Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Problem z D80 ! :(

Witam. Jestem użytkownikiem D80 od około 1,5 roku. Wystąpił w dni dzisiejszym pewien problem ;/. Aparat zachowuje się dziwnie i spróbuje w jakiś sposób przybliżyć problem choć będzie to trudne. A wiec tak : obiektyw 70-200/2.8 VR działa bez żadnego zarzutu, ostrzy i robi cudne zdjęcia jak zawsze. Obiektyw 50mm/1.8 nie chce zrobić zdjęcia, AF szaleje, próbuje złapać ostrość, gdy złapie to po dociśnięciu przycisku nie robi zdjecia tylko znów zaczyna szaleć ;/. I teraz najciekawsza rzecz, obiektyw 25-70/2.8 D, działa, ale nie na wszystkich trybach pracy body. Gdy np ustawie opcje krajobrazu, i zrobie zdjęcie przez okno, to w 100% wszytskie są prześwietlone, i po zrobieniu takiego zdjęcia, wyskakuje Err. Co ciekawe zdjecia robione 25-70/2.8 D we wnętrzach w domu, są idealne, natomiast gdy jest już większy udział światła, są prześwietlone. Na trybie auto, sport, A, S aparat z podpiętym obiektywem dziala bez zarzutu. Wiem ze cały ten opis jest trudny do zrozumienia ale inaczej nie potrafie przedstawic problemu. Przez okres 1,5 roku nie miałem zadnych problemów z tym aparatem i obiektywami, zrobilem niespełna 15tys zdjęć i w dniu dzisiejszym wystąpił taki problem. Przeczyściłem styki w aparacie i obiektywach ale problem nie ustępuje. Jeśli trzeba wyśle zdjecia, tego samoego obiektu zrobionego na dwóch trybach ;/. Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Domyślnie

Grunt to spokój
    skoro z 70-200 wszystko działa, to problemu upatrywałbym w 50 i drugim szkle. Pod warunkiem że w ustawieniach body coś nie jest namieszane.... Podepnij jeszcze jakies inne obiektywy.
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

Może to głupie pytanie, ale próbowałeś resetować body? Może pomoże.

Domyślnie

przeczyść styki szkieł w szczególności tego 50mm, zresetuj body i wtedy zobacz. Jak masz możliwość przetestuj tą 50 na innym body, ew. inne pewne szkła na twoim - chyba masz pod ręką jakiś kolegów Nikoniarzy
    i pamiętaj - przede wszystkim "spokojnie, nie nerwowo" jak to mawiał mój dawny kierownik

Domyślnie

Aktualnie nie mam dostępu do innego body Nikona. Posiadam tylko te trzy szkiełka . Body zresetowałem, ale nic to nie dało. Co zauważyłem, to to ze teraz w tych dwóch szkłach, gdy spoglądam w wizjer, jest strasznie ciemny obraz. Body wyświetla f-2.8, a mimo to na 50 widzę ze jest bardzo małą dziurka czyli ma f 22. Czy w Body może być popsuty ten mechanizm przestawiający przesłonę w obiektywie?? Choć ta teoria jest błędna ponieważ 70-200 działa bez zarzutu. Jak to wytłumaczyć hmm?

Domyślnie

jutro będe w trójmieście, wiec spróbuje zajsc do jakiegos sklepu, serwisu. Mógłby mi ktoś doradzić, gdzie najlepiej się wybrać, ??

Domyślnie

zobacz, czy podgląd głębi ostrości działa
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

Chyba nie działa. Po naciśnięciu słychać charakterystyczny dźwięk ale w wizjerze bez zmian. co z tym dalej robic Wojtku?

Domyślnie

Różnica między tymi obiektywami jest chyba taka, że te, które niewłaściwie działają mają pierścień przysłon, a 70-200 jest obiektywem bez tego pierścienia, ale też obiektywem AF-S. Więc tutaj chyba należy dopatrywać się usterki, tzn. albo coś z przenoszeniem wartości przysłony, albo silnika? Jeśli jutro będziesz w trójmieście to ja mam D80 i możesz przetestować. Mam też parę obiektywów AF-S i z pierścieniem przysłon. Może coś razem wymyślimy. Namiar na mnie znajdziesz w kontaktach grupy Neptun.
    Ostatnio edytowane przez Canokin ; 31-01-2010 o 21:28
    peace & love

Domyślnie

A w 50-tce masz zablokowany pierścień przysłon na 16-tce?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów