PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 58 AF-1

Strony : 1 [2]

ALF
31-01-2007, 12:48
to raczej jest prawidłowe...zwęziłeś ogniskową, wzrósł zasięg lampy...

gdybyś mógł...taki teścik...kilka różnych przedmiotów ustawionych co 2-3 kroki w iTTLu, automatyce lampy i w manualu (dla sabinki i metza)...najlepiej w otwartej przestrzeni...i wrzuć zdjęcia na forum...

Smurf
31-01-2007, 18:52
ALF, to nie jest prawidlowe - ustawienie palnika jak napisałem sie nie zmieniło - cały czas było 24mm, zmienila się tylko ogniskowa obiektywu, a to wpływu na zasięg lampy nie ma. Jeżeli zoom palnika jest ustawiony w jednakowej pozycji np 24mm to czy masz obiektyw 24mm czy 300 mm zasięg lampy jest taki sam.
Testów porownawczych więcej zrobic nie mogę - Metz wrócił do sprzedawcy, który przy sprzedaży udzielił błędnych informacji na temat tego produktu. Zdecydowałem się na SB800.
Mam troszkę zdjęć wykonanych w pomieszczeniu, o których pisałem, ale nie wykonanych z użyciem iTTL - Fuji S3pro ma tylko D-TTL.

kuba76
01-02-2007, 13:59
Z tego co czytam w tym wątku, wygląda na to że dobrym zakupem była sabinka - biorąc pod uwagę "stydyjne" aspiracje mojej lady. Brak fotoceli i mniejsza moc to argumenty niestety przeciw - a zapowiadało się tak kolorowo.

Pumba
05-02-2007, 14:37
hmm moje spostrzezenia co do lampy? bardzo fajna :P ale nie za ta cene w porownaniu do sb-800 szczegolnie w moim przypadku gdzie chcialbym uzywac lampy w studio dlatego wrocila do sprzedawcy jak dokonaja przelewu polece po sabinke :) gdyby metz kosztowal 1 000zł to by sie oplacalo ale takto po dokupie akcesori itp. wychodzi drozej niz sb-800 a nic wiecej nie prezentuje ;) kto wie moze potanieje kiedys ta lampa do tej kwoty :) bardzo podobalo mi sie menu :P po 5min zabawy juz wiedzialem gdzie co sie ustawia :) drugi palnik nie dawal zbyt dobrych efektow jak robilem z nim to tylko 1/4 sily blysku lepiej chyba sprawdzi sie palnik w gore + lamiquest a swiatlo odbite od sufitu to super sprawa :)

Karrlos
08-02-2007, 10:10
Jakkieś kolejne opinie na temat lampy.
trochę więcej ludzi już jej używało, może się wypowiecie...

multix
15-02-2007, 17:57
No i cisza.... słuch o lampie zaginął....

tml
15-02-2007, 18:35
Heh.. po prostu większość ludzi co tu na forum się do tego Metza przymierzała nagle zmieniła zdanie. Ja już jakiś czas temu (zanim kupiłem), a Pumba teraz. Cóż, grono użytkowników SB800 się powiększa ;)

ALF
18-02-2007, 19:58
ze względu na zakupy aparatu i kilku obiektywów zostaję wyłącznie przy metzu 54MZ4i

zuto
19-02-2007, 16:05
Heh.. po prostu większość ludzi co tu na forum się do tego Metza przymierzała nagle zmieniła zdanie. Ja już jakiś czas temu (zanim kupiłem), a Pumba teraz. Cóż, grono użytkowników SB800 się powiększa ;)

dokładnie tak jak mówisz... byłem PRAWIE zdecydowany na Metz'a, ale w końcu kupiłem SB800.
było pare za i przeciw, ale w ostatecznym rozrachunku sabina wygrała... i nie żałuje... ;-)

Pumba
21-02-2007, 18:24
ja wymienilem metza na sb-800 i tez nie zaluje :) ogolnie to musze przyznac ze jakosc wykonania bardziej mi lezy w sabince ale menu jest o wiele latwiejsze w metzu! :)
w sb strasznie denerwuje pisk :/ tego napewno nie bylo w metzu szczegolnie u mlodych osob jak moja siostra ktora mowi ze nie moze wytrzymac starsi podobno nie slysza podobnych dzwiekow :) ja z bliska slysze z dalsza juz niee :)
myslalem ze to tylko przy ladowaniu piszczy a tutaj tak caly czas nawet jak jest naladowana :/ no chybaze jest w stanie "spoczynku" :)

mkaluza
21-02-2007, 21:05
to podświetlanie wyświetlacza lcd - wyłącz to przestanie piszczeć. Pisk ładowania wygasa po kilku sekundach. Z resztą ja wyłączyłem automatyczne podświetlanie lcd, bo mi strasznie po oczach świeciło, jak robiłem zdjęcia np. w klubie, a tak to zawsze można włączyć przyciskiem.

Pumba
21-02-2007, 23:46
rzeczywiscie wylaczenie podswietlania lcd zmniejsza pisk natomiast najbardziej zmniejsza pisk naladowanie akumulatorkow :P :)

thor88
16-03-2007, 08:26
OK. Właśnie zamówiłem i czekam na Meztz 58... Jak go dostanę i troszkę pobawię sie obiecuje, że przedstawie moje wrażenia:)

thor88
21-03-2007, 14:04
lampę już mam tylko teraz nie mam bodfy bo d70 sprzedałem d200 bede mial dopiero za jakiś tydzień. Lampa prezentuje się całkiem ładnie, plastik nie skrzypi, obrót palnika jest lepiej wymyślony niż w Sigmie tzn. do obrócenia w pionie i poziomie służy jeden przycisk. menu faktycznie bardzo proste i intuicyjne... co do osiągów już niedługo coś powiem:)

thor88
25-03-2007, 11:24
Tak jak obiecałem tak czynię. Mam już podłączoną lampkę do d200 i oświadczam, że pracuje świetnie!!! Dobrze naświetla nic nie piszczy jak niektórzy panikują, stabilna w sankach body, możliwość ustawiania przedniej dodatkowej lampy (moc błysku), na chwilę obecną lampa ma u mnie 10/10 punktów

shaddixx
25-03-2007, 11:35
Tak jak obiecałem tak czynię. Mam już podłączoną lampkę do d200 i oświadczam, że pracuje świetnie!!! Dobrze naświetla nic nie piszczy jak niektórzy panikują, stabilna w sankach body, możliwość ustawiania przedniej dodatkowej lampy (moc błysku), na chwilę obecną lampa ma u mnie 10/10 punktów

Ameryki nie odkryleś:D:D:D:D

thor88
25-03-2007, 12:00
z całym szacunkiem ale czep się kogoś innego...

Jeśli jesteś taki mądry i to dla ciebie takie oczywiste to mogłeś opisać działanie tej lampy... bo cały czas mam nadzieję, że wątek przeczytałeś cały a nie tylko ostatnie posty. pozdrawiam wszystkich "profesonalistów":)

ALF
25-03-2007, 14:16
thor88 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5781) zgubiłeś 1 w podpisie lampy w stopce :)
próbowałeś robić zdjęcia w dużych (długich) ciemnych pomieszczeniach? ciekawy jestem jak rozkłada się błysk...

shaddixx
25-03-2007, 16:40
z całym szacunkiem ale czep się kogoś innego...

Jeśli jesteś taki mądry i to dla ciebie takie oczywiste to mogłeś opisać działanie tej lampy... bo cały czas mam nadzieję, że wątek przeczytałeś cały a nie tylko ostatnie posty. pozdrawiam wszystkich "profesonalistów":)

Jaaaaa, sam przeczytaj dokladnie ten watek i zobaczysz ze juz z 2 miechy temu napisalem dosc soczysty opis tej lampy wiec twoja opinia nie wnosi nic nowego czego nie wiemy.

mcc
25-03-2007, 22:28
Moze ktos napisze podsumowanie tego watku? Taki dlugi ze przebrnac przez niego ...

Pzw,

Madro
26-03-2007, 00:28
........ QRDE. Specjalnie wstrzymałem się z zakupem w oczekiwaniu na radę doświadczonych... No i dalej nie wiem co kupić. M58 czy SB800 ? Różnica cenowa nieznaczna, poradźcie, co się lepiej sprawdza w praktyce? Uważam się za ambitnego amatora. Korektę crop`u pewnie dołożą w najbliższym upgrade, tu się nie martwię ale - jak wygląda kwestia rozsyłu błysku? A powtarzalność? Kusi mnie ten drugi palnik, ale czy rzeczywiście daje tak wiele? Czy drugi palnik pracuje tylko w trybie manualnym? bo słyszałem różne opinie. Jeżeli pracuje w iTTL to jak się to sprawdza w różnych sytuacjach? Np- ten sam obiekt, główny palnik w sufit i różnie go ustawiam ? Przykładowo - jeżeli błysnę za plecy to czy dodatkowy palnik to uwzględni i czy się dostosuje? Czy w komplecie są filtry i dyfuzor?
Przy okazji - jeżeli jednak zdecyduję się na SB - czy istnieje jakaś pokrętna kombinacja ustawień, przy której w D70s można byłoby używać lampy wbudowanej jako drugiego palnika? Powiedzmy - SB na szynie błyska w sufit, wbudowana na wprost i do pełni szczęscia to wszystko pracuje w iTTL.
M

Jacek_Z
26-03-2007, 00:58
.
Przy okazji - jeżeli jednak zdecyduję się na SB - czy istnieje jakaś pokrętna kombinacja ustawień, przy której w D70s można byłoby używać lampy wbudowanej jako drugiego palnika? Powiedzmy - SB na szynie błyska w sufit, wbudowana na wprost i do pełni szczęscia to wszystko pracuje w iTTL.
M
nie.
wbudowana w d70 jak steruje lampą zewnętrzną, to nie bierze udziału w błysku głównym (d80 juz tak)

bez TTL się da, ale nie o to pytałeś (np. SB800 w trybie SU4 i na A)

dwa palniki metza 58 to zaleta - jestem ciekaw jakie są opcje sterowania małym palnikiem?
on zawsze odpala jako procent mocy dużego?
czy mozna zmieniać proporcje między palnikami, albo dać palnik mały w innym trybie (na M, a duży palnik na TTL?)?

Smurf
26-03-2007, 01:08
dwa palniki metza 58 to zaleta - jestem ciekaw jakie są opcje sterowania małym palnikiem?
on zawsze odpala jako procent mocy dużego?
czy mozna zmieniać proporcje między palnikami, albo dać palnik mały w innym trybie (na M, a duży palnik na TTL?)?
Drugi palnik zawsze pracuje w tym samym trybie co główny, mozna tylko ustawiac jego moc jako 1/1, 1/2, 1/4. Przy ustawieniu 1/1 moc lampy rozklada się na - 85 % -palnik glowny , 15% - drugi palnik.
Tak poza tym to nie przecenialbym zalet drugiego palnika, znacznie lepszy jest "sztuczny sufit" - np Pocket bounce.

shaddixx
26-03-2007, 09:31
Mysle ze mały palnik baedzie jak najbardziej uzyteczny jak pojawi sie w ofercie metza dyfuzor do niego. Do MZ54 jest taki do dostania ale do AF-1 juz nie pasuje.

Jacek_Z
26-03-2007, 10:11
Drugi palnik zawsze pracuje w tym samym trybie co główny, mozna tylko ustawiac jego moc jako 1/1, 1/2, 1/4. Przy ustawieniu 1/1 moc lampy rozklada się na - 85 % -palnik glowny , 15% - drugi palnik.
Tak poza tym to nie przecenialbym zalet drugiego palnika, znacznie lepszy jest "sztuczny sufit" - np Pocket bounce.

taki odbłyśnik ma jednak kilkanaście centymetrów i daje jednak dośc skoncentrowana wiązke światła w porównaniu do sufitu (o ile jest to możliwe - bo czasmi nie, gdy jest on w kolorze).
wolę duży palnik o sufit, a mały leciutko na wprost - tylko tyle, by wydobył lekko oczy, które przy górnym oświetleniu (od sufitu) są lekko w cieniu.
Oczywiście nie lubie ostrych cieni, ale może to ustawienie małego na 1/4 będzie bardzo delikatne.

Smurf
26-03-2007, 17:50
Mysle ze mały palnik baedzie jak najbardziej uzyteczny jak pojawi sie w ofercie metza dyfuzor do niego. Do MZ54 jest taki do dostania ale do AF-1 juz nie pasuje.
Wydaje mi sie, że pomyliłeś szary filtr zmniejszajacy moc pomocniczego palnika z dyfuzorem.

mjr
28-03-2007, 10:44
To ja już jestem kompletnie głupi.

Jak dzwonię do sklepu,który sprzedaje wszystkie aparaty i w tym Nikony, to polecają mi SB-800, a min SB-600. Za to jak dzwonię do przedstawiciela Metz'a, to oczywiście nie zgadza się z opinią tamtych sklepów i twierdzi, że choć nie firmowa to lampa, to jest DUŻO lepsza od SB-800.

Niech ktos w końcu napiszę, co przekonało go do Metza, a czego ta lampa nie ma.
I czy to prawda, że "firmowe" lamy lepiej współpracują, w po równaniu z dedykowanymi innych firm :?:

Pozdrawiam
Krzysztof

ALF
28-03-2007, 11:20
i prawidłowo...każda sroczka swój ogonek chwali :D
a prawda jest gdzieś po środku :D
ja wybrałem Metza ze względu na renomę firmy, niższą cenę, drugi palnik i imho lepszy rozkład błysku, zwłaszcza z dyfuzorem...54MZ4i to mój drugi już Metz i z obu jestem zadowolony :)

shaddixx
28-03-2007, 12:23
A ja dlatego ze metz to o wiele nowsza konstrukcja. I przynajmniej mam pewnosc ze jak nikon wprowadzi nowe body to lampa bedzie mi z nim dzialac bo sobie zmienie w niej oprogramowanie.

Pozatym dwa palniki to wiecej niz jeden, jest mozliwosc zabawy z rozkladaniem swiatla. Pozatym jest ladniejsza:mrgreen:

thor88
28-03-2007, 12:36
nie dość że jak powiedział kolega jest ładniejsza to jest to METZ!!! nie wiem jak wy ale przy wyborze lampy błyskowej marka sprzętu ma dla mnie duże znaczenie (niezawodność). Nie ma głosów mówiących, że Metz samodzielnie błyska z d200 czy d80 poza tym mam Metza i jestem bardzo zadowolony. Pracuje cicho i pewnie...

mjr
28-03-2007, 13:52
Czyli jak rozumiem, jako użytkownicy polecacie Metza :?:
Bo mnie tu: http://www.foto-technika.pl/shop.php?module=product&id=718 na nią namawiali.

A, że mam do nich 5min drogi (bez korków :D ), to czuję, że wybiorę się na testy i może już przed majem kupie.

Czy może ktoś z Was, może przedstawić zdjęcia z porównania SB-800 vs AF-1 58, w podobnych sytuacjach :?:

Smurf
28-03-2007, 19:25
I przynajmniej mam pewnosc ze jak nikon wprowadzi nowe body to lampa bedzie mi z nim dzialac bo sobie zmienie w niej oprogramowanie.
Nie bądź taki pewny.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

Smurf
28-03-2007, 19:35
Czyli jak rozumiem, jako użytkownicy polecacie Metza :?:
Bo mnie tu: http://www.foto-technika.pl/shop.php?module=product&id=718 na nią namawiali.

A, że mam do nich 5min drogi (bez korków :D ), to czuję, że wybiorę się na testy i może już przed majem kupie.

Czy może ktoś z Was, może przedstawić zdjęcia z porównania SB-800 vs AF-1 58, w podobnych sytuacjach :?:
Tu masz dość szczególowe porównanie obu lamp na podstawie prawdziwych testów "organoleptycznych" obu lamp, a nie zaslyszanych opinii
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=205145&postcount=229
Metza 58AF-1N może postawić wyżej od SB 800 tylko ten, kto nigdy nie używał SB 800. Czy Metz jest nowoczesniejszą konstrukcją od SB800 tylko dlatego ze przedstawiono go 3 lata póżniej? - a może tyle Metzowi trzeba bylo czasu, aby z grubsza rozpracować system i-TTL?
Aktualiuzacja softu jeżeli bedzie, to bedzie płatna - koszt ok. 50 -100 euro, poza tym może znowu bedzie potrzeba kolejnych trzech lat na "rozpracowanie" ewentualnych nowych rozwiazań Nikona.

thor88
28-03-2007, 20:48
ja mialem sb800 i metza 58 1-af i lepiej mi sie pracuje z metzem... testy testami a zycie zyciem...

Madro
28-03-2007, 23:02
Thor, a możesz wyjaśnic dlaczego ci sie lepiej pracuje na Metz`u ? Zastanawiam się nad zakupem i wciąż nie mogę się zdecydować. Waham się pomiędzy SB800 i Metz 58. Doradźcie, proszę.
Klepię wyłącznie po amatorsku ale z ambicjami, na zasadzie wakacje lub chrzciny u kolegi ale czasem jakiś krajobraz czy architektura. Misz-masz. Potrzebna mi lampa uniwersalna - tu plus dla metza za dwa palniki. Ale nie wykluczam jakiegoś układu wielolampowego - na przykład portret w domowym mikrostudiu. A więc w perspektywie współpraca z innymi. Może z SB600 lub jakimś Tumaxem.

Którą lampę polecacie?

MadrO

mjr
29-03-2007, 09:48
Tu masz dość szczególowe porównanie obu lamp na podstawie prawdziwych testów "organoleptycznych" obu lamp, a nie zaslyszanych opinii
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=205145&postcount=229
Metza 58AF-1N może postawić wyżej od SB 800 tylko ten, kto nigdy nie używał SB 800. Czy Metz jest nowoczesniejszą konstrukcją od SB800 tylko dlatego ze przedstawiono go 3 lata póżniej? - a może tyle Metzowi trzeba bylo czasu, aby z grubsza rozpracować system i-TTL?
Aktualiuzacja softu jeżeli bedzie, to bedzie płatna - koszt ok. 50 -100 euro, poza tym może znowu bedzie potrzeba kolejnych trzech lat na "rozpracowanie" ewentualnych nowych rozwiazań Nikona.
Wynika z Twojego testu, że jednak SB 800 jest lepszą lampą, do dużych pomieszczeń.
A czy przez to, że tak mocno doświetla, to nie za bardzo daje wrażenie u ludzi tali "trupi wygląd" :?:
Bo może przez to, że Metz niby na tej samej ogniskowej "jakby" słabiej doświetla, to przez to bardziej ociepla dany obiekty :?:

ALF
29-03-2007, 10:09
robię Metzem w dużych pomieszczeniach (sala gimnastyczna, ciemne korytarze pałacowe itp) i uważam, że mój Metz radzi sobie bdb w tych skrajnych warunkach...niestety nie mogę nic powiedzieć o sabinkach ponieważ wszyscy fotografowie, którzy robią u nas jadą na Metzach albo Canonach, ale co do tych ostatnich, to Metz bije je na głowę :)

mjr
29-03-2007, 11:27
wszyscy fotografowie, którzy robią u nas jadą na Metzach albo Canonach,

Wszyscy , czyli "zawodowi" , czy tak :?:

Smurf
29-03-2007, 16:32
Wynika z Twojego testu, że jednak SB 800 jest lepszą lampą, do dużych pomieszczeń.
A czy przez to, że tak mocno doświetla, to nie za bardzo daje wrażenie u ludzi tali "trupi wygląd" :?:
Bo może przez to, że Metz niby na tej samej ogniskowej "jakby" słabiej doświetla, to przez to bardziej ociepla dany obiekty :?:
Lampy w TTL naświetlają podobnie, po prostu w Metzu szybciej "skończy sie" zasięg lampy.

shaddixx
29-03-2007, 19:18
Costam niby jest z ta odlegloscia ale wiem tyle, mam lampe ze 3 miechy i chyba ani razu nie potrzeba bylo uzywac pelnej mocy lampy.

Ostatnio robilem zdjecia na torwarze z polowy trybun skoki ktore byly na srodku hali i mocy nie zbrakło. Wiec nie wiem co trzeba cykac zeby tak ogromna moc lampy byla potrzebna.

Do 85 % zastosowan te lampy wypadaja tak samo.

Plusy SB800:filtry w zestawie, mniejsza, dodatkowy pojemnik na aku, wbudowana fotocela.

Smurf
29-03-2007, 22:44
nie wiem co trzeba cykac zeby tak ogromna moc lampy byla potrzebna.
Wystarczy odbić błysk od sufitu, zeby sie dowiedzieć po co jest potrzebna duża moc lampy.

ALF
29-03-2007, 22:48
Wszyscy , czyli "zawodowi" , czy tak :?:

prawie...większość to zawodowi, ale jest też paru zaawansowanych amatorów...

mjr
30-03-2007, 10:47

Ok.
To zbieram na Metz'a.

Ps:
Jeszcze dziś, będę rozmawiał z Fotografem Gazety Wyborczej i zobaczymy, co On mi powie na temat lamp błyskowych.

Smurf
30-03-2007, 19:38
Bez urazy... ale ilu ich "u Was" jest?
Tak na marginesie - nawet będący swego czasu "chodzącą reklamą" Metza - papieski fotograf Arturo Mari teraz fotografuje SB800 i to na pewno nie ze względu na CLS'a, którego Metz do czasu 58AF-1N nie miał.

ALF
30-03-2007, 22:29
nas nie jest wielu...kilku, ale do szkoły często zaglądają inni...

thor88
31-03-2007, 10:28
hehe... tak czytam, czytam... i coraz bardziej się zastanawiam o co tutaj chodzi... Na początku tego posta chciałem się dowiedzieć coś o tej lampie, potem czytałem zaciekłą dyskusję czy SB800 jest lepszy od Metza.. potem się dowiedziałem dzięki shadixxowi (przepraszam jak zrobiłem literówkę w nicku) co ta lampa potrafi i jak się sprawuje. Zakupiłem ją i bardzo jestem zadowolony... działa bez żadnego problemu. W międzyczasie miałem sb800 (pożyczoną) i zostałem przy Metzu. Po prostu lepiej mi się z nią pracuje. Moim zdaniem ładniej doświetla, ma drugi palnik i ma złącze usb (może kiedyś się przyda)... Teraz pojawiają się posty, że jakiś tam fotograf papieski używał Metza a teraz SB800. Czy jak niedaj boże zobaczycie go z Canonem to od razu sprzedacie swój sprzęt!!! PARANOJA!!! Czy jak drużyna piłkarska cały czas nosiła Nike a teraz Umbro (przykład) to znaczy, że Umbro jest najlepsze i Nike nie powinniśmy używać nawet jako szmat do czyszczenia podłóg????
Opamiętajmy się proszę... JA MAM METZA I JESTEM CHOLERNIE ZADOWOLONY!!!!!!

Smurf
31-03-2007, 21:13
JA MAM METZA I JESTEM CHOLERNIE ZADOWOLONY!!!!!!
Uzytkownicy Sigmy, Tumaxa, Nissina z reguly również.

thor88
31-03-2007, 22:43
dokładnie dlatego róbmy po prostu zdjęcia...

FOTOKRYS
02-04-2007, 00:37
Witam serdecznie mialem okazje testowac 58 przez chwile w jednym z wroc sklepow przymierzalem sie do sb 800 ale chyba wezme metza poczekam jeszcze na wasze wrazenia po kontakcie z 58 ale jak dla nie sb sie chowa metz chyba zadnych brakow nie ma w stosunku do sb wczesniej uzywalem i nadal uzywam metza 45 cl 4 i jestem b zadowolony a z dodatkowego palnika czasem warto skorzystac!!! co prawda z mlotka korzystalem tylko w manualu ale i tak lampa jest super a jak wasze wrazenia co do 58 ??? pozdrawiam

thor88
02-04-2007, 08:06
oj fotokrys... chyba nie przeczytałeś tego przydługiego postu skoro piszesz coś takiego:) tu od około 15 stron mówimy o swoich odczuciach...

Ratan
02-04-2007, 14:17
Metz 76 MZ-5?

ALF
02-04-2007, 14:21
małe marzenie...tylko cena...ehhh

Ratan
02-04-2007, 15:59
Czemu to ma byc marzenie? Wszyscy prowadza spory na temat Sabinki osmej i przyznam sie szczerze, ze jeszcze wczoraj bylem przekonany, ze sobie ja sprawie ale moj kolega przekonywal mnie usilnie do Metzkow. Ze boskie, ze dobre, ze solidne. Lampka o ktorej mowimy nie jest tania ale to nie jest w sumie az takie istotne. w tej chwili jestem troche w kropce. Mam zabrac sie za osma Sabinke czy niemiecki odpowiednik a moze tez siegnac po lampe reporterska.

ALF
02-04-2007, 19:10
a z prostej przyczyny...w totka nie grywam, a belferskie pieniądze raczej nie pozwalają na zakupy które mam zamiar popełnić (D200+28-70/2,8), więc 76 to raczej odległe marzenie...

Smurf
02-04-2007, 19:17
Wszyscy prowadza spory na temat Sabinki osmej .
Skąd i co ma oznaczać to określenie?

Kolekcjoner
02-04-2007, 19:42
hehe... tak czytam, czytam... i coraz bardziej się zastanawiam o co tutaj chodzi... Na początku tego posta chciałem się dowiedzieć coś o tej lampie, potem czytałem zaciekłą dyskusję czy SB800 jest lepszy od Metza.. potem się dowiedziałem dzięki shadixxowi (przepraszam jak zrobiłem literówkę w nicku) co ta lampa potrafi i jak się sprawuje. Zakupiłem ją i bardzo jestem zadowolony... działa bez żadnego problemu. W międzyczasie miałem sb800 (pożyczoną) i zostałem przy Metzu. Po prostu lepiej mi się z nią pracuje. Moim zdaniem ładniej doświetla, ma drugi palnik i ma złącze usb (może kiedyś się przyda)... Teraz pojawiają się posty, że jakiś tam fotograf papieski używał Metza a teraz SB800. Czy jak niedaj boże zobaczycie go z Canonem to od razu sprzedacie swój sprzęt!!! PARANOJA!!! Czy jak drużyna piłkarska cały czas nosiła Nike a teraz Umbro (przykład) to znaczy, że Umbro jest najlepsze i Nike nie powinniśmy używać nawet jako szmat do czyszczenia podłóg????
Opamiętajmy się proszę... JA MAM METZA I JESTEM CHOLERNIE ZADOWOLONY!!!!!!

Dobrze gada dać mu wódki :lol:.

Metz 76 MZ-5?

To trochę inna liga :) ale lampa świetna choć ma też swoje wady.

Tak BTW Arturo Mari nadal używa lamp młotkowych Metz'a i od jakiegoś czasu SB 800. Nie rozumiem w czym problem czyżby te lampy się gryzły? :lol: Co to nie wolno używać kilku :roll:?

ALF
02-04-2007, 19:42
oj, czepiasz się...SB800 :)

FOTOKRYS
02-04-2007, 21:15
oj fotokrys... chyba nie przeczytałeś tego przydługiego postu skoro piszesz coś takiego:) tu od około 15 stron mówimy o swoich odczuciach...

No tak ale większosc mowi o odczuciach po przeczytaniu instrukcji lub opisu na stronie metza ja mialem na mysli raczej osoby ktore zakupily juz ta lampe i testowaly ten sprzet w roznych warunkach:) pozdrawiam

Smurf
02-04-2007, 21:26
No tak ale większosc mowi o odczuciach po przeczytaniu instrukcji lub opisu na stronie metza ja mialem na mysli raczej osoby ktore zakupily juz ta lampe i testowaly ten sprzet w roznych warunkach:) pozdrawiam
Mylisz się - z tego co widzę na temat Metza 58AF-1N pisali ci, którzy go używali - ja miałem okazję być chyba pierwszym.

lalinea
07-05-2007, 21:47
Bożę, wreszcie przebrnąłem przez te wszystkie wątki- to jak ksiązka kryminalna:najperw spokój później napięcie i kulminacja i wreszcie znów wyciszenie.Ja chyba się zdecyduję na Metza 58,nie wiem tylko jeszcze paru rzeczy:na stronie foto-techniki piszą że ma fotocelę - a Wy piszecie że jej nie ma, nie wiem czy oprócz podpięcia jej do D200 będę mógł ją podpiąc do F100 i będzie pracowała w normalnym TTL-u, no i wreszcie -GDZIE JĄ "DOBRZE" KUPIĆ?Proszę o opinie.Pozdrawiam

thor88
07-05-2007, 22:32
a kupiłem w foto technika w gdansku (poprzez allegro) i jestem bardzo zadowolony!!!

mjr
09-05-2007, 14:18
Bożę, wreszcie przebrnąłem przez te wszystkie wątki- to jak ksiązka kryminalna:najperw spokój później napięcie i kulminacja i wreszcie znów wyciszenie.Ja chyba się zdecyduję na Metza 58,nie wiem tylko jeszcze paru rzeczy:na stronie foto-techniki piszą że ma fotocelę - a Wy piszecie że jej nie ma, nie wiem czy oprócz podpięcia jej do D200 będę mógł ją podpiąc do F100 i będzie pracowała w normalnym TTL-u, no i wreszcie -GDZIE JĄ "DOBRZE" KUPIĆ?Proszę o opinie.Pozdrawiam

Witaj.
Ja bardzo byłem zdecydowany na tego Metza.
Jednak po porównaniach z SB-600 i SB-800, zdecydowałem się na SB-600.
Dlaczego :?:
A to dlatego, że każde zdjęcie jakie wykonałem Metzem, było prześwietlone.
Także dopiero jak sam przetestujesz tą lampę zdecyduj się ostatecznie :!:

Powodzenia.

kokosz
12-01-2008, 01:41
witam, zakupiłem metza 58 i jestem pod dużym wrażeniem,
fakt, nie testowałem wcześniej SB.
ale 2 palniki dziłają fajnie, dziła też zdalne wyzwalanie D80.
w zestawie jest podstawka umożlwiająca montaż lampy na statywie lub postawienie jej na płaskiej powierzchni.
w trybie zdalnego wyzwalania palą oba palniki można ustawić jeden w sufit a drugi na ścianę albo inaczej nie ma ograniczeń :)
zrobiłem około 100 zdjęc i fakt 3 były prześwietlone ale do końca nie wiem czy to nie moja wina.
myślę podsumowując że po to jest wybór by każdy znalazł coś dla siebie METZ mi strasznie podpasował.
pozdrawiam

Łukasz

gracjan
20-01-2008, 15:51
Używam Metz'a 58 AF-1 od 2ch miesięcy i jedyne prześwietlenia z jakimi miałem do czynienia były związane z zapominaniem nałożenia nasadki szerokokątnej. Sprzęt jest godny polecenia.
Mam jedno pytanie odnośnie wyzwalania zdalnego.. Jak ustawiacie parametry lampy, że Wam ono działa? Próbowałem z Remote - Slave, ale to nic nie daje..

ALF
21-01-2008, 11:17
nie wiem jak to jest w 58, ale 54 i 53 potrzebny jest do tego inny adapter SCA 3083

JacekD
21-01-2008, 15:06
Tak piszecie i piszecie.
Może ktoś wreszcie by pokazał zdjęcia testowe.
Jedni mówią, że przepala inni z kolei, że nie doświetla, a ja chciałbym zobaczyć na jakich ustawieniach był sprzęt i to najlepiej na przykładzie.
Chciałbym zobaczyć też efekt doświetlenia drugim palnikiem lampy Metza (przy założeniu , że główny palnik skierowany jest w ścianę lub sufit).

Proszę, pokażcie przykładowe zdjęcia.

Cichy
21-01-2008, 18:40
W ciągu kilku dni zrobię test Metza 48 i 58 . Naprawdę fajne lampki.

gracjan
22-01-2008, 15:44
nie wiem jak to jest w 58, ale 54 i 53 potrzebny jest do tego inny adapter SCA 3083
Nie ma jakiegoś tańszego sposobu, np. przez kabel synchro?

kokosz
25-01-2008, 23:30
Z D80 działa pierwszorzędnie lampa w trybie slave a w aparacie ustawione zdalne sterowanie (commander mode - chyba) działa za każdym razem (muszą być dobre baterie w lampie)

klauzi
02-02-2008, 22:49
Używam Metz'a 58 AF-1 od 2ch miesięcy i jedyne prześwietlenia z jakimi miałem do czynienia były związane z zapominaniem nałożenia nasadki szerokokątnej. Sprzęt jest godny polecenia.
Mam jedno pytanie odnośnie wyzwalania zdalnego.. Jak ustawiacie parametry lampy, że Wam ono działa? Próbowałem z Remote - Slave, ale to nic nie daje..
Zależy jaki masz aparat.
Ja do Nikona D70s ustawiam "remote - slave, group:A, channel:3", a na aparacie Commander mode TTL i wszystko chodzi cacy.

klauzi
02-02-2008, 23:13
A tak z innej beczki to witam w tym wątku:)

Ja mam tego Metza jakieś pół roku i mi troszkę sie spsuł.
Taka dziwna usterka. Jak palnik mam na 75st. (a czasem też w innych położeniach w górę) to na wyświetlaczu lubi pojawić sie napis "TILT", a wtedy drugi palnik sie nie wyzwala, bo lampa "myśli" że ma położenie -7st (bo tylko wtedy powinien pojawić sie "TILT"). Coś jest jak myślę z czujnikami położenia palnika. Właśnie pertraktuję z serwisem jak rozwiązać ten problem, a Oni są bardzo oporni.
Sprawdźcie czy nie macie podobnych problemów.

Ogólnie to lampa jest bardzo fajna, chociaż muszę przyznać, że wogóle mechanizm obracania i pochylania palnika jest troszkę nie dopracowany.
Mam np 44MZ-2 i tam palniczek chodzi suuuuper.
To niestety prawda, że Metz trochę podupadł i nie robi już takich lamp jak dawniej, miałem kiedyś 40MZ-3i, to był "kombajn" nie do zajechania!

A tak nawiasem mówiąc, to 44MZ-2 to świetna tania alternatywa dla SB600, tylko musi mieć soft w ver.2.0, a wtedy obsługuje iTTL.

Co sie jeszcze tyczy aktualizacji softu na 58AF-1, to chcę zdementować pogłoski jakoby miał być płatny!!!
Sam ostatnio zaktualizowałem swoją z ver.1.3 do 2.0 za pomocą USB ściągając plik ze strony Metza.

Smurf
03-02-2008, 12:00
Co sie jeszcze tyczy aktualizacji softu na 58AF-1, to chcę zdementować pogłoski jakoby miał być płatny!!!
Sam ostatnio zaktualizowałem swoją z ver.1.3 do 2.0 za pomocą USB ściągając plik ze strony Metza.
Ku niezadowoleniu właściciela firmy Foto-Technika.

Le Sir
03-02-2008, 14:04

A gdzie takową aktualizację odnaleźć ?

Smurf
03-02-2008, 14:15
A gdzie takową aktualizację odnaleźć ?
http://2007.metz.de/de/foto-elektronik/firmware-download-blitzgeraete.html

plusfoto
22-05-2008, 22:07
Witam wszystkich na forum

Mam prośbę do posiadaczy zestawu Fuji S3 pro oraz Metz 58 oraz SB 800 o wykonanie następującego testu

proszę naswietlić jakiś element - może to być nieład na biurku przy pomiarze matrycowym z odległości około 2 metrów

przy czułości 400 i f w granicach 5,6 ztym że należy dokładnie z tego samego miejsca wykonać serię 10 zdjęć. Ciekaw jestem efektu.

Pytanie zadaję nie bez kozery noszę się z zamiarem wymiany swojego wysłużonego Metza 70 mz5 na coś innego i nieco mniejszego - nestety w dobie cyfrówek 76 mz5 byłaby przesadą a na swojej zauważyłem ciekawe zjawisko.

mianowicie przy wykonaniu takiej serii zdjęć przy urzyciu ttl każdy praktycznie plik jest inaczej naświetlony
natomiast przy ustawieniu lampy na A nie mam czego się czepić wszystkie pliki praktycznie identyczne ciekaw jestem jak zachowują sie nowsze wersje lamp

pozdrawiam

Smurf
22-05-2008, 23:15
Witam wszystkich na forum

Mam prośbę do posiadaczy zestawu Fuji S3 pro oraz Metz 58 oraz SB 800 o wykonanie następującego testu

proszę naswietlić jakiś element - może to być nieład na biurku przy pomiarze matrycowym z odległości około 2 metrów

przy czułości 400 i f w granicach 5,6 ztym że należy dokładnie z tego samego miejsca wykonać serię 10 zdjęć. Ciekaw jestem efektu.

Pytanie zadaję nie bez kozery noszę się z zamiarem wymiany swojego wysłużonego Metza 70 mz5 na coś innego i nieco mniejszego - nestety w dobie cyfrówek 76 mz5 byłaby przesadą a na swojej zauważyłem ciekawe zjawisko.

mianowicie przy wykonaniu takiej serii zdjęć przy urzyciu ttl każdy praktycznie plik jest inaczej naświetlony
natomiast przy ustawieniu lampy na A nie mam czego się czepić wszystkie pliki praktycznie identyczne ciekaw jestem jak zachowują sie nowsze wersje lamp

pozdrawiam
A jaka masz kostkę do tej lampy?
Jeżeli wcześniejszą niz m5 to nie ma się co dziwić.

plusfoto
23-05-2008, 08:41
niestety ale 6

ALF
23-05-2008, 12:41
w takim razie dlaczego "niestety"? :)

plusfoto
23-05-2008, 12:57
ano dlatego że inaczej bym miał sprawę jasną ale otym pomyślałem już ponad rok temu

ALF
23-05-2008, 15:49
niestety, nie mogę pomóc bo z zakresie Fuji występuje u mnie niedostatek sprzętowy :) w zakresie tego Metza również :D

Smurf
24-05-2008, 00:07
Fuji S3pro z lampą SB800 w trybie TTL wykazuje powtarzalność naświetleń, podobnie z Metzem 58 AF-1N.

plusfoto
24-05-2008, 13:19
Dzięki za odpowiedż
I dalej dylemat czy jedno czy drugie
za metzem przemawia fakt drugiego palnika i możliwość zmiany softu z palnikami podobno już sprawę wyprostowali,
chyba muszę się jeszcze przespać z tym tematem.
Pozdrawiam

jammaciek
16-01-2009, 14:37
Witam serdecznie wszystkich na tym forum, gdyż jestem tu nowy a to rejestracji skłonił mnie ten fascynujący wątek;)

Witam też serdecznie tych co przeczytali ten post do końca i nadal żyją.

Przejdę do konkretów bo niema co owijać w bawełnę. Na 34 strony, wiejące nuda i wzajemnym udowadnianiem sobie wyższości masła nad margaryna i odwrotnie, konkretnych informacji jest może na pół strony. Za najlepszy post można uznać wypowiedź Smurf'a ze strony 23 i kilka mniej lub bardziej ciekawych informacji kilku innych forumowiczów. Myślę ,że wypowiedzi typu - kupiłem lampę i nie spada z sanek no i jak nacisnę spust to błyska - można sobie spokojnie darować. Ludzie przecież obie te lampy to lampy z najwyższej półki za cenę za którą można by kupić 2 lampy półkę niższe co niejednemu by wyszło na lepsze. Myślę, że i tak większości te lampy pasują jak pięść do nosa bo są to raczej już lampy na których się powinno zarabiać a nie focić u cioci na imieninach. W takim wypadku lepiej kupić sunpak'a rd2000 i się też będzie zadowolonym a jeszcze na obiektyw i cukierki starczy.

Ale dość już tych głupot.

Podsumowując wyniki wzajemnej rywalizacji Ferrari i McLarena i pamiętając, że tak naprawdę nie liczy się samochód tylko kierowca potrafiący wykorzystać jego potencjał można śmiało napisać że:
- sb800 należy do mistrzów w swojej klasie (co prawda teraz jest już sb900);
- metz 58 af-1 również należy do mistrzów w swojej klasie (klasa ta to ta sama co sb800):P

Różnica między tymi lampami w takim przedziale cenowym polega głównie na tym z którą komu lepiej się pracuje - czy li sprawa ma się dokładnie tak jak z body - trzeba pójść i pomacać.

Jest jednak jedna ogromna przewaga lamp nie systemowych nad systemowymi - pasują do różnych marek aparatów i wiele osób je dlatego ocenia pod kontem swoich systemów.

Dlatego poniżej zamieszczam materiały, które udało mi się zgromadzić na temat 48 i 58 z innych źródeł, ponieważ test lampy bez zamieszczenia choć jednego małego zdjąteczka a ino subiektywnych doznań, raczej za wiele nikomu nie powie.

I to na tyle mojego przynudzania.
Miłej lektury.
pozdro

jammaciek
16-01-2009, 15:04
Zamieszczone tu materiały są linkami to różnych stron na których udało mi się znaleźć coś ciekawego o metz 48 i 58.

Jak to wygląda - 58:
http://www.shutterbug.com/equipmentreviews/accessories/0208canonspeed/

z forum pentaxa:
http://img91.imageshack.us/my.php?image=img1286df8.jpg
http://img85.imageshack.us/my.php?image=img1287es8.jpg
http://img412.imageshack.us/my.php?image=metz58af11ib5.jpg
http://img137.imageshack.us/my.php?image=metz58af12no6.jpg
http://img167.imageshack.us/my.php?image=metzkosowebzg9.jpg
http://img210.imageshack.us/my.php?image=metz58front1webwm1.jpg
http://img210.imageshack.us/my.php?image=metz58izawebjy4.jpg
http://img339.imageshack.us/my.php?image=metzdesnoweblm1.jpg
http://img145.imageshack.us/my.php?image=metz58krupno1cu6.jpg
http://img183.imageshack.us/my.php?image=bezsvetlaka9.jpg
http://img145.imageshack.us/my.php?image=sasvetlomfd5.jpg
http://img183.imageshack.us/my.php?image=usbweb1lh2.jpg

Jak to wygląda - 48:
http://photo.greenlightstreet.com/www/index.php?/publisher/articleview/frmArticleID/2/

Zdjęcia testowe - 58:
z forum canona - autor Cichego - najlepsze porównanie:
http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg

z forum pentaxa:
http://flickr.com/photos/saydirect/2094929407/
http://www.prlkatowice.yoyo.pl/thumbnails.php?album=2

Zdjęcia testowe - 48:
z forum Olympusa - autor Rocco - najlepsze porównanie:
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Lampa_b%C5%82yskowa_Metz_48_AF-1

Zdjęcia w postach:
post na forum pentax - z którego pochodzi większość materiałów:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8177&postdays=0&postorder=asc&start=20&sid=04a1142a0726d296af97aa1a6812796b
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8177&postdays=0&postorder=asc&start=80

Aktualizacja firmware'u dla 48 i 58:
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital.html

A jak ktoś sobie już wszystko przeczyta i zdecyduje to niech i dzieciaki dokarmi:)
http://www.pajacyk.pl/

I to by było na tyle. Mam nadzieję, że komuś pomogło.

pozdro

SlaWasII
28-01-2009, 02:26
Uff! Dobrnąłem do końca. Póki co zdecydowany jestem na SB-900.
Muszę jeszcze poszukać porównania SB-900 vs Metz 58.

Digital Story
04-02-2009, 00:35
Witajcie dobrzy ludzie!
Czy może znajduje się tu jakaś osoba mieszkająca w Warszawie, posiadająca 58 AF-1? Zachęcony jestem do zakupu powyższej, jednak chciałbym na spokojnie - nie - sklepowo - sobie - potestować ;)
Czy ktoś poratuje 15 minutami w weekend?

DonArturo
29-10-2010, 23:00
Uff! Dobrnąłem do końca. Póki co zdecydowany jestem na SB-900.
Muszę jeszcze poszukać porównania SB-900 vs Metz 58.

jak znajdziesz daj znać. mam podobny dylemat

mmfazi
25-10-2011, 13:03
Ja stoję przed podobnym tematem jak wszyscy tylko, że u mnie jest inna kwestia:
mam możliwość kupna nowego Metza 58 Af-1 za 790 zł, czyli aspekt finansowy jest za Metzem.

adolfik9501
25-10-2011, 14:17
Ja stoję przed podobnym tematem jak wszyscy tylko, że u mnie jest inna kwestia:
mam możliwość kupna nowego Metza 58 Af-1 za 790 zł, czyli aspekt finansowy jest za Metzem.

Nie zastanawiać się tylko brać. Nówki za taką kasę się nie kupi.

EDIT: Ostatnio zanotowana cena nówki 58AF1 wyniosła 999 PLN w MM.

114
29-10-2011, 21:33
Witam.
A jakie macie zdanie o Metz 58AF-2

adolfik9501
03-11-2011, 14:19
Witam.

Takie jak o M58AF1, tylko lepsze ;)

micz87
04-11-2011, 22:34
Witam.

Mam, złego słowa nie powiem ;-) No może menu ciut szybciej by mogło chodzić. Plusem dla mnie była współpraca z analogowymi aparatami i drugi reflektor. Jakbym miał drugi raz wybierać między 58 af-2 a sb-900 to bym znów wybrał Metza ( a wahałem się długooooo) :-)

KubaSmolka
09-11-2011, 15:36
Hejka.
Stoję przed wyborem pierwszej lampy. rozważam 2 alternatywy- Metz 58 af-2, i sb-900. Za metzem stoi drugi palnik, i cena (chyba koło 400 zł różnicy w stosunku do sb-900), za sb system.. Orientowałem się już na różnych-przeróżnych forach i chciałbym tylko potwierdzić u posiadaczy metza- czy wykorzystuje wszystkie funkcje aparatu (D90). Chodzi mi przede wszystkim o pracę off-camera i HSS FP w CLS. Czy ktoś może potwierdzić, lub ew zaprzeczyć zdolność tego metza do pracy w tym trybie??
Z góry dzięki,
Kuba

micz87
11-11-2011, 17:39
Hejka.
Stoję przed wyborem pierwszej lampy. rozważam 2 alternatywy- Metz 58 af-2, i sb-900. Za metzem stoi drugi palnik, i cena (chyba koło 400 zł różnicy w stosunku do sb-900), za sb system.. Orientowałem się już na różnych-przeróżnych forach i chciałbym tylko potwierdzić u posiadaczy metza- czy wykorzystuje wszystkie funkcje aparatu (D90). Chodzi mi przede wszystkim o pracę off-camera i HSS FP w CLS. Czy ktoś może potwierdzić, lub ew zaprzeczyć zdolność tego metza do pracy w tym trybie??
Z góry dzięki,
Kuba

CLS bezproblemowo (tu zainteresuj się 58 AF-2 bo ma trochę lepiej umiejscowiony czujnik CLS) a co do HSS to w opcjach i instrukcji jest ale nie sprawdzałem. Ale skoro jest w papierach i menu to pewnie działa równie dobrze jak cała reszta ;-) Sprawdzę i Ci powiem jak będę w domu ;-) Argument trzymania się "systemu" to kiepski argument kiedy wybierasz między dwoma markowymi produktami. Mi za SB-900 przemawiała klawiszologia ale wziąłem Metza bo drugi palnik.

KubaSmolka
11-11-2011, 22:36
CLS bezproblemowo (tu zainteresuj się 58 AF-2 bo ma trochę lepiej umiejscowiony czujnik CLS) a co do HSS to w opcjach i instrukcji jest ale nie sprawdzałem. Ale skoro jest w papierach i menu to pewnie działa równie dobrze jak cała reszta ;-) Sprawdzę i Ci powiem jak będę w domu ;-) Argument trzymania się "systemu" to kiepski argument kiedy wybierasz między dwoma markowymi produktami. Mi za SB-900 przemawiała klawiszologia ale wziąłem Metza bo drugi palnik.

Dzięki za odzew. Lampa będzie raczej na body, i w tym przypadku wiem, ze dziala jak należy. Chodzi mi bardziej o to czy np przy pracy zdalnej będzie ją można używać z czasami krótszymi niż 1/250 (sterowana z body)? Na pewno będą to sporadyczne przypadki, ale wolę sie upewnić :-). Dlatego jak możesz, proszę sprawdź to.
dzięki :-D

voodoo_nostromo
16-11-2011, 23:56
Z body sterować nie można, bo wbudowana lampa nie wspiera czasów mniejszych niż 1/200 (w D90). Trzeba mieć drugą lampę na aparacie, żeby tak zadziałało.

adolfik9501
16-11-2011, 23:59
Z body sterować nie można, bo wbudowana lampa nie wspiera czasów mniejszych niż 1/200 (w D90). Trzeba mieć drugą lampę na aparacie, żeby tak zadziałało.

Nie wprowadzaj w błąd. Wbudowana może sterować zdalną w AutoFP.

voodoo_nostromo
17-11-2011, 08:07
Ok, dobra, udało mi się teraz, ale dopiero, jak wyłączyłem wbudowaną w controller mode. Wcześniej próbowałem tylko z włączoną i się nie dawało, więc założyłem, że w ogóle się nie da.

KubaSmolka
18-11-2011, 09:14
Nie wprowadzaj w błąd. Wbudowana może sterować zdalną w AutoFP.

O to mi właśnie chodziło. Tylko teraz pytanie, czy ten metz ma możliwość bycia w ten sposób zasterowanym :). Bo zakladam ze sb-900 tak. Body d90.
Pozdro,
Kuba

adolfik9501
18-11-2011, 10:56
O to mi właśnie chodziło. Tylko teraz pytanie, czy ten metz ma możliwość bycia w ten sposób zasterowanym :). Bo zakladam ze sb-900 tak. Body d90.
Pozdro,
Kuba

M48/50/58/SB600/700/800/900/Di866 II mają działające zdalnie tryb AutoFP/HSS.

KubaSmolka
18-11-2011, 11:04
M48/50/58/SB600/700/800/900/Di866 II mają działające zdalnie tryb AutoFP/HSS.

Bomba. Dzięki za info. Z mojej strony temat uważam za wyczerpany :). Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam