Zobacz pełną wersję : Jakie macie pomysły na nietypowe ujęcia w kościele ?
Kasandra
10-02-2010, 15:51
Masz rację, ale...jak mamy milczeć jak nam tak radośnie???
Ja czekam na jakieś fotki z już, przez 3 dni to prawie 600 już ma na karcie nie?
I tak nam pokaże nowe zdjęcia dopiero za miesiąc :(
spokojnie, zrobi zdjęcia to przyjdzie i Wam wszystkim pokaże, sorki Nam. Foto Brodowski ma rację - dajcie mu odetchnąć...
Wlasnie, nie zasmiecajmy tematu, bo sie rozwadnia ;)
brodnica
10-02-2010, 17:12
UBoot - dołączam do Twojego funclubu! Wierzę w Ciebie! Pokażesz wszystkim Klasę przez wielkie "K"! Trzymam za Ciebie kciuki! Z tym poradnikiem to niezły pomysł! Sam chętnie skorzystam. Może fotobloga założysz żebyś mógł pokazywać wszystkim swoje postępy?
Mam jeszcze do Ciebie pytanie techniczne odnośnie wymiany obiektywów. Czy mógłbyś mi napisać krok po kroku w jaki sposób wymieniasz obiektywy np. w kościele? Mam z tym ogromne problemy. Może napiszę jak to robię. Wyciągam obiektyw z kieszeni, odkręcam dekielek i biorę go w zęby. Naciskam guzik (ten na obudowie) i odkręcam obiektyw. Żeby mi było łatwiej narysowałem sobie strzałeczkę w którą stronę kręcić. I teraz problem, bo nie mam gdzie położyć obiektywu... Moje kolana nie są tak sprawne żeby przytrzymać obiektyw ten do zmiany... No i ten obśliniony dekielek... Jak Ty to robisz? Może mi coś poradzisz?
brodnica - to trzeba zrobić tak:
1. przygotowuję obiektyw (dalej zwany Ob) docelowy
2. Stawiam Ob docelowy przodem na dół
3. Odkręcam górną pokrywę Ob docelowego, ale ją na nim zostawiam
4. lewą ręką naciskam przycisk w aparacie
5. prawą odkręcam Ob i stawiam go obok Ob docelowego
6. Przekładam górną pokrywę z docelowego na poprzedni (nie przykręcam jej, bo nie ma czasu, ważne, żeby się nie kurzyło)
7. Przykręcam Ob docelowy
8. Dokręcam pokrywę tylną do Ob i wkładam go do pokrowca
Czas wykonania operacji: 1,69 sek
no ja pitole, ręce same składają się do oklasków
Matey3000
10-02-2010, 17:29
WOW!!! Ja tak szybko nie dam rady. Duzo trenujesz??
Tomek Konopka
10-02-2010, 17:31
Ja pierdyka :mrgreen: naucz:mrgreen: mnie tak szybko plisss.
brodnica
10-02-2010, 17:33
WOW! Czas masz kosmiczny! Dziękuję za dokładny opis. Mam jeszcze małe pytanie. A te obiektywy gdzie odstawiasz? Ostatnio stałem w wejściu do kościoła... Ławki nie było, gzymsy pochyłe. Była tylko podłoga a na niej kilka centymetrów błocka i śniegu.
oj, przepraszam, wkradła się pomyłka: powinno być 1,89 sek
Słusznie zwróciliście uwagę ...
Matey3000
10-02-2010, 17:39
A przecinek Ci sie nie przesunął, bo jak nie to ja musze DUZO cwiczyc.
Ja stawiam, że KOSMITA.
Wypraszam sobie...kosmici nie wyglądają podobnie do złomu zalegającego dna mórz i oceanów ;)
no nie !!! 0,189 sek to już była by przesada, matey !!!
Matey3000
10-02-2010, 17:46
1.89 tez.
Ja to w tyle poluzowac jedynie dekielek dam rade i to jak w dobra strona krece.
Tomek Konopka
10-02-2010, 17:48
no nie !!! 0,189 sek to już była by przesada, !!!
ja w Ciebie wierzę, że dojdziesz do tego czasu.
Błagam, niech nikt nie zamyka tego wątku! hahahahaha... :lol:
Matey3000
10-02-2010, 17:54
UBoot a jak odpinasz ob z aparatu to krecisz:
a) aparatem, obiektyw nieruchomy w zacisnietej dloni dla bezpieczenstwa
b) obiektywem
c) aparetem i ob w przeciwne strony oby proces byl szybszy.
brodnica
10-02-2010, 17:55
Aj!!! zazdrość Was zżera, że mój kolega ma taki czas? (UBoot-mogę Cię tak nazywać)
matey - trudno mi powiedzieć, bo proces jest zbyt szybki, żebym był w stanie to stwierdzić. Domyślam się jedynie, że kręcę Ob i aparatem równocześnie.
sokrates
10-02-2010, 17:58
oj, przepraszam, wkradła się pomyłka: powinno być 1,89 sek
Słusznie zwróciliście uwagę ...
masta.... o ja niegodzien nosić ci blendy i poluzowywać dekielki, weź mnie choć na ładowacza akumulatorów do lampy. obiecuję ładować komplet w 22m 39s i ani milisekundy dłużej!
Domyślam się jedynie, że kręcę Ob i aparatem równocześnie.
No tak, bo oczy zawiązane...
Wyrwało mnie z gumofilców.
sokrates
10-02-2010, 18:00
No tak, bo oczy zawiązane...
nosz zapomniałem o oczach, fakt zwracam honor - z zawiązanymi można w miesiąc dojść do pułapu profi. bo z otwartymi to lata schodzi.
Matey3000
10-02-2010, 18:00
Aj!!! zazdrość Was zżera, że mój kolega ma taki czas? (UBoot-mogę Cię tak nazywać)
Nieprawda, mnie nic nie zzera, jestem dobrze i regularnie konserwowany.
Matey3000
10-02-2010, 18:06
masta.... o ja niegodzien nosić ci blendy i poluzowywać dekielki, weź mnie choć na ładowacza akumulatorów do lampy. obiecuję ładować komplet w 22m 39s i ani milisekundy dłużej!
Jakiej ladowarki uzywasz? Ja na prostowniku po tacie nie dam rady tak szybko.
Art Erie
10-02-2010, 18:13
http://www.ofix.pl/index.php?id=produkt&id_prod=10003768&kat=75 - polecam i przepraszam za OT
Musisz zoptymalizować ładowarkę, UBoot ci w wolnej chwili coś doradzi
FotoLech
10-02-2010, 18:33
Fajny mam ubaw czytając przez kilka dni ten wątek. Każdorazowo od początku.
UBoot czekamy na następne fotki.
Matey3000
10-02-2010, 18:44
Musisz zoptymalizować ładowarkę
No tak, ale jak? Szukalem schematow do tej co mam, ale nie znalazlem.
Moze do ''sily'' u sasiada podlaczyc? Bo ja mam tylko 230V.
Chyba pora zakończyć temat bo nowych zdjęć jednak nie będzie od UBoota, no chyba że jeszcze sobie z nim miesiąc popiszemy ale wydaje mi się że Moderator jednak wymięknie.
Poczekaj sezon dopiero się zaczyna.
A tak na marginesie mam jutro plener (serio), i szukam ciekawych ustawień bo ma wiac jak cholera i sypać śniegiem, a młoda w ....
.... ciąży
Może te spod sukienki, chć szkoda że to plener bo te garba proboszcza myslę że było by świetne.
przecież muszę je najpierw zrobić. Powiedziałem, że zrobię jakieś w weekend, ale to będą pierwsze próby przy świetle dziennym. Na końcowe efekty czekajcie miesiąc, jak napisałem ...
czyli tych z lasu nie bedzie?
UBoot właśnie leci "Majka" taki serial na TVN jest tam o fotografii, może sobie podpatrzysz jak się zdjęcia robi.
Kasandra
10-02-2010, 19:35
eee dawaj z lampą
nie muszą być ze światłem dziennym
Aaaaa i może już zacząłeś pisać poradnik?jeśli darmowy to ja chętnie poczytam!!!
brodnica
10-02-2010, 19:41
Chyba pora zakończyć temat bo nowych zdjęć jednak nie będzie od UBoota, no chyba że jeszcze sobie z nim miesiąc popiszemy ale wydaje mi się że Moderator jednak wymięknie.
czemu zamykać temat skoro cieszy się dużym zainteresowaniem? Boisz się, że UBoot pokaże klasę? Daj mu szansę!
mateo912
10-02-2010, 19:52
Kasandra a przeszłaś już kurs szybkiej zmiany obiektywów?:D
Bez czasu w okolicy 2s nie dasz rady dalej :D
Kasandra
10-02-2010, 19:56
Oj!!!
czepiasz się!
może w poradniku będzie jak to zrobić?nie pomyślałeś o tym???!!!
no!
Absolutnie nie zamykać tematu!!!proszę
cinspire
10-02-2010, 20:14
Kasandro, ta część poradnika już była:
to trzeba zrobić tak:
1. przygotowuję obiektyw (dalej zwany Ob) docelowy
2. Stawiam Ob docelowy przodem na dół
3. Odkręcam górną pokrywę Ob docelowego, ale ją na nim zostawiam
4. lewą ręką naciskam przycisk w aparacie
5. prawą odkręcam Ob i stawiam go obok Ob docelowego
6. Przekładam górną pokrywę z docelowego na poprzedni (nie przykręcam jej, bo nie ma czasu, ważne, żeby się nie kurzyło)
7. Przykręcam Ob docelowy
8. Dokręcam pokrywę tylną do Ob i wkładam go do pokrowca
A ja jestem w d... , bo mam tylko kit'a i nie mam jak trenować :(
Poproszę o opracowanie treningu na szybka wymianę ob. kiedy ma się tylko jeden. Nie mogę przecież zostać w tyle za resztą forum. A już widać, że u innych Ob'y tylko śmigają.
Ktoś zbliżył się do rekordu? :P
kuźwa - nie było mnie 2 dni. Wątek miał 6 stron. Teraz ma o 20 więcej. Wróciłem mega zmęczony z pracy - Dzięki ubootowi humor się od razu poprawił. Już nawet nie mam siły komentowac tych smiesznych wywodów bo normalnie witki opadają. No ale skoro wyznacznikiem profesjonalizmy jest ilość wypstrykanych klatek to nie pozostaje nic innego jak zakleić spust migawki i iść na kolację. Po powrocie z palcem w duu...e przekroczę magiczną średnią bodajże 178 zdjęć dziennie. To zaledwie 40 sekund pstrykania :D :D A już będę profiSTOCK :D :D
I oczy masz sobie zawiązać - nie zapomnij. :)
a ja daję rękę uciąć brzeszczotem, że autor tematu już tu nie wróci :)
A ja się domagam aby kolega był honorowy :D
Don_Pedro_123
10-02-2010, 21:01
a ja daję rękę uciąć brzeszczotem, że autor tematu już tu nie wróci :)
To ja chcę zrobić zdjęcia tego wydarzenia!
No hmmm ja aż taki honorowy nie będę. Ja mam rozum i zdrowy rozsądek w przeciwieństwie do niektórych :)
Matey3000
10-02-2010, 22:22
No hmmm ja aż taki honorowy nie będę. Ja mam rozum i zdrowy rozsądek w przeciwieństwie do niektórych :)
A jak z poczuciem humoru u Ciebie??
....więc nie byłem przyzwyczajony do tego, że ludzie robili co chcieli, nie czekali na odpowiednie ujęcie itp. msza była za krótka, zanim poszedłem na chór, już musiałem robić zdjęcia, bo odchodzili od ołtarza.
p.s. (2): pomyślcie tylko PIĘĆ TYSIĘCY ZDJĘĆ !!! A aparat mam zaledwie miesiąc !!!
To daje około 1250 zdjęć tygodniowo i 178,57 zdjęć dziennie !!!
Popłakałem się :-D :-D:-D
Będę czytał i się śmiał, choć sądzę, że to wkręt. Ale jak konsekwentnie napisany! Gratulacje :-D
A ja stawiam, że to jakiś użytkownik forum, zalogował się pod nowym nickiem i jaja sobie z nas robi, stawiam na czornegoHm, z Krakowa. To by się mogło zgadzać :)
eristoff
11-02-2010, 01:55
A bo wy się czepiacie Uboota żeby zdjęcia wrzucał, on nie ma czasu wybrać tych zdjęć tylko je pstryka cały czas bo się rozwija. A propo zdjęć, pięćdziesiątkę masz fajną to tym swoim dzieciom byś pstryknął w domu jakies portretowe, no chyba że portret dopiero masz zaplanowany na 3 tydzień z tego niecałego miesiąca co ci został.
Jak wszyscy czekam na coś "ładnego"
jestem ciekawy jak rozwinie się ten wątek :D
Shexbeer
11-02-2010, 03:00
i zmieniam motto fotografii:
unieważniam powiedzenie, że "zdjęcie robi fotograf, a nie aparat"
a ustanawiam nowe: "zdjęcie robią inżynierowie Nikona przy pomocy końcówki technologicznej, na którą składa się doskonale wyszkolony użytkownik i urządzenie właściwe"
rispekt! :)
p.s. (2): pomyślcie tylko PIĘĆ TYSIĘCY ZDJĘĆ !!! A aparat mam zaledwie miesiąc !!!
To daje około 1250 zdjęć tygodniowo i 178,57 zdjęć dziennie !!!
...wszyscy się tam zaraz śmieją, a nikt nic nie pomoże.
...przed kolegą ciężki miesiąc.
Jeśli mogę coś skromnie doradzić, myślę, że można przyspieszyć.
Otóż tracisz czas nocami. Nastaw budzik, żeby zmieniać 2 baterie (ładowarka - aparat, aparat -ładowarka).
Aparat podłącz do kompa, bo wymiana kart może być zanadto uciążliwa. Aparat ustaw koło łóżka spust przyciśnij na stałe, najlepiej kapciem.
Na trybie seryjnym do rana masz kilkadziesiąt tysięcy.
Co do perfekcjonizmu, warto podpatrywać najlepszych - mistrzów kung-fu. Generalnie rządzi medytacja.
Zanim się idzie na ślub. W samochodzie przed kościołem zamykamy oczy i kumulujemy energię wewnątrz ciała. Część z niej kierujemy do oczu, ale nie za dużo bo w zasadzie aparat i tak wszystko widzi. Tak więc większą część kierujemy w stronę palców, bo w sumie one wszystko robią i trochę w nogi aby zdążać przed księdzem.
:) dobra, a na poważnie, to kto nas tak ubawił?
A jak z poczuciem humoru u Ciebie??
No poczucie humoru to w takim wieku mam niezłe :)
Kasandra
11-02-2010, 09:15
No poczucie humoru to w takim wieku mam niezłe :)
w TAKIM wieku???
czyli, że z wiekiem ono rośnie/maleje???niepotrzebne skreślić
Kolejny dzień zacząłem lekturą i się popłakałem ze śmiechu :). Uboot jesteś wielki, przynosisz ludziom radość :) w tą srogą zimę. Jestem Twoim fanem. Ciekawe co dziś będzie :) :) :)
w TAKIM wieku???
czyli, że z wiekiem ono rośnie/maleje???niepotrzebne skreślić
No chyba z wiekiem maleje ale ja tam nie wiem ja tu nowy jestem.
Doczytałem do czwartej strony a wyświetla mi się 16. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym że 12 stron opuściłem. Teraz już nie popełnie tego błędu i postaram się czynnie uczestniczyć w tym poście.
Oto pierwsze zdjęcia testowe robione 18-105:
1. f18mm; 6s; F/3,5; ISO 2000
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img638.imageshack.us/i/skaki.jpg/)
2. f48mm; 1s; F/4,8; ISO 2000
źródło (http://img689.imageshack.us/i/wawel.jpg/)
3. f18mm; 6s; F/3,5; ISO 2000
źródło (http://img705.imageshack.us/i/skakijezioro.jpg/)
4. f18mm; 1/10s; F4,5; ISO 3200
źródło (http://img689.imageshack.us/i/lampazr.jpg/)
To tylko mała próbka moich wczorajszych zdjęć zrobionych przy okazji nocnego treningu wytrzymałościowego, w trakcie którego było m.in. człoganie się w śniegu z plecakiem z kamieniami przez 300 metrów, ślizg grawitacyjny po zboczu z pełnym ekwipunkiem, bieg przełajowy przez gęste zarośla i wiele innych. Nie było więc zbytnio czasu na jakieś specjalne ceregiele, chodziło mi bardziej o właściwy motyw, niż o dokładne ustawienie parametrów. Poza tym było zimno i wiatr i bałem się o sprzęt. Coś lepszego pojawi się w weekend, bo jestem teraz bardzo zajęty sprawami zawodowymi i czas na zdjęcia mam tylko w nocy.
p.s. Niestety, nadal nie potrafię wstawiać zdjęć ... w trybie edycji, linijka poniżej tych linków zawiera właściwie wstawiony tekst, niestety jest niewidoczny. Jak ktoś może podglądnąć stronę w trybie z kodami, to pewnie zobaczy te linijki
p.s.: do wszystkich tych, którzy piszą coś o wkręcaniu: TO SIĘ DZIEJE NAPRAWDĘ ...
