
A ja mam takie inne pytanko, bo piszecie, że Gracjan powrócił...
to był u nas TEN Gracjan???
na forum???
serio???
;-))))))))))))))))))
U nas go chyba nie było, chociaż ja tu od niedawna jestem :)
A ja mam takie inne pytanko, bo piszecie, że Gracjan powrócił...
to był u nas TEN Gracjan???
na forum???
serio???
;-))))))))))))))))))
zajrzyj tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91954
Kasandra
10-02-2010, 15:24
aaaa dzięki;-))
TAK, to chyba ta sama osoba ;-))))
i tak uważam, że w obu przypadkach sobie jaja robi :mrgreen:
Chyba nam o tego chodziło http://gracjan.pinger.pl/
marszull
10-02-2010, 15:25
Z postu, to chyba nie byl TEN Gracjan ;-)
Nie o tym gracjanie mowa. Tu chodzi o tego: http://gracjan.pinger.pl/ :twisted:
Kasandra
10-02-2010, 15:29
Ale ten NASZ równie śmieszny;-))))
A nasz UBoot pewnie poszedł robić zdjęcia. Czekamy wiec na jakieś nowe obrazki od niego.
Kasandra
10-02-2010, 15:35
zwłaszcza, że przez 3 dni razy 178 to trochę już zrobił nie;-)))
eee tam tamten jest słaby
Teraz to już każdy kolejny będzie słaby po tym temacie.
Krzysiek B
10-02-2010, 15:50
Bez obrazy ale czym częściej wypowiadają się inni użytkownicy forum tym bardziej ten wątek robi się nudny:)
To wątek kolegi UBoota i proszę mi tu go nie zniechęcać :)
Ja całkiem serio liczę na to, że za miesiąc UBoot zamieści konkretne fotki na forum.
Tym czasem milknę i czekam na posty bohatera wątku.