PDA

Zobacz pełną wersję : d300s Priorytety

ulead
04-02-2010, 23:51
Mam d300s i sigme 24-70 2.8 . Mam dziwne pytanie do fotek statycznych powinno bys ustawienie autofokus s ( priorytet ostrosci ) . a tu dziwna sprawa . ustawia fokus raz za raz przed ( oczywićcie tylko z lampa sb-800,900).
Ustawiłem na piorytet migafki i fuka o.k. (ale niemam pikania) ostrość mam na 21 punktów. czy ktos mi wytłomaczy po chłopsku o co chodzi , bo z instrukcji nic nie wynika , a z sigma są sprzeczne dane. pozdro
p.s. podpiołem 24-70 2.8 nikona i na ostrosci fukał o.k
o co chodzi nie wiem

marzyciel9
05-02-2010, 00:10
no jak "fuka" to czym prędzej wyślij do serwisu, pewnie jest chory

jm
05-02-2010, 00:18
migafka i fuka i wytłomaczy... za dużo tego
O co chodzi....? skoro Ty nie wiesz, to jak inni mają wiedzieć?

Joa
05-02-2010, 00:30
Mam d300s i sigme 24-70 2.8 . Mam dziwne pytanie do fotek statycznych powinno bys ustawienie autofokus s ( priorytet ostrosci ) . a tu dziwna sprawa . ustawia fokus raz za raz przed ( oczywićcie tylko z lampa sb-800,900).
Ustawiłem na piorytet migafki i fuka o.k. (ale niemam pikania) ostrość mam na 21 punktów. czy ktos mi wytłomaczy po chłopsku o co chodzi , bo z instrukcji nic nie wynika , a z sigma są sprzeczne dane. pozdro
p.s. podpiołem 24-70 2.8 nikona i na ostrosci fukał o.k
o co chodzi nie wiem
Ja Ci wytłumaczę po chłopsku:

Trudno zrozumieć ten bełkot... nie chce mi się wyszczególniać błędów, bo są kompromitujące, ale... "migafka"??? "niemam"? "wytłómaczy"??? "podpiołem"...???

I jakby co, mnie tam nic nie "fuka", nawet z Sigmą....

Po chłopsku... jak wyrośniesz z niedouczonej podstawówki, to przetłumacz swoją wypowiedź tak, aby wszyscy zrozumieli.

cheyenne
05-02-2010, 00:46
proponuję jednak zerknąć do instrukcji i znaleźć tam i o "pikaniu" i o "fukaniu" i o trybach AF
na pewno w instrukcji jest wszystko i drugiej nikt tu nie napisze
po co kupować tak skomplikowany aparat jak d300s jak nie chce się przeczytać podstaw obsługi?
wystarczyło kupić d3000, i ustawić na auto i od razu by pikało

kolega zapewne kupił zestaw ślubny jak mniemam: d300s + sigma 24-70/2.8 (ciekawe czy sprawdził pod kontem BF i FF) i mocna sabinka a tu nie pika i nie wie co robić, bo 10 tysi poszło, a efektów brak

a teraz na serio: naprawdę spokojnie i wnikliwie zapoznaj się z instrukcją

ekonet
05-02-2010, 01:06
pod kontem
Taaaaaaaak....

A ja proponuję nie domniemywać na zapas, co kolega kupił i po co.
Na razie nie możemy rozszyfrować tej wiadomości z pierwszego postu.

cheyenne
05-02-2010, 01:23
przepraszam
zachowałem się nieładnie :(

Jatin
05-02-2010, 11:21
Nie żebym się chwalił i linkował swój własny wątek ale na litość Boską ulead przeczytaj to http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=129728 i weź sobie do serca.

Skibek
06-02-2010, 19:05
Ależ pojechaliście po koledze z Forum ;) Aż zaniemówił ;)

Pytanka do Autora wątku:
1. Czy z innym obiektywem też "fuka"?
2. AF ustawiony na pewno na "S"?
3. Na czym ustawiałeś ostrość? Może na białej/czarnej/żółtej/zielonej (czyli jednolitej) ścianie? A może na niebie?
4. Czy przypadkiem nie sprawdzałeś tego przy słabym oświetleniu?
5. Czy masz włączone wspomaganie AF?
6. Czy nie masz przypadkiem wyłączonego "pikania"?
7. Może nie masz ustawionej blokady AF pod spustem (wtedy nie "pika"). Naciśnij przycisk AF-ON i sprawdź, czy "pika".

Jeżeli dopuściłem się jakichś orto-błędów - przepraszam (asekurant ze mnie, hjehje ;) )

I jeszcze odezwa do Koleżeństwa:
Nie lińczujmy od razu dyslektyków, leniuchów, nieuków, żartownisiów ortograficznych za to, że nie dbają (lub nie potrafią dbać) i czystość naszego języka. Mając takie problemy natury fotograficznej też bym zapomniał jak się nazywam (nie mówiąc już o zasadach pisowni) ;)

I jeszcze odezwa do D, L, N i Ż-O:
Proponuję przepuścić swojego każdego posta przez Worda, albo nawet GaduGadu, które to sprawdzą nasze błędy. Oszczędzimy sobie kamieni na plecach ;)

ekonet
06-02-2010, 19:09
I jeszcze odezwa do D, L, N i Ż-O:
Proponuję przepuścić swojego każdego posta przez Worda, albo nawet GaduGadu, które to sprawdzą nasze błędy. Oszczędzimy sobie kamieni na plecach ;)
Optymista. ;)
Niewiele to pomoże.