Zobacz pełną wersję : Olympus E-PL1
Ketstian
03-02-2010, 11:43
Jest oficjalnie
http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_e-pl1_22757.htm#
Co sądzicie?
Szprychu
03-02-2010, 11:54
Gdzieś mi się rzuciło w oczy, że cena to 600dolarów z 14-42, na fotopolis nie podają ile będzie kosztowało w Polsce.
Ile będzie kosztował? :)
Z kitem 14-42 cena ma wynieść 600 dolarów.
No to idzie ku lepszemu. Jestem ciekaw czy Sigma się jakoś do tego ustosunkuje.
Sigma DP1 długo utrzymywała wysoką cenę, ponieważ nie miała bezpośredniej konkurencji. Po rozpowszechnieniu się mikro 4/3 cena mocno spadła, obecnie możną ją kupić za 1000 złotych. DP2 moim zdaniem znacznie szybciej poleci z ceną w dół. Świetne posunięcie ze strony Olympusa.
Ketstian
03-02-2010, 14:29
u4/3 rośnie w siłę.
Jest oficjalnie
http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_e-pl1_22757.htm#
Co sądzicie?
ja sądzę, że e-p1, jak tylko jeszcze stanieje to lepszy wybór.
Sigma DP1 długo utrzymywała wysoką cenę, ponieważ nie miała bezpośredniej konkurencji. Po rozpowszechnieniu się mikro 4/3 cena mocno spadła, obecnie możną ją kupić za 1000 złotych. DP2 moim zdaniem znacznie szybciej poleci z ceną w dół.
z sigmą mam wrażenie, że po początkowych zabójczych cenach, teraz robią wyprzedaż, tak jakby już kładli krechę na te aparaty...
W przypadku pena ma się poczucie "świeżości" produktu- nowe (w starym stylu) podejście do korpusów, obiektywy, lampy, futerały, wreszcie życie na forach...
koniecpolska
03-02-2010, 14:42
ja sądzę, że e-p1, jak tylko jeszcze stanieje to lepszy wybór.Można prosić o uzasadnienie.
z sigmą mam wrażenie, że po początkowych zabójczych cenach, teraz robią wyprzedaż, tak jakby już kładli krechę na te aparaty...
W przypadku pena ma się poczucie "świeżości" produktu- nowe (w starym stylu) podejście do korpusów, obiektywy, lampy, futerały, wreszcie życie na forach...Wg. mnie produkty takie jak sigma, leica x1 vs. m4/3 mają swoje miejsce na rynku. I dobrze by było aby w dalszym ciągu były produkowane i oferowane.
Przecież w erze analoga analogiczne konstrukcje znakomicie koegzystowały na rynku. A co więcej - przysparzały radości ich użytkownikom.
PS
Co do cen, to jeśli potwierdzi się cena 600$ za E-PL1 kit, to licząc x2.9 x1.27 dostaniemy około 2200zł.
E-P1 kit jest w wielu sklepach internetowych w cenie 2400zł.
Photoartbox
03-02-2010, 14:56
Z tych 600 $ takbym sie nie cieszyl - to cena w USA. W Niemczech przewidywana 599Euro :(
Wg. mnie produkty takie jak sigma, leica x1 vs. m4/3 mają swoje miejsce na rynku. I dobrze by było aby w dalszym ciągu były produkowane i oferowane.
Przecież w erze analoga analogiczne konstrukcje znakomicie koegzystowały na rynku. A co więcej - przysparzały radości ich użytkownikom.
ja jestem całym sercem za takimi aparatami, lubię kompakty. Tylko niech sigma zrobi te aparaty porządnie. Zdjęcia pod światło w jedynce bez eski, szybkość AF i szybkość zapisu, szybkość włączania to są rzeczy, które w miarę łatwo poprawić i uzyskać sprzęt bez vat.
I odpowiadam od razu: tak wiem i tą wolną sigmą dp1, jak się pamięta żeby mieć słońce za lewym lub prawym ramieniem można zrobić ponadczasowe arcydzieła. Tylko po co się męczyć:)