Zobacz pełną wersję : Program do zmiany rozmiaru??
kochamgory
02-02-2010, 12:12
Poszukuję programu, który najlepiej zmieniałby kilka plików na raz (znaczy ich rozmiary) pod ramkę papieru czyli np. zdjęcie wykonane D300 przerabiał na np. 10X15 chodzi mi tylko o proporcje boków, czyli bez zmniejszania zdjęcia przycięcie góry, dołu lub boku poprzez dedykowaną ramkę, czy też do A4. Najlepiej jakby program miał gotowe ramki o zadanych proporcjach które można dowolnie przesunąć po zdjęciu i ciachnąć go do ustalonych proporcj, tak jak dzieje się to w aparacie np. gdy kadrujemy zdjęcie w body, przycinamy go i pozostaje przekadrowane o nie zmienionych proporcjach, gdy kadruję na komputerze to nigdy nie wiem ile z tej czy z tamtej przyciąć aby te proporcje zostały zachowane i muszę wykonać drugą czynność cięcia któregoś z boku aby zgadzały się właśnie zadane prze zemnie proporcje, a łatwiejsza by była ramka o podanych proporcjach czyli np. 3:2 najechanie na zdjęcie, klik i zrobione.
Kazdy dobry soft ma takie opcje, z reguly nazwane "fixed aspect ratio" albo podobnie przy cropowaniu. irfanView, ACDSee itd.
lodzermensch
02-02-2010, 12:44
Irfan View, Fast Stone, XN View.
Wszystko porządnie i za darmo.
Piotrek Be
02-02-2010, 13:30
Poszukaj na necie takiego programu: JPEGCrops - jest darmowy, po polsku i banalnie prosty. Przycina wsadowo zdjęcia do wszystkich możliwych formatów. Korzystam z niego już kilka lat. Nie ma nic prostrzego - polecam.
na forum jest - sns resizer
fajne narzedzie - ale do tego co potrzebujesz się chyba nie nada :(
kochamgory
02-02-2010, 23:18
Nie wiem czy się dobrze wyraziłem,ale chciałbym aby był w miarę prosty (mam niewiele czasu) i w miarę dobry, dzięki za podanie kilku, sprawdzę , a teraz opiszę problem: wybieram zdjęcie, następnie kadruję zazwyczaj gubiąc proporcje i muszę przyciąć poprzez crop (photoshop) ustalając wymiary, proste ale nie za dobre rozwiązanie, chciałbym abym mógł po skadrowaniu nanieść gotową ramkę z wybranymi proporcjami najechać nią na zdjęcie i to na nim ustawić co chcę przyciąć z każdej strony, przynajmniej widzę obraz i wybieram co zniknie, bo poprzez wpisywanie w ramkę rozmiarów jest przeważnie chybił trafił a każdy milimetr odgrywa nieraz ogromną rolę. Dzięki raz jeszcze