Zobacz pełną wersję : Odszumiacze do RAW
kuba_rsx
05-02-2010, 02:06
Interesuje mnie czego używacie to odszumiania rawów. Osobiście nie pasuje mi to co wyskakuje po odszumieniu z puszki, mdłe, mydlane w duże kolorowe place. CR już radzi sobie z kolorowym szumem nieźle ale ziarno pozostaje nadal spore, krawędzie robią się poszarpane i gubi szczegół. Próbowałem też Bibble 5 ale jakoś niezbyt mi podpasił. LR 3 wcale nie lepiej od CR... Obecnie korzystam z Dfine 2.0 i efekty moim zdaniem są najciekawsze.
(Chodzi mi konkretnie o przypadek D300s i iso6400...)
Co wg. was sprawdza się najlepiej? Czego używacie?
PS
Nie bijcie jak gdzieś było ale nie znalazłem :)
Opcje odszumiania ma rowniez Adobe Lightroom (przynajmniej w wersji 2 ileś, której uzywam).
Koniecznie potrzebujesz usuwać szum z RAW? Dlaczego nie w jpg? Najlepszy jest moim zdaniem Neat Image, który bardzo dobrze radzi sobie z szumem i ma bardzo dużo opcji korygowania rożnego rodzaju szumów i gotowe profile do aparatów.
kuba_rsx
05-02-2010, 09:53
Jakoś tak sobie przyjąłem że jak tylko mogę to robię RAW'ki bo wygodniej poprawiać błędy swoje i aparatu. Owszem na jpg też wchodzą w grę ale powiedzmy nie ruszane przez aparat. No niestety nie podoba mi się ten szum który wychodzi na jpg z aparatu choć wszyscy nad nim pieją ze jest fajny monochromatyczny.. A poza tym odszumianiei RAW'a jest chyba wydajniejsze niż jpg'a bo ma więcej info w sobie? Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
Lightrooma 2 nie używałem (tylko beta 3) ale on zdaje się mieć te same mechanizmy co Camera Raw z tego co mi się o uszy obiło.
Po południu wypróbuję Neat Image :) zobaczymy ;)
Jesli chcesz odszumiac na etapie obrobki NEFa -- to nic nie przebije Nikon Capture. Szczegolnie w trybie "better quality" i sensownym podzialem szumu na Luminance i Chrominance.
kuba_rsx
05-02-2010, 10:59
Wiec w nim wychodzi inny efekt niż jak z aparatu?
kuba_rsx
05-02-2010, 12:43
Hym.. sprawdziłem faktycznie.. To co wychodzi z aparatu jest na poziomie opcji "faster" przy "better quality" jest o niebo lepiej..
Jesli chcesz odszumiac na etapie obrobki NEFa -- to nic nie przebije Nikon Capture. Szczegolnie w trybie "better quality" i sensownym podzialem szumu na Luminance i Chrominance.
Czy mógłbyś nieco rozwinąć temat ? Próbuję walczyć z szumem w CNX2, ale przyznam szczerze, że efekty są mizerne. Wprawdzie to dopiero początek mojej znajomości z Capture, jednak chciałbym się z nim zaprzyjaźnić zwłaszcza, że mu za to zapłaciłem. :)
Czy mógłbyś nieco rozwinąć temat ? Próbuję walczyć z szumem w CNX2, ale przyznam szczerze, że efekty są mizerne.Ale co konkretnie chcesz wiedziec?
Hym.. sprawdziłem faktycznie.. To co wychodzi z aparatu jest na poziomie opcji "faster" przy "better quality" jest o niebo lepiej..Zdecydowanie brakuje skali wsrod opcji NR NXa, zeby porownac efekt odszumiania przez soft aparatu. Pisanie, ze efekt z "faster" jest taki jak z aparatu, to daleko idace naduzycie. ;)
Ale co konkretnie chcesz wiedziec?
W zasadzie wszystko o tej metodzie, tzn. jaki wpływ na szum mają poszczególne suwaki - "Luminance ..." i "Chrominance ...", o co chodzi z trybami mieszania "Blending mode" i jakie są współzależności pomiędzy tymi parametrami. Może jakieś uniwersalne nastawy ... ale pewnie takich nie ma, wszystko zależy od sytuacji. W każdym razie każda podpowiedź mile widziana :neutral:. No i jak przy okazji nie spaskudzić ostrości.
Pozdrawiam
Edit:
Instrukcja w tym względzie nie rozpieszcza nadmiarem informacji.
W zasadzie wszystko o tej metodzie, tzn. jaki wpływ na szum mają poszczególne suwaki - "Luminance ..." i "Chrominance ...", o co chodzi z trybami mieszania "Blending mode" i jakie są współzależności pomiędzy tymi parametrami.Wybacz, ale to, co i jaki sposob wplywa na obraz, wykoncypujesz po wciagnieciu fotki i pogmeraniu suwaczkami -- czyli szybciej, niz ja w ogole pomysle, jak Ci lopatologicznie przedstawic. W uproszczeniu Luminance to kanal z szumem hmmm... wlasciwym (tzw. ziarnem), a chrominance to te syfy kolorowe. :)
kuba_rsx
05-02-2010, 13:46
...Pisanie, ze efekt z "faster" jest taki jak z aparatu, to daleko idace naduzycie. ;)
Ja nie widzę różnic..
Chyba że o czymś nie wiem?
Wybacz, ale to, co i jaki sposob wplywa na obraz, wykoncypujesz po wciagnieciu fotki i pogmeraniu suwaczkami -- czyli szybciej, niz ja w ogole pomysle, jak Ci lopatologicznie przedstawic. W uproszczeniu Luminance to kanal z szumem hmmm... wlasciwym (tzw. ziarnem), a chrominance to te syfy kolorowe. :)
No dobrze, czyli jak zwykle będę kombinował metodą prób i błędów. A co z wyostrzaniem, przecież po tym zabiegu szumy mi z powrotem wyjdą na wierzch - istna kołomyja. :-?
Ech ... jestem blady, jak aura za oknem. :mrgreen:
Jeśli chodzi o wyostrzanie po odszumianiu, to jedyne co mi przychodzi do głowy to ... nie wyostrzać. Chyba, że się mylę; jeśli tak, proszę mnie poprawić - wskazówki mile widziane.
A co z wyostrzaniem, przecież po tym zabiegu szumy mi z powrotem wyjdą na wierzch - istna kołomyja. :-?Po pierwsze -- jak maja Ci wyjsc na wierzch, skoro ich nie bedzie (lub beda znacznie mniejsze niz przed odszumaniem)? Po drugie -- od czego masz opcje Sharpness w samym stepie NR? Po trzecie(jesli juz musisz odszumiac pelnorozdzielcze zdjecie), to uzywaj promienia wiekszego niz detal szumu. :)
- od czego masz opcje Sharpness w samym stepie NR?
Czy mam rozumieć, że parametr Sharpness zastępuje standardowe wyostrzanie (?) czy tylko decyduje o ilościach detali zachowanych po odszumianiu i wtedy ostateczne UM jest jak najbardziej na miejscu ? :?
Czy mam rozumieć, że parametr Sharpness zastępuje standardowe wyostrzanie (?)Nie zastepuje, a co najwyzej niweluje rozmycia krawedzi spowodowane przez NR.
Pawel Pawlak
05-02-2010, 22:36
poza tym co pisze stig, warto zwrócić uwagę że zarówno odszumianie jak i wyostrzanie można w w NX2 wykorzystywać selektywnie co daje fantastyczne efekty. Jeśłi do tego doda że możnan przypisać do poszczegulnych sekcji (np. plany poza strefą GO albo np. cienie gównego planu) niezależne parametry odszumiania (luminancji, chrominancji, siły, wyostrzania) to naprawdę mamy potężne narzędzie.
odnośnie samego iso6400 z D300 to użyteczne są tylko RAWy, bo JPGi nawet przy NR OFF mają tak duży stopień odszumiania, że cienie po prostu nie wyglądają ;)
Dzięki Stig, dzięki Paweł ... , czyli długa droga, daleka przede mną :).
Tak na marginesie, czy jest w sieci jakiś poradnik (no, może przykład), jak efektywnie przy pomocy dostępnych narzędzi CNX2 operować funkcjami odszumiania i wyostrzania ? Nie myślcie, że szukam drogi zbyt łatwej, bo przecież wielu dochodziło do sukcesu dzięki samozaparciu i silnej woli, ale taki "wstępniak" wiele by pomógł na przyszłość a wiedza przekazywana również jest doceniana.
Pozdrawiam
Tak na marginesie, czy jest w sieci jakiś poradnik (no, może przykład), jak efektywnie przy pomocy dostępnych narzędzi CNX2 operować funkcjami odszumiania i wyostrzania ? Nie myślcie, że szukam drogi zbyt łatwej, bo przecież wielu dochodziło do sukcesu dzięki samozaparciu i silnej woli, ale taki "wstępniak" wiele by pomógł na przyszłość a wiedza przekazywana również jest doceniana.Jesu! Ale nie masz znowu tak wielu mozliwosci regulacji tej opcji, zebys nie mogl sam poprobowac, prawda? Czym chcesz sie sugerowac, skoro kazde zdjecie odszumia sie w zaleznosci od faktycznie widocznego poziomu szumow i/lub wlasniego widzimisie, a nie wg wzoru przez kogos podanego. Przeciez nawet jesli ktos napisze jakich ustawien uzywal do zdjecia zrobionego na ISO 3200 (takim samym jak Twoj modelem aparatu), to tez to g... daje. Bo ten ktos np. lubi mniej albo bardziej niz Ty widoczny szum. Obrazek naswietlil lepiej niz Ty (przez co ma ten szum duzo mniejszy niz Ty). Naswietlal go na mrozie, a Ty np. w cieplym klubie... Przeciez to wszystko ma wplyw na wyglad szumu i dobierane parametry. Nie ma na to jednej recepty.
kuba_rsx
06-02-2010, 16:03
Wracając do tematu.. wychodzi na to że CXN2 radzi sobie z szumem najlepiej.. ale też zauważyłem ucina dużo w cieniach - robią się płaskie a kolory nieco blakną mimo to pod względem redukcji szumu i zachowanych szczegółów na zdjęciu nic z tego co używałem go nie pobiło.
Tak, masz rację Stig, to wszystko zależy od warunków, w bardzo szerokim pojęciu. Może faktycznie trochę się wygłupiłem, prosząc o konkretne wskazówki co do nastaw, przepraszam. Nie ulega jednak wątpliwości, że Twoje uwagi (Pawła również) mocno mnie zmobilizowały do eksperymentowania i muszę przyznać, że to działa :-D i, fakt faktem różnie w różnych sytuacjach. A selektywne odszumianie (zresztą wyostrzanie również) nawet przez myśl mi nie przeszło - dziękuję.
Wracając do tematu.. wychodzi na to że CXN2 radzi sobie z szumem najlepiej.. ale też zauważyłem ucina dużo w cieniach - robią się płaskie a kolory nieco blakną mimo to pod względem redukcji szumu i zachowanych szczegółów na zdjęciu nic z tego co używałem go nie pobiło.
Mając świeże spojrzenie na możliwości CNX2 przyznaję, że zauważyłem różne działanie trybów mieszania (Blending Mode). Spróbuj również z tym parametrem, może poskutkuje.
Dziękuję Panowie, biorę się do roboty :)
Pawel Pawlak
06-02-2010, 20:13
NX2, podobnie jak NC, nie zawsze dają w moim odczuciu najlepsze efekty ponieważ nawet przy wyłączeniu jakiegokolwiek odszumiania, porgram zamienia sporą część kolorowego "ścierwa" na monochromatyczny ziarno. Przy plikach z D300 i czułościach 1600 i większych skutkuje to desaturacją miejsc najbardziej zaszumioych (cienie) co czasem wygląda naprawdę kiepsko. W takich przypadkach można wywołać plik ACRem, DCRAWem, C1 czy czymkolwiek innym, wyłączyć (albo odpowiedniu ustawić NR) i ewentualni odszumić ostatecznie w niezależnym sofcie już na etapie JPGa/TIFFa.
Na "płaskie cienie" dobrym sposobem jest podniesienie kontrastów tonalnych np. za pomocą high pass-a.