PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D80 ! :(

ku33ba
31-01-2010, 15:51
Witam. Jestem użytkownikiem D80 od około 1,5 roku. Wystąpił w dni dzisiejszym pewien problem ;/. Aparat zachowuje się dziwnie i spróbuje w jakiś sposób przybliżyć problem choć będzie to trudne. A wiec tak : obiektyw 70-200/2.8 VR działa bez żadnego zarzutu, ostrzy i robi cudne zdjęcia jak zawsze. Obiektyw 50mm/1.8 nie chce zrobić zdjęcia, AF szaleje, próbuje złapać ostrość, gdy złapie to po dociśnięciu przycisku nie robi zdjecia tylko znów zaczyna szaleć ;/. I teraz najciekawsza rzecz, obiektyw 25-70/2.8 D, działa, ale nie na wszystkich trybach pracy body. Gdy np ustawie opcje krajobrazu, i zrobie zdjęcie przez okno, to w 100% wszytskie są prześwietlone, i po zrobieniu takiego zdjęcia, wyskakuje Err. Co ciekawe zdjecia robione 25-70/2.8 D we wnętrzach w domu, są idealne, natomiast gdy jest już większy udział światła, są prześwietlone. Na trybie auto, sport, A, S aparat z podpiętym obiektywem dziala bez zarzutu. Wiem ze cały ten opis jest trudny do zrozumienia;) ale inaczej nie potrafie przedstawic problemu. Przez okres 1,5 roku nie miałem zadnych problemów z tym aparatem i obiektywami, zrobilem niespełna 15tys zdjęć i w dniu dzisiejszym wystąpił taki problem. Przeczyściłem styki w aparacie i obiektywach ale problem nie ustępuje. Jeśli trzeba wyśle zdjecia, tego samoego obiektu zrobionego na dwóch trybach ;/. Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Wojtek Mąka
31-01-2010, 15:59
Grunt to spokój :)
skoro z 70-200 wszystko działa, to problemu upatrywałbym w 50 i drugim szkle. Pod warunkiem że w ustawieniach body coś nie jest namieszane.... Podepnij jeszcze jakies inne obiektywy.

Tomeqp
31-01-2010, 16:33
Może to głupie pytanie, ale próbowałeś resetować body? Może pomoże.

sokrates
31-01-2010, 17:27
przeczyść styki szkieł w szczególności tego 50mm, zresetuj body i wtedy zobacz. Jak masz możliwość przetestuj tą 50 na innym body, ew. inne pewne szkła na twoim - chyba masz pod ręką jakiś kolegów Nikoniarzy :-)
i pamiętaj - przede wszystkim "spokojnie, nie nerwowo" jak to mawiał mój dawny kierownik :-)

ku33ba
31-01-2010, 18:11
Aktualnie nie mam dostępu do innego body Nikona. Posiadam tylko te trzy szkiełka . Body zresetowałem, ale nic to nie dało. Co zauważyłem, to to ze teraz w tych dwóch szkłach, gdy spoglądam w wizjer, jest strasznie ciemny obraz. Body wyświetla f-2.8, a mimo to na 50 widzę ze jest bardzo małą dziurka czyli ma f 22. Czy w Body może być popsuty ten mechanizm przestawiający przesłonę w obiektywie?? Choć ta teoria jest błędna ponieważ 70-200 działa bez zarzutu. Jak to wytłumaczyć hmm:)?

ku33ba
31-01-2010, 18:44
jutro będe w trójmieście, wiec spróbuje zajsc do jakiegos sklepu, serwisu. Mógłby mi ktoś doradzić, gdzie najlepiej się wybrać, ??

Wojtek Mąka
31-01-2010, 18:54
zobacz, czy podgląd głębi ostrości działa

ku33ba
31-01-2010, 20:17
Chyba nie działa. Po naciśnięciu słychać charakterystyczny dźwięk ale w wizjerze bez zmian. co z tym dalej robic Wojtku?

Canokin
31-01-2010, 21:25
Różnica między tymi obiektywami jest chyba taka, że te, które niewłaściwie działają mają pierścień przysłon, a 70-200 jest obiektywem bez tego pierścienia, ale też obiektywem AF-S. Więc tutaj chyba należy dopatrywać się usterki, tzn. albo coś z przenoszeniem wartości przysłony, albo silnika? Jeśli jutro będziesz w trójmieście to ja mam D80 i możesz przetestować. Mam też parę obiektywów AF-S i z pierścieniem przysłon. Może coś razem wymyślimy. Namiar na mnie znajdziesz w kontaktach grupy Neptun.

Skibek
31-01-2010, 21:35
A w 50-tce masz zablokowany pierścień przysłon na 16-tce?

ku33ba
31-01-2010, 21:39
w 50 wartość jest nastawiona, na 22. Jesli nastawie na inna wartość na wyświetlaczu jest fEE.

stef
31-01-2010, 21:43
Po pierwsze sprawdź, czy na obiektywach D masz zablokowany pierścień przysłony (na obiektywie jest taki przełącznik).
Po drugie, jakiś czas temu byłem w Galerii Madison w Gdańsku i jest tam sklep firmowy Nikona - myślę, że mógłbyś tam
podpiąć sobie różne szkła i pogadać o problemie z kimś z obsługi.

edit: kolega Skibek mnie uprzedził

ku33ba
31-01-2010, 21:47
Rozumiem o co chodzi, i na 50 i na obiektywie 35-70 D jest zablokowany pierścień przysłony. Sklepu Nikona w Madisonie już nie ma, bynajmniej kilka dni temu nie było. Został zastawiony płyta, wiec pewnie likwidacja.

stef
31-01-2010, 22:41
Rozumiem o co chodzi, i na 50 i na obiektywie 35-70 D jest zablokowany pierścień przysłony. Sklepu Nikona w Madisonie już nie ma, bynajmniej kilka dni temu nie było. Został zastawiony płyta, wiec pewnie likwidacja.
Aj, to przepraszam za zmyłkę z tym Madisonem, nie miałem pojęcia.

cervandes
31-01-2010, 22:58
ten sklep zastawiony płytą ma remont, ale przy windzie jest drugi, również na parterze. Nie wiem czy właśnie tam nie przeniósł się AB Foto - na czas remontu?

Skibek
31-01-2010, 23:23
Niewątpliwie to kwestia popychacza przysłon, ale tego zewnętrznego. Jak zdejmiesz obiektyw to masz taki "dynks" i jak go poruszasz to sprawdź, czy na wyświetlaczu (górnym) coś się zmienia. Ten dynks jest używany, gdy sterujesz przysłoną kręcąc pierścieniem w full manualach lub np. w serii "D" (niektórzy z przyzwyczajenia po klasykach lubią kręcić pierścieniem, a nie kółkiem w body). w serii "G" (AF-S) nie pierścienia przysłon i ten "dynks" nie jest potrzebny (dlatego "VR-ka działa git). Jestem pewien, że jak podepniesz coś innego z "G" to będzie śmigało. Sprawdź, czy sprężynka w tym "dynksie" nie poszła się.... Czy on sprężynuje, czy lata na luźno.

Skibek
31-01-2010, 23:40
Nie mogę edytować, więc dopisuję...

Sprawdziłem, jednak w D80 nie ma tego "dynksa". On jest w D200, D300... Połączony z takim pierścieniem.
D80 ma tylko mały "cycek" odpowiadający za komunikat "fEE" jak w m.in. "D" wersji nie zablokujesz pierścienia przysłon.
Za obsługę przysłony odpowiada tylko wewnętrzny popychacz, ale to jest ten sam co w np. wersji "G", więc to chyba nie to (bo "G" działa przecież).
Nie sądzę, żeby oba "D" obiektywy były uszkodzone, więc to coś z tym popychadłem chyba. A może coś ze stykiem od "D" ;) Masz może jakiś obiektyw bez "D" i bez "G"?

ku33ba
01-02-2010, 00:02
Jak narazie posiadam 3 obiektywy o których wspominałem wyżej. Próbuje różnych ustawień, ale dalej jest ten sam problem. 70-200 działczy pięknie. 50 i 35-70 niestety nie. patrze w wizjer i ciemmmnoośc widze:D a auto szaleje. Będę działał w tym kierunku żeby to rozgryźć i dam znać :))

Skibek
01-02-2010, 00:27
Jak narazie posiadam 3 obiektywy o których wspominałem wyżej. Próbuje różnych ustawień, ale dalej jest ten sam problem. 70-200 działczy pięknie. 50 i 35-70 niestety nie. patrze w wizjer i ciemmmnoośc widze:D a auto szaleje. Będę działał w tym kierunku żeby to rozgryźć i dam znać :))

O! A może masz możliwość podpięcia telekonwertera jakiegoś z AF?
A sprawdź, czy jak popychasz popychacz np. w 50tce to czy przysłona się w nim otwiera? Jak nie, to sprawdź w też w 35-70.
Jak oba działają tzn., że są dobre.

ku33ba
01-02-2010, 00:42
Niestety nie posiadam telekonwertera. W oby dwu obiektywach 50 i 35-70 przesłona reaguje - pięknie się otwiera przy "popychaniu popychacza" ;]. Dziękuje za zaangażowanie !

Majek
02-02-2010, 12:37
A jak podepniesz obiektywy "D" i zajrzysz w przednią soczewę, to listki przysłony są zamknięte? Prawdopodobnie tak, skoro widzisz ciemność. Dlatego też AF szaleje, bo sensory nie dostają wystarczająco dużo światła, żeby detekcja fazy mogła poprawnie zajść.
Weź do ręki powiedzmy 50-tkę i pomajdruj tym dynksem, co służy do zamykania przysłony (po prawej stronie bagnetu patrząc na tylną soczewkę), sprawdź, czy wtedy listki się otwieraja i zamykają. Jak dla mnie, to się coś mechanicznie zacięło albo odgięło, skoro po podpięciu szkła korpus nie otwiera popychaczem (oddziałującym właśnie na tego dynksa w obiektywie) przysłony. Jak by nie było mechanicznego połączenia między korpusem, a obiektywem. Tylko skoro 70-200 działa dobrze, to znaczy, że z obydwoma szkłami "D" jest problem (zbieg okoliczności, niepoprawne zapięcie szkła?). No chyba, że 70-200 ma swój napęd przysłony, ale nic mi o tym nie wiadomo.

ku33ba
02-02-2010, 17:23
Byłem wczoraj w fotojokerze i podpinałem szkła pod D90. Wszystkie działały bez zarzutu. Także problem leży w body. Jutro wybieram się do serwisu i jakoś będziemy działać.

ps: Majek. Tak masz racje, listki przysłony są zamknięte, gdy patrze przez przednią soczewkę. Próbowałem motać, coś z tym cypkiem, ale nie zaskoczyło.

ku33ba
06-02-2010, 15:31
Problem rozwiązany. Wewnętrzny cypek w body był nastawiony pod złym kątem żeby łapać ten przy obiektywie, dlatego też listki przysłony w tych dwóch obiektywach były zamknięte. Dziękuje wszystkim za pomoc ! ;) Pozdrawiam !