Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plama w makro

molekular
31-01-2010, 00:06
Witam!
Nie mogłem się doszukać podobnego problemu, jeśli jednak ktoś już opisywał, proszę o linka.
Nabyłem pierścienie do makro DELTA (firmy nie znam, ale zakupiłem w dobrym sklepie foto) z przeniesieniem elektroniki itd... Jednak 90% zdjęć posiada taki oto defekt:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://th.interia.pl/51,g93a07cb82102261/i1007219.jpg)

To zdjęcie jest zrobione z pierścieniem 12mm i obiektywem 50/1.8 i przy świetle zastanym, którego źródło nie padało na soczewkę obiektywu. Ale problem jest w innych przypadkach (z innymi pierścieniami, z podpiętym 24-70, przy świetle błyskowym, przy migawkach 0.1 jak i 1/125, przy f4 jak i f20) - trudno mi wybadać jakąś zależność. Ma ktoś pomysł, co to może być? Plamka jest w różnych miejsach kadru i ma różny kolor (zauważyłem zależność między kolorem plamki a kolorem otoczenia (ta brązowa plamka jest od brązowego biurka, na którym zostało zrobione zdjecie). Pewnie wina pierścieni (matryca czysta, obiektywy bez filtrów), tylko o co chodzi (jakieś zbłądzone światło odbija się w pierścieniu, skrzywiona oś optyczna)?

Czy może mi ktoś podpowiedzieć? Będę musiał reklamować pierścienie, ale o co się oprzeć?
pozdrawiam

puch24
31-01-2010, 04:27
Co rozumiesz przez "z innymi pierścieniami" - innymi z tego kompletu czy z w ogóle innymi?
Te pierścienie mają w środku "śliczny" błyszczący srebrny pierścień, który moim zdaniem daje odblaski. Ja w swoim komplecie zamalowałem te srebrne pierścienie czarną matową farbą, i wydaje się, że problem zniknął.

tomek20stencel5
31-01-2010, 08:55
Tak jak pisze kolega, są to odblaski od wewnątrz tych pierścieni. Zamaluj w środku te pierścienie i będzie ok.

molekular
31-01-2010, 09:57
inne pierścienie - mam na myśli inne konfigurcje z tymi mymi pierścieniami. Tylko jak je pomaluje, strace gwarancje, ale coś wymyślę. Dzięki:)

JURAS12
31-01-2010, 14:34
inne pierścienie - mam na myśli inne konfigurcje z tymi mymi pierścieniami. Tylko jak je pomaluje, strace gwarancje, ale coś wymyślę. Dzięki:)

Jak nie chcesz stracić gwarancji to przyklej od wewnątrz pierścienia czarną taśmę izolacyjną - powinno być OK.

Alex Paleczny
31-01-2010, 16:27
Albo nawet zwykły rulonik czarnego papieru - to nie musi być piękne, ważne żeby światła nie odbijało.

molekular
31-01-2010, 20:44
no dobra, nie mialem zupelnie matowej tasmy, tylko taka polmatowa... efekt jednak pozostal... probowac odblyszczac zupelnie? wnetrze pierscieni wydaje sie byc najbardziej logiczna przyczyna, zwlaszcza ze efekt jest na dwoch obiektywach... tak czy siak, jutro musze porozmawiac ze sprzedawca:)
dzieki za porady

molekular
31-01-2010, 22:31
dalsze spostrzezenia...
Po wyklejeniu wszystkich pierscieni efekt jednak sie nie zmienil, choc na poczatku szlo dobrze, to jednak okazalo sie, ze nic sie nie zmienilo... Potem dluuugo sie zastanawialem, skoro jednak to nie pierscienie, aparat bez pierscieni robi zdjecia ok (nie udalo mi sie w zaden sposob uzyskac zadnej plamki:) ) to moze jednak cos z obiektywami... I teraz taka teoria (choc moze niesluszna) - 50/1.8 i 24-70 to obiektwy fx, a ja mam matryce dx - wiec udalo mi sie wygrzebac szkielko dx (18-200):
- na komplecie pierscieni plamki sie zmniejszyly, wystepuja bardziej na skraju kadrow i nie zawsze
- na pierscieniu 36mm lub w zestawie 12+20mm - nie udalo mi sie uzyskac takich plamek! zdjecia w koncu wychodzily takie, jak powinny.

Kto mi pomoze wyciagnac z tego jakies wnioski? czy obiektyw fx do matrycy dx z pierscieniami to rzeczywiscie zly zestaw? Chociaz wiem, ze sporo fotografow uzywalo 50/1.8 z pierscieniami, czy ktos mial taki problem na dx? Czy obiektyw z calym kompletem pierscieni ma prawo dawac takie plamy na zdjeciach, czy jednak jest to nadal wada, ktorej nie powinno byc?

wonito
01-02-2010, 10:32
Ja mam N50 1.8 i komplet pierścieni, przetestowałem wszystkie kombinacje i przeglądnąłem zdjęcia z tych zestawów i nigny nie miałem takiej plamy, nie używam filtru UV, jednak moje pierścienie mają w środku taki czarny atłas.
mam też inne szkła pod DX i nigdy w kombinacji z pierścieniami takiej plamy nie było.
50-tka sprawdza sie w makro całkiem dobrze.
Może powinieneś bardziej pokombinować z tą czarną taśmą. Taśmy izolacyjne są raczej błyszczące a tu potrzebny całkowity mat.
Ja stawiam na pierścienie.

mpwt
01-02-2010, 11:32
Zrób zdjęcie tych pierścienie od wewnątrz.

keso
01-02-2010, 13:23
Podejrzewam, że problem leży we współpracy obiektyw pierścienie. W dużej części stawiałbym na obiektyw. Miałem podobne problemy z makro na m42. Pentacon 135 i Sonnar 180 robiły piękną plamę na środku kadru, po zapięciu pierścieni do Industara i Heliosa wszystko było ok. Z tym, że Industar i Helios były z pewnej ręki a dwa pierwsze prawdopodobnie "rozgrzebane". Sprawdziłem sporo obiektywów m42 i w kilku przypadkach też występował ten efekt, oprócz tych dwóch jeszcze na Jupiterze 135. Problem może leżeć w wyjustowaniu szkła albo w ogniskowej. Ale skoro pierścienie działają z takim samym typem to obstawiałbym regulację optyki.

molekular
03-02-2010, 21:34
No i gitarka:)
Bylem, wymienilem i dziala. Okazalo sie, ze mieli dwa komplety - takie gole w srodku i takie wylozone matowym czarnym materialem.

teraz dzialaja bez problemu, wiec dzieki wszystkim za pomoc

pozdrawiam