Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Po drodze
Witam, pierwszy raz prezentuję "publicznie' moje zdjęcie. Ciekawy jestem waszej opinii. Warto było się zatrzymać w drodze?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/4325/dom062.jpg)
Jeszcze tylko pytanie: czy mogę jakoś usunąć te kołowe refleksy na kępie drzew?
Było warto, jednak bliki troche nadpsuły tę fotkę. Ładna kompozycja ( szkoda czubków drzew ) , ciut gorzej technicznie...
Witaj :)!
Widzę, że przyciągnęły Cię te bardzo ciekawe cienie. I bardzo dobrze, że patrzysz, szukasz :).
Co do kadru, to trochę szkoda uciętych drzewek na górze. Następnym razem daj im poodychać, kadrując z dalszej odległości lub na krótszej ogniskowej. Podział kadru też niezbyt fortunny - 50/50. Więcej nieba lub więcej podłogi - zależy co bardziej chcesz pokazać i co bardziej ciekawe jest.
Co do aspektów technicznych. Wydaje mi się, że WB lekko do poprawy. Z blikami można poradzić sobie w PS-ie, choć to praca żmudna i nie należy do przyjemności.
I na przyszłość staraj się wyszukać jakiś ciekawy pierwszy plan. Może jakiś kamień, powalony pień, czy choćby ciekawe ślady na śniegu. Bardzo poprawi to odbiór kadru. Staraj się w sposób naturalny pozamykać kadr, jeżeli to oczywiście możliwe. Jeżeli nie to rameczka na pewno okaże się pomocna :).
Pstrykaj, pstrykaj i pokazuj. Czekamy na następne :).
GUINNESSts
02-02-2010, 23:36
Witaj :)!
Widzę, że przyciągnęły Cię te bardzo ciekawe cienie. I bardzo dobrze, że patrzysz, szukasz :).
Co do kadru, to trochę szkoda uciętych drzewek na górze. Następnym razem daj im poodychać, kadrując z dalszej odległości lub na krótszej ogniskowej. Podział kadru też niezbyt fortunny - 50/50. Więcej nieba lub więcej podłogi - zależy co bardziej chcesz pokazać i co bardziej ciekawe jest.
Co do aspektów technicznych. Wydaje mi się, że WB lekko do poprawy. Z blikami można poradzić sobie w PS-ie, choć to praca żmudna i nie należy do przyjemności.
I na przyszłość staraj się wyszukać jakiś ciekawy pierwszy plan. Może jakiś kamień, powalony pień, czy choćby ciekawe ślady na śniegu. Bardzo poprawi to odbiór kadru. Staraj się w sposób naturalny pozamykać kadr, jeżeli to oczywiście możliwe. Jeżeli nie to rameczka na pewno okaże się pomocna :).
Pstrykaj, pstrykaj i pokazuj. Czekamy na następne :).
Uwaznie przeczytaj to, co napisal Pawel.
Ja od siebie dodam tylko, ze dol fotografi jest rewelacyjny:) Wyglada jak plynaca fala cieni:)
.... to pełna klatka, .... czy może masz te czubki drzew na oryginale?:)
nie jest zle tylko tego blika wyrzucic ,,,, sorrki 3 bliki :mrgreen:
Za ucięte koniuszki drzew masz baty.
Za kadr, cienie i spojrzenie nagrodę
Proac150
03-02-2010, 19:50
Zdjęcie jest dobre, a mogło być (gdyby nie ciachnięte drzewa i bliki (było zrobić kilka fot tego kadru, może na którymś nie byłoby tych blików)) bardzo dobre.
Dziękuję za wasze konstruktywne i zachęcające komentarze.
Co do blików - ich występowanie to wątpliwy "urok" tego obiektywu przyz zdjęciach pod światło. Jak mógłbym je usunąć? Czy tylko PS wchodzi w grę? Jakie narzędzie-technika (chociaż i tak nie mam PS :???:)?