Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Program do zmiany rozmiaru??

Poszukuję programu, który najlepiej zmieniałby kilka plików na raz (znaczy ich rozmiary) pod ramkę papieru czyli np. zdjęcie wykonane D300 przerabiał na np. 10X15 chodzi mi tylko o proporcje boków, czyli bez zmniejszania zdjęcia przycięcie góry, dołu lub boku poprzez dedykowaną ramkę, czy też do A4. Najlepiej jakby program miał gotowe ramki o zadanych proporcjach które można dowolnie przesunąć po zdjęciu i ciachnąć go do ustalonych proporcj, tak jak dzieje się to w aparacie np. gdy kadrujemy zdjęcie w body, przycinamy go i pozostaje przekadrowane o nie zmienionych proporcjach, gdy kadruję na komputerze to nigdy nie wiem ile z tej czy z tamtej przyciąć aby te proporcje zostały zachowane i muszę wykonać drugą czynność cięcia któregoś z boku aby zgadzały się właśnie zadane prze zemnie proporcje, a łatwiejsza by była ramka o podanych proporcjach czyli np. 3:2 najechanie na zdjęcie, klik i zrobione.
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Lightroom.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Kazdy dobry soft ma takie opcje, z reguly nazwane "fixed aspect ratio" albo podobnie przy cropowaniu. irfanView, ACDSee itd.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Irfan View, Fast Stone, XN View.
    Wszystko porządnie i za darmo.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Poszukaj na necie takiego programu: JPEGCrops - jest darmowy, po polsku i banalnie prosty. Przycina wsadowo zdjęcia do wszystkich możliwych formatów. Korzystam z niego już kilka lat. Nie ma nic prostrzego - polecam.
    Nikon D80 | N 18-70 | N 70-300 VR | S 105 macro | SB-800 |

Domyślnie

na forum jest - sns resizer
    fajne narzedzie - ale do tego co potrzebujesz się chyba nie nada

Domyślnie

Nie wiem czy się dobrze wyraziłem,ale chciałbym aby był w miarę prosty (mam niewiele czasu) i w miarę dobry, dzięki za podanie kilku, sprawdzę , a teraz opiszę problem: wybieram zdjęcie, następnie kadruję zazwyczaj gubiąc proporcje i muszę przyciąć poprzez crop (photoshop) ustalając wymiary, proste ale nie za dobre rozwiązanie, chciałbym abym mógł po skadrowaniu nanieść gotową ramkę z wybranymi proporcjami najechać nią na zdjęcie i to na nim ustawić co chcę przyciąć z każdej strony, przynajmniej widzę obraz i wybieram co zniknie, bo poprzez wpisywanie w ramkę rozmiarów jest przeważnie chybił trafił a każdy milimetr odgrywa nieraz ogromną rolę. Dzięki raz jeszcze
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Uprawnienia umieszczania postów