Zobacz pełną wersję : Makro
Witam!!
Mam pytanie do makro. Borobiłem zdjęcia makro (nikonem d90) i ustawaiłem ostrość auto (11 punktów) i nie wszystko jest ostre. Potem to samo zdjecie to samo oświetlenie tylko kompaktem samsunga i wszystko jest ostre. Potem prześle te 2 zdjęcia. I jeszcze jedno widziałem na allegro takie nakładki na obiektw makro czy to działa??
Z góry dziękuje :)
Witam!!
Mam pytanie do makro. Borobiłem zdjęcia makro (nikonem d90) i ustawaiłem ostrość auto (11 punktów) i nie wszystko jest ostre. Potem to samo zdjecie to samo oświetlenie tylko kompaktem samsunga i wszystko jest ostre. Potem prześle te 2 zdjęcia. I jeszcze jedno widziałem na allegro takie nakładki na obiektw makro czy to działa??
Z góry dziękuje :)
kompakt ma większą głębie ostrości, to co można w ciemno powiedzieć.
Pasuje coś poczytać na te tematy (dowolna książka nawet sprzed 30 lat).
Nakładka (jaka by nie była) jak piszesz na ten problem ci nie pomoże.
tzn że nie będe mógł robić lustrznką ostrych zdjęć całego np. modeliku samochodu??
tzn że nie będe mógł robić lustrznką ostrych zdjęć całego np. modeliku samochodu??
odpowiedź jest w książkach ;)
(mocno przysłaniać)
Witam!!
Mam pytanie do makro.
makro niestety wyszedł :mrgreen:
sorry nie mogłem się powstrzymać.
Zależy jaki duży tem model,
- możesz zrobić zdjęcie z trochę większej odległości i wykadrować
- możesz zwiększyć przysłonę F/11 do F/18 albo jedno i drugie
- AF na pojedynczy punkt
- możesz dobrać odpowiednią odległość, przysłonę do wybranego obiektu świadomie regulując GO http://www.dofmaster.com/doftable.html
- możesz poczytać o tym więcej
Im mniejsza matryca, tym większą głębię ostrości możesz uzyskać, stąd - kompakty o wiele lepiej się nadają do makro, niż lustrzanki, bo właśnie mają mniejszą matrycę. Dodatkowym ograniczeniem jest to, że przymykanie obiektywu do maksymalnych wartości przysłony mija się z celem, bo owszem, głębia ostrości rośnie, ale ostrość całego zdjęcia może nie być fajna, ze względu na wady obiektywu, które przy takich przysłonach dają o sobie znać.
http://www.speedyshare.com/settings.php?id=594589452&idh=c678d80eb696d6a2799f895742c2466b o takie zdjęcie na przykład
http://allegro.pl/item893689032_pierscienie_posrednie_makro_auto_nik on_af_japan.html jeszce jedno co są dzcie o takich zestawach??
http://allegro.pl/item893689032_pierscienie_posrednie_makro_auto_nik on_af_japan.html jeszce jedno co są dzcie o takich zestawach??
Mogloby być (opinie szczegółowe tu są na forum). Masz d90 ale nie wiemy jaki obiektyw :P wstępnie przyjmijmy, że by działały, ale nie myśl że kupisz i zdjęcia się same zrobią (sprzedający obiecuje automatykę, trzeba wiedzieć jak czytać takie obietnice)
Szakall1
29-01-2010, 23:23
fajnie tak kupić Sobie aparacik i myśleć że wszystko jest takie proste jedno pstryk i zdjęcie ideał.. jakbyś kupił D3x to wtedy zdjęcia same z siebie są idealne pod każdym względem-mucha nie siada, no ale kupując D90 no niestety trzeba samemu trochę pokombinować :)
ale z drugiej strony po co Ci D90 jeśli kompaktem uzyskujesz lepsze efekty ?
bo kompakt miałem wcześniej i kompakt zanim zrobi zdjęcie myśli i nic szumy nie łapie ostośi itp.
Właśnie, jeśli chcesz konkretów to napisz jaki masz obiektyw i o jakim powiekszeniu rozmawiamy.
Pierścienie wziększą skalę ale zmniejszą GO.
Mówimy o wielkości ziarna maku, mrówki, pszczoły czy motyla ?
ale z drugiej strony po co Ci D90 jeśli kompaktem uzyskujesz lepsze efekty ?
1. Uważam, że takie teksty nie są nikomu potrzebne i nie wnoszą niczego do tematu.
2. Jestem przekonany, że jak kupiłeś lustro to nie byłeś "zawodowcem" od początku.
3. Po to jest forum, żeby osoby z większą wiedzą ( doświadczeniem ) mogły się tym podzielić, oczywiście jeśli chcą pomóc a nie dodać kolejny post do licznika...
Osobiście dużo nauczyłem się czytając to forum, natomiast nigdy z postów podobnych do Twojego...
Pozdrawiam
Szakall1
30-01-2010, 23:23
1. Uważam, że takie teksty nie są nikomu potrzebne i nie wnoszą niczego do tematu.
2. Jestem przekonany, że jak kupiłeś lustro to nie byłeś "zawodowcem" od początku.
3. Po to jest forum, żeby osoby z większą wiedzą ( doświadczeniem ) mogły się tym podzielić, oczywiście jeśli chcą pomóc a nie dodać kolejny post do licznika...
Osobiście dużo nauczyłem się czytając to forum, natomiast nigdy z postów podobnych do Twojego...
Pozdrawiam
za to Twój post wniósł bardzo wiele do tematu :) i na pewno koledze pomógł :) no oczywiście Twój licznik również się powiększył o jeden post :)
Pozdrawiam
I tu się zgadzam. Coraz więcej jest na tym forum "mądrali", którzy wykorzystują każdą okazję, by się popisać i dokopać "maluczkim". Trzeba jednak przyznać, że lenistwo niektórych pytających, czasem wręcz przeraża.
Ale mimo wszystko złośliwości są chyba nie na miejscu.
Muszę przyznać, że dzięki bardziej doświadczonym kolegom i ich radom dowiedziałem się na tym forum więcej niż z jakiejkolwiek ksiązki.
Wystarczy tylko trochę poszukać i poczytać.
arachiusz
31-01-2010, 12:00
kompakt ma większą głębie ostrości, to co można w ciemno powiedzieć.
Pasuje coś poczytać na te tematy (dowolna książka nawet sprzed 30 lat).
Nakładka (jaka by nie była) jak piszesz na ten problem ci nie pomoże.
Z moich doznań wynika ze GO przy pełnej klatce jest mała ale na zasadzie takiej że bardziej jest rozmyte tło a to co ma być uwiecznione jest takie same jak z dxa
Szakall1
31-01-2010, 20:35
widzę że koledzy znaleźli sobie post do nabijania liczników :) bo mało co wiedzą a piszą by pisać zawsze to jakaś statystyka..
Kolega Domel zadał pytanie w których jest za dużo niewiadomych więc w jaki sposób można mu doradzić ?
każdy zamiast odpowiedzieć konkretnie zadaje pytanie o konkretne szczegóły i pozostają one bez odpowiedzi.
Jeśli ktoś o cos pyta w postach powinien najpierw poszukać odpowiedzi na forum, a zadane pytanie powinno być konkretne i ujmować temat rzeczowo.
A tak po za tym ja też zaczynałem na tym forum od zera i dużo czytałem i sie uczyłem od tych co tu piszą, ale żeby napisać cos lub zadać pytanie trzeba wiedzieć co jak działa i dlaczego tak a nie inaczej. wiec kolega niech sobie jeszcze dużo doczyta razem w wami.. bo dużo przed wami czytania...
A ja widzę, że kolega koniecznie chce nam udowodnić że wybór pseudonimu nie był przypadkiem. Zrozumieliśmy.
Racja - dużo przed nami wszystkimi czytania, ale niekoniecznie tak ciekawej lektury jak wpisy kolegi w tym poście.
I jeszcze jedno: nie pisałem, by nabijać licznik, bo do niczego mi to nie potrzebne /jeśli to możliwe, to chętnie przekażę koledze moje posty/ - po prostu, jakoś nie trawię złośliwości. Choć, jak już pisałem, w pełni zgadzam się z kolegą - zanim zada się pytanie wypadałoby choć trochę poczytać, choćby po to, by wiedzieć o co się pyta.
Proponuję to zakończyć.
Michaelg
02-02-2010, 01:04
Dobra, głupoty takie.
Ja mam pytanie jak to właśnie jest z tymi obiektywami i trybem makro. Mam 18-105 i np tym obiektywem nie zrobię zdjęcia monecie jednozłotowej z odległości choćby 10/15 cm- czy to w trybie makro (program) czy nie. Pytam bo sam nie wiem a też mnie to ciekawi.
1)Co da nam obiektyw z MACRO w nazwie?
2)Też chciałbym wiedzieć jakie jakościowo są te pierścienie - są one tańsze znacznie niż jakiś obiektyw makro a powinny pełnić funkcję jak taki właśnie obiektyw prawda?
3)Używając takiego pierścienia/ni pośrednich z przeniesieniem automatyki -jak te z linka wyżej- mogę zmieniać ogniskową i również wykonać ostre zdjęcie makro z odpowiednim odwzorowaniem ale z nieco daleszej odległości? (przydatne np przy robieniu zdjęć owadom)
Proszę o konkretne odpowiedzi albo linki kierujące a nie wypowiedzi że się nie znam- bo w tym temacie akurat tak jest....
Dobra, głupoty takie.
Ja mam pytanie jak to właśnie jest z tymi obiektywami i trybem makro. Mam 18-105 i np tym obiektywem nie zrobię zdjęcia monecie jednozłotowej z odległości choćby 10/15 cm- czy to w trybie makro (program) czy nie. Pytam bo sam nie wiem a też mnie to ciekawi.
O trybach programowych niewielu Ci tu coś powie.
Napisy Macro na obiektywach są dwojakiego rodzaju: rzeczywiste i naciągane. Zależy o którym mowa.
Nie mam czasu więcej pisać.
To ja mam troszkę czasu ;)
Napis MACRO oznacza, że obiektyw ogniskuje z bliskiej odległości i umożliwia uzyskiwanie większych powiększeń. Przez duże powiększenia rozumiemy najczęściej skalę 1:2-1:3, a więc z prawdziwym makro za dużo wspólnego to nie ma, ale dla osób zainteresowanych motylkami, płazami itp. w zupełności to wystarczy. Tak więc traktujmy to raczej jako "chłyt małketingowy". W przypadku Nikkorów, prawdziwe obiektywy makro mają w nazwie Micro, choć nie każdy model daje skalę 1:1.
2)Też chciałbym wiedzieć jakie jakościowo są te pierścienie - są one tańsze znacznie niż jakiś obiektyw makro a powinny pełnić funkcję jak taki właśnie obiektyw prawda?
W pewnym sensie pełnią "pewną rolę" obiektywu, skracając dystans ogniskowania, a więc zwiększając skalę odwzorowania, ale na tym to podobieństwo się kończy. Obraz jaki uzyskujesz z pierścieniami zależy od szkła. Jeśli jest to byle jaki słoik, to uzyskasz byle jaki obraz, ale w dużej skali. Obiektyw makro jest to najczęściej dość wyspecjalizowane narzędzie, zaprojektowane głównie do wąskich zastosowań. Są najczęściej rzeźnicko ostre (wg. niektórych wręcz przerysowują detal w portrecie), na dalsze dystanse mogą już pracować średnio. Pomijam wygodę pracy takim obiektywem, a szkłem podpiętym do pierścieni bez przeniesienia automatyki i popychacza przysłony. Dwa różne światy, choć w obu wypadkach da się na tym pracować.
3)Używając takiego pierścienia/ni pośrednich z przeniesieniem automatyki -jak te z linka wyżej- mogę zmieniać ogniskową i również wykonać ostre zdjęcie makro z odpowiednim odwzorowaniem ale z nieco daleszej odległości? (przydatne np przy robieniu zdjęć owadom)
Tak. Do pierścieni najlepiej podpinać obiektywy stałoogniskowe. Im dłuższy obiektyw podepniesz, tym mniejszą skalę uzyskasz, ale najczęściej znacząco zwiększysz też odległość od fotografowanego przedmiotu. Proponuję rzucić okiem na ten test, pokazujący na zmianę skali przy różnych ogniskowych i dodawanych stopniowo pierścieniach.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=131174
Michaelg
02-02-2010, 11:12
Super Dark. Bardzo dziękuję za pomoc- teraz wiem "wszystko". Jeszcze z ciekawostek chciałbym obliczyć skalę odwzorowania, wiem że wzór to łączna długość pierścieni pośrednich / ogniskowa obiektywu . Z tym że ta ogniskowa obiektywu to ta na jakiej mam zamiar robić zdjęcie (w wypadku mojego zmiennoogn) czy minimalna lub maksymalna? Mam obiektyw 18-105 i ni jestem pewien jak to liczyć- dzięki.
N18-105 i pierścienie to nie najlepszy pomysł, zdjęcia owszem zrobisz ale:
ostrość łapiesz dopiero powyżej 80-90mm
odległość od obiektywu to około 2 centy
nie pamietam skali ale około 1:2 - zalezy od ilości pierścieni oczywiście
jak bardzo potrzebujesz to skalę zwiększysz ale w makro raczej lipa.
Możesz założyć jeden pierścień i wtedy masz około pół metra ostrości, ostrzenie z bliższej odległości i większą skalę i to tyle co sie da wyciągnąć z N18-105.
Michaelg
02-02-2010, 13:44
Zdjęcia nie będą robione raczej w makro GŁÓWNIE- teraz w ogóle ich nie robiłem od kiedy mam aparat ok 2 msc. Czasem jednak przydatne było zrobienie zdjęcia mniejszego obiektu i bliższa odległość np. Czasem może też nadać się okazja żeby zrobić jakieś fajne makro czy to ważki czy małej roślinki.
Może póki co kupić taki zwykły,prosty manualny zestawik za 50 zł? http://allegro.pl/item894488651_pierscienie_posrednie_nikon_d40_d60_ d70_d80_d90.html
Zdjęcia nie będą robione raczej w makro GŁÓWNIE- teraz w ogóle ich nie robiłem od kiedy mam aparat ok 2 msc. Czasem jednak przydatne było zrobienie zdjęcia mniejszego obiektu i bliższa odległość np. Czasem może też nadać się okazja żeby zrobić jakieś fajne makro czy to ważki czy małej roślinki.
Może póki co kupić taki zwykły,prosty manualny zestawik za 50 zł? http://allegro.pl/item894488651_pierscienie_posrednie_nikon_d40_d60_ d70_d80_d90.html
Do obiektywu typu "G" nie.
Było milion razy.
Gdzieś tu na forum były tabelki z wyliczeniami. Osobiście nigdy się w to nie bawię. Wystarczy, że znam rozmiar fotografowanego obiektu.
Co do pierścieni manualnych. Jest to tanie rozwiązanie, ale weź pod uwagę, że zostajesz zmuszony do używania obiektywu wyłącznie w trybie manualnym. Bez pomiaru światła, jesteś zmuszony do zrobienia udanego, poprawnie naświetlonego zdjęcia za pierwszym razem, z ustawionymi na oko parametrami. Przy płochliwych ważkach lub motylkach, może to być niemożliwe. Jest jeszcze jedna sprawa. Bez pierścienia przysłony (obiektywy z literką "G") nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek fotografowania.
Nie wiem czy się rozumiemy N18-105 nie wykona żadnego zdjęcia mkro bez pierścieni, jego skala powiększenia to około 1:5 zdjęcia makro to minimum 1:2.
Niestety nie mozesz kupić takich pierścieni do tego obiektywu bo N18-105 nie ma pierścienia przysłony.
Nie zrozum mnie źle, ale powinieneś trochę więcej pczytać o pierścieniach makro, skali powiększenia i o przenoszeniu automatyki w pierscieniach pośrednich oraz o obiektywach manualnych i ich wadach i zaletach (uprzedzając ewentualną, następną myśl kupienia taniego manuala do makro)
Wszystko wtedy sie rozjaśni.
Z tym obiektywem jesteś skazany na pierścienie z przekazywaniem automatyki , koszt 270 zł (niżej nie zchodź)
Michaelg
02-02-2010, 15:49
Wonito , wszystko rozumiem i dzięki za wyjaśnienie. Poczytam. Dozbieram i kupię.
Polecam na początek zakup pierścieni bez przeniesienia automatyki + obiektyw np taki jak Helios (koszt całości około 100zł. NA początek do nauki makro jak znalazł. Sam mam taki zestaw i jestem zadowolony. Co prawda zamierzam go teraz zmienić na pierścienie z automatyką + nikkora 60/2.8 ale to już większy wydatek. Jeśli masz więcej kasy możesz zacząć od razu z wysokiego pułapu. Jeśli byłbyś zainteresowany tańszym rozwiązaniem mogę rozważyć jego odsprzedaż.
Może lektura tego opracowania ci pomoże.
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1
Może lektura tego opracowania ci pomoże.
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1
Apage satanas !!!
Chłopie, co ty matematykę walisz???
(oczywiście żart, chyba gorzki, po 15 latach zwolnienia z matury z matmy, średnia społeczeństwa ma wykształcenie wystarczające do zmywania garów w UK - za wyjątkiem języka)
Na serio, to od tego trzeba zacząć. Nie wiem co ma zrobić ktoś zupełnie lewy, chyba wierzyć (jak obywatel afroamerykanin w czary) w każda allegrową obietnicę sprzedających ...
Niedawno kupiłem pierścienie Kenko z przeniesieniem automatyki. Póki co jestem z nich bardzo zadowolony. I tak jak wspomniał Dark weź pod uwagę, że bez automatyki jesteś zdany na pełen manual co w niektórych przypadkach kończy się stratą potencjalnie dobrego zdjęcia.
Używam ich z N50 1.8D - jak dla mnie rewelka do nauki. Jak przyjdzie odpowiedni czas i fundusze to pokusze się o N105 VR (marzenia to piękna rzecz) :D
Lagunman
10-03-2010, 12:20
Z moich doznań wynika ze GO przy pełnej klatce jest mała ale na zasadzie takiej że bardziej jest rozmyte tło a to co ma być uwiecznione jest takie same jak z dxa
niestety albo stety za kolegą ... przecież GO to jest najpiękniejsze co może dać Większa matryca ja jestem zakochany w FF troche to czasem upierdliwe ( jakieś coś 2.8 i poniżej ) w kościele ale jak ktoś potrafi to wykorzystać to uzyska to co kolega Arachiusz :) niz tylko się uczyć :) uczyć :) i jeszcze raz uczyć :)