Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Po drodze

Domyślnie Po drodze

Witam, pierwszy raz prezentuję "publicznie' moje zdjęcie. Ciekawy jestem waszej opinii. Warto było się zatrzymać w drodze?

Jeszcze tylko pytanie: czy mogę jakoś usunąć te kołowe refleksy na kępie drzew?
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Było warto, jednak bliki troche nadpsuły tę fotkę. Ładna kompozycja ( szkoda czubków drzew ) , ciut gorzej technicznie...
    NIKON

Domyślnie

Witaj !
    Widzę, że przyciągnęły Cię te bardzo ciekawe cienie. I bardzo dobrze, że patrzysz, szukasz .
    Co do kadru, to trochę szkoda uciętych drzewek na górze. Następnym razem daj im poodychać, kadrując z dalszej odległości lub na krótszej ogniskowej. Podział kadru też niezbyt fortunny - 50/50. Więcej nieba lub więcej podłogi - zależy co bardziej chcesz pokazać i co bardziej ciekawe jest.
    Co do aspektów technicznych. Wydaje mi się, że WB lekko do poprawy. Z blikami można poradzić sobie w PS-ie, choć to praca żmudna i nie należy do przyjemności.
    I na przyszłość staraj się wyszukać jakiś ciekawy pierwszy plan. Może jakiś kamień, powalony pień, czy choćby ciekawe ślady na śniegu. Bardzo poprawi to odbiór kadru. Staraj się w sposób naturalny pozamykać kadr, jeżeli to oczywiście możliwe. Jeżeli nie to rameczka na pewno okaże się pomocna .
    Pstrykaj, pstrykaj i pokazuj. Czekamy na następne .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PABLOOK Zobacz posta
    Witaj !
    Widzę, że przyciągnęły Cię te bardzo ciekawe cienie. I bardzo dobrze, że patrzysz, szukasz .
    Co do kadru, to trochę szkoda uciętych drzewek na górze. Następnym razem daj im poodychać, kadrując z dalszej odległości lub na krótszej ogniskowej. Podział kadru też niezbyt fortunny - 50/50. Więcej nieba lub więcej podłogi - zależy co bardziej chcesz pokazać i co bardziej ciekawe jest.
    Co do aspektów technicznych. Wydaje mi się, że WB lekko do poprawy. Z blikami można poradzić sobie w PS-ie, choć to praca żmudna i nie należy do przyjemności.
    I na przyszłość staraj się wyszukać jakiś ciekawy pierwszy plan. Może jakiś kamień, powalony pień, czy choćby ciekawe ślady na śniegu. Bardzo poprawi to odbiór kadru. Staraj się w sposób naturalny pozamykać kadr, jeżeli to oczywiście możliwe. Jeżeli nie to rameczka na pewno okaże się pomocna .
    Pstrykaj, pstrykaj i pokazuj. Czekamy na następne .
    Uwaznie przeczytaj to, co napisal Pawel.
    Ja od siebie dodam tylko, ze dol fotografi jest rewelacyjny Wyglada jak plynaca fala cieni

Domyślnie

.... to pełna klatka, .... czy może masz te czubki drzew na oryginale?

Domyślnie

nie jest zle tylko tego blika wyrzucic ,,,, sorrki 3 bliki

Domyślnie

Za ucięte koniuszki drzew masz baty.
    Za kadr, cienie i spojrzenie nagrodę

Domyślnie

Zdjęcie jest dobre, a mogło być (gdyby nie ciachnięte drzewa i bliki (było zrobić kilka fot tego kadru, może na którymś nie byłoby tych blików)) bardzo dobre.

Domyślnie

Dziękuję za wasze konstruktywne i zachęcające komentarze.
    Co do blików - ich występowanie to wątpliwy "urok" tego obiektywu przyz zdjęciach pod światło. Jak mógłbym je usunąć? Czy tylko PS wchodzi w grę? Jakie narzędzie-technika (chociaż i tak nie mam PS )?
    NIKON & NIKKOR

Uprawnienia umieszczania postów