Tomek Konopka
11-02-2010, 10:03
Nic nie widać.
uff, koniec...
przy 10 stronie pomyślałem, że na 11 już wszystko się wyjaśni kto robi sobie jaja...
no może na 12, 13 lub 14...
tak doszedłem do końca i nigdzie nie widzę, że to Czornyj
no przecież, to w jego stylu ;-)
P.S. ostatnio z nim rozmawiałem i jeden fakt z rewelacji UBoot'a bardzo mi pasuje do Czornego
który? nie napiszę... niech zabawa trwa
:mrgreen:
sokrates
11-02-2010, 10:07
Respect!!!
Jakie macie pomysły na nietypowe ujęcia w kościle. Powiem szczerze zainspirowałeś mnie tymi zdjęciami.
cieszę się, że niektórzy zaczynają to poważnie traktować. A te śmieszne analizy o jakimś "Czornym" to sobie możecie darować ... Nawet nie wiem, kto to jest. Nie znam ani jednego fotografa osobiście i powtarzam: pierwsze w życiu zdjęcie lustrzanką zrobiłem 4 tygodnie temu ...
Kasandra
11-02-2010, 10:17
Nie znam ani jednego fotografa osobiście i powtarzam: pierwsze w życiu zdjęcie lustrzanką zrobiłem 4 tygodnie temu ...
jaaaaasne;-))
noooo
piękne nocne zdjęcia!ja tam już widzę postęp!
w tym tempie to za te 3 tygodnie padniemy z wrażenia;-)
I ja ciągle czekam na darmowy poradnik!!!
słuchaj kasandra: nie wierzysz mi, bo nie chcesz przyznać, że kompletny nowicjusz może w ciągu miesiąca dojść do perfekcji ... trudno, ale pamiętaj, że Jezusowi z Nazaretu też nikt nie wierzył ...
ale pamiętaj, że Jezusowi z Nazaretu też nikt nie wierzył ...
E no paru kolesi mu wierzyło...
Kasandra
11-02-2010, 10:33
słuchaj kasandra: nie wierzysz mi, bo nie chcesz przyznać, że kompletny nowicjusz może w ciągu miesiąca dojść do perfekcji ... trudno, ale pamiętaj, że Jezusowi z Nazaretu też nikt nie wierzył ...
no nie do końca nikt-poszło za nim parę osób, nawet jakiś pracownik ichniego urzędu skarbowego-rzucił wszystko i uwierzył, więc trochę porównanie Ciebie do Jezusa jest chybione, ale co tam :mrgreen:
a możesz mi wyjaśnić po kiego grzyba dałeś tak wysokie ISO?skoro i tak robione ze statywu sądząc po czasach. No chyba, że umiesz utrzymać 6 sekund z ręki???wcale bym się nie zdziwiła, w końcu szkło ma VR!;-))))
Łał i jak cudowny czerwony śnieg, to było gdzieś w okolicach Czarnobyla robione? ISO 2000 i statyw hmmm ciekawe, musisz doczytać sobie pewnie rzeczy.
PS. Wątek jest coraz mniej śmieszny.
Widać już że ktoś sobie z nas jaja robi tylko jeszcze nie wiemy kto. Też stawiam na któregoś z adminów bo tak to już po kilku pierwszych wypowiedziach byłby posłany w kosmos.
stawiam na któregoś z adminów
Bardzo bym się zdziwił, gdyby tak było.
balans bieli można przecież poprawić w obróbce RAW ... Widzę hddk, że jesteś bardzo nieufny ...
A tymczasem czas biegnie, a ja robię postępy ... Teraz rozpaczliwe szukasz jakichś "adminów" ...
A co do rad, to dawaj mi je konkretne, czyli jakie powinno być to ISO ? (to jest prośba do wszystkich - dawajcie mi poważne rady, bo ja chcę naprawdę mieć efekty)
w okolicach Czarnobyla robione
chyba Czornyja :mrgreen:
do UBoot'a: Czornyja nie znasz? jak możesz?
Uboot na prezydenta do cholery !! Gorzej niz jest teraz już być nie może - a przynajmniej mielibysmy niezły ubaw :D :D
UBoot by w miesiąc doprowadził ten kraj do perfekcji jestem za
bo ja nie jestem jednym z was ... Jedyne, co o sobie mogę powiedzieć, to że JESTEM ...
Ja bym chyba jednak Czornego nie podejrzewał o taką zabawę. Zastanawiam się tylko kto? Komu się na tyle nudzi w domu... szkoda tylko, że już nie ma efektu zaskoczenia i jest coraz mniej śmiesznie... ale zabawa była przednia! :)
daromire
11-02-2010, 11:02
To tylko mała próbka moich wczorajszych zdjęć zrobionych przy okazji nocnego treningu wytrzymałościowego, w trakcie którego było m.in. człoganie się w śniegu z plecakiem z kamieniami przez 300 metrów, ślizg grawitacyjny po zboczu z pełnym ekwipunkiem, bieg przełajowy przez gęste zarośla i wiele innych. Nie było więc zbytnio czasu na jakieś specjalne ceregiele, chodziło mi bardziej o właściwy motyw, niż o dokładne ustawienie parametrów. Poza tym było zimno i wiatr i bałem się o sprzęt. Coś lepszego pojawi się w weekend, bo jestem teraz bardzo zajęty sprawami zawodowymi i czas na zdjęcia mam tylko w nocy.
p.s. Niestety, nadal nie potrafię wstawiać zdjęć ... w trybie edycji, linijka poniżej tych linków zawiera właściwie wstawiony tekst, niestety jest niewidoczny. Jak ktoś może podglądnąć stronę w trybie z kodami, to pewnie zobaczy te linijki
p.s.: do wszystkich tych, którzy piszą coś o wkręcaniu: TO SIĘ DZIEJE NAPRAWDĘ ...
No nie mogę :mrgreen: właśnie oplułem monitor, prawie wylałem kawę na laptoka i wycisnąłem dżemik z pączka na spodnie :mrgreen: ... dla mnie bez znaczenia już jest fakt czy UBoot jest prawdziwym kosmitą czy ktoś nas ładnie wkręca ... jest śmiesznie, radośnie i dawno się tak nie bawiłem ... ten wątek jest the best :-)
Kasandra
11-02-2010, 11:05
A może...Bombel?;-)
Wpadłem na ten wątek przypadkiem i nie mogłem się oderwać tak bardzo,że spózniłem się do roboty.Miałem nadzieję że Uboot to tak na serio ale po instrukcji zmiany obiektywów i tych ostatnich nocnych dziełach z żalem doszedłem do wniosku,że to wkręcacz........szkoda.
A może...Bombel?;-)
Były już takie domysły.
Podziwiam UBoota za jedno - że jeszcze mu się chce w to bawić.
Poza tym dobry wątek aby sobie nabić kila postów. :) Może da się w tym jednym wątku wyłączyć naliczanie postów?
pixel, jesteś w błędzie ... A co masz do zarzucenia moim nocnym zdjęciom ?
p.s. nie nabijam sobie żadnych postów, nawet nie wiem, po co i mało mnie to obchodzi ... możecie mi nawet zerować licznik za każdym razem ...
Ja chcę tylko zrobić perfekcyjne zdjęcia i ZROBIĘ je ...
Matey3000
11-02-2010, 11:12
Zdjecia super!!!! A to z Krakowem w oddali to tylko troche obrobki wymaga.
Do slubow, szczegolnie tych nietypowych, to lepiej pocwicz na ludziach.
Idz na dworzec i wal portrety, wytrenowany jestes wiec na pewno w pacynke nie zarwiesz.
Jak cos to ślizg grawitacyjny po peronie zrobisz.
dzięki za uznanie ... Zmobilizuje mnie to do jeszcze bardziej wytężonej pracy, aby w trudzie i mozole dojść do perfekcji ...
Temat moich zdjęć z serii "Perfekcja" będzie nosił podtytuł: "Oto Kraków" ... Mam nadzieję, że będziecie mile zaskoczeni efektami ... Mam już dokładny plan lokalizacji do sfotografowania ...
pixel, jesteś w błędzie ... A co masz do zarzucenia moim nocnym zdjęciom ?
p.s. nie nabijam sobie żadnych postów, nawet nie wiem, po co i mało mnie to obchodzi ... możecie mi nawet zerować licznik za każdym razem ...
Ja chcę tylko zrobić perfekcyjne zdjęcia i ZROBIĘ je ...
Nie no my już nie mamy nic do zarzucenia twoim zdjęciom, stają się one coraz bardziej perfekcyjne.
Posty nabijamy sobie wszyscy, nie tylko ty.
No ja czekam na te twoje super perfekcyjne zdjęcia z niecierpliwością i aż sobie zapisałem w kalendarzu aby nie zapomnieć je zobaczyć.
Przy obecnych warunkach pogodowych robienie zdjęć jest bardzo trudne, ale trudno ... Będę walczył ...
Wczoraj, w nocy na śniegu zgubiłem np. zaślepkę od sanek na lampę i musiałem przeczesywać cały śnieg w promieniu 1 m. Śnieg wsypywałem do bocznej siatkowej kieszonki w torbie i sukcesywnie ten śnieg przesiewałem, aż została tylko ta zaślepka. Ale było to około 200 kg śniegu ! Dlatego muszę bardzo uważać, żeby w tym wszystkim nie uszkodzić sobie sprzętu.
Jednakże nawet najgorsze warunki mnie nie zniechęcą.
Kasandra
11-02-2010, 11:25
Co Wy z tym nabijaniem sobie postów?kogo to obchodzi czy ma się 1 czy milion postów na koncie???
wyluzujcie z tym plisssss, to nie ma żadnego znaczenia
Wątek jest bombowy, właśnie oplułam klawiaturę bo jem zupkę i czytam o projekcie Oto Kraków;-))))))))
Przy obecnych warunkach pogodowych robienie zdjęć jest bardzo trudne, ale trudno ... Będę walczył ...
Wczoraj, w nocy na śniegu zgubiłem np. zaślepkę od sanek na lampę i musiałem przeczesywać cały śnieg w promieniu 1 m. Śnieg wsypywałem do bocznej siatkowej kieszonki w torbie i sukcesywnie ten śnieg przesiewałem, aż została tylko ta zaślepka. Ale było to około 200 kg śniegu ! Dlatego muszę bardzo uważać, żeby w tym wszystkim nie uszkodzić sobie sprzętu.
brawo, determinacja godna mistrza
Shexbeer
11-02-2010, 11:27
Śnieg wsypywałem do bocznej siatkowej kieszonki w torbie i sukcesywnie ten śnieg przesiewałem, aż została tylko ta zaślepka. Ale było to około 200 kg śniegu ! Dlatego muszę bardzo uważać, żeby w tym wszystkim nie uszkodzić sobie sprzętu.
Wymiatasz gościu :) kimkolwiek jesteś. Daj numer konta to przekażę Ci 1% mojego podatku VAT, pewnie nie ja jeden ;)
UBoot stajesz się coraz mniej śmieszny. Już mnie nie bawią twoje wywody i szalone/głupie pomysły nawet ten z przesiewaniem śniegu.
Naprawdę Was to tak śmieszy? Mnie już przestało (niestety)... wkrętka już za bardzo kłuje w oczy żeby było śmiesznie.
może dla ciebie to nie jest śmieszne, hddk, ale ja nie zmyślam ... ale to i tak nie istotne, bo zdjęcia są przecież prawdziwe, a to jest najważniejsze i to jest celem tego wątku ...
Matey3000
11-02-2010, 11:31
Na szczescie Ci co czytac nie chca, nie musza.
Kasandra
11-02-2010, 11:33
Mnie śmieszy hahaha
i to bardzo;-)))))))
Mam nadzieję, że po 30 dniach się dowiemy KTO to.
Ja jeszcze Psychotropa obstawiam.
dzisiaj wieczorem ogłoszę moje kolejne postanowienie, jeszcze bardziej ambitne. Dzisiaj, o godzinie 19:17 ...
Shexbeer
11-02-2010, 11:35
dzisiaj wieczorem ogłoszę moje kolejne postanowienie, jeszcze bardziej ambitne. Dzisiaj, o godzinie 19:17 ...
zsynchronizujmy zegarki :)
Na szczescie Ci co czytac nie chca, nie musza.
To prawda, ale humor w tym wątku zszedł do piaskownicy dlatego dziwi mnie, że wszyscy tak się zanoszą śmiechem.
Kasandra
11-02-2010, 11:38
O szit nieeeeee
ja o 19:16 mam zbiory dojrzałych buraków pastewnych na FarmVille!!!
i co tu wybrać?
To prawda, ale humor w tym wątku zszedł do piaskownicy dlatego dziwi mnie, że wszyscy tak się zanoszą śmiechem.
ojej, nie podoba Ci się to nikt nie każe tu być, a nie zabieraj innym radości!!!;-))))))))))))
Uwielbiam te argumenty — nie podoba się, nie czytaj, nie zaglądaj... Nic Wam nie zabieram, tylko sobie piszę co widzę... i myślę na głos :)
Skończmy ten OT.
marszull
11-02-2010, 11:42
moim zdaniem mozna juz ten watek odpuscic
i swoja droga dziwie sie ze nie wyladowal on, po paru stronach w koszu,
bo to ewidentne zasmiecanie i nie takie watki szybciej konczyly swoj zywot
też tak mysle - moderacja powinna to wyciąc w pien. Pierwsze kilkanascie stron fajne - teraz wieje nuda i trąci piaskownica.
A ja dochodzę do wniosku że UBoot to nie admin. Po prostu zadał pytanie o zielone kropki na body, dostał lanie i teraz po prostu chce sobie zrobić z nas pośmiewisko. Co prawda na początku to było śmieszne i każdy z nas miał fajny ubaw ale od pewnego czasu robi się coraz mniej śmiesznie. Czytam ten wątek ale mam wrażenie że jest teraz ciągnięty na siłę dalej.
Fortaigne
11-02-2010, 11:57
Uboot nawiązując do Twojego perfekcjonizmu to...czy mógłbyś najpierw perfekcyjnie opanować forum i zacząć w sposób normalny wstawiać zdjęcia ? Dla Ciebie będzie to raptem chwilka a nam podniesie się komfort oglądania :).
Uff odetchnąłem też, bo jak zacząłeś pisać o zgubieniu elementów w śniegu już myślałem że to lampa, body...a wtedy z fotek nici, na szczęście to tylko zaślepka...
POMAGAM Uboot NA 7430 - 3 ZŁ + VAT
przypominam, że tematem tego wątku są zdjęcia, a nie rozmowa ...
Jak to było? Aha - nie karmić, samo padnie...
świder, hddk jak widać wam się podoba skoro uczestniczycie w wątku
Agraf (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=15555) my tylko karmimy trolla i nabijamy sobie posty.
Kasandra
11-02-2010, 12:06
[ my tylko karmimy trolla i nabijamy sobie posty.
co Ty z tym nabijaniem sobie postów masz???
Jakie to ma znaczenie ile się ich ma na liczniku?
Za to jest dodatkowe +XP czy jak?
Ja tam się świetnie bawię i czekam na kolejne fotki.
Jedno jest pewne-ktoś ma chody u modów. No i na koniec się dowiemy kto jest tym perfekcjonistą;-)))))
co Ty z tym nabijaniem sobie postów masz???
Jakie to ma znaczenie ile się ich ma na liczniku?
Za to jest dodatkowe +XP czy jak?
Ja tam się świetnie bawię i czekam na kolejne fotki.
Jedno jest pewne-ktoś ma chody u modów. No i na koniec się dowiemy kto jest tym perfekcjonistą;-)))))
Ilość postów ma znaczenie tak samo jak wielkość członka. Niektórzy twierdzą że nie ale ja im nie wierzę.
U mnie jest tak, że za każdy dodatkowy post mam płacone od moderatorów, nie wiem jak u was ale u mnie to działa. Jeśli chcecie wiedzieć coś więcej na ten temat to proszę o info, perfekcyjnie wam to w poradniku napiszę.
Czy Was cos boli z tym nabijaniem postow?
Zastosujcie sie do rady ekoneta.
Albo pomozcie koledze w doskonaleniu warsztatu ale konstruktywnymi uwagami ;)
Jak to było? Aha - nie karmić, samo padnie...
To jest zacna mądrość ludowa :)
świder, hddk jak widać wam się podoba skoro uczestniczycie w wątku
A czy ja napisałem, że mi się coś nie podoba? Żałuję jedynie, że nie mogę się już pośmiać i że wątek zaczyna być ciągnięty na siłę przez innych użytkowników. Tyle.
Myślę, że jakbyśmy (celowo tak piszę bo wiem, że i moja w tym wina) się wstrzymali z wpisami i poczekali jak się to rozwinie mogłoby być całkiem ciekawie. A niestety coraz większa liczba wpisów i ponaglania autora wątku powoduje to, że bidok musi wymyślać coraz to różne historie i niestety ich jakość, humor ma tendencję spadkową.
ufff. myślałem, że nie dobrnę do końca. W czasie czytania tego tematu urósł on z 32 do 36 stron. Z tym przesiewaniem śniegu to już była przesada, na szczęście nie jadałem w tym czasie pączka i nie oplułem monitora marmoladą.
Może wróćmy do tematu i powymyślajmy jakieś pozycje ślubne... W końcu nowy sezon coraz większymi krokami się zbliża :)
funkey (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=27393) "pozycje ślubne" ? Ty chyba fora pomyliłeś...
Kordian d70
11-02-2010, 12:36
o kurcze ale sie watek rozwinal ;-)
UBoot nie moge sie doczekac efektow Twojej ciezkiej pracy
podpartej oczywiscie podpowiedziami zacnych forumowiczow
Nie rozumiem tylko dlaczego nabijasz sie z mojej puszki, ona
jeszcze potrafi zrobic fajne fotki, ktore od czasu do czasu staram
sie rzucic na pozarcie forumowiczom, a Ty masz taki wypasiony aparat a efektow zero ;-)
Na wypadek gdybym zapomnial to podeslij mi lnka do tej
Twojej galerii na PM jak juz bedzie gotowa.
Dzieki bardzo
miało być 178 fotek dziennie a tu licznik się zatrzymał: Total Number of Shutter Releases for Camera = 6167
co znaczy że nie tylko pstryka ale i chłonie wiedzę z neta oraz poprawia czas zmiany obiektywów a no i biega nocą po śniegu i zimnie szacun - mi się nawet z psem nie chce po 21 wychodzić
admini nie zamykajcie !!!
kordian ... weź opis techniczny D70s, potem weź opis D90 i porównaj ...
nie będę musiał nic robić, sam się będziesz nabijał ...
pppp: bo ja zapowiedziałem, że przechodzę z ilości na JAKOŚĆ ...
p.s.: i jeszcze jedno, kordian: piszesz, że masz chęci do nauki. I to mi się w tobie podoba !!! Ucz się pilnie, a za kilka/kilkanaście lat będziesz już robił dobre zdjęcia ...
Kasandra
11-02-2010, 13:18
Ucz się pilnie, a za kilka/kilkanaście lat będziesz już robił dobre zdjęcia ...
jak to???
RASISTA!!!
jemu tyle lat, a Ty w miesiąc???ejjjjjjj
mateo912
11-02-2010, 13:24
A ja się będe nabijał z Ciebie a nie z porównania puszek ;)
Dlaczego?
1 przykład. Weź swoje cudowne d90 i zrób dobrego IR ;) Nie da się? Jak mi przykro :mrgreen:
A d70/s/d50 czyli puchy sprzed kilku lat robią to znakomicie ;)
A powiedz mi skoro tak perfekcyjnie nauczyłeś się obsługiwać swoja puche tzn co umiesz z nią zrobić? Perfekcyjnie nacisnąć spust czy inny przycisk? Ruszyć pokrętłem w lewo/prawo?
mateo - na razie perfekcja w obsłudze, ale już robię postępy w robieniu zdjęć jako takich !
kasandra: zobacz, na jakim sprzęcie kordian pracuje ...
Kasandra
11-02-2010, 13:33
kasandra: zobacz, na jakim sprzęcie kordian pracuje ...
aha, czyli jak byś miał d3 to byś właściwie od razu robił perfekcyjne zdjęcia, nie czekając aż miesiąca?
mateo912
11-02-2010, 13:34
No ale powiedz mi czym objawia się ta perfekcyjność w obsłudze?
Bo nie wiem co w tym może być perfekcyjnego.
Kasandra D3? taki staroć no co Ty :D teraz d3s ewentualnie na upartego d3x ;)
na jakim sprzęcie kordian pracuje ...
według mnie Kordian nie pracuje na żadnym sprzęcie...
siedzi w piwnicy i ze słoików wyjada ogórki oraz wypija kompoty
mateo: po prostu perfekcja w każdym calu ...
- perfekcja w wyszukiwaniu pozycji w menu (potrafię po ilości kliknięć dojść do właściwej pozycji z zawiązanymi oczyma)
- perfekcja w wymianie obiektywów, perfekcja w równoczesnym trzymaniu lampy, aparatu, blendy itp. (w trakcie zdjęć portretowych)
- perfekcja w wyszukaniu w plecaku w kompletnych ciemnościach aparatu, żeby zrobić błyskawicznie nocne zdjęcie w razie zaskakującej sytuacji
- potrafię wyczyścić obiektyw z zawiązanymi oczami
- wykonywanie zdjęć w trudnych pozycjach i warunkach
itp.
Fortaigne
11-02-2010, 13:40
- perfekcja w wyszukaniu w plecaku w kompletnych ciemnościach aparatu
hehehe dobre :)
perfekcja w równoczesnym trzymaniu lampy, aparatu, blendy itp. (w trakcie zdjęć portretowych)
Wiem! Jesteś mr. Fantastic z Fantastycznej Czwórki! Bo ja mam niestety za krótkie rączki żeby ogarnąć jednocześnie blendę i aparat. Chyba, że to portrety zaślepek w śniegu.
Wniosek jest jeden - nigdy nie będę pro, a już na pewno nie z D2x. Ewentualnie mogę spróbować zawiązać se oczy, może pomoże. Albo pójdę o krok dalej i zawstydzę UBoot'a - wyjmę oczy łyżeczką - nie będzie mnie kusiło, żeby podglądać.
Spadam założyć UBoot'owi stronę na TwarzoKsiążce. Choć raczej nie jestem godzien, nie mam D90 (zgroza! sprzedałem!).
- perfekcja w wyszukiwaniu pozycji w menu (potrafię po ilości kliknięć dojść do właściwej pozycji z zawiązanymi oczyma)
- perfekcja w wymianie obiektywów, perfekcja w równoczesnym trzymaniu lampy, aparatu, blendy itp. (w trakcie zdjęć portretowych)
- perfekcja w wyszukaniu w plecaku w kompletnych ciemnościach aparatu, żeby zrobić błyskawicznie nocne zdjęcie w razie zaskakującej sytuacji
itp.
To jest zbyt absurdalne aby mogło być prawdziwe.
Ja osiągnąłem perfekcje w spaniu... robię to z zamknętymi oczami ;)
prezes_m
11-02-2010, 14:09
Nie odzywa się bo pewnie za naszymi radami wskoczył księdzu na barana za super ujęciem i teraz 48h na dołku siedzi :)
buahahahaha :D
Nudaaa :(
Dobra...pobawili się...dajcie już na luz i zmieńcie wątek.
itp.
Mój MISZCZU!!
Poprosze videotutorial bo nie ogarniam z samych opisow jak Ty to robisz!
daromire
11-02-2010, 15:22
Ja pierniczę ... niech mnie ktoś uszczypnie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kasandra
11-02-2010, 15:30
Ja pierniczę ... niech mnie ktoś uszczypnie :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
po co?widać, że to fake-siateczka zapchałaby się po 1 kilogramie śniegu, a tu proszę-200kg przez nią przeszło i nic;-))))))))))
ale i tak podziwiam inwencję twórczą i czekam na objawienie kto to.
A czy Psychotrop nie ma d90 czasem?;-))))))
Psychotrop ma na 100% D90, jest z Krakowa hmmm sam nie wiem
dajcie spokój z tym zgadywaniem. Jak już nie chcecie uwierzyć w mój perfekcjonizm, to przynajmniej uwierzcie, że nie jestem nikim z was i nikogo nie wkręcam.
Oceniajcie jedynie moje zdjęcia obiektywnie i dawajcie mi wskazówki, żebym mógł swój perfekcjonizm doskonalić ...
p.s. a na moim przykładzie skorzystają inni początkujący ...
Chcę tylko przypomnieć, że do "wrzucania" zdjęć są odpowiednie działy zdjęciowe, a sposób umieszczania zdjęć na forum jest dokładnie opisany i nieskomplikowany.
UBoot gdybyś zamieszczał te zdjęcia to byśmy oceniali ale ty przez tyle dni zamieściłeś tylko 7 zdjęć o ile się nie mylę więc co my mamy oceniać? Postaraj się umieść zdjęcia prawidłowo to będziemy gadać inaczej.
dajcie spokój z tym zgadywaniem. Jak już nie chcecie uwierzyć w mój perfekcjonizm, to przynajmniej uwierzcie, że nie jestem nikim z was i nikogo nie wkręcam.
Oceniajcie jedynie moje zdjęcia obiektywnie i dawajcie mi wskazówki, żebym mógł swój perfekcjonizm doskonalić ...
p.s. a na moim przykładzie skorzystają inni początkujący ...
Ale w Twój perfekcjonizm wierzymy. Tylko nie wierzymy że ktoś taki istnieje w realu. Może jesteś prototypem sztucznej inteligencji?
teraz patrzyłem się na post ze zdjęciami nocnymi i są widoczne, więc jednak zadziałało ... choć są dziwnie małe ...
Mam nadzieję, że i z tym sobie będę lepiej radził
sea: tzn jak byłoby możliwe, żebym pisał i nie istniał ???? Wytłumacz mi tą swoją ideę ...
Sztuczna inteligencja :mrgreen:
Nie wiem czy wiecie, ale jeśli to jest fake, to równie dobrze fake'em mogą być jego wszystkie dane. Czyli np. jest nie z Krakowa ale ze Szczecina i nie ma D90 tylko D3s :)
To jak będzie? Ujawnisz się kolego ? :)
Nie wiem czy wiecie, ale jeśli to jest fake, to równie dobrze fake'em mogą być jego wszystkie dane. Czyli np. jest nie z Krakowa ale ze Szczecina i nie ma D90 tylko D3s :)
To jak będzie? Ujawnisz się kolego ? :)
serio?:mrgreen:
szerloku zobacz w exifa fotek ktore wrzucil podwodniak - tam znajdziesz z jakiego aparatu sa fotki ;)
ujawnię moje zdjęcia .... a wy je oceńcie ...
andrstac
11-02-2010, 17:40
serio?:mrgreen:
szerloku zobacz w exifa fotek ktore wrzucil podwodniak - tam znajdziesz z jakiego aparatu sa fotki ;)
Akurat to żaden problem - spójrz teraz w Exif:
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/4166/lampazr.jpg)
Do autora zdjęcia: jeśli sobie nie życzy - powiedz, usunę
no dobra. Zapomniałem, że Kraków fotografował :P
Kasandra
11-02-2010, 17:46
jakie to ISO?to od razu będziemy mieli test na szumy w d90 :mrgreen:
jakie to iso?to od razu będziemy mieli test na szumy w d90 :mrgreen:
3200
mam też to zdjęcie z innym ISO z mniejszymi szumami
A nocą będą kolejne zdjęcia ...
no i przypominam: o 19:17 wydam oficjalny komunikat ...
Matey3000
11-02-2010, 18:16
mam też to zdjęcie z innym ISO z mniejszymi szumami
Prosze, pokaz.
agrest - ja mówię, jaka jest praktyka ...
no i jak Ci tu wiezyc w niewiedze?
wow ale się rozkręciliście, ALF ma rację fajnie było ale powoli to nudzi się, zdjęcia mają Exify więc jasne czym i jak, poczekajmy na oficjalny komunikat do19:17 po co bić pianę a teraz szaaaaaaaa cichoszaaaa
zdjęcia umieszczę w nocy, bo teraz jestem w terenie, na manewrach ...
Kordian d70
11-02-2010, 18:33
...Jak już nie chcecie uwierzyć w mój perfekcjonizm
...żebym mógł swój perfekcjonizm doskonalić ...
...a na moim przykładzie skorzystają inni początkujący ...
Od dzisiaj nie jestes UBoot tylko brat , przepraszam niedokonczony klon Gracjana
bo takie bzdury to tylko ktos taki moglby wymyslac.
Pokaz wreszcie te zdjecia i zamknijmy ten watek, bo jest juz powoli zenujacy, no
chyba, ze admin ma nadmiar wolnego miejsca na taki smietnik
zdjęcia umieszczę w nocy, bo teraz jestem w terenie, na manewrach ...
nie w nocy tylko o 19.17
nie zapomnij, zebys sie nie zblaznil Gracjanku ;-))
Kasandra
11-02-2010, 18:58
To ktoś z naszych, dlatego wątek nie leci w kosmos;-))
a chętnie tej osobie postawię...piwo oczywiście:mrgreen: bo dawno się tak nie uśmiałam
kordian - żarty mają swoje granice ...
marszull
11-02-2010, 19:07
to ze guzik wiesz na temat fotografii
nie przeszkadza Ci w dawaniu rad jak wyceniac prace fotografa
to bardzo ciekawe
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=132627
óbot jaki sens ma wysokie iso jak masz aparat na statywie??Proszę odpowiedz bo może ja nie wiem o czymś...
Kasandra
11-02-2010, 19:14
Lucid te 6 sekund z ręki było,w końcu ma VRkę nie;-)))
przecież chyba to jest jasne i wiadome wszystkim, że ja dopiero się uczę. I nie oczekuję pouczania lub naśmiewania się, tylko PORADY, a to, że zakładam że szybko sobie to przyswoję i zastosuję, to jest moje założenie. Zobaczymy, jak mi się to uda ...
marszull: oczywiście, że mogę wyceniać, po parę razy zamawiałem fotografa i negocjowałem warunki. Poza tym praca specjalisty (fotograf, lekarz, informatyk itp.) ma swoją cenę i na pewno jest to cena znacznie wyższa, niż robotnika, który dostaje 20-40 zł/h. A więc musi to być 100-200 zł/h i tyle ...
Prosta analiza i zdrowy rozsądek ...
kasandra - lampa była z ręki ...
natenjedenraz
11-02-2010, 19:15
Konkurencyjne forum również śledzi wątek. Wszyscy zastanawiamy się nad przejściem na magicznego D90.
Kasandra
11-02-2010, 19:18
To co Ty Uboot za manewry masz?skoro tam napisałeś, że pracujesz w biznesie???
marszull
11-02-2010, 19:19
Tak, tak doskonala rada: miedzy 300-1000zl. Z zawiazanymi oczami czy bez?
dobra, nie karmie juz trola
manewry taktyczno-strategiczne ...
natenjedenraz
11-02-2010, 19:19
ssss...
martszul - to jest zakres kwot - reszta możliwa do oceny po uszczegółowieniu informacji
- zakres pracy
- czas
- dojazd
- subiektywna ocena zdolności płatniczej zleceniodawcy
krzysztofz24
11-02-2010, 19:23
??? tzn jakie forum ?
Zapewne CanonBoard, mozesz tam sprobowac za jakis czas potrollowac ,choc pewnie cie zapamietaja stad...
P.s A nie mozesz tego oficjalnego oswiadczenia wydac wczesniej , bo ja akurat musze koniecznie wyjsc i nie chcialbym przegapic LIVE ;-)
nie ma takiej możliwości ....
Kordian d70
11-02-2010, 19:37
dalej Gracjan zaskocz nas wreszcie czyms pozytywnym, a nie tylko gadasz i gadasz
pokaz jaki z Ciebie perfekcjonista ;-)
dalej Gracjan zaskocz nas wreszcie czyms pozytywnym, a nie tylko gadasz i gadasz
pokaz jaki z Ciebie perfekcjonista ;-)
Kordian, tak nie pośpieszaj Ubota bo nie masz prawa! Masz d70, przecież to zdjęć nie robi ;) Ups... ja mam pęknięte d200 bez światłomierza, wiec też chyba nie mogę się wypowiadać.... a teraz już ciiiiiiii...
Kasandra
11-02-2010, 20:12
Zsynchronizujmy zegarki...
The big moment is comming;-)))
Myślę, że się nam przedstawi i ciekawa jestem czy trafiłam w typowaniach;-)
Kordian d70
11-02-2010, 20:17
Myślę, że się nam przedstawi i ciekawa jestem czy trafiłam w typowaniach;-)
obstawiam, ktoregos moda bo inaczej juz dawno by to zamkneli
Kordian, tak nie pośpieszaj Ubota bo nie masz prawa! Masz d70, przecież to zdjęć nie robi
wypraszam sobie, mam D70 esssssssssssssssssssssss ;-)
Kasandra
11-02-2010, 20:24
A ja kumpla moda-wymyślili sobie np w Zakopanem i mają frajdę;-)
chociaż dziwne, że koleś wyruszył na podbój innych topiców, na jeden śmietnik zgoda by się znalazła, na zaśmiecanie forum?hmmm
u mnie już 19:17 :mrgreen:
z przyczyn technicznych komunikat zostanie wydany o godzinie 19:19 ...
mateo912
11-02-2010, 20:27
na forum już dawno po 19:17 :D
No to i tak już sie spóźniłeś 6 min:D skoro jest 19;27 :)
Kasandra
11-02-2010, 20:27
o szit hahahahhahaha
krzysztofz24
11-02-2010, 20:28
No i.....?
Po długim namyśle postanowiłem, że po nauczeniu się fotografowania założę stronę ze swoją galerią.
Galeria będzie obejmowała cykl: "Perfekcja", a pierwsza kolekcja to "Oto Kraków"
W ramach strony powstanie też poradnik dla początkujących pozwalający im na dojście do perfekcji w krótkim czasie.
Jednocześnie chciałbym poinformować was o następujących faktach:
- nie jestem trollem - poczytajcie sobie jeszcze raz cały wątek, i zobaczycie, kto "wkręcał" i prowokował. Ja tylko odpowiadałem
- nie zamierzam zarabiać na fotografii, więc cokolwiek zrobię, będzie do wykorzystania darmowo (o ile się to komuś spodoba)
- nie jestem nikim z was - na forum jestem od paru dni, a fotografią zajmuję się również parę dni (wcześniej zajmowałem się jedynie opanowywaniem sprzętu)
I chciałbym, abyście mi w końcu uwierzyli ...
Przez najbliższy miesiąc postaram się regularnie zamieszczać zdjęcia z moich kolejnych ćwiczeń i mam nadzieję, że je ocenicie i dacie mi sensowne, praktyczne porady, które umożliwią mi jeszcze doskonalsze wykonanie zdjęć w kolejnej turze. Tym razem odchodzę od masówki i zamierzam postawić na jakość, więc zdjęć nie będzie wiele. Początkowo zamierzam się skupić na opanowaniu ustawiania ISO, bo zauważyłem, że to jest największy problem. Potem sukcesywnie przejdę do ustawiania właściwego czasu, aż w końcu opanuję kwestie przysłony. Na koniec udoskonalę technikę operowania balansem bieli.
Jak już informowałem, nie zamierzam obrabiać swoich zdjęć, będą to zawsze zdjęcia prosto z aparatu. Wyjątkiem będzie włączona funkcja redukcji szumu w aparacie.
Jak widzicie, plan mam, bardzo konkretny i drobiazgowo zaplanowany. I zamierzam go wykonać.
Kasandra
11-02-2010, 20:30
Padnę;-))))))
jak na kogoś kto od paru dni jest na forum i od miesiąca ma lustrzankę to PERFEKCYJNIE wiesz czego chcesz i masz już perfekcyjną wiedzę w tym temacie;-))))
A jaki będzie adres Twojej galerii?
i jeszcze opanuj redukcję czerwonych oczu ;-)
szkoda czasu...
wracam do zdjęć
ok, teraz jadę działać, a za 2 godzinki nowe zdjęcia ...
krzysztofz24
11-02-2010, 20:32
No chyba sobie kpisz UBott? i to ma byc ta wiadomosc?:mrgreen:
Powiem tak ,jak do normalnej osoby . Cytujac klasyka "Koncz wasc , wstydu oszczedz"
sokrates
11-02-2010, 20:34
jak już to ktoś słusznie zauważył, przestało być śmiesznie, więc nie karmić, zdechnie z głodu.... z mojej strony EOT.
Kordian d70
11-02-2010, 20:34
no to mysle, ze rozczarowales wszystkich, ktorym poniekad naublizales, wytykales niedoskonalosci zarowno sprzetowe jak i techniczne ;-)
wszyscy mysleli, ze jednak odwazysz sie pokazac swoj "perfekcyjny" warsztat i nawet tacy pseudo pstrykacze jak ja z moim prehistorycznym sprzetem, ktory juz dawno nie robi zdjec beda mogli chlonac wiedze i inspiracje z Twoich cudownych prac "prosto" z puszki.
ale zycze powodzenia ;-)))
Kordian d70
11-02-2010, 20:36
a teraz do moda - zamykamy ;-)
krzysztofz24
11-02-2010, 20:36
jak już to ktoś słusznie zauważył, przestało być śmiesznie, więc nie karmić, zdechnie z głodu.... z mojej strony EOT.
A ja dodam: Prosze o zbanowanie uzytkownika UBott za trollowanie do entej potegi , bo samo nie zdechnie:mrgreen:
Początkowo zamierzam się skupić na opanowaniu ustawiania ISO, bo zauważyłem, że to jest największy problem.
ustaw autoiso w aparacie (znasz menu w aparacie na pamięć to z zamkniętymi oczami zrobisz i już możesz realizować następny krok :P
wkręt jak nic, miłej zabawy
Kasandra
11-02-2010, 20:38
a teraz do moda - zamykamy ;-)
no ale dlaczego zamykamy?bo się nie podoba?to nie czytaj, ale czemu to ,że Tobie się nie podoba ma się też nie podobać tym, którzy jednak mają frajdę z tego?
W tym kraju zawsze ktoś musi narzucać innym swoją wolę???
mateo912
11-02-2010, 20:38
Skoro perfekcyjnie opanowałeś obsługę puchy więc powinieneś umieć używać ISO/czasu/przysłony czyż nie?
Skoro mówisz że bez obróbki to jak będziesz wywoływał Rawa? Czy będziesz robił w JPG? to jak chcesz opanować balans bieli?
- nie zamierzam zarabiać na fotografii, więc cokolwiek zrobię, będzie do wykorzystania darmowo (o ile się to komuś spodoba)
Czyli zezwalasz nieodpłatnie na pełne wykorzystanie swoich zdjęć?(jakimi gniotami by nie były) Fajnie masz:D
Kordian d70
11-02-2010, 20:42
no ale dlaczego zamykamy?bo się nie podoba?
nie koniecznie, coraz czesciej wlaczam forum i zdarzaja sie problemy techniczne, rowniez spowodowane zapychaniem serwerow takimi bezsensownymi dyskusjami, po co to komu?
juz po kilku stronach wiadomo bylo, ze to bzdura i wtedy powinno byc zamkniete, po co komu kolejne dziesiat stron?
zostawić, taki humor jak z cafe tyle że tam jest jeden dowcip po 10 razy pisany a tu wszystko autorskie
Oto zdjęcie dzisiejsze:
18mm; 1/200s; F/4,5; ISO 200
tekst z linkiem: http://img709.imageshack.us/i/skalkijezioro2.jpg/
w tej linijce wstawiony link za pomocą kodów:
źródło (http://img709.imageshack.us/i/skalkijezioro2.jpg)
Zdjęcie może banalne, ale zwróćcie uwagę na perfekcyjny balans bieli ...
p.s. - nadal mam problemy z widocznością wklejonych zdjęć
koło północy umieszczę jeszcze dzisiejsze zdjęcia nocne
Pomogę:
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/8172/skalkijezioro2.jpg)
Potrzebujesz perfekcyjnego lekarza!
wszyscy mysleli, ze jednak odwazysz sie pokazac swoj "perfekcyjny" warsztat i nawet tacy pseudo pstrykacze jak ja z moim prehistorycznym sprzetem, ktory juz dawno nie robi zdjec beda mogli chlonac wiedze i inspiracje z Twoich cudownych prac "prosto" z puszki.
Kordian... czy Ty nie widzisz, że gość sobie żarty stroi? Śmieje się Wam prosto w twarz, a Wy cały czas dajecie się podpuszczać.
Prosze o zbanowanie uzytkownika UBott za trollowanie do entej potegi , bo samo nie zdechnie:mrgreen:
Ale za co go banować? W sumie nic złego nie zrobił, nikomu nie naubliżał... robi sobie jaja, to chyba nie jest zakazane. Jak ludzie przestaną pisać i z nim dyskutować to w końcu mu się znudzi. Zauważ, że wszystkie jego posty są odpowiedzią na inne. Bulwers i oburzenie niektórych userow nakręca go tylko (pewnie chłopak zanosi się śmiechem w domu — czemu akurat bym się nie dziwił, albo czuje jakieś niezdrowe podniecenie — to już dobre nie jest :))... i tak wątek się rozrasta.
Skoro perfekcyjnie opanowałeś obsługę puchy więc powinieneś umieć używać ISO/czasu/przysłony czyż nie?
Skoro mówisz że bez obróbki to jak będziesz wywoływał Rawa? Czy będziesz robił w JPG? to jak chcesz opanować balans bieli?
Czyli zezwalasz nieodpłatnie na pełne wykorzystanie swoich zdjęć?(jakimi gniotami by nie były) Fajnie masz:D
Mateusz... Ty też dajesz się w to wkręcić? Nie wierzę :)
Kasandra
11-02-2010, 21:26
No nie wiem, u mnie Twój perfekcyjny WB jakiś taki różowy???
Może nie masz perfekcyjnie skalibrowanego monitora. ;s
sea - powiedz, jak to się dokładnie robi, żeby umieścić zdjęcie widoczne dla wszystkich w normalnym formacie ?
Jakie kody się wstawia itp. ?
Stosując procedurę z wątku o wstawianiu nie dam rady tego zrobić
sea - powiedz, jak to się dokładnie robi, żeby umieścić zdjęcie widoczne dla wszystkich w normalnym formacie ?
Pasek start > wyłącz komputer
A może właśnie perfekcyjny WB powinien być różowy? O ja nieświadomy.... :p
Kasandra
11-02-2010, 21:36
mówisz abrakadabra, wsadzasz 5zł w kieszeń po wyciągniętym CDromie, zamykasz, znowu abrakadabra na głos i powinno zadziałać
a tu jeszcze zdjęcie z lampą z mniejszym szumem (ISO 1000):
18mm; 1/4s; F/4,5; ISO 1000
http://img215.imageshack.us/i/lampaiso1000.jpg/
źródło (http://img215.imageshack.us/i/lampaiso1000.jpg)
p.s. teraz będzie działać
cinspire
11-02-2010, 21:50
Buu! "404 Not Found" A ja tak chciałem zobaczyć :(
A tu perfekcyjnie nie działa.
http://img215.imageshack.us/i/lampaiso1000.jpg/
źródło (http://img215.imageshack.us/i/lampaiso1000.jpg)
p.s. teraz będzie działać
a jednak widać
Kasandra
11-02-2010, 21:55
widać
to juz było!!!
no pucha się pomyliła nie bijcie uboota :)
z exifa
White Balance = Auto white balance
ale już iso normalne (pewnie autoiso) i PROFESJONALNY tryb M
ale za to znowu fajny spacer aby fotkę zrobić a nie tak jak wszyscy teraz siedzą przed kompem i marudzą
kasandra ! Było, ale wersja z ISO 3200, z szumami ...
faktycznie mam AWB
ale reszta ustawiana przeze mnie. WB mogę później wyregulować wywołując RAW (na razie nie wiem, jak się to robi)
Alt + F4
agraf ! nie ze mną te brunnery !!!
cinspire
11-02-2010, 22:10
Aaa, to znowu ta perfekcyjna lampa.
Wkrótce będzie to najsłynniejsza lampa w Polsce.
Żeby tylko nie ukradli i nie sprzedali jak relikwii w kawałkach.
A ja stawiam, że to jakiś użytkownik forum, zalogował się pod nowym nickiem i jaja sobie z nas robi, stawiam na czornego
Obstawiłbym jeszcze SAILORA !
W końcu ostatnio tak wielu tzw "artystów" bezpardonowo go zaatakowało.
Może będzie chciał czegoś niektórych nauczyć :-D
Kasandra
11-02-2010, 22:45
Nie jest z Krakowa;-) nie ma d90, odpada.
Psychotrop myślę;-) Bombel nie ma takich chodów u modów-wykopali by go w kosmos.
Jeśli to inny z użyszkodników, to namierzymy go w końcu po numerze seryjnym aparatu: 6389066.
a IP?
Nie publikujemy - niektórzy uważają IP za dane osobowe. Dostawca usługi - Chello.
miron19j
11-02-2010, 23:24
Nie publikujemy - niektórzy uważają IP za dane osobowe. Dostawca usługi - Chello.
ale chyba ktoś z naczalstwa ma dostęp do IP? Może sprawdzić, czy to sailor albo czornyj?
no więc przysięgam - ani czornyj, ani sailor, ani nikt z waszej ferajny ...
no więc przysięgam - ani czornyj, ani sailor, ani nikt z waszej ferajny ...
to "ani" cie sprzedało...
ale chyba ktoś z naczalstwa ma dostęp do IP? Może sprawdzić, czy to sailor albo czornyj?
Widzę IP pod każdym postem.
Nie doceniasz mnie - już dawno sprawdziłem.
jackrabbit
11-02-2010, 23:37
to "ani" cie sprzedało...
ha ha :mrgreen:
brodnica
11-02-2010, 23:37
eee... teraz wątek już nie jest ani śmieszny, ani ciekawy.... UBoot - a myślałem, że jesteś prawdziwy ...
Znaczy, że też nie wiesz kto to?
Znaczy, że też nie wiesz kto to?
Nie wiem.
A za posiadanie dwóch kont zazwyczaj banujemy.
miron19j
11-02-2010, 23:45
przyznaję się bez bicia - nie doceniłem Cię. Ale proszę o łagodny wymiar kary
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
brodnica
11-02-2010, 23:46
Nie wiem.
Więc to może nie sen... Tymi słowami dajesz mi jeszcze nadzieję.... UBoot może być prawdziwy! Niech mnie ktoś uszczypnie!
a jednak kosmici istnieją....
mateo912
12-02-2010, 01:15
Kordian... czy Ty nie widzisz, że gość sobie żarty stroi? Śmieje się Wam prosto w twarz, a Wy cały czas dajecie się podpuszczać.
Ale za co go banować? W sumie nic złego nie zrobił, nikomu nie naubliżał... robi sobie jaja, to chyba nie jest zakazane. Jak ludzie przestaną pisać i z nim dyskutować to w końcu mu się znudzi. Zauważ, że wszystkie jego posty są odpowiedzią na inne. Bulwers i oburzenie niektórych userow nakręca go tylko (pewnie chłopak zanosi się śmiechem w domu — czemu akurat bym się nie dziwił, albo czuje jakieś niezdrowe podniecenie — to już dobre nie jest :))... i tak wątek się rozrasta.
Mateusz... Ty też dajesz się w to wkręcić? Nie wierzę :)
Nie po prostu nadal nie wiem czym się różni "perfekcyjne" używanie puchy od zwykłego:D
Dla mnie też już przestało to być śmieszne jakieś kilka stron temu ;)
Nie po prostu nadal nie wiem czym się różni "perfekcyjne" używanie puchy od zwykłego:D
No jak to? Przecież już tyle razy to było powiedziane... jeśli obsługujesz puchę z zamkniętymi oczami, ustawiasz przesłonę i czas naświetlania na słuch, w niespełna 2s zmieniasz słoiki, i znasz na pamięć menu — wtedy jesteś pro-perfekcjonista :D Cholibka... ten wątek naprawdę był zabawny na początku, no, ale czułem, że się tak skończy... w końcu ileż można udawać żeby ludzie się nie pokapowali. Teraz jest niestety żałośnie.
No dobra...to nie cafe, a ten wątek już dawno przekroczył wszelkie granice dobrego smaku.
uboot - jeśli chcesz prezentować zdjęcia, to są od tego odpowiednie działy zdjęciowe, jeżeli szukasz porad technicznych, to też są od tego działy odpowiednie.
AMEN