Witam!
Nie mogłem się doszukać podobnego problemu, jeśli jednak ktoś już opisywał, proszę o linka.
Nabyłem pierścienie do makro DELTA (firmy nie znam, ale zakupiłem w dobrym sklepie foto) z przeniesieniem elektroniki itd... Jednak 90% zdjęć posiada taki oto defekt:
To zdjęcie jest zrobione z pierścieniem 12mm i obiektywem 50/1.8 i przy świetle zastanym, którego źródło nie padało na soczewkę obiektywu. Ale problem jest w innych przypadkach (z innymi pierścieniami, z podpiętym 24-70, przy świetle błyskowym, przy migawkach 0.1 jak i 1/125, przy f4 jak i f20) - trudno mi wybadać jakąś zależność. Ma ktoś pomysł, co to może być? Plamka jest w różnych miejsach kadru i ma różny kolor (zauważyłem zależność między kolorem plamki a kolorem otoczenia (ta brązowa plamka jest od brązowego biurka, na którym zostało zrobione zdjecie). Pewnie wina pierścieni (matryca czysta, obiektywy bez filtrów), tylko o co chodzi (jakieś zbłądzone światło odbija się w pierścieniu, skrzywiona oś optyczna)?
Czy może mi ktoś podpowiedzieć? Będę musiał reklamować pierścienie, ale o co się oprzeć?
pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